Noul director executive al Google, Sundar Pichai, nu face niciun secret din faptul ca vrea sa aduca compania inapoi pe piata din China, in prima faza prin Google Play, magazinul dedicat aplicatiilor pentru programul de operare Android.
Numai ca, la 5 ani dupa retragerea majoritatii operatiunilor de pe piata chineza, generata de refuzul de a-si cenzura rezultatele motorului de cautare, Google nu va gasi cu usurinta o cale de acces inapoi, cred reporterii agentiei Reuters.
Cea mai mare piata de Internet
China reprezinta piata cea mai mare de internet de pe glob, iar Google nu mai detine decat o nisa nesemnificativa in aceasta, in conditiile in care refuzul de a se conforma agentiilor cu rol regulator in piata a facut ca majoritatea serviciilor sale sa fie inaccesibile in interiorul granitelor chineze.
"Google are nevoie sa intre in China, punct. Odata intrati pe aceasta piata isi pot extinde serviciile. Pentru aceasta au nevoie de un cap de pod, iar acesta s-ar putea sa fie serviciul Google Play", considera Andy Tian, director al Asia Innovations.
Reprezentantii Google au refuzat sa comenteze o eventuala lansare a Google Play pe piata chineza in cursul acestui an, dar in schimb au indicat comentariul facut de Pichai eferitor la acest subiect.
In schimb, Tian si alti dezvoltatori IT de pe piata asiatica sustin ca gigantul IT a pierdut teren in majoritatea serviciilor pe piata din China, in special pe cele de streaming video, in favoarea companiilor locale... mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 16:41
1Diferentele uriase dintre progresele tehnologice inregistrate in doua mari piete globale, Uniunea Europeana si China, ridica semne de intrebare asupra perspectivei de dezvoltare din zona euro.
Problema este pusa pe tapet de Robert D. Atkinson, presedintele Fundatiei pentru Tehnologie Informatica si Inovatie, si Paul Hofheinz, presedinte Consiliului Lisabona, un grup de cercetare din Bruxelles.
Analizand Indexul Evolutiei Digitale, un grafic realizat de Fletcher Scool din cadrul Universitatii Tufts, cei doi afirma intr-un articol pentru Project Syndicate ca viitoarea mare provocare a Europei va veni in urma revolutiei digitale declansate de China.
Start ratat
Pana si simplul eveniment de listare publica a gigantului Alibaba, care a transformat compania chineza in a 17-a mare firma la nivel mondial, cu o valoare de piata de 23 de miliarde de dolari, pare sa fi fost ratat de catre europeni.
Bruxelles-ul si Beijingul par sa opereze cu unitati de masura diferite in ceea ce priveste evaluarea importantei evolutei digitale.
In timp ce China isi intensifica eforturile in acest sens, Europa ramane influentata de succesul obtinut de platformele americane Amazon, Google sau Facebook, ba chiar initiaza masuri de represalii impotriva acestora.
La doar cateva luni dupa succesul obtinut de Alibaba pe piata americana, Parlamentul European emitea o rezolutie cu caracter neobligatoriu prin care se dorea oprirea unor posibile abuzuri ale unor companii precum Google, a... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 14:50
Presedintele rus Vladimir Putin vrea sa monitorizeze tot ce misca pe Internet. Legea bloggerilor este cea mai recenta masura luata in acest sens si un pas important inainte spre nationalizarea acestui spatiu al informarii si exprimarii libere, in esenta sa.
Potrivit noii legi, orice blog cu peste 3.000 de vizitatori unici trebuie inregistrat ca "mass-media", care este deja controlata de stat. De asemenea, companii precum Google ar urma sa isi transfere serverele pe plan local si sa pastreze timp de sase luni datele privind userii locali.
Pentru a-si atinge obiectivele, Putin se poate inspira din cateva modele de cenzurare a Internetului deja existente, scrie Quartz, care variaza de la versiunea radicala a unui Web cu adevarat "suvernan" la eforturi ad-hoc in vederea restrangerii libertatii utilizatorilor.
In cadrul acestor ...citeste mai departe despre "Rusia vrea sa controleze Internetul. Cele patru modele din care se poate inspira" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 Mai 2014, ora 10:50
China a cerut joi Rusiei si altor parteneri din Asia Centrala, membre ale Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), sa inaspreasca controlul asupra Internetului si sa ia masuri pentru a preveni ca "fortele straine" sa instige la revolutie in aceste state.
