Controlul capitalului impus in Grecia, la care se adauga noile cresteri de impozite rezultate in urma acordului incheiat cu creditorii din zona euro au facut ca afaceristii eleni sa isi pregateasca pe capete retragerea din tara.
Cei prevazatori au facut acest lucru inca de acum 5 ani. Este si cazul lui Philip Ammerman, co-fondator al unei companii de consultanta financiara, care si-a mutat afacerea in Londra. Acum ofera consultanta inclusiv investitorilor eleni care vor sa paraseasca tara, relateaza CNBC.
La nivel de epidemie
"A ajuns la nivel epidemic. Nu am vazut niciodata asa ceva", povesteste Ammerman, care are zeci de mesaje si mail-uri de la prieteni si clienti din Grecia dispusi sa isi stramute afacerile in alte zone ale Europei.
Limitarile impuse de controlul capitalului din Grecia fac din viata investitorilor locali un adevarat chin. Viata cu 60 de euro pe zi, bani de buzunar, ii face pe multi greci sa se uite cu jind spre alte tari din Europa.
Chiar si inainte de introducerea controlului capitalului in Grecia, liber profesionistii si unele companii au decis sa paraseasca tara natala pentru alte piete mai stabile.
Coca-Cola Hellenic, producatorul de iaurt FAGE sau compania de utilaje grele Viohalco si-au mutat operatiunile in Londra, Luxemburg si Bruxelles, inca din perioada 2012-2013.
In schimb, exodul afacerilor pare sa fi devenit un fenomen national abia din luna iulie a acestui an.
Pe picior de plecare
O monitorizare efectuata intre... mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 14:46
3De o jumatate de luna, bancile din orasele sudice ale Bulgariei sunt asaltate mai ceva decat sucursalele institutiilor de credit din Elvetia. In cautarea banilor cash, elenii au descoperit noi modalitati de a fenta controlul capitalului impus de guvernul de la Atena.
Grecii se indreapata spre cel mai sarac stat al Europei pentru a retrage pana la 14.000 de euro saptamanal din bancomatele bancilor din Bulgaria, relateaza agentia Novinite.
Turismul de bancomat
Dupa primele doua saptamani de la impunerea controlului capitalului in Grecia si limitarea retragerilor la doar 60 de euro/zi, guvernul de la Atena a facut un pas inapoi si le-a permis grecilor sa isi alimenteze conturile din strainatate cu maxim 2.000 de euro/zi in eventualitatea efectuarii unui sejur.
"Masurile stricte de control care ar trebui sa salveze sistemul bancar elen au dus, intr-un final, la un exod in masa al grecilor catre cea mai saraca tara a Uniunii Europene", au remarcat si jurnalistii de la Der Spiegel.
Sub scuza programarii concediului in strainatate, fiecare grec cu mintea la cap plaseaza in conturile bancilor din afara tarii cate 14.000 de euro in cursul unei saptamani, pe care ii retrage linistit apoi in cursul unei vizite efectuate in tara vecina sau ii lasa in contul sau din Bulgaria.
Metoda se dovedeste atat de utila incat nu doar persoanele fizice, ci si micile companii din Grecia recurg la ea pentru a-si constitui o rezerva de bani lichizi.
Teama de drahma
Multi... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 14:59
Guvernul de la Atena incepe sa elimine o parte din restrictiile care i-au lovit pe oamenii de afaceri din Grecia odata cu impunerea masurii de control al capitalului.
De la sfarsitul saptamanii, plafonul transferurilor de bani catre partenerii din afara tarii a fost ridicat, aceasta masura urmand sa asigure reluarea importurilor in cantitati mari mari, anunta agentia Reuters.
Importuri reluate
"De vineri 24 iulie, plafonul maxim aprobat pentru platile catre conturi din strainatate a crescut la 100.000 de euro/zi, de la 50.000 de euro", a anuntat guvernatorul bancii centrale, Yannis Stournaras.
Acesta a adaugat ca astfel se rezolva 70% din problemele reclamate de importatorii greci in ultima luna.
Incepand cu 29 iunie, guvernul elen a dispus impunerea masurii de control al capitalului, pe langa limitele la retragerile zilnice aplicate populatie, mediul de afaceri din tara fiind si el afectat de o serie de dispozitii dure.
Aprovizionarea cu materii prime din import sau cu produse care nu sunt fabricate in Grecia a fost un adevarat calvar pentru companiile elene, acestea fiind nevoite sa treaca prin filtrul unei comisii speciale pentru a li se aproba transferul banilor catre partenerii externi.
Guvernatorul Stournaras a mentionat ca mediul de afaceri din Grecia devine ceva mai relaxat, in urmatoarele 10 zile urmand sa se gaseasca solutii pentru rezolvarea celorlalte probleme care treneaza.
