Legea conversiei creditelor in franci elvetieni are din ce in ce mai multe probleme.
Pe langa aspectele de neconstitutionalitate semnalate de Guvern si impactul impovarator asupra sistemului bancar, actul normativ nu prevede explicit doua situatii importante pentru clienti.
E vorba de nivelul dobanzilor ce vor fi aplicate imprumutului convertit si ce se va intampla daca banca nu se intelege cu clientul la negocierile privind costul creditului. In consecinta, intrebarea care se pune este urmatoarea: exista posibilitatea ca cei care apeleaza la conversie sa ajunga sa plateasca rate mai mari decat inainte?
Ziare.com a incercat sa afle raspunsul.
Asa cum arata textul legii, in forma adoptata de Camera Deputatilor, ne putem da seama care sunt primii pasi de urmat de catre cei care vor sa converteasca creditul din franci in lei.
Astfel, mai intai trebuie sa inainteze o cerere bancii in acest sens. Daca este refuzata, atunci institutia financiara poate fi amendata cu sume ...citeste mai departe despre "Lacunele conversiei creditelor in franci: Dobanzile vor fi mari? Ce se intampla daca clientul nu se intelege cu banca?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2016, ora 08:19
Conversia creditelor din franci in lei a fost adoptata, in aceasta saptamana, de Camera Deputatilor, iar mingea e in terenul presedintelui Klaus Iohannis. Insa cine poate beneficia de aceasta masura si in ce conditii, daca va intra in vigoare?
Ziare.com a analizat textul actului normativ votat de parlamentari si a extras cele mai importante prevederi.
- Conversia se aplica doar creditelor in franci elvetieni;
- Conversia se va realiza prin act aditional acceptat de clientul bancii;
- Cursul de schimb este cel istoric, anume cotatia publicata de BNR la data incheierii contractului;
- Masura se aplica si in cazul in care contractele de credit au fost externalizate, adica si pentru imprumuturile vandute recuperatorilor;
- De asemenea, conversia se aplica si in cazul contractelor incheiate cu clienti care au fost supusi executarii silite, indiferent de stadiul acestui proces;
- Clientii care au apelat deja la conversia propusa de banci, in euro sau lei, se pot razgandi ...citeste mai departe despre "Conversia creditelor din franci in lei: Cine poate beneficia si in ce conditii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Octombrie 2016, ora 07:54
Economistul-sef al BRD, Florian Libocor, a declarat marti ca Legea privind conversia in lei a creditelor in franci elvetieni si cea a darii in plata ar putea sa dispara "de Martisor", dupa ce se va incheia "tevatura politica".
"Cred ca cele doua legi vor disparea exact cum au aparut, dupa ce intreaga tevatura politica se va fi incheiat. Mai in gluma, mai in serios, cam de Martisor. Ramane de vazut daca ma insel sau nu", a spus Libocor, la conferinta de risc de tara organizata de Coface Romania.
In opinia sa, "populismul este un factor de risc extrem". Libocor considera ca Romania este intr-o situatie favorabila, fiind o economie cu o perspectiva pozitiva, dar a atras atentia ca exista multe vulnerabilitati.
Vulnerabilitatile au patru cauze: initiativele legislative cu dublu impact bugetar negativ, politica fiscala prociclica, initiative legislative subiective, cu impact asupra sectorului ...citeste mai departe despre "Economist-sef al BRD: Legea conversiei creditelor in franci dispare de Martisor, dupa ce trece tevatura politica" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 Octombrie 2016, ora 18:33
Legea conversiei creditelor din franci elvetieni in lei a fost adoptata, marti, de Camera Deputatilor, care este for decizional.
Votul a fost dat in unanimitate, de cei 248 de deputati prezenti, care au adoptat legea care prevede conversia tuturor creditelor in franci, la cursul istoric de la data acordarii, fara plafon maxim de valoare a creditului si fara sa tina cont de gradul de indatorare al celui imprumutat.
In prezent, cursul francului este de circa 4,15 lei, fata de 2-2,5 lei in perioada 2007-2008, cand s-au acordat cele mai multe credite in aceasta valuta.
O masura sociala devenita bomba cu ceas
Initial, proiectul a fost gandit ca o lege cu impact social, menita sa ii ajute pe cei cu credite in franci si venituri mici, care nu mai fac fata ratelor la banca. Insa din lege au fost eliminate prevederile privind gradul de indatorare de 50% si pragul de 250.000 de franci elvetieni pentru conversie.
Asa incat de aceasta lege vor beneficia si cei care au luat... citeste mai departe despre "Legea conversiei creditelor in franci a fost adoptata. Isarescu: Asistam la curente populiste cu costuri pentru societate" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 Octombrie 2016, ora 13:07
Legea conversiei in lei a creditelor in franci elvetieni, la cursul istoric, ar putea avea ca efect devalorizarea leului si cresterea dobanzilor, se arata intr-un raspuns al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), transmis la solicitarea deputatului PNL Andreea Paul.
Andreea Paul a transmis, pe mail, mai multe intrebari bancii centrale, in primul rand in legatura cu impactul actului normativ. Raspunsul este semnat de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, responsabil cu supravegherea bancara.
