Scriam in primul articol despre opinia publica si de ce este atat de importanta atunci cand ne raportam la perceptia publica, la reputatia publica sau la imaginea publica. Si, mai ales, de ce (si) opinia publica este parte integranta din algoritmul online al retelelor de socializare.
In acest articol, vom trata pe scurt profilurile false din retelele de socializare, care este rolul acestora, de ce exista si, mai ales, cum pot acestea sa provoace schimbari in gandiri, perceptii si raportari sociale fata de o tema, un obiect sau o persoana.
Concret
Sa incepem cu inceputul: conform definitiei din DEX, intelesul verbului a manipula presupune a influenta prin diverse mijloace modul de a gandi si de a actiona al unei persoane sau al unei colectivitati.
Pentru cei dintre dumneavoastra familiarizati cu mediul online, stiti foarte bine ca batalia perceptiei este una profund emotionala tragand dupa sine orice gest omonim: de la a achizitiona un expressor, la a vota o anumita persoana in detrimentul alteia.
Iar mediul online e pe cat de profund vizual, pe atat de intepator si conflictual. Am stabilit in articolul trecut care este unul dintre fundamentele acestui ultim deziderat. Si, atunci, care este rolul unui profil fals si de ce au capatat asa tractiune?
Profilele false/Problema Anei
Raspunsul este unul foarte simplu: dintr-o lene sociala. Avem urmatoarea informatie: Ana are mere (obiectivul Anei fiind ca toata lumea sa stie ca doar ea are merele cu pricina) .... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 07:44
Retelele de socializare sunt folosite de serviciile speciale ale Rusiei pentru a dezinforma si a crea panica in randul ucrainenilor, a denuntat joi seful Serviciului ucrainean de securitate (SBU), Valentin Nalivaicenko, citat de agentia Interfax.
El a acuzat Moscova ca desfasoara "un atac psihologic" in Ucraina prin intermediul unor "complici ai teroristilor (insurgentilor), care pretind ca sunt jurnalisti", informeaza Mediafax.
Nalivaicenko a informat ca serviciile ruse folosesc retele de socializare, adrese electronice si numere de telefon mobil ale cetatenilor ucraineni, cu scopul de a "crea panica" in randul acestora.
"Ele (serviciile speciale) transmit informatii false, provoaca panica, pentru a destabiliza situatia in tara noastra", a subliniat el.
"Vreau sa va informez ca, in prezent, rusii folosesc in mod cinic si josnic reteaua de socializare Facebook. Ne-am adresat in repetate randuri catre conducerea acestei retele, dar nu am reusit sa solutionam nimic", a afirmat seful SBU, adaugand ca "rusii pirateaza sau blocheaza conturi ale ucrainenilor pentru a disemina informatii false".
Nalivaicenko a mentionat ca partea ucraineana a finalizat negocierile cu compania Google pentru a contracara actiunile Moscovei. mai mult
Vineri, 29 August 2014, ora 11:10
Facebook a anuntat activarea unui sistem pentru detectarea si stergerea activitatilor false pe Facebook.
Sistemul de integritate al Facebook va detecta in mod automat si va inlatura like-urile false. Acestea pot fi obtinute prin metode ilegitime, precum malware, conturi piratate sau, pur si simplu, prin inselarea utilizatorilor, potrivit Slash Gear.
Reprezentantii Facebook au declarat ca scopul principal al acestui sistem este sa se asigure ca in spatele like-urilor se afla persoane reale, interesate de continutul specific al unei pagini.
Noul sistem va permite furnizarea de informatii precise privind datele demografice, necesare brandurilor, care vor putea produce, astfel, continut relevant pentru audienta lor.
Potrivit Facebook, numarul mediu de like-uri inlaturate de pe o pagina, de catre sistemul de integritate, este sub 1%.
Facebook estimeaza ca numarul de conturi din retea care sunt suspectate de a fi false se ridica la 8,7% din numarul total de conturi la nivel global.
Asta ar insemna ca 83 de milioane de conturi sunt false. mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:57
Reteaua sociala Facebook este afectata de contuile false de email care trimit Like-uri pe conturile anumitor pagini web, potrivit unei investigatii derulata de BBC.
Pentru a dovedi acest lucru, BBC a infiintat o pagina de Facebook pentru o companie inventata, care nu avea nici un produs la vanzare, numita Virtual Bagel. La scurt timp dupa crearea acestui cont, pagina avea deja 3.000 de Like-uri. BBC a examinat apoi profilurile fanilor respectivi si a descoperit ca multi dintre acestia proveneau din Egipt si Filipine, potrivit Mashable.
Consultantul de social media Michael Tinmouth a desfasurat o investigatie similara in numele unor clienti. Din nou, foarte multe conturi proveneau din Egipt si Filipine. Era vorba de persoane cu varste intre 13 si 17 ani, numele din profil erau suspicioase si dadusera aproximativ 3.000 - 5.000 de Like-uri.
Michael Tinmouth a spus BBC ca a disputat cu Facebook plata publicitatii dupa ce investigatia sa a aratat ca in spate nu se aflau "persoane reale". Oficialii Facebook au admis ca 5% - 6% din conturile retelei sociale sunt false. mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 20:46