"In privinta aprobarilor date pentru import suntem aproape de... mai mult
Vineri, 24 Iulie 2015, ora 17:47
Masura de control al capitalului, impusa de saptamana aceasta pentru eleni, a lovit dur in afacerile derulate in Grecia. Cei mai norocosi, intreprinzatorii din turism, au invatat insa destul de repede cum sa fenteze restrictiile.
In Tesalonic, oras care a ramas fara o urma de bani cash in bancomate inca din primele zile ale saptamanii, patronii accepta orice valuta straina pe care o pot transforma rapid in euro sau dolari peste granite, in Bulgaria. Leva este preferata, relateaza reporterii EUobserver.
Merge si valuta vecinilor
Intre greci si bulgari nu a existat de-a lungul anilor o prietenie prea stransa. Ceva mai dezavantajati de contextul istoric, bulgarii au fost priviti de-a lungul timpului cu superioritate de catre eleni.
Chiar si in timp de criza, grecii s-au dovedit a avea mai multi bani, decat vecinii lor de la nord. Acum lucrurile par sa fie in avantajul bulgarilor, turcilor sau romanilor care vin in concediu cu bani gheata dupa ei.
Nici nu mai conteaza daca sunt euro sau nu, atata vreme cat pot fi schimbati in moneda europeana peste granite, in bancile din Bulgaria.
"Nu mai era niciun bancomat cu bani in Tesalonic de unde sa poti retrage macar 5 euro. Am luat masa la un local din centru si l-am intrebat pe patron daca accepta plata in leva.
Spre uimirea mea a acceptat", povesteste Rumen Galabinov, un om de afaceri bulgar, prins in concediu in Grecia de noile restrictiile impuse de guvernul de la Atena.
"Mi-a spus ca s-a decis sa accepte... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 12:24
Masura de control al capitalului impusa in Grecia este de asteptat sa dureze luni in sir, in timp ce bancile elene vor avea nevoie de o recapitalizare de miliarde de euro ori ar putea face chiar obiectul nationalizarii, avertizeaza surse din industria bancara.
Decizia de impune controlul capitalului si de a inchide bancile incepand cu aceasta saptamana a fost una dificila, dar adevaratele probleme se vor ivi la redeschiderea lor si cresterea plafonului de retrageri, sustin expertii consultati de Reuters.
Riscuri majore
Creditorii internationali au anuntat ca mentin usa deschisa pentru reluarea procesului de negocieri pe criza datoriilor Greciei.
Aceasta, chiar daca guvernul Syriza a pus acceptarea reformelor cerute de creditori in sarcina populatiei prin organizarea referendumului de duminica, 5 iulie. Un vot negativ ar da semnalul iesirii Greciei din zona euro.
"In cel mai fericit caz, vor reusi sa gestioneze bine vacanta impusa bancilor, le vor redeschide, vor stabiliza sistemul dupa cum au facut-o si cipriotii si isi vor gasi o cale de mijloc printre numarul mare de credite neperformante si lipsa de lichiditati", sustine un expert in reorganizarea bancara.
"Chiar si asa, exista riscul unui faliment al statului grec, urmat de falimentul sistemului bancar", a adaugat acesta.
Un alt bancher elen sustine ca scenariul negativ este si mai infiorator: "Suntem in ape tulburi. Putem ajunge la ruinarea bancilor si nationalizarea lor".
Grecia a recurs la... mai mult
Marti, 30 Iunie 2015, ora 12:19
De astazi, Grecia a recurs la metoda controlului capitalului, iar tara pare sa fie cuprinsa de haos.
Cozi la bancomate si benzinarii, banci inchise timp de o saptamana si bursa inchisa pe aceeasi perioada sunt doar cateva imagini cu care Grecia iese in evidenta in aceasta perioada.
In realitate, controlul capitalului decretat de premierul Alexis Tsipras vine cu masuri dure care afecteaza viata fiecarui elen. Din nefericire pentru guvernantii de la Atena, masura este luata cu intarziere, iar o analiza a FMI arata ca majoritatea tarilor care au recurs la controlul capitalului au esuat in incercarea lor, arata un reportaj Bloomberg.
O tara izolata
Conform decretului emis de Tsipras, bancile elene vor continua sa efectueze operatiuni online pe piata interna si pot primi sume de bani din afara tarii in conturile deponentilor.
De asemenea, pensile vor continua sa fie livrate prin intermediul institutiilor bancare din tara, dar retragerea banilor de pe card va fi limitata la maxim 60 euro/zi/card/cont bancar.
Nu sunt afectate de acest plafon cardurile bancare emise de intitutii de credit din afara Greciei, indiferent ca apartin unor cetateni straini sau eleni.
