BNR va mentine constanta dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% pe tot parcursul anului 2013, dar aceasta va fi redusa in primul trimestru al lui 2014, estimeaza BCR in raportul sau "Romania in 2013".
Chiar daca rata cheie a dobanzii se va mentine constanta in acest an, lichiditatea suplimentara pe care BNR o va furniza pietei va duce la o reducere treptata a dobanzilor interbancare.
Deciziile Barclays si JPMorgan de a include obligatiunile romanesti in lei in indicii pietelor emergente incepand din martie au condus atat la o crestere a cererii pentru obligatiunile guvernamentale in lei, cat si la o apreciere puternica a leului.
BCR considera ca acest val brusc de optimism se va diminua treptat pe parcursul anului, iar cursul de schimb euro/ RON va fi de 4,35 in martie si 4,4 in decembrie 2013, tinand cont de platile pe care trebuie sa le faca atat BNR, cat si Ministerul de Finante.
Astfel, cele doua institutii trebuie sa ramburseze FMI 5,2 miliarde de euro, iar Ministerul de Finante mai trebuie sa plateasca 1,8 miliarde de euro catre investitorii privati odata cu scadenta unor obligatiuni.
In plus, BNR va continua politica sa de flotare controlata a cursului de schimb si nu va permite o apreciere a leului sub 4,3 datorita riscurilor implicate de o astfel de miscare brusca. mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 16:39
Leul a fost anul trecut barometrul tensiunilor de pe scena politica, evolutia sa oglindind o deteriorare puternica a increderii externe in capacitatea tarii de a acorda prioritate respectarii obiectivelor economice asumate.
Pe parcursul anului 2012, in contextul unor schimbari politice majore, ce au culminat cu organizarea unui referendum pentru demiterea presedintelui, aspru criticate de voci cu influenta de pe scena internationala, leul a depasit pragul psihologic de 4,5 lei/euro.
Pe 3 august, dupa ce Curtea Constitutionala a amanat adoptarea unei decizii cu privire la validarea referendumului, moneda nationala a atins nivelul minim record de 4,6481 lei pentru un euro.
Pe fondul persistarii situatiei conflictuale dintre presedinte si alianta politica aflata la guvernare, a fost mentionat chiar un scenariu in care euro a fost cotat la 5 lei.
Insa Banca Nationala a aparat cu fermitate leul, chiar si dupa ce creditorii externi ai Romaniei i-au cerut sa limiteze interventiile directe in piata valutara, metoda preferata de BNR constand intr-un control strict al lichiditatii din piata, prin limitarea sumelor injectate bancilor comerciale in cadrul operatiunilor saptamanale tip repo.
Citeste mai multe despre Cursul leu-euro in 2013: Euro ar putea depasi nivelul maxim din vara pe Ziare.com. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 08:24
Leul s-a apreciat luni fata de moneda europeana, cursul afisat de Banca Nationala a Romaniei fiind de 4,5757 lei/euro, in scadere cu 0,11% fata de sedinta de vineri. In sedinta precedenta, cursul anuntat de BNR a fost de 4,5809 lei/euro.
Cursul de schimb a scazut usor sub 4,58 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare de luni, intr-o piata apatica si cu volume foarte reduse de tranzactionare.
Leul a crescut si fata de dolarul american, BNR afisand luni un curs de referinta de 3,5051 lei/dolar, in scadere cu 0,13% fata de sedinta de vineri. In ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii trecute, cursul valutar anuntat de BNR a fost de 3,5097 lei/dolar.
Leul s-a apreciat si fata de francul elvetian, cursul BNR de luni fiind de 3,7802 lei/franc, in scadere comparativ cu sedinta de vineri, cand acesta a fost de 3,7885 lei/franc.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, vineri, ca limitarea licitatiilor saptamanale repo derulate de BNR este o metoda eficienta de control al cursului de schimb.
Isarescu: Licitatiile repo, metoda eficienta de control al cursului de schimb
BNR a plafonat luni la cinci miliarde de lei suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, dupa ce in ultimele doua saptamani a finantarea a fost limitata la sase miliarde de lei.
BNR lupta pentru leu: Pune presiune, din nou, pe lichiditatea din piata mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 13:09
Moneda nationala a Romaniei s-a apreciat luni, dupa ce presededintele Traian Basescu s-a mentinut in aceasta functie in urma rezultatelor referendumului de duminica.
Basescu ramane presedinte. Cati alegatori au votat pentru demitere la referendum
Saptamana trecuta, leul a atins un minim istoric fata de euro, cand marti Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs de 4,6397 lei/euro. Leul a atins un minim istoric si fata de dolar in ziua de marti: 3,8343 lei/euro.
