Washingtonul face un pas provocator in fata Chinei, invitand Japonia sa se alature ca participant cu drepturi depline exercitiilor militare comune desfasurate de fortele navale americane si indiene in Marea Arabica.
Operatiunea cunoscuta si sub numele "Exercitiul Malabar" a debutat in 1992, in urma unui acord de cooperare militara semnat intre Washington si New Delhi, iar Japonia a avut pana acum doar in doua randuri statutul de observator, lucru care a starnit reactii furioase la Beijing, anunta site-ul Defense News.
Zona in care se desfasoara "Exercitiul Malabar" este situata in Marea Arabiei, arie spre care China si-a extins influenta printr-un program de creare a unui coridor comercial prin Pakistan, pana la portul Gwadar.
In acelasi timp, China si India sunt inscrise intr-o cursa a inarmarii pentru controlul asupra rutelor comerciale de pe vasta intindere a Oceanului Indian.
"Participarea Japoniei ca membru permanent in cadrul Exercitiului Malabar reprezinta un punct de cotitura in cadrul relatiilor dintre fortele navale indiene, americane si japoneze", a apreciat Nitin Mehta, un analist de securitate din India.
Japonia a participat si in 2007 ca observator in cadrul exercitiilor militare desfasurate in regiune, alaturi de Australia.
Dupa reactiile virulente ale Beijingului pe tema acestei prezente, oficialii de la New Delhi si Washington au renuntat sa mai invite alte flote militare din regiune pana in 2014, cand reprezentantii Marinei japoneze au... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 15:29
Ministrul Apararii din Germania, Ursula von der Leyen, se va afla pentru doua zile in capitala Indiei, iar analistii vad in acest lucru o incercare a Berlinului de a profita de pe urma cursei inarmarii dintre China, India si Pakistan.
In timpul vizitei, oficialul de la Berlin va avea o intrevedere si cu omologul sau, Manohar Parrikar, cei doi ministri urmand sa discute detaliile unei cooperari bilaterale in domeniul apararii. India ramane si unul dintre marii cumparatori de arme de pe glob, amintesc reporterii Deutsche Welle.
Afaceri vechi
Parteneriatul strategic dintre New Delhi si Berlin are o vechime de aproape 15 ani, iar vizita ministrului Ursula von der Leyer vine sa intareasca relatiile existente intre cele doua tari.
Ministrul german este de altfel insotit si de o delegatie a firmei ThyssenKrupp Marine System, care se pregateste sa inainteze Indiei o oferta pentru construirea celor sase submarine conventionale incluse in programul curent de investitii in Aparare.
Vizita ministrului Apararii din Germania vine fix in perioada in care guvernul de la New Delhi este gata sa incheie afacerea Rafale cu Franta, pentru achizitonare a 36 de avioane de vanatoare.
Analisti vad in cele doua evenimente continuarea unui trend cu care India a obisnuit lumea intreaga in ultimii ani: achizitia masiva de armament strain.
Client fidel al producatorilor de arme
Conform datelor prelucrate de Institutul International de Cercetari pentru Pace din Stockholm (SIPRI),... mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 15:44
1