Plafonul de 60 de euro se aplica si cardurilor care sunt emise de bancile elene, dar ar caror posesori se afla acum in afara granitelor. Situatia ii afecteaza in mod deosebit pe turistii greci plecati in vacante in strainatate.
Platile prin carduri pre-platite se pot face pana la plafonul maxim al... mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 17:24
Criza din Grecia lasa rani adanci in economia globala. Bursele din Asia au deschis luni in scadere, iar analistii se asteapta la un soc de proportii pe bursele europene.
Intre timp, in Grecia, guvernul a decis sa inchida bancile, sa impuna controlul capitalului, iar bursa din Atena isi va tine inchise usile la inceputul acestei saptamani, arata reporterii ziarului The Guardian.
Tornada pe pietele financiare
Indicele Nikkei, de pe bursa din Tokyo a pierdut peste noapte 3 procente din valoarea sa, iar pierderi si mai mari unt prognozate pe bursele europene, indicele german DAX fiind asteptat sa scada cu 5%.
De asemenea, indicele FTSE 100 era asteptat sa piarda 200 de puncte, aproximativ 3%, in deschiderea bursei.
"Fluturele grecesc a reusit sa declanseze o adevarata tornada in pietele financiare", explica Michael Hewson, analist al CMC Markets din Londra.
Bursa din Atena nici macar nu va fi deschisa luni, ca urmare a dramaticelor evenimente care au dus la denuntarea unilaterala a negocierilor cu creditorii si solicitarea unui referendum prin care sa se decida soarta tarii.
Iesirea de la negocieri a elenilor a pus practic capat programului de asistenta financiara initiat de "troika" creditorilor externi in urma cu 5 ani.
Bancile elene au si ele obloanele trase, masura fiind decisa de premierul Alexis Tsipras.
Luni dimineata, in Monitorul Oficial al guvernului elen a fost publicat decretul prin care vacanta impusa bancilor se va prelungi timp de o... mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 11:02
1Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante, a anuntat, duminica seara, care sunt masurile pe care Guvernul a fost nevoit sa le ia ca urmare a refuzului liderilor zonei euro de a prelungi programul de asistenta financiara si a deciziei BCE de a ingheta furnizarea de lichiditate de urgenta bancilor elene.
Varoufakis a anuntat ca bancile vor ramane inchise pana in data 7 iulie, adica inca 2 zile dupa referendumul prin care guvernul cere populatiei sa se propunte cu "nu" asupra acordului propus de creditorii externi.
Totodata, grecii nu vor putea scoate mai mult de 60 de euro pe zi din banci, informeaza The Telegraph.
Proteste in Grecia: Tsipras cere din nou prelungirea ajutorului si striga ca e "santajat"
Partidul lui Tsipras, Syriza, a chemat oamenii sa participe luni noapte la un "protest masiv" organizat sub deviza "Poporul grec nu poate fi santajat - nu poate fi terorizat. Aparati Democratia", in Piata Syntagma.
Tsipras se simte santajat
Premierul grec Alexis... citeste mai departe despre "Grecia se scufunda: Bancile, inchise pana pe 7 iulie. Grecii pot retrage doar 60 de euro pe zi" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 22:42
Impasul negocierilor dintre guvernul elen si creditorii tarii incepe sa le dea fiori si oficialiilor europeni.
Impunerea controlului capitalului in Grecia ar putea fi adoptata in cazul in care intalnirea de joi a ministrilor de Finante din zona euro nu va aduce o intelgere semnata intre cele doua parti.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a mentionat, marti, 16 iunie, ca Bruxellesul ia in calcul adoptarea unor masuri de siguranta in fata implicatiilor unor scenarii mai putin favorabile ale crizei financiare elene, arata publicatia EUObserver.
Sprijin pentru banci
Una din aceste masuri ar putea fi controlul capitalului pentru a impiedica retragerile masive de bani din banci, lucru care ar putea duce la prabusirea rapida a sistemului financiar al Greciei.
Ultimele date prelucrate de Banca Centrala Europeana arata ca, numai in primele patru luni ale acestui an, din bancile elene au fost retrasi 1,5 miliarde de euro.
Nivelul lichiditatilor din depozitele bancare din Grecia a scazut cu 15 procente de la sfarsitul anului trecut, conform aceleiasi analize.
Trendul s-ar putea accelera pe masura ce tensiunile politice dintre Atena si Bruxelles se intetesc, iar amenintarea falimentului Greciei devine foarte reala.
Masura a mai fost aplicata, in 2011, in Cipru dupa ce doua dintre cele mai mari banci ale tarii au dat faliment.
Retragerile de la ATM-uri si ghisee au fost plafonate, acelasi lucru intamplandu-se si cu sumele de bani pe care... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 10:26