In timp ce in Romania dublarea alocatiilor copiilor a devenit motiv de razboi intre Putere si Opozitie, restul tarilor din UE par sa aiba sisteme mai bine puse la punct pentru a ajuta financiar familiile cu copii.
Ziare.com va prezinta o analiza privind alocatiile pentru copii date familiilor din diferite state ale Uniunii Europene. Ajutorul financiar se da in baza unor criterii stabilite prin lege si nu reprezinta neaparat un echivalent al sistemului de alocatii scolare din Romania.
SUEDIA
Daca esti din Suedia si ai copii, atunci ai dreptul la alocatia pentru copil. Acesta este un ajutor financiar care se plateste automat tuturor parintilor, inca din prima luna de viata a copilului pana la implinirea varstei de 16 ani.
Potrivit site-ului Comisiei Europene, alocatia pentru copil in Suedia este de 1.250 de coroane suedeze (585 lei) sau 625 de coronae pentru fiecare parinte. In cazul in care copilul provine dintr-o familie monoparentala, respectivul parinte primeste suma integrala de 1.250 de coroane. Banii sunt platiti in data de 20 a fiecarei luni.
Dupa varsta de 16 ani este posibil ca respectivul copil sa primeasca o indemnizatie extinsa. Daca copilul este la liceu, Consiliul Suedez de Finantare a Studentilor (CSN) va plati o indemnizatie de studiu.
Prima plata se va face in ultima zi bancara din trimestrul de dupa implinirea varstei de 16 ani, iar subventia va fi platita pana in iunie in anul in care copilul implineste 20 de ani.
Alocatia copilului... mai mult
Vineri, 17 Iulie 2020, ora 10:39
Comisia Europeana a reactionat, luni, dupa ce Austria a decis diminuarea alocatiilor pentru copiii romanilor care muncesc in acest stat, aratand ca acestia trebuie sa primeasca "aceleasi beneficii, indiferent de nationalitatea lor sau de locul unde se afla copiii lor".
Potrivit purtatorului de cuvant al executivului european pentru afaceri sociale, Sara Soumillion, "Comisia a luat nota de adoptarea legii privind indexarea beneficiilor pentru copii in Austria si analizeaza legislatia din perspectiva compatibilitatii cu legislatia UE".
"Indexarea beneficiilor pentru familie nu este permisa sub legislatia europeana. De asemenea, este o chestiune de non-discriminare: Daca lucratorii contribuie la sistemul national social, atunci este de asteptat ca ei sa primeasca aceleasi beneficii, indiferent de nationalitatea lor sau de locul unde se afla copiii lor", precizeaza executivul european intr-un raspuns furnizat CaleaEuropeana.ro.
Comisia Europeana mai arata ca aceasta situatie este valabila de mai multe decenii si a fost confirmata inclusiv de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, iar executivul european considera ca mobilitatea trebuie sa se bazeze pe reguli clare si corecte.
De asemenea, Comisia Europeana reaminteste ca aceasta prevedere a fost inclusa si in propunerea din 2016, in care executivul european a solicitat imbunatatirea regulilor UE privind securitatea sociala: salvgardarea libertatii de miscare si protejarea drepturilor cetatenilor, impreuna cu... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2019, ora 14:48
Noul guvern de coalitie de la Viena intentioneaza sa taie alocatiile pentru copiii austrieci care traiesc in strainatate, fiind afectati si cei din Romania.
Executivul austriac, care a depus juramantul la 18 decembrie, la doua luni dupa ce Partidul Poporului a castigat alegerile parlamentare, considera ca masura nu incalca regulile Uniunii Europene privind interzicerea discriminarii, relateaza Reuters.
La inceputul sedintei de doua zile a cabinetului sau, Sebastian Kurz a anuntat ca guvernul sau va taia alocatiile pentru copiii cetatenilor austrieci care traiesc intr-o tara unde nivelul de trai este mai scazut.
"Este o incorectitudine construita pe sistemul care, pentru doi copii care nici macar nu traiesc in Austria, ci in Romania, transfera 300 de euro pe luna in Romania si acesta este aproape venitul mediu acolo", a declarat Sebastian Kurz.
Valoarea acestor plati variaza in functie de varsta si numarul copiilor, dar incepe de la 114 euro pe luna pentru un singur copil.
"Vom lua o decizie in cabinet astfel incat aceste plati ale alocatiilor pentru copii sa nu fie facute in strainatate la acelasi nivel ca pana acum", a spus Kurz, care a adaugat ca ajustarea acestor plati la nivelul de trai local ar duce la economii de "peste 100 de milioane de euro pe an".
Executivul austriac intentioneaza ca in acest an sa faca economii de circa 2,5 miliarde de euro, inclusiv prin reducerea ajutoarelor pentru refugiati si restrictionarea accesului noilor imigranti la... mai mult
Joi, 04 Ianuarie 2018, ora 18:56
Guvernul Germaniei intentioneaza reducerea alocatiilor oferite copiilor imigrantilor din 15 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv din Romania, insa Berlinul asteapta o decizie a Comisiei Europene de eliminare a obstacolelor juridice care sa permita aplicarea deciziei.
