Romania sustine deschiderea de noi rute de ferry-boat intre portul Constanta si porturile turcesti, a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.
Este nevoie si de restaurarea transportului ferry-boat intre portul Constanta si porturile georgiene Poti si Batumi, a aratat ministrul Transporturilor, intr-o intalnire cu Comisarul European pentru afaceri maritime si pescuit, Maria Damanaki.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, discutiile au vizat rolul Romaniei in dezvoltarea cooperarii regionale la Marea Neagra prin intensificarea cooperarii marine si maritime cu tarile riverane, precum si contributia pe care tara o poate avea in promovarea unor proiecte comune cu tarile riverane Marii Negre, in special cele non-UE, in scopul dezvoltarii durabile a economiei albastre.
"Romania poate avea un rol important in promovarea politicii de dezvoltare durabila a Uniunii Europene in zona Marii Negre, avand in vedere relatiile de buna cooperare dintre Romania si statele riverane. Acest lucru faciliteaza atragerea acestor state in proiectele europene", a declarat Ramona Manescu.
Discutiile au mai vizat turismul sustenabil in Delta Dunarii, pescuitul ilegal din Marea Neagra, proiectele din regiune care se refera la domeniul colectarii de date si schimbul de informatii, precum si suportul financiar acordat de Uniunea Europeana prin programe variate pentru proiecte regionale la Marea Neagra - pentru cercetare, mediu, pescuit, dezvoltarea sustenabila... mai mult
Duminica, 02 Februarie 2014, ora 12:33
Viceministrul georgian al Economiei, Natia Mikeladze, si secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Nicusor Marian Buica au semnat, vineri, un memorandum de intelegere care va permite reactivarea liniei de feribot Constanta-Batumi, scrie publicatia Trend.az.
Memorandumul de intelegere privind cooperarea bilaterala in domeniul transportului va permite reactivarea liniei de feribot dintre porturile din Georgia si Romania in viitorul apropiat, potrivit Ministerului Economiei de la Tbilisi.
Tototata, documentul semnat in capitala Georgiei va facilita dezvoltarea legaturilor de transport intre cele doua tari si crearea de noi locuri de munca.
Memorandumul a fost semnat cu ocazia vizitei in Georgia a unei delegatii a Ministerului Transporturilor din Romania, care a inceput la 23 octombrie, scrie Trend.az.
In timpul vizitei, membrii delegatiei romane au vizitat porturile georgiene Batumi si Poti, unde au avut intalniri cu autoritatile locale si cu reprezentanti ai unor companii private interesate sa investeasca in reluarea liniei de feribot.
Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a convenit, la 3 septembrie, cu omologul din Georgia, Grigol Vasadze, reactivarea liniei de feribot dintre Constanta si Batumi, aratand ca spera ca in viitor sa se ajunga la rezultate concrete in privinta acestui subiect.
"Georgia este un vecin direct al Romaniei, de care o desparte doar Marea Neagra. Pana nu demult, am avut peste mare o conexiune de feribot care opera intre... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 20:09
Sapte suspecti de fraude informatice cu un prejudiciu de peste 300.000 de euro au fost retinuti in urma a 26 de perchezitii domiciliare organizate de politistii si procurorii constanteni.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Constanta, Bogdan Paduraru, a informat, luni, printr-un comunicat remis presei, ca descinderile au fost facute la locuintele mai multor persoane suspectate ca au obtinut fara drept datele unor conturi pe care le-au folosit pentru cumparaturi on-line din strainatate.
Bunurile erau trimise in Romania, unde erau valorificate, iar banii erau insusiti de membrii gruparii infractionale.
Gruparea avea membri si in Germania
Dintre cele 26 de perchezitii organizate de politisti ai Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) si procurori de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Serviciul teritorial Constanta, cu sprijinul Politiei Romane si al jandarmilor constanteni si bucuresteni, 23 au fost efectuate in judetul Constanta, doua in municipiul Tulcea si cate una in Ilfov si judetul Olt.
"De asemenea, in cauza s-a cooperat cu autoritatile judiciare din Germania, patru dintre membrii gruparii fiind arestati acolo pentru fapte similare. Suportul informativ a fost asigurat de SRI", a mentionat reprezentantul IPJ Constanta.
Potrivit acestuia, prejudiciul estimat pana in prezent este de aproximativ 300.000 de euro.