Moneda Romaniei, care in 24 iulie a atins un nou minim istoric, de 4,6509 lei pentru un euro, s-a apreciat cu 1%, si se tranzactiona luni la pranz cu 4,5572 lei pentru un euro, la Bucuresti. Luna acesta, leul s-a depreciat cu 2,6% fata de euro, a doua cea mai slab performanta valuta din lume in iulie, dupa lira sudaneza, conform unei analize a Bloomberg.
Presedintele Romaniei Traian Basescu a ramas in aceasta functie, dupa ce referendumul de duminica a fost invalidat din cauza prezentei scazute, asigurand conditiile unor noi turbulente politice.
O delegatie a Fondului Monetar International se va afla in vizita oficiala de lucru la Bucuresti incepand cu data de 31 iulie, timp de doua saptamani, pentru cea de-a sasea misiune de evaluare.
"Piata ar putea aprecia ca pozitiva o astfel de schimbare a luptei politice brutale. Desi leul ar putea castiga teren intr-o oarecare masura, va fi probabil o tendinta de scurta durata deoarece tensiunile politice se vor accentua probabil din nou. Exista probabil o... mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 15:37
In prima ora de tranzactionare de luni, cursul leu euro s-a situat la 4,5650 de unitati, intr-o piata linistita si cu volume reduse de transfer, potrivit dealerilor.
La deschidere, euro era cotat la 4,5630 - 4,5650 lei, usor mai jos fata de finalul saptamanii trecute, cand bancile schimbau moneda unica pentru 4,4650 - 4,5680 lei.
In prima ora de transfer cotatiile au variat in intervalul 4,5600 - 4,5640 lei/euro.
In schimb, moneda euro s-a tranzactionat luni dimineata la minimul ultimilor doi ani fata de dolar, in asteptarea datelor economice din aceasta saptamana privind inflatia si increderea in economia zonei euro, pe fondul crizei datoriilor de stat.
Moneda unica folosita de 17 state UE s-a depreciat luni in raport cu majoritatea valutelor importante, dupa ce cancelarul german Angela Merkel a declarat ca nu si-a "inmuiat" pozitia fata de necesitatea unor mecanisme riguroase de control inainte de constituirea uniunii bancare - supraveghere si garantare in comun a depozitelor bancare, recapitalizarea institutiilor de credit aflate in dificultate de la fondurile de urgenta ale zonei euro.
Rata de referinta leu/euro anuntata vineri de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5495 unitati, iar cursul oficial pentru dolar a a urcat la 3,7274 lei/dolar, de asemenea un nou nivel record.
Cotatia de vineri arata o scadere a leului cu 5,32% fata de euro comparativ cu rata de schimb de la finele aului trecut. Ultima cotatie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 11:41
Directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, a declarat joi ca, in opinia sa, este cel mai riscant sa discuti despre cursul de schimb in Romania, in conditiile in care evolutia monedei nationale fata de euro a devenit o obsesie.
"Probabil este cel mai riscant sa discuti despre cursul de schimb in Romania. Lumea este foate atasata unde se duce cursul. Nu stiu daca la polonezi este o obsesie nationala, ca s-a apreciat sau s-a depreciat moneda, vad ca si la ei zlotul se duce in sus, in jos, dar nu prea e agitatie", a declarat Misu Negritoiu.
"Noi avem manage float, dar nu stiu care este nivelul de control. Este o piata mica unde ai nevoie de un balans pentru ca orice tranzactie mare poate sa influenteze cursul substantial", a mai spus directorul general al ING Bank Romania.
"Cred ca BNR stie cum sa administreze cursul, potrivit competentelor pe care le are. Am vazut analize in piata care indica pentru finalul acestui an un curs de 4,5 lei pentru un euro. Noi nu avem o prognoza pentru cursul de schimb acum. Lucram in prezent la ea", a mai spus Negritoiu.
Cursul de schimb se poate indrepta usor catre cinci lei/euro, iar presiunile pe euro si monedele din regiune vor continua in urmatorii ani, a declarat presedintele ING Bank Romania, Misu Negritoiu, in cadrul unei emisiuni la Pro TV, la inceputul acestei luni. mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 16:25
Banca Nationala (BNR) a reusit, impreuna cu Guvernul, sa mentina sub control evolutia cursului de schimb valutar, ceea ce "nu a fost usor", in contextul presiunilor din regiune inaintea alegerilor din Grecia, a declarat la Viena premierul Victor Ponta.
