Guvernul de la Paris are unda verde pentru depasirea plafonului de deficit bugetar pentru 2016, reprezentantii Comisiei Europene cazand de acord sa sustina cresterea cheltuielilor de securitate ale Frantei.
"Securitatea cetatenilor este o prioritate absoluta, iar Comisia intelege pe deplin acest argument", a precizat Pierre Moscovici, comisarul European pentru Finante dupa sedinta privind planurile de buget ale tarilor din zona euro, anunta revista EUObserver.
Corectie amanata
Presedintele francez Francois Hollande si premierul Manuel Valls au anuntat saptamana aceasta ca, dupa atentatele de la Paris, tintele bugetare stabilite vor fi cu siguranta depasite.
Franta a intensificat si operatiunile militare impotriva gruparii Statul Islamic, iar noile masuri de securitate ce vor fi luate in virtutea tragicelor evenimente petrecute pe 13 noiembrie la Paris vor impovara bugetul de cheltuieli al guvernului.
Comisarul Moscovici a adaugat ca Franta nu a inclus inca nivelul costurilor suplimentare in bugetul trimis spre analiza, acestea urmand sa fie luate in calcul abia din primavera anului viitor.
"Sistemul stabil de finante publice si securitatea cetatenilor au fost intotdeauna teluri complementare pentru guvernele europene", a comentat comisarul european pentru Finante.
"Securitatea cetatenilor Frantei este o prioritate", a completat si vicepresedintele CE, Valdis Dombrovskis.
Dupa mai multi ani consecutivi in care a ratat tinta de deficit bugetar,... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 16:59
Comisia Europeana a solicitat Frantei si Italiei sa-si mentina angajamentele de reducere a cheltuielilor publice in timp ce isi reformeaza economiile, transmite Reuters.
In recomandarile sale anuale de politica economica a statelor membre, Comisia Europeana a incercat sa gaseasca un echilibru intre solicitarile de reducere a cheltuielilor bugetare si stimularea economiei fragile, intr-o perioada in care rata somajului este la un nivel record.
Echilibrul este important, deoarece UE trebuie sa confirme credibilitatea recentelor reglementari bugetare mai dure si, in acelasi timp, trebuie sa raspunda avansului partidelor extremiste, observat la alegerile pentru Parlamentul European.
Franta, a carei economie a crescut extrem de lent in ultimii doi ani, este un exemplu al dificultatilor cu care se confrunta multe guverne, care implementeaza reforme structurale nepopulare in privinta pietei muncii si a sistemului de pensii si mentin un control strict al cheltuielilor publice.
Pentru prima data in istoria Frantei, la alegerile europarlamentare, un partid de extrema dreapta, Frontul National, a castigat alegerile la nivel national, cu 25% din voturi. Partidul Socialist al presedintelui Francois Hollande a obtinut doar locul trei, dupa Partidul Conservator. Rezultatele slabe, care afecteaza adoptarea unor reforme nepopulare, are de asemenea implicatii negative pentru ratingul de credit al Frantei, a avertizat agentia de evaluare financiara Moody's.
Presedintele... mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 12:35