Fișierul Standard de Control sau de Audit (SAF-T), care va fi obligatoriu pentru marii contribuabili de la 1 ianuarie 2022, se afla in faza de implementare. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat marți, 10 august, că a actualizat documentația tehnică.
Este vorba despre un nou set de documente ce detaliază elementele obligatorii și opționale încorporabile la nivelul noului model declarativ SAF-T. După ce acest sistem va fi implementat, inspectorii fiscali nu se vor mai duce în control la antreprenori pentru orice suspiciune. Acestia vor demara actiunea de control doar după analiza datelor respective și doar dacă este nevoie.
“Fișierul Standard de Control (SAF-T) este un fișier în format electronic, bazat pe XML (cu circa 800 de câmpuri), standardizat internațional pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la societăți către autoritățile fiscale. SAF-T necesită utilizarea codurilor standardizate. SAF-T este un fișier care conține date contabile extrase automat din sistemele de contabilitate ale contribuabililor. În practică, datele sunt exportate și stocate într-un format standardizat”, explica ANAF.
Acest standard a fost conceput de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică („OECD”) în anul 2005, versiunea cea mai recentă fiind OECD SAF-T 2.0, versiune pe care se bazează și autoritățile din România. Declarația D406 (SAF-T) este un fișier în format... mai mult
Marti, 10 August 2021, ora 11:44
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a sustinut, miercuri, ca este in pregatire un act normativ prin care controalele Fiscului vor fi mai mult orientate catre companiile mari si nu catre cele mici, asa cum se intampla in prezent.
"Statul a consumat sau consuma foarte multe resurse cu astfel de verificari catre companiile mici, micile companii. Trebuie schimbata abordarea, pentru ca lipsa de venituri la bugetul de stat din partea aceasta de companii vine in special la mari si mijlocii, nu neaparat de la cei mici", a afirmat, miercuri, Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice.
El a precizat ca statul consuma foarte mult si nejustificat resurse umane si financiare pentru controalele facute la companiile mici.
"Atunci marii contribuabili, mijlocii, fiecare pe zona pe care o are de interes, vom actiona ca si structuri ale statului. Eu vorbesc de ANAF. Va face acele verificari, acele transfer pricing pe care le stim, din pacate, il practica, cu foarte mare talent, multe companii, sa spunem asa, din Romania", a precizat Teodorovici.
Ministrul Finantelor Publice a adaugat ca anul viitor vor fi mai multe masuri luate pentru a creste controalele la companiile mari.
"Vor fi masuri, le veti vedea cand vom prezenta ordonanta care sa echilibreze si sa conduca la un tratament corect in piata. Din pacate, intre companii exista o concurenta neloiala, dincolo de relatia lor cu statul, este, in primul rand, obligatorie o relatie corecta in mediul privat.... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 18:25
Desi toti directorii financiari inclusi in sondajul efectuat de EY Romania considera ca au aplicat corect legea fiscala, aproape 60% dintre ei sunt de parere ca inspectorii ANAF le-ar impune, cel mai probabil, impozite si taxe suplimentare de plata, in situatia in care compania lor ar fi supusa unei inspectii fiscale.
In acelasi timp, 51% dintre respondenti se asteapta la o inspectie fiscala in urmatoarea perioada din partea ANAF.
Rezultatele sondajului derulat recent in randul a 80 de companii din Romania releva o imagine deloc surprinzatoare a realitatii fiscale. Povara administrarii fiscale este principala ingrijorare a acestora.
Astfel, 65% dintre directorii financiari ai companiilor din Romania declara ca petrec mai mult de doua zile in fiecare luna pentru a pregati declaratii fiscale pentru ANAF. Desi utilizeaza un software pentru pregatirea automatizata a acestor declaratii, 77% dintre directorii financiari spun ca pregatirea declaratiilor de TVA le ocupa cel mai mult timp.
