In programul de guvernare al cabinetului Florin Citu se specifica in mod clar un punct important: aderarea Romaniei la zona euro. Economistii nu dau insa sanse prea mari indeplinirii acestui obiectiv atat de important.
"Obiectivul principal al Romaniei il reprezinta cresterea convergentei reale cu economiile europene, prin atingerea unui PIB pe cap de locuitor la paritatea de cumparare standard de 85% din media UE 27, la orizontul anului 2024. Obiectiv specific: Convergenta reala se poate atinge in final prin adoptarea de catre Romania a monedei Euro. Un prim pas il reprezinta aderarea la ERM II ce ar reduce variabilitatea cursului de schimb, contribuind la stabilitatea monetara a Romaniei", se arata in programul de guvernare 2020-2024.
Economistii avertizeaza ca Romania are sanse aproape zero pentru a reusi o performanta pe care se chinuie sa o atinga de 13 ani, mai ales in conditiile in care doar in doi ani din 2007 incoace a reusit sa indeplineasca principalele conditii pentru a trece la urmatorul pas necesar adoptarii monedei europene.
"Va fi foarte greu, chiar imposibil, sa aderam la zona euro. Exista motive obiective, sunt acei indicatori in care trebuie sa ne incadram si in care nu ne-am incadrat decat in doi ani din 2007 incoace, cand am aderat la UE. Doar in 2015 si 2016 am indeplinit criteriile pentru trecerea la etapa de aderare la euro, in rest, niciodata nu au reusit sa indeplinim indicatorii. Calul de bataie pentru noi a fost intotodeauna inflatia,... mai mult
Joi, 24 Decembrie 2020, ora 00:05
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat marti, la Universitatea 'Ovidius' din Constanta, ca intrarea in zona Euro nu mai este un panaceu, iar daca Romania va adera la moneda unica fara sa fie pregatita, atunci problemele nu numai ca nu i se vor rezolva, ba dimpotriva, se pot si agrava.
"O sa vedeti ca nu toate tarile sunt fericite in zona euro, ceea ce inseamna ca intrarea in zona euro nu mai este un panaceu (...) Intram nepregatiti, nu numai ca nu se rezolva problemele, dar se si agraveaza. Esentiale sunt vointa si sustenabilitatea unor eforturi in domeniul convergentei economice.
(...) Necesitatea asigurarii unui grad ridicat de convergenta sustenabila, aceasta necesitate este statuata in mod explicit chiar in Tratatul de la Maastricht.
Sunt prevazute aceste criterii clare, inclusiv cu valori de referinta privind stabilitatea preturilor, a pozitiei fiscale, datoriei publice si nivelului deficitului bugetar, convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung, stabilitatea cursului de schimb", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a mentionat, referitor la adoptarea monedei euro de catre tara noastra, ca Romania nu este dezvoltata armonios, pentru intrarea in zona euro indeplinind conditiile necesare doar Bucuresti si judetul Ilfov.
"Daca cineva ar putea sa decupeze Ilfovul cu Bucurestiul, in doua-trei saptamani le-ar putea plasa, avand conditiile sa intre in zona euro. Problema este ca nu putem sa o decupam. De la Bucuresti sunt... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 17:04
Fortarea convergentei ca si trenarea convergentei sunt deopotriva nocive, iar un mix coerent de politici este esential pentru a mentine economia pe un parcurs ascendent fara a tensiona excesiv echilibrele macroeconomice, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la conferinta "Romania 2030: Cum recuperam decalajele fata de Europa occidentala?".
"Daca nivelul optim al convergentei reale pentru asigurarea succesului aderarii la zona euro este inca subiect de controverse, si Comisia din care fac parte isi va publica probabil in decembrie raportul privind convergenta la zona euro, mentinerea convergentei pe directia cea buna precum si sustenabilitatea sa sunt in viziunea chiar mea mai importante ca nivelul acesteia. Pentru a nu deraia, procesul de recuperare a decalajelor trebuie sa se desfasoare intr-un ritm adecvat astfel incat castigurile pe acest front oricat de spectaculoase sa nu fie afectate precum Sabia lui Damocles de pericolul unei deteriorari abrupte. Fortarea convergentei ca si trenarea convergentei sunt deopotriva nocive, iar un mix coerent de politici este esential pentru a mentine economia pe un parcurs ascendent fara a tensiona excesiv echilibrele macroeconomice. O sa spuneti ca este o fraza de tip romanesc, dar ea este importanta. Adica o fraza cam asa: nici prea prea, nici foarte foarte", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a subliniat faptul ca "trebuie sa ne dozam bine eforturile", deoarece "convergenta nu... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 11:59
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, joi dupa-amiaza, la Mamaia ca nu trebuie sa consideram ca intrarea in zona euro este un panaceu, spunand ca trebuie sa ne rezolvam problemele si apoi sa intram in zona euro.
