Politia Romana face, marti, 175 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si in 20 de judete, in cadrul a cinci dosare penale in care sunt cercetate fapte de evaziune fiscala in domeniul comertului intracomunitar cu autovehicule second-hand, prejudiciul cauzat fiind de peste 35.000.000 de lei.
"La data de 25 februarie 2020, politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice - I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, pun in aplicare 175 de mandate de perchezitie domiciliara si 19 mandate de aducere in municipiul Bucuresti si judetele Ilfov, Arges, Bihor, Buzau, Brasov, Calarasi, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Maramures, Mures, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Valcea si Vrancea. Activitatile fiind desfasurate in cadrul a cinci dosare penale instrumentate de politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice", anunta IGPR.
Cercetarile privesc o grupare infractionala specializata in infractiuni de evaziune fiscala, care, prin intermediul membrilor sai, ar controla direct sau prin interpusi mai multe societati comerciale cu activitati in domeniul comertului intracomunitar cu autovehicule second-hand.
Prin intermediul acestor societati comerciale ar fi achizitionate astfel de autovehicule de la parteneri din spatiul Uniunii Europene, cu preponderenta din Belgia, Olanda, Germania, Italia, Franta si Spania, care ar fi fost vandute in Romania, fara a... mai mult
Marti, 25 Februarie 2020, ora 09:26
Piata auto din tara noastra noastra este dominata de achizitii de automobile second-hand. Majoritatea romanilor prefera o masina la mana a doua in detrimentul uneia noi, pretul jucand un rol extrem de important. Odata cu achizitionarea unui automobil second hand se pune si problema inlocuirii unor piese.
Persoanele care vand autoturisme la mana a doua accepta de obicei controale la un service auto ales de client, astfel incat acesta sa stie exact in ce stare se afla masina inainte de a o cumpara. Chiar daca masina nu prezinta probleme, cu siguranta exista piese auto pe care va trebui sa le inlocuiesti la scurt timp dupa ce ai cumparat-o.
Piesele auto care ar trebui inlocuite daca ai cumparat o masina second-hand
Este putin probabil sa achizitionezi o masina la mana a doua cu toate piesele schimbate de putin timp, deoarece vanzatorii nu mai sunt dispusi sa faca investitii in automobilele pe care urmeaza sa le vanda.
Primele componentele auto care vor trebui inlocuite sunt consumabilele. Daca iti doresti ca masina sa functioneze bine, alege piese auto noi, originale, chiar daca preturile lor sunt mai ridicate. Din categoria componentelor consumabile fac parte filtrul de habitaclu, filtrul de aer, de ulei si de combustibil, mai ales daca masina a fost folosita in Romania, unde benzina si motorina au numeroase impuritati. Aceste piese au costuri relativ mici, insa sunt deosebit de importante.
Odata ce schimbi filtrul de ulei, e cazul sa schimbi si uleiul, dar si... mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 08:03
Cand vine momentul sa iti vinzi masina, stabilirea pretului nu este deloc usoara, fiindca orice proprietar doreste sa obtina cat mai mult pe ea, in timp ce cumparatorul vrea sa dea cat mai putin posibil.
Astfel, trebuie gasit un echilibru.
Vanzatorul este subiectiv, s-a atasat de masina si daca a avut grija de ea, iar problemele tehnice au fost putine, se va simti indreptatit sa ceara un pret peste media pietei.
Insa in stabilirea pretului unei masini second-hand intervin extrem de multi factori (de la rulaj, pana la culoare si elemente de tuning) incat vanzatorul se poate trezi ca nu are incotro si trebuie sa accepte un pret mult mai mic decat si-ar fi dorit.
In fiecare an peste 200.000 de masini second-hand isi schimba proprietarul in Romania, iar cum rezulta si din analiza anunturilor postate pe Autovit.ro, peste jumatate dintre ele sunt scoase la vanzare cu preturi de sub 5.000 de euro. Asadar, orice suma conteaza, iar stabilirea unui pret corect este esentiala.
Deprecierea valorii masinii
Cel mai important element in stabilirea pretului masinii second-hand tine de faptul ca valoarea unei masini noi scade din momentul in care a fost achizitionata.
Practic, din clipa in care a facut primii kilometri, nu mai poate fi considerata o masina noua, iar in primul an deprecierea este cea mai mare, in general intre 15 si 30%. Apoi valoarea scade cam cu 10-15% pe an, astfel ca multe masini pot ajunge in 3 ani sa valoreze jumatate fata de momentul cumpararii.... mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 14:14
Comisia economica din Senat a adoptat, miercuri, un raport de admitere privind o propunere de regulament PE, care prevede simplificarea procedurilor de reinmatriculare a unui vehicul din alt stat membru, prin recunoasterea inclusiv a inspectiei tehnice auto.
Cristian Muntean, presedintele Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), saluta decizia Senatului, declarand pentru Business24 ca este normal ca o masina care are deja Inspectia Tehnica Periodica (ITP) valabila, sa nu mai fie inca o data controlata si in Romania, pentru ca sunt aplicate aceleasi rigori ale controlului in toate statele membre UE.
O taxa in minus: ITP-ul
El sustine ca princialul avantaj pentru posesorii de autovehicule este reprezentat de faptul ca, in cazul in care masina are ITP valabil, scapi de o taxa de 150-200 de lei. In plus, noua legislatie de transmitere a datelor intre statele comunitare va descuraja falsificarea actelor masinii.
"Se intampla des ca in Romania, pe o singura serie de caroserie sa figureze doua masini", spune Muntean, care admite ca, de multe ori, o masina era data ca pierduta prin Bulgaria, "exportata" in Germania, iar mai apoi vanduta ca second-hand pe piata romaneasca.
"Eu cumpar o masina in leasing, plec cu ea in Bulgaria, acolo o dau furata, mai apoi o vand catre un dealer auto in Germania, dar cu acte false, dupa care romanul de buna-credinta vine si cumpara masina", conchide Cristian Muntean.
El mai spune ca, in momentul in care te... mai mult
Joi, 31 Mai 2012, ora 09:05
Volkswagen, Opel si Ford sunt cele mai tranzactionate marci pe piata auto second hand in mediul online din Romania, inregistrand la inceputul anului cel mai ridicat numar de anunturi publicate, potrivit datelor furnizate de AutoIndex.
Lider incontestabil al tranzactiilor de autoturisme pe piata auto second hand in mediul online din Romania este marca Volkswagen, cu peste 15.0000 anunturi postate pe site-ul de anunturi auto la inceputul acestui an.
Istoricul marcii in Romania, increderea pe care o acorda romanii masinilor germane datorita gradului ridicat de fiabilitate, sigurantei oferite pasagerilor si costului relativ accesibil al pieselor de schimb, au facut ca Volkswagen sa fie cea mai tranzactionata marca in mediul online.
Media preturilor cerute pentru un Volkswagen second hand a inregistrat in luna februarie valoarea de 4.740 euro, in scadere cu 4.5 % fata de luna ianuarie, conform AutoIndex. In primele doua luni ale acestui an s-au inmatriculat 13.135 autovehicule Volkswagen second hand, conform datelor oficiale ale politiei.
Volkswagen a obtinut un profit operational de aproximativ 15 miliarde de dolari anul trecut, iar anul acesta are obiectivul de a egala suma. Martin Winterkorn, CEO-ul companiei, sustine ca "boom-ul din industria auto a fost cel care a sustinut planurile Volkswagen de crestere", referindu-se la cresterea vanzarilor pe pietele emergente, mai degraba decat situatia din Europa unde producatorii auto n-o duc inca foarte bine.
In... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 14:00