Avand in vedere aceste aspecte contradictorii, putem identifica doua posibile explicatii:
1. fie solutiile IT utilizate nu sunt eficiente sau adaptate suficient
2. fie modificarile fiscale sunt atat de dese, incat solutiile IT nu ajung sa tina pasul.
Una dintre cauzele posibile ale acestei stari de fapt ar putea fi schimbarile dese ale regulilor fiscale si complicarea mecanismelor de raportare. O asemenea volatilitate nu face decat sa consume resursele companiilor in vederea... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 11:43
In ultimele doua saptamani, societatile comerciale care se incadreaza in categoria marilor contribuabili au primit adrese informative in cuprinsul carora se mentioneaza o serie de aspecte care le-ar putea influenta gradul de risc fiscal. Aceste adrese sunt emise de Unitatea de Management a Riscului prin Serviciul specific de Analiza Risc, din cadrul ANAF.
Intrebarea legitima pe care probabil si-o pun toti contribuabilii care au primit astfel de adrese este - Ce reprezinta o astfel de adresa? O simpla informare sau trebuie sa se pregateasca de inspectie? Ar trebui sa intreprinda vreun demers sau pur si simplu sa astepte sa vada daca vor fi inspectati sau nu?
Ce este, insa, gradul de risc?
Codul de procedura fiscala (in continuare "CPF") nu da o definitie a gradului de risc, dar defineste analiza de risc drept activitatea efectuata de organul fiscal in scopul identificarii riscurilor de neconformare, precum si de a le utiliza in scopul efectuarii activitatii de control fiscal.
Conform art. 121 din CPF, selectarea contribuabililor care urmeaza sa fie supusi inspectiei fiscale se face in functie de nivelul riscului stabilit pe baza analizei de risc.
Am identificat din practica zece factori care, in viziunea organelor fiscale, pot influenta gradul de risc si, pe cale de consecinta, includerea in planul de inspectie mai repede sau mai tarziu. Mentionam cativa dintre acestia:
1. Existenta neconcordantelor privind livrarile efectuate pe teritoriul national... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 13:01
Ministerul de Finante a lansat, miercuri, in dezbatere publica un proiect de ordonanta care ar permite ANAF sa pastreze 15% din sumele recuperate de la contribuabili pentru a le acorda premii angajatilor.
Potrivit proiectului, banii astfel obtinuti "se utilizeaza pentru acordarea de premii personalului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala."
Cu acest proiect, Ministerul Finantelor pare sa aplice in continuare "prezumtia de vinovatie" a mediului de afaceri, articolul 3 stabilind ca ANAF isi va face un buget de venituri suplimentare, acestea fiind realizate, in parte, din sume suplimentare stabilite prin decizii de impunere sau obligatii fiscale accesorii.
Trista experienta a trecutului
Justificarea masurii e halucinanta: inspectorii se simt timorati de faptul ca firmele isi angajeaza avocati care i-ar putea actiona penal pentru prezumtive abuzuri, lucru care le creaza un disconfort profesional.
Foarte important - in realitate, lucrurile stau putin invers:
In anii 2014-2015, ANAF introdusese "cutuma" sesizarii penale impotriva contribuabililor, pentru a bloca accesul la instante al celor care contesta deciziile Fiscului.
Odata cu blocarea acestui drept, au fost blocati si banii companiilor, pana la rezolvarea caracterului penal al unor decizii care nu s-au dovedit penale. Si au fost bani trecuti in performantele ANAF si in legile bugetelor.
Justificarea oficiala a emiterii acestui ultim proiect, pe care o publicam la final, merita citita rand cu... mai mult
Miercuri, 27 Decembrie 2017, ora 18:55
Fiecare institutie publica ar trebui sa isi publice online toate facturile mai mari de 100 de lei, sub amenintarea de sanctiuni administrative pentru directori, masura care ar creste transparenta in cheltuirea banului public si ar reduce posibilitatile de frauda, recomanda Societatea Academica din Romania (SAR) in raportul anual 2015, care va fi prezentat public joi 26 februarie.