In urma perchezitiilor au fost... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 12:53
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat relevanta cooperarii dintre porturile Constanta si Turkmenbashi in vederea crearii unui coridor de cooperare interregional Marea Neagra - Marea Caspica, intr-o runda de consultari bilaterale cu prim-adjunctul ministrului turkmen de externe, Vepa Hajiev, POTRIVIT nEWSiN.In cadrul consultarilor, purtate la Asgabat, secretarul de stat Bogdan Aurescu si prim-adjunctul ministrului de externe al Turkmenistanului au abordat si aspecte privind cooperarea economica si in domeniul energetic.Pe langa necesitatea dezvoltarii cooperarii in domeniul energetic (in acest sens fiind salutata reuniunea din luna noiembrie 2011 de la Bucuresti a Grupului de lucru bilateral pe probleme de energie), partile au convenit asupra importantei crearii unui Grup de lucru similar in domeniul transporturilor.Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat, in context, relevanta cooperarii dintre porturile Constanta si Turkmenbashi in vederea crearii unui coridor de cooperare interregional Marea Neagra – Marea Caspica.De asemenea, oficialul roman a exprimat sprijinul Romaniei privind materializarea coridorului transcaspic pentru transportul gazelor naturale din Bazinul Marii Caspice catre Europa.Acest coridor ar putea ajuta la materializarea gazoductului Nabucco.In acelasi timp, partea romana a evidentiat, cu exemple concrete, interesul companiilor romanesti de sporire a prezentei pe piata turkmena, in domenii precum: energetic - petrol, gaze... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 17:43
La Constanta au aparut cooperative agricole. Singura diferenta este ca acestea sunt spatii moderne, in care nu este obligat nimeni sa lucreze.
Persoanele care lucreaza in cooperativele constantene primesc pamantul, rasadurie si solariile de la autoritati, conform Cotidianul.ro.
Acestia trebuie doar sa munceasca si sa vanda produsele vecinilor.
Printre conditiile impuse se numara faptul ca trebuie sa cultive doar legume si fructe bio si sa doneze 15% din productie nevoiasilor.
"Toti locuitorii comunei sunt membri ai cooperativei Baraganu si in functie de munca prestata de fiecare, de aportul adus, dupa ce se scad cheltuielile, se imparte castigul la toata lumea care munceste si care vrea sa munceasca", a declarat presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu.
In judetul Constanta au fost distribuite, in total, 1.500 de solarii, in mai multe comune.
Scopul demersului este sa se inlocuiasca fructele si legumele aduse din import cu productia proprie. Costurile Consiliului Judetean cu acest program se ridica la 1,5 milioane euro. Programul va fi implementat intr-un interval de trei ani.
mai mult
Luni, 13 Iunie 2011, ora 15:43
Un memorandum de colaborare intre Portul Constanta si Portul Rotterdam a fost semnat, joi, de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, si de omologul sau olandez, iar potrivit acestuia partea romana va beneficia de expertiza olandeza, transmite corespondentul Mediafax."A fost semnat in timpul intalnirii de astazi (n.r. - joi) memorandumul de intelegere intre Portul Constanta si Portul Rotterdam care se va materializa intr-un plan de actiune clar care va fi prezentat pe 31 iulie anul acesta. De ce acest memorandum? Simplu! Portul Rotterdam este primul port ca marime din Uniunea Europeana, iar potentialul de crestere al Portului Constanta este foarte mare, noi avand in acest moment oportunitatea de a ajunge pe locul doi la nivelul statelor membre", a declarat Anca Boagiu.
Acesta s-a aflat la Santierul Naval Damen Galati, unde a participat, impreuna cu omologul sau olandez, Melanie Schultz van Haegen, la botezul navei Groningen, construita la Galati si care va intra in dotarea Marinei Militare olandeze.
Potrivit ministrului Transporturilor, prin acest memorandum este parafat un management comun intre cele doua porturi prin intermediul caruia Portul Constanta va beneficia de expertiza de succes a Portului Rotterdam.
"Acesta este unul dintre hub-urile regionale pe care noi le construim prin politica de transporturi pe care o facem. Este stiut ca pe langa dezvoltarea portului discutam si despre dezvoltarea retelei de autostrazi, ea avand punctul terminus la Constanta. La fel se... mai mult
Joi, 21 Aprilie 2011, ora 16:02
Linia regulata de transport marfa pe Marea Neagra, de tip RO-RO, intre Constanta si Istanbul va fi inaugurata in luna mai, potrivit ambasadoarei Republicii Turcia la Bucuresti, Ayse Sinirlio?lu, informeaza MAE intr-un comunicat, preluat de NewsIn. Ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, a primit-o in audienta miercuri pe Ayse Sinirlio?lu cu ocazia incheierii misiunii sale in Romania.