Isarescu a sustinut, joi dupa-amiaza, o prelegere la cea de-a doua editie a "Black Sea and Balkans Security Forum", care are loc in Mamaia.
El a vorbit si despre intrarea Romaniei in zona euro, precizand, insa, ca trebuie indeplinite niste conditii. Guvernatorul BNR considera ca este esential sa ai sustenabilitate in echilibre.
"Sa ai sustenabilitate in echilibre, conditie esentiala. Asta inseamna sa ai o privire pe termen lung. Smecheriile de tipul indeplinesti un criteriu de deficit un an sau doi si crezi ca ai rezolvat problema, nu. E periculos pentru tine. S
ustenabilitate este cuvant pasaresc, introdus in limba romana dupa '90, dar a inceput sa insemne ceva. Inseamna sa nu faci lucrurile de mantuiala, sa le faci durabil, sanatos cu o gandire in perspectiva", a explicat Isarescu.
El a precizat ca trebuie si un nivel minim de dezvoltare.
"A doua chestiune: sa ai un nivel minim de dezvoltare pentru ca este totusi un club select acolo. Ca sa ma exprim putin metaforic, te simti daca intri acolo si esti sarac lipit, ca sa zic asa, te simti izolat si te cam izoleaza viata. Nu o fi 90 la suta, cum zice domnul Orban, nevoia de convergenta reala, dar nu se poate sa intri in zona euro cu un nivel foarte scazut", a mai... mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 20:45
Angela Merkel si-a prezentat duminica, dupa luni de amanari, intr-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), raspunsul pe care i-l da lui Emmanuel Macron cu privire la viitorul zonei euro, acceptand un buget de investitii limitat in timp ce un guvern antiausteritate se instaleaza la putere in Italia, scrie Le Figaro.
Cu o luna inaintea summitului european dedicat aprobarii unei mari reforme a Europei, pozitia sa cu privire la acest subiect este foarte asteptata.
In contextul in care un guvern populist si eurosceptic tocmai intra in functie in Italia, ea a acceptat principiul a doua mecanisme limitate de intrajutorare intre tari din zona euro - un buget de investitii si un sistem de imprumuturi destinate statelor care se cofrunta cu dificultati importante.
Bugetul european de investitii
"Avem nevoie de o mai mare convergenta economica intre statele membre, in cadrul zonei euro", apreciaza ea., declarandu-se in favoarrea "unui buget de investitii" dedicat zonei euro, fie specific, fie inclus in bugetul mai larg al Uniunii Europene (UE).
Ea schiteaza insa un cadru strict al acestui buget.
Cancelarul evoca o suma "limitata la doua cifre in miliarde de euro", adica de cateva zeci de miliarde de euro.
Aceasta suma este mult mai mica decat cea pentru care s-a pronuntat presedintele francez, aflat la originea propunerii unui asemenea buget.
Se naste Fondul Monetar European?
"Solidaritatea intre parteneri din zona euro nu trebuie niciodata... mai mult
Duminica, 03 Iunie 2018, ora 14:30
Cele sapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic sa adopte moneda euro, respectiv Romania, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia si Suedia, prezinta in general o convergenta nominala considerabila, insa niciunul nu indeplineste toate conditiile formale pentru aderarea la zona euro, se arata in raportul de convergenta pe 2018 publicat miercuri de Comisia Europeana, raport care evalueaza progresele inregistrate de statele membre in directia aderarii la zona euro.
Potrivit concluziilor raportului, toate statele membre vizate indeplinesc criteriul privind finantele publice; Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria si Suedia indeplinesc criteriul ratelor dobanzilor pe termen lung, in timp ce Bulgaria, Croatia, Polonia si Suedia indeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preturilor.
Niciunul dintre statele membre nu indeplineste criteriul privind cursul de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II).
Practic, inainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru sa participe la acest mecanism, fara sa cunoasca tensiuni grave, timp de cel putin doi ani.