Remarcile ministrului chinez al Securitatii Publice, Guo Shengkun, din cadrul intalnirii cu reprezentantii statelor membre OCS ar putea avea ca efect viitoare restrictii impuse de aceste state despre care criticii spun ca deja incearca sa aduca la tacere opozitia, anunta Reuters.
Aceste masuri vor multumi Kremlinul, care acuza tarile din Vest de faptul ca sustin protestele opozitiei din Rusia.
"Fortele externe folosesc contradictiile social-economice si problemele pentru a rasturna autoritatile si incearca sa provoace un nou val de revolutii colorate", a spus ...citeste mai departe despre "China vrea un control dur al Internetului: Forte externe incearca sa provoace revolutii" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Aprilie 2014, ora 15:28
Utilizatorii de Internet din China vor putea posta materiale video pe site-urile gazduite in aceasta tara numai dupa ce se inregistreaza cu datele din cartea de identitate.
In momentul urcarii clipului pe site, chinezii vor fi nevoiti sa prezinte o carte de identitate administratorului platformei, scrie Voice of Russia.
Noile reguli au fost introduse pentru a "preveni continutul vulgar, violenta exagerata si continutul sexual" care ar avea efecte negative asupra societatii, au precizat oficialii chinezi.
Incursiune in lagarul secret pentru dependentii de Internet din China
Continutul video din mediul online chinezesc este folosit de multe ori pentru a evidentia problemele sociale din tara, ...citeste mai departe despre "Chinezii vor putea sa posteze clipuri pe Internet doar cu buletinul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 09:35
Guvernul turc a depus in Parlament un proiect de lege care prevede instituirea unui control foarte strict in domeniul online, autorizand supravegherea activitatilor utilizatorilor sau blocand cuvinte-cheie, anunta surse parlamentare.
Textul ar urma sa permita autoritatii guvernamentale pentru telecomunicatii sa limiteze accesul la site-uri cu continut video si sa pastreze doi ani dosarul activitatilor online ale unui internaut.
"Proiectul are rolul protejarii familiei, copiilor si tinerilor de informatii care incurajeaza consumul de droguri, abuzurile sexuale si sinuciderile", potrivit unor surse guvernamentale citate de ziarul Hurriyet.
Conform cotidianului, Guvernul islamisto-conservator intentioneaza sa creeze o noua entitate la care sa fie obligati sa se afilieze toti administratorii site-urilor online.
Intr-un raport privind transparenta publicat in decembrie 2013, compania Google a clasat Turcia in aceeasi categorie cu China la capitolul cenzura online.
"Turcia nu este China si nu va deveni niciodata", a dat insa asigurari vicepremierul turc Huseyin Celik.
In 2008, platforma pentru continut video YouTube a fost interzisa temporar in Turcia dupa distribuirea prin intermediul sau a unei inregistrari video in care suporteri de fotbal greci ii jigneau pe turci. mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 18:20
Pentru prima data in cinci ani, China a ridicat cenzura asupra paginilor celor doua principale retele sociale ale lumii, Facebook si Twitter - blocate in tara - insa doar temporar si intr-o singura localitate, unde se desfasoara un forum economic, pe care organizatorii vor sa-l promoveze.
Potrivit ziarului South China Morning Post, autoritatile din Chengdu, capitala provinciei Sichuan (vest), au surprins cu aceasta "deschidere" ziaristii veniti in aceasta localitate pentru a acoperi actiunea Fortune Global Forum, organizata de revista Fortune, si care se desfasoara intre 6 si 8 iunie, informeaza joi agentia EFE.
Ziaristii au putut constata ca au acces la Facebook sau Twitter, fara sa fie obligati sa recurga la asa-numitele "VPN", retelele virtuale private care permit internautilor sa navigheze ca si cum s-ar afla in afara Chinei, pentru a evita cenzura impusa acestor pagini. Totusi, se poate avea acces la aceste retele fara restrictii doar la hotelul din Chengdu, unde se afla sediul principal al forumului si unde cei acreditati beneficiaza de wifi gratis.
Potrivit ziarului, aceasta masura raspunde unui "aparent efort" de a face publicitate acestui forum dupa ce chiar organizatorii i-au incurajat pe ziaristi sa-si "impartaseasca cat mai mult experienta" pe forumurile de discutii. A fost creata chiar o tema pe Twitter ("hashtag") pentru a putea face comentarii pe marginea intalnirii (FortuneGlobal), la care participa peste o suta de sefi executivi si presedinti a... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 10:56