Comisia Europeana a propus azi un buget pe termen lung, de 1.135 de miliarde de euro in credite de angajament, pentru perioada 2021-2027
Totodata, CE a propus si o reducere a finantarii pentru politica de coeziune si agricultura, cu aproximativ 5% in cazul fiecareia dintre ele.
Este un lucru nu doar ingrijorator, ci si grav pentru Romania, a declarat pentru Ziare.com europarlamentarul Siegfried Muresan. Si asta pentru ca acestea sunt principalele domenii in care Romania absorbea fonduri europene.
"Astazi este inceputul unui proces legislativ. Comisia Europeana a facut o propunere care prevede reducerea cu 5% a sumelor alocate pentru politica de coeziune si pentru agricultura. Este un lucru nu numai ingrijorator, ci si grav pentru Romania caci acestea sunt principalele domenii in care Romania absorbea fonduri europene.
Comisia Europeana isi propune acum acest obiectiv, de reducere cu 5%, in primul rand, ca urmare a iesirii Marii Britanii din UE. Pierdem un stat care contribuia mai mult la bugetul UE decat beneficia, pierdem pe an intre 12 si 14 miliarde de euro, suma varia de la an la an. Deci avem venituri mai mici pe de o parte si pe cealalta parte avem si niste noi prioritati care nu au existat in exercitiul bugetar anterior si anume: aparare, siguranta cetateanului, combaterea terorismului, un mai bun control al frontierei externe al UE, pe care il vom finanta din bugetul UE.
Deci avem prioritati noi, cu cheltuieli mai mari si venituri mai mici. Si atunci... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 19:07
Cele 27 de state membre UE au prioritati diferite in ceea ce priveste Brexit-ul - de la garantarea drepturilor cetatenilor si pana la apararea intereselor nationale.
Guvernele isi aspresc insa liniile rosii si sunt in general unite, cu toate ca aceste pozitii s-au schimbat din septembrie, cand insistau ca Regatul Unit nu poate sa ramana in Uniune daca vrea sa restrictioneze principiul liberei circulatii prin controlarea imigratiei din blocul european, scrie Bloomberg, care prezinta aceste pozitii.
Liniile rosii ale Guvernului britanic sunt controlul imigratiei din UE, iesirea de sub jurisdictia Curtii Europene de Justitie si amanarea contributiilor importante la bugetul UE. Ele sunt bine cunoscute in prezent, dupa ce au fost prezentate mai intai in discursurile premierului Theresa May si confirmate ulterior de Executiv in Cartea Alba.
ROMANIA - cooperare stransa cu Marea Britanie, drepturi pentru romanii din regat
Bucurestiul vrea sa se asigure ca acordul cu privire la iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana garanteaza deplina protectie a drepturilor romanilor din aceasta tara. Klaus Iohannis a insistat asupra importantei unei negocieri cat mai curand posibil a aspectelor referitoare la drepturile cetatenilor europeni din Marea Britanie. Guvernul roman sustine continuarea unei cooperari stranse intre UE si Londra dupa Brexit.
Citeste mai multe despre:
Marea Britanie poate incepe iesirea din UE: Regina a promulgat oficial legea pentru BrexitBrexitul... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 16:51
Criza zonei euro nu s-a terminat, iar statele membre trebuie sa controleze mai strict bugetele si sa implementeze o uniune bancara, pentru a lasa in urma o "lume a basmelor" care a permis dezvoltarea problemelor, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
Criza datoriilor din uniunea monetara va continua si anul urmator, a declarat Draghi, la Paris, pentru postul de radio Europe 1, preluat de CNBC.
"Nu am iesit inca din criza. Recuperarea pentru cea mai mare parte a zonei euro va incepe in 2013" a spus Draghi.
Seful BCE a adaugat ulterior, la o conferinta cu oficiali importanti din sectorul financiar, ca actuala criza "a aratat ca am trait intr-o lume a basmelor". Datoriile nesustenabile, bancile nesigure si slaba coordonare a deciziilor au condus la declansarea crizei in urma cu trei ani, a spus el.
Conducerea BCE are programata saptamana urmatoare intalnirea lunara de politica monetara, iar analistii se asteapta la mentinerea ratei cheie la minimul record de 0,75%. Bancherii sunt, insa, divizati in privinta unei posibile reduceri a dobanzii anul urmator.
Presedintele BCE a subliniat ca programul de achizitii nelimitate de obligatiuni anuntat de banca a ajutat la stabilizarea conditiilor din piata financiara. Programul BCE este pregatit pentru a cumpara obligatiuni ale statelor care se imprumuta prea scump, insa poate incepe doar dupa ce primeste o cerere oficiala pentru ajutor din partea unui guvern.