Scopul ar fi dublu - pe de o parte le-ar da ocazia contribuabililor de-a vedea direct cheltuielile si de-a le compara cu preturile practicate pe piata, pe de alta parte, tocmai din acest motiv, i-ar descuraja pe cei care iau decizia de achizitie sa cumpere la preturi exagerate.
Aceasta este una din masurile complementare de transparenta care au devenit necesare dupa esecul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP), care s-a dovedit inutilizabil pe componenta de supraveghere si control. Datele din SEAP sunt de cele mai multe ori incomplete sau chiar incorecte, astfel ca relevanta statistica este ...citeste mai departe despre "De ce statul cere facturi de la contribuabili dar nu le arata pe ale lui - raport SAR" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 14:49
Impactul negativ generat asupra bugetului prin reducerea CAS, calculat la 4,8 miliarde lei pe 2015, va fi acoperit de Guvern, printre altele, din sume atrase prin controale la persoane fizice cu venituri mari, dar si cu surse din strainatate si prin recuperarea debitelor cu noua Lege a insolventei.
Pentru a obtine mai multi bani la buget, Guvernul va relansa campania de notificare prin transmiterea de scrisori catre contribuabilii ce prezentau riscul de nedepunere a declaratiei de venit din strainatate, releva proiectul de lege pentru reducerea CAS.
Pana la ora transmiterii acestei stiri, proiectul nu este pus in dezbatere publica.
Alte surse pe care Guvernul le ia in calcul pentru a compensa, anul viitor, impactul negativ sunt imbunatatirea sistemului de colectare a impozitelor si taxelor ce vizeaza recuperarea arieratelor fiscale inregistrate de contribuabilii mijlocii, prevenirea si combaterea muncii nedeclarate si/sau subdeclarate, in scopul sprijinirii concurentei loiale in mediul de afaceri si a protejarii angajatilor prin cresterea nivelului de securitate sociala, dezvoltarea analizei de risc generalizata la nivelul intregii activitati de administrare fiscala, in baza informatiilor de natura fiscala despre contribuabili, precum si dezvoltarea aplicatiilor informatice in vederea efectuarii de analize ale rezultatelor actiunilor de inspectie fiscala, in scopul confirmarii criteriilor de risc si a furnizarii de informatii pentru analizele de risc viitoare,... mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 16:20
Controlul antifrauda este efectuat de inspectorii antifrauda si poate fi de doua tipuri, in functie de operatiunile de verificare. Spre deosebire de inspectia fiscala, controlul antifrauda se desfasoara dupa reguli diferite.
Totusi, anumite drepturi si obligatii, pe care contribuabilii le au atunci cand sunt supusi inspectiei, se pot aplica si in cazul controlului. Cititi in materialul urmator ce presupune controlul antifrauda, cum se desfasoara si ce documente incheie agentii ANAF in cadrul acestui tip de verificare.
In Codul de procedura fiscala a fost introdusa, de la sfarsitul lunii februarie prin OUG nr. 8/2014, o sectiune noua, privind controlul antifrauda, separata de cea referitoare la inspectia fiscala.
Citeste mai multe despre Controlul antifrauda: ce trebuie sa stii cand esti verificat de Fisc? pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 09:15
Contribuabilii care sunt supusi controlului trebuie sa stie ca inspectorii antifrauda au noi obligatii fata de ei, care au fost introduse recent in Codul de procedura fiscala, printr-un act normativ. In plus, noile reglementari stabilesc modul in care inspectorii desfasoara operatiunile de control.
Inspectorii antifrauda fiscala, care au preluat inca de anul trecut atributiile comisarilor din Garda financiara, efectueaza doua tipuri de control: curent si tematic, se precizeaza in HG nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea ANAF.
Potrivit actului normativ, controlul curent se executa operativ si inopinat, pe baza legitimatiei de control, a insignei si a ordinului de serviciu permanent.
Citeste mai multe despre Cum se desfasoara controlul fiscal? Noi reguli au intrat recent in vigoare pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 11:11