Leul romanesc a fost afectat in ultimele saptamani de incertitudinile privind posibila iesire a Greciei din zona euro, dupa rezultatul neconcludent al alegerilor din 6 mai si reconvocarea electoratului la vot pe 17 iunie, a spus Ponta, notand ca Romania ar trebui sa fie interesata in mod special de scruitinul din Grecia, din moment o buna parte din activele sectorului bancar sunt controlate de institutii de credit elene.
"Am fost deja afectati in ultimele saptamani, la fel ca toate statele din zona, cursul de schimb fiind sub presiune din cauza speculei financiare. Din fericire, banca centrala romana, impreuna cu Guvernul, a reusit sa mentina cursul de schimb sub control. Dar nu a fost usor", a declarat Victor Ponta, pentru Bloomberg.
Leul a atins saptamana trecuta un nou minim record pe piata interbancara, de 4,5156 lei/euro, si este moneda est-europeana cu cea mai slaba performanta fata de euro de la inceputul acestui an, in scadere cu 3,25%, noteaza Bloomberg.
In 2012, zlotul polonez a urcat cu 4%, iar forintul cu 7%.
Partidele elene Noua Democratie si PASOK au castigat in scrutinul de duminica suficiente voturi pentru a forma o majoritate parlamentara fidela conditiilor convenite in acordul de finantare... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 19:45
In ultimul an, moneda europeana a pornit pe o panta descendenta in raport cu dolarul, iar evenimentele externe de anul acesta ar putea devaloriza si mai mult moneda europeana.
Luni, BNR a afisat un curs de referinta de 4,3558 lei/euro cu 0,03% mai mare fata de sedinta precedenta, iar dolarul american a crescut in raport cu moneda nationala, ajungand la 3,3230 lei/dolar.
Specialistii contactati de Business24 se intrec in previziuni legate de evolutia monedei europene si de cursul valutar leu/euro in 2012.
Razvan Rusu, director de investitii CertInvest
In raport cu dolarul, am asistat la o depreciere a monedei europene datorata crizei din zona euro si a riscurilor suverane. A fost o depreciere destul de substantiala - din aprilie 2011, s-a depreciat de la 1,5 dolari/euro, la 1,3 in momentul de fata. Odata rezolvate problemele, cursul se va stabiliza intre 1,25 - 1,35 dolari/euro, daca nu apar alte evenimente gen QE3 sau alte evenimente care sa distorsioneze masa monetara in circulatie, atat la nivel european cat si la nivelul SUA.
Cred ca asistam la devalorizari competitive, insa acestea vor pastra o anumita marja.
In ceea ce priveste evolutia euro fata de leu, cred ca moneda nationala ar trebui sa se aprecieze in a doua parte a anului, daca nu apar alte elemente care sa duca la o scadere a increderii in moneda nationala, cum ar fi evenimente pseudo-politice care sa duca la deprecierea leului.
In momentul de fata, leul pare a se afla intr-un ecosistem... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 08:29
Guvernatorul BNR nu vede motive din exterior pentru un impact mai mare asupra cursului, "decat daca ne speriem singuri si introducem in comportamentul pietelor si sperietura noastra"."Cursul este legat si de ceea ce vine din exterior, se vede mai intai in prima de risc si apoi in cursul de schimb.
Pana acum impactul a fost minor si nu vedem motive pentru un impact mai mare decat daca ne speriem singuri si introducem in comportamentul pietelor si sperietura noastra", a mentionat Isarescu.
In ceea ce priveste evolutia cursului, Isarescu a mentionat ca nu se intampla nimic deosebit decat alte valute care au politici de flotare mai mult sau mai putin controlate.
Guvernatorul BNR sustine ca preocuparea in discursul public privind interventia BNR asupra cursului "este o preocupare falsa".
"Bineinteles ca o banca centrala influenteaza cursul si prin politica monetara si prin nivelul dobanzilor", a spus Isarescu.
"Variatiile cele mai mari le-a avut slotul, tara care s-a apropiat cel mai mult de ceea ce economistii numesc flotare libera. (...)
Daca ne uitam la volatilitate, indicele arata ca leul, ca indicator de volatilitate, a fost cel mai stabil.
Isarescu a mentionat ca BNR a adoptat aceasta pozitie avand in vedere doua lucruri, primul fiind inclinatia exagerata a discursului public "spre chestiuni negative, cu exacerbari uneori comice, daca nu ar fi chiar dramatice".
Guvernatorul BNR sustine ca a devenit o obsesie pentru romani cursul de schimb.
"Pe o perioada de criza nu vad... mai mult
Vineri, 15 Iulie 2011, ora 18:26