Anuntarea planului a fost,... mai mult
Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 14:22
Accesul la uniunea bancara, obligatia de a adopta moneda unica sau reticenta Romaniei cu privire la uniunea fiscala sunt cateva din temele pe care presedintele Traian Basescu le-a abordat cu presa, la incheierea Consiliului European de toamna.
Business24 prezinta cele mai importante evenimente si decizii luate in cadrul summitului UE de la Bruxelles:
Traian Basescu:
- Credibilitatea Romaniei e fragilizata puternic de ce s-a intamplat in vara si de atitudinile unor lideri politici din Romania. Avem retineri privind uniunea fiscala, chiar daca suntem de acord cu cea monetara si cea bancara. Nu putem avea aceeasi fiscalitate ca alte state. Suntem pe locul 4 la cea mai mica fiscalitate pentru a stimula investitiile. Ar fi prea mult sa se introduca un impozit pe salarii de 30-35%. Acum nu se pune problema unei uniuni fiscale, pana nu va fi implementata uniunea bancara.
- A folosit faptul ca Romania are o relatie speciala cu China privind parteneriatul UE-China. Mesajul principal a fost sa vorbim cu totii aceeasi limba in relatie cu China. E greu de spus daca Mecanismul de cooperare va fi mentinut. Romania a facut progrese.
- Suntem intr-o perioada de exceptare, obligatia noastra este sa adoptam euro, asa ne-am obligat in tratatul de aderare. Ne place sau nu, trebuie sa folosim euro. Am primit o derogare, dar va asigur ca orice intarziere este o pierdere pentru Romania, pentru ca este o nerespectare a unui tratat. In momentul de fata, doar se fac aluzii statelor... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 13:45
Comisia Europeana a solicitat vineri recuperarea de la statele membre a sumei de 436 de milioane de euro drept fonduri necheltuite, in cadrul procedurii de clearing a conturilor. Intrucat unele din sumele respective au fost deja recuperate de la statele membre, impactul financiar al acestei corectii este de 426 de milioane de euro, din care 1,73 milioane de euro din Romania.
In cazul tarii noastre, valoarea totala a corectiei este de 7,674 milioane de euro, iar explicatia masurii de corectie propuse de Comisie este nerespectarea datelor limita pana la care trebuiau efectuate platile.
Cele 426 de milioane de euro vor reveni in bugetul UE ca urmare a nerespectarii regulilor comunitare sau a procedurilor neadecvate de control asupra cheltuielilor agricole. Pentru a tine cont de presiunile financiare resimtite de unele state membre din cauza crizei financiare, Comisia a adoptat un regulament care le permite tarilor UE sa amane, in anumite conditii, rambursarea fondurilor dezangajate cu pana la 18 luni, masura aditionala pe langa optiunile existente de a cere ca rambursarea sa se intinda pe un numar limitat de ani.
Cea mai mare corectie a fost impusa in cazul Spaniei (131,3 milioane de euro), pentru plantarea de vita-de-vie fara drepturi de (re)plantare, urmata de Italia (98,9 milioane de euro) pentru acelasi motiv, Grecia (71,5 milioane de euro) pentru disfunctionalitati in controlul productiei de stafide.
Statele membre sunt responsabile pentru gestionarea... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 15:59
Presedintele Traian Basescu a tinut sa spulbere orice fel de speculatii despre Tratatul fiscal si a precizat ca cele 25 de state care au semnat vineri documentul au acceptat "de bunavoie" sa imparta controlul bugetar si fiscal cu Executivul de la Bruxelles.
Tratatul este "un nou pas in ceea ce priveste integrarea politicilor economice. Acest proces se va realiza pe doua cai. Prin cresterea gradului de armonizare politica la nivelul UE si, poate mai important, prin cresterea controlului institutiilor europene in privinta coordonarii politicilor economice nationale, in special a politicilor fiscal-bugetare", a declarat vineri Traian Basescu, adaugand ca astfel Comisia Europeana va avea "un rol de jandarm al respectarii elementelor Tratatului".
La Consiliul European din 1 si 2 martie s-au stabilit si obiectivele Strategiei UE 2020 pe anul 2012 si s-au facut analize ale programelor nationale de reforma.
"Pentru 2012, Consiliul European a stabilit ca directiile de actiune sunt legate de cele cinci prioritati propuse de Comisia Europeana in analiza anuala de crestere: consolidarea fiscala, reluarea activitatii normale de creditare - reamintesc politica BNR care incearca sa stimuleze reluarea creditarii prin scaderea dobanzilor -, promovarea cresterii economice si a competitivitatii, combaterea somajului si a consecintelor sociale generate de acesta si modernizarea administratiei publice.