Ministerul german de Finante a prezentat o lista cu 15 state central, est si sud-europene ai caror cetateni vor fi vizati de reducerea alocatiilor pentru copii primite din Germania. Sunt vizati imigrantii din aceste tari care muncesc in Germania, dar ai caror copii locuiesc in tarile de origine.
Potrivit proiectului de lege, alocatiile oferite copiilor imigrantilor din Romania, Bulgaria, Croatia, Polonia si Ungaria vor fi reduse cu 50%. Pentru alte zece state, inclusiv Grecia, reducerea va fi de doar 25%.
Guvernul cancelarului Angela Merkel, care spera sa ramana la putere dupa alegerile programate in septembrie, argumenteaza ca nivelul alocatiilor copiilor trebuie adaptat la standardele de trai din tarile de origine, potrivit cotidianului Handelsblatt si editiei germane a agentiei Reuters.
Ministerul german de Finante a cerut Comisiei Europene sa elimine obstacolele juridice care sa permita implementarea deciziei de reducere a alocatiilor destinate copiilor imigrantilor. Comisia Europeana a refuzat pana acum sa aprobe solicitarea Germaniei.
Potrivit statisticilor, de alocatii oferite de statul german beneficiaza 15.000 de copii din Romania, aproape 87.000 din Polonia, 11.900 din Croatia,... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 21:59
Austria a platit intr-un singur an aproape 250 de milioane de euro drept alocatii cetatenilor UE care lucreaza in aceasta tara, dar si-au lasat familiile si/sau copiii acasa.
Guvernul de la Viena vrea sa schimbe acum aceasta situatie si sa reduca alocatiile in functie de nivelul de trai din tara de provenienta.
Ministrul de Externe, Sebastian Kurz, si ministrul Muncii, Sophie Karmasin, au elaborat un proiect de lege care sa taie aceste alocatii, incepand cu 1 ianuarie 2018, transmite Heute.
Sursa citata precizeaza ca, in 2015, Austria a platit 249 de millioane de euro pentru aceste alocatii, bani care au plecat in special catre familii din Ungaria, Slovacia, Polonia si Romania.
Cei doi ministri si-au propus sa ajusteze alocatiile in functie de nivelul de trai din tarile respective. Obiectivul este o economie anuala de 100 de milioane de euro la bugetul de stat al Austriei. Alocatiile vor fi recalculate la fiecare doi ani, in functie de nivelul preturilor, publicat de Eurostat.
"Punem capat nonsensului de a plati alocatii copiilor care nici macar nu traiesc in Austria. Fiecare copil ar trebui sa merite aceeasi suma, dar 150 de euro (actuala alocatie - n.red.) valoreaza mai putin in Austria decat in Romania", si-a explicat initiativa ministrul Karmasin.
Nu e prima data cand se pune problema taierii acestor alocatii. In vara lui 2015, acelasi ministru Kurz a venit cu ideea, insa acum este si concretizata sub forma unui proiect de lege.
In 2015,... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 12:45
Oficialii austrieci insista cu ideea de a reduce cuantumul alocatiilor acordate copiilor cetatenilor straini care muncesc in aceasta tara. Mai nou, au facut si calcule.
Ministrul Familiei, Sophie Karmasin, sustine ca aceasta masura ar aduce o economie la bugetul statului de 50 de milioane de euro pe an, transmite Mediafax, citand publicatia locala Heute.
Calculele ministrului Familiei au pornit de la ideea de a acorda copiilor cetatenilor UE din Austria alocatii la nivelul celor din tara de origine.
"O eliminare completa (a alocatiilor), asa cum solicita Marea Britanie, ar insemna o economie de 150 de milioane de euro anual. Dar Austria nu ia in considerare aceasta varianta", mai arata publicatia citata.
Zilele trecute, ministrul de Externe din Austria, Sebastian Kurz, a solicitat o reforma a sistemelor sociale in Uniunea Europeana. Acesta a precizat ca Viena plateste o alocatie de 160 de euro pentru copilul unui roman care lucreaza in Austria, desi in Romania aceasta... citeste mai departe despre "Austriecii insista: Vor alocatii mai mici pentru copiii romani. Au calculat si economia facuta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 07:29
Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, cere o reforma a sistemelor sociale in Uniunea Europeana, fiind nemultumit de faptul ca statul austriac plateste o alocatie de 160 de euro pentru copilul unui roman care lucreaza in Austria, desi in Romania aceasta indemnizatie este mult mai mica.
Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, doreste o reforma rapida a sistemelor sociale in UE, afirmatia sa aparand in contextul discutiilor din Austria privind sumele trimise de Viena copiilor ai caror parinti, cetateni UE, muncesc in aceasta tara, scrie Die Krone.
Kurz a explicat pentru postul public de televiziune ORF ca pentru doi copii romani, ai caror parinti muncesc in Austria, statul austriac ofera lunar aproximativ 300 de euro. "Suma aproape corespunde unui salariu mediu din Romania", a spus Sebastian Kurz.
Seful diplomatiei (OVP) doreste ca valoarea alocatiilor acordate de Austria sa corespunda celei din statul de unde provin parintii copiilor respectivi. Astfel, Austria ...citeste mai departe despre "Ministrul austriac de Externe vrea alocatii mai mici pentru copiii romanilor care muncesc in strainatate" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Iunie 2015, ora 20:45