In raspuns sunt mentionate, mai intai, mai multe principii legale legate de proiectul dezbatut in Parlament.
Astfel, conversia creditelor este deja prevazuta in legislatia romaneasca, in OUG 52/2016, intrata in vigoare la 30 septembrie. Actul normativ prevede conversia creditelor denominate in valuta straina la cursul BNR din data solicitarii conversiei.
"Conversia creditelor la orice alt curs este problematica sub mai multe aspecte ce tin de: (i) interventia administrativa a unei ...citeste mai departe despre "De ce nu e de acord BNR cu Legea conversiei creditelor in franci: E discriminatorie si ar devaloriza leul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 17:41
Conversia creditelor in lei, indiferent din care valuta, reglementata printr-un act normativ, ar crea un dezechilibru si ar putea fi neconstitutionala, a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, intr-o conferinta de specialitate.
"In ceea ce priveste propunerile de conversie a creditelor din valuta in lei, ARB a facut apel la BNR inca de anul trecut. Am primit sprijinul BNR sa se faca un studiu de impact pe acest subiect. Studiul nu e deloc incurajator in ceea ce priveste efectul asupra sistemului bancar. Rezultatele nu sunt publice, iar noi, ARB, le-am trimis la Parlament.
Cred ca edificator este raspunsul domnului Cinteza, care spunea ca impactul ar fi destul de neplacut, iar bancile ar putea avea probleme destul de serioase. Problema este deosebit de delicata. Se vorbeste de exemple ale altor tari din Comunitatea Europeana, aflate in situatii oarecum similare. Vreau sa spun ca nu sunt situatii similare, ...citeste mai departe despre "Capcana conversiei creditelor din valuta in lei, dezvaluita de presedintele CEC Bank" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 13:34
Conversia creditelor in lei, indiferent din care valuta, reglementata printr-un act normativ, ar crea un dezechilibru si ar putea fi neconstitutionala, a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor /ARB/ si presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, intr-o conferinta de specialitate.
"In ceea ce priveste propunerile de conversie a creditelor din valuta in lei, ARB a facut apel la BNR inca de anul trecut. Am primit sprijinul BNR sa se faca un studiu de impact pe acest subiect. Studiul nu e deloc incurajator in ceea ce priveste efectul asupra sistemului bancar. Rezultatele nu sunt publice, iar noi, ARB, le-am trimis la Parlament. Cred ca edificator este raspunsul domnului Cinteza, care spunea ca impactul ar fi destul de neplacut, iar bancile ar putea avea probleme destul de serioase. Problema este deosebit de delicata. Se vorbeste de exemple ale altor tari din Comunitatea Europeana, aflate in situatii oarecum similare. Vreau sa spun ca nu sunt situatii similare, totusi. In Ungaria, de exemplu, nu s-a vorbit de faptul ca cel mai afectat este sectorul IMM, nu cel al populatiei. Conversia nu s-a facut la un curs istoric, ci la cel din 7 noiembrie 2014. Cert este ca, in opinia noastra, reglementarea conversiei indiferent din care valuta in lei printr-un act normativ ar crea un dezechilibru, ar putea fi chiar anti-constitutionala. De ce numai pentru cei in franci elvetieni? Daca ne gandim, in 2006, cursul euro ajunsese la 3,9, dupa aceea a scazut 3,2, iar... mai mult
Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 12:08
Cei care au credite in moneda straina si le-ar putea converti in lei, fara sa plateasca garantii sau alte costuri suplimentare, se mentioneaza intr-un proiect de lege adoptat astazi de Plenul Senatului. Daca initiativa legislativa va trece si de votul final al Camerei Deputatilor, atunci s-ar putea aplica si imprumuturilor aflate in curs de derulare.
Un proiect de lege pentru completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele pentru consumatori, initiat de deputatul PSD Ana Birchall, a fost aprobat astazi de Plenul Senatului, in calitate de prima camera sesizata, cu 74 de voturi "pentru", 2 "abtineri" si un vot "impotriva". Documentul ar putea reglementa informatiile ce vor trebui cuprinse in contractele de credit in moneda straina, incheiate intre banci si clientii lor.
Citeste mai multe despre Creditele in valuta ar putea fi convertite in lei, fara garantii suplimentare pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 16:28
Una dintre cele mai importante modificari aduse prin Directiva 0541/2013 a Parlamentului European (PE) se refera la posibilitatea consumatorilor de a trece la conversia creditului din moneda straina in momenda nationala sau in oricare alta, la alegerea imprumutatului.
Daca in trecut conversia era oferita de catre banca cu titlu de beneficiu, acum, prin noua modificare acest lucru apare ca o obligatie directa pentru banca si fara posibilitate de modificare.
Nemultumirea bancilor provine de la faptul ca acestea solicitau imprumutatilor ca pentru conversia creditului in lei sa produca si sa dispuna de o garantie suplimentara, dat fiind faptul ca si soldul creditului crestea, iar pe o piata bancara si asa dezradacinata de criza financiara garantia adusa initial oricum era sub pragul de satisfacere a creantei rezultate dintr-o posibila vanzare a garantiei.
Citeste mai multe despre Conversia creditelor in lei, la mana clientilor - Sfatul avocatului pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 09:00