"Comisia este dispusa sa colaboreze cu statele membre care s-au angajat sa se pregateasca pentru o aderare de succes la zona euro prin consolidarea propriilor sisteme economic si financiar. De exemplu, raportul nostru de convergenta arata ca Bulgaria indeplineste deja criteriile nominale de la Maastricht legate de... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 14:12
Zona euro are nevoie de un nou "instrument fiscal", comun, daca vrea sa se asigure ca statele membre nu se dezintegreaza din cauza unui soc economic, a afirmat vineri presedintele Bancii Centrale Europene (BCE).
"Avem nevoie de un instrument fiscal suplimentar pentru a mentine convergenta in timpul socurilor puternice, fara a supra-impovara politica monetara. Obiectivul este de a furniza stabilitate suplimentara si restabilirea increderii in politicile nationale", a declarat seful BCE intr-un discurs rostit la Florenta, Mario Draghi, transmit Reuters si Financial Times.
Liderii UE urmeaza sa se intalneasca luna viitoare si ar urma sa discute despre unele probleme care provoaca disensiuni, cum ar fi un mecanism de protectie care sa furnizeze numerar bancilor care sunt inchise.
Mario Draghi sprijina aceste demers si chiar mai mult, solicitand un instrument sprijinit de guverne care sa ajute tarile mai slabe, daca sunt supra-penalizate de investitori in timpul crizei datoriilor. mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 10:46
Comisarul european pentru afaceri economice, francezul Pierre Moscovici, a avertizat marti asupra riscului unei "revolte" in zona euro din cauza divergentelor dintre tarile din nord si cele din sud.
"Problema cu zona euro astazi este ca ea nu creeaza suficienta convergenta intre statele ei membre, iar daca se va continua in acest fel, veti vedea o revolta", a spus Moscovici intr-o interventie la colocviul European Business Summit, desfasurat la Bruxelles, transmite AFP.
"O revolta a celor din nordul Europei, care considera ca ei platesc pentru altii, in timp ce altii nu fac acelasi efort (...), dar si o revolta in sudul Europei, unde oamenii au impresia ca cresterea economica este pentru cealalta parte a Europei, in timp ce pentru ei se aplica austeritatea si nu exista solidaritate", a explicat in continuare comisarul european, fost ministru francez al Economiei.
Moscovici a dat si exemple de situatii ce pot provoca astfel de divergente, cum este cazul datoriei publice a Italiei, dubla fata de cea a Germaniei.
Prin urmare, pentru a depasi aceste disensiuni, Comisia Europeana intentioneaza sa prezinte pe 31 mai propuneri pentru aprofundarea Uniunii Economice si Monetare (UEM).
"Statu quo-ul nu mai este o optiune, intrucat mostenirea crizei (economice izbucnite in anul 2007) a produs o dinamica divergenta in zona euro", a mai atras atentia comisarul european.
Dar el a respins atat ideea unei 'Uniuni de transfer', adica un sistem de transferuri permanente... mai mult
Marti, 23 Mai 2017, ora 22:18
Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei, considera ca statul roman trebuie sa urmeze exemplul Poloniei in legatura cu aderarea la zona euro.
"De cele mai multe ori sunt de acord cu guvernatorul Mugur Isarescu. Cred ca este important sa ne mentinem mai departe eforturile pentru a indeplini criteriile de convergenta, criteriile nominale, care tin de deficit - si asta am respectat - care tin de inflatie - si respectam - care tin de criteriile nominale, insa criteriile reale, cele care arata care este puterea de cumparare a romanilor fata de tarile din zona Euro si celellate, care tin de oportunitate - trebuie sa le gandim cu foarte mare atentie", a spus Ponta, citat de Mediafax.
El a apreciat ca Romania trebuie sa adopte conduita Poloniei in ceea ce priveste acest subiect.
"Romania trebuie sa mearga pe drumul pe care a mers Polonia si anume: spune foarte clar ca este in favoarea unei Europe cat mai bine inchegate, ca doreste sa intre in Euro, insa anul 2015 nu este un reper batut in cuie, ca sa fiu foarte diplomat", a spus Ponta.
Romania nu mai poate adopta euro in 2015. Care sunt motivele
Trecerea la moneda euro in anul 2015 acum nu intra in discutie, dar incercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv mentinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exercitiu de disciplina economica, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de New York Times.
Tinta de aderare in 2015 acum "nu intra in discutie", a spus Isarescu,... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 14:47