In acest context, partile au salutat nivelul foarte bun al cooperarii in domeniul economic, cu accent pe sectorul energiei, fiind reiterat interesul comun pentru finalizarea proiectului Nabucco. In domeniul transporturilor, partea turca a mentionat inaugurarea liniei de transport "ro-ro" Constanta - Istanbul, in luna mai 2011, potrivit comunicatului MAE.
Ministrul transporturilor si infrastructurii, Anca Boagiu, si ministrul transporturilor si comunicatiilor din Republica Turcia, Binali Yildirim, au semnat la 17 februarie un protocol de colaborare intre porturile Constanta si Pendik, pentru incurajarea dezvoltarii traficului de marfuri intre cele doua porturi.
In timpul audientei la ministrul Teodor Baconschi, ambasadorul Republicii Turcia, Ayse Sinirlio?lu, si-a exprimat satisfactia pentru stadiul excelent al relatiilor bilaterale, aratand ca Romania este un partener foarte important pentru Turcia, in plan bilateral si regional. La randul sau, ministrul afacerilor externe a apreciat activitatea intensa a ambasadorului turc, in mandatul careia relatiile bilaterale au cunoscut o... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 17:08
Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Ion Ariton, s-a intalnit vineri cu ambasadorul Ambasadei Japoniei in Romania, E.S Nasuo Amemya, cu care a discutat despre oportunitatile de cooperare in domeniul infrastructurii, potrivit NewsIn. "In cadrul intalnirii, cei doi oficiali au discutat despre oportunitatile de cooperare in domeniul infrastructurii, teza lansata cu ocazia vizitei oficiale de lucru in Japonia a Presedintelui Traian Basescu (9-11 martie 2010). Nasuo Amemya a afirmat ca Japonia doreste dezvoltarea cooperarii economice romano - nipone ca un exemplu de relatie bilaterala intre parteneri egali", se arata in comunicat.Reprezentantul Japoniei in Romania a prezentat succint proiectele realizate de firmele nipone in Romania, in cadrul unor programe finantate in sistem ODA (Official Development Assistance - Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare), proiecte precum terminalul de containere din portul Consanta sud, dezvoltarea infrastructurii rutiere in zona DN 7, modernizarea liniei de cale ferata Bucuresti - Constanta, instalatia de desulfurizare din cadrul centralei termo-electrice de la Turceni si proiectul de conectare rapida a Aeroportului International Henri Coanda de centrul orasului Bucuresti.Totodata, ambasadorul Amemya a prezentat noua schema de finantare prin care JBIC (Japan Bank for International Cooperation - Banca Japoniei pentru Cooperare Internationala) poate finanta pana la 60 % din valoarea unor proiecte complexe realizate de companii... mai mult
Vineri, 04 Martie 2011, ora 18:05
Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, si secretarul de stat in Ministerul italian al Afacerilor Externe, Alfredo Mantica, au avut joi o intalnire si au hotarat sa coopereze in domeniul energiei, precum si la punerea in aplicare a proiectului Nabucco, informeaza NewsIn."In cadrul intalnirii de joi de la Bucuresti, cei doi oficiali au discutat despre oportunitatile de cooperare in domeniul energiei, atat in plan bilateral, cat si in proiecte regionale vizand securitatea aprovizionarii cu resurse energetice pentru Romania si Italia, dar si la nivel european. Delegatiile au reiterat, in acest context, angajamentul comun privind punerea in aplicare a proiectului Nabucco si realizarea altor proiecte energetice de interes pentru cele doua tari", se arata in comunicatul emis de Ministerul Economiei.
Agenda intrevederii a cuprins si discutii privind pregatirea reuniunii interguvernamentale Romania-Italia, care va avea loc la Bucuresti, in cursul lunii mai, si a carei agenda va contine o importanta componenta economica.
In ceea ce priveste relatiile comercial-economice dintre cele doua tari, aflate pe un trend ascendent constant, Alfredo Mantica a subliniat faptul ca interesul firmelor italiene pentru Romania, sub aspect investitional si comercial, se mentine la cote ridicate.
Italia este unul dintre partenerii traditionali ai Romaniei si a ocupat permanent o pozitie importanta in comertul exterior romanesc.
Timp de 10 ani (1997 - 2007), Italia a... mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 12:06