Toate teme care si la noi sunt in dezbatere, deci suntem in rezonanta cu ideile... mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 17:10
Statul roman cheltuieste pe bunuri si servicii atat cat cheltuieste si pe investitii, fara o prioritizare in functie de necesitati.
Majoritatea achizitiilor sunt realizate prin negocieri directe sau licitatii cu o singura oferta. Situatia difera, insa, in cazul contractelor UE fiindca regulile europene cresc respectul pentru bunul public.
Companiile cu cele mai multe proceduri de achizitie din ultimele trei luni apar intr-un document obtinut de Mediafax.
Printre acestea se numara, in top, Romsilva (cu 133 documentatii acceptate), Complexul Energetic Turceni (54) si Romgaz (50), urmate de CFR Calatori (47), Complexul Energetic Craiova (46), CFR SA (45), Institutul National al Patrimoniului (42), Transelectrica (41), Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (38), CN Huilei (34), Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (32), Nuclearelectrica (31).
Pe lista celor 54 de institutii si companii de stat mai sunt prezente si Regia Autonoma de Transport Bucuresti (21 documentatii acceptate), Electrocentrale Bucuresti (17), Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (16), Hidroelectrica (14), Ministerul Apararii (12), Ministerul Administratiei si Internelor (11), Autoritatea pentru Reglementare in Comunicatii (11), CN Aeroporturi Bucuresti (10), CN Administratia Porturilor Maritime Constanta (10), Complexul Energetic Rovinari (9), precum si mai multe spitale clinice de urgenta si universitati.
Marea problema comuna in cazul acestor achizitii este legata... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 16:07
Bugetul trebuie construit pe crestere economica zero, cu inghetarea pensiilor si salariilor, chiar daca Guvernul va miza pe un avans de 2%, avand posibilitatea sa utilizeze veniturile suplimentare pentru sustinerea unor grupuri defavorizate, considera Sebastian Vladescu, fost ministru al Finantelor.
"As construi un buget pe crestere economica zero, cu un deficit de 3% din PIB pe ESA (care cuprinde si pierderile companiilor de stat), cu pensiile si salariile inghetate la nivelul anului 2012. As aloca 80% din cheltuielile de capital pentru primul semestru, ca sa compensez reducerea de consum privat, iar, in cazul in care am crestere economica, toata diferenta s-o aloc pentru sustinerea grupurilor defavorizate tinta. Daca am 100 - 200 de milioane de euro in plus, as da bani unor diferite grupuri tinta, cu sume diferite, iar depasirea deficitului s-ar face numai pe cheltuieli de capital legate de o absorbtie mai buna decat am bugetat din fonduri europene", a spus Vladescu.
Fostul ministru crede ca astfel de deficite vor primi finantare de pe piete, opinand ca soldul negativ poate urca chiar la 3,5% sau 3,8% din PIB.
"Daca va fi un deficit legat de cheltuieli de capital pentru cofinantarea proiectelor din fonduri UE, Comsia Europeana va accepta depasirea pragului. Anul viitor tot focusul din UE se va muta de la ajustare fiscala spre crestere economica", a continuat Vladescu.
El a aratat ca opteaza pentru un buget construit pe zero pentru a fi sigur ca nu bugeteaza... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 16:08
Bugetele la control! Aceasta este procedura instituita in Uniunea Europeana incepand din 2011, potrivit careia se introduce verificarea si avizarea de catre Comisia de la Bruxelles a proiectelor de buget ale statelor membre inaintea adoptarii lor de catre parlamentele nationale. Calendarul este foarte precis. In luna martie, in baza unui raport al Comisiei, Consiliul European (organismul de decizie in Uniune) va atrage atentia asupra principalelor provocari economice, facand, toodata, "recomandari strategice" statelor. De care, in mod evident, acestea trebuie sa tina seama!
Apoi, in aprilie, fiecare stat trebuie sa prezinte obiectivele bugetare pe termen mediu in fata Comisiei Europene si a Consiliului European.
Iar, dupa examinarea acestora, cele doua foruri europene vor trimite catre state un aviz pe proiectele de buget, prin iunie-iulie, adica inainte ca guvernele sa finalizeze bugetele.
Nascuta evident din experienta amara a bugetelor grecesti, in cadrul carora nu doar nu s-au respectat liniile directoare stabilite pentru apartenenta la Uniunea Europeana, dar s-au facut si malversatiuni financiare si chiar s-a mintit pur si simplu pentru a se ascunde incalcarile, initiativa "bugetele la control" este de natura a preintampina si evita repetarea unor asemenea incalcari.
Din acest punct de vedere, noua procedura nu poate fi decat salutata. Statele membre, odata ce au admis apartenenta la Uniunea Europeana, nu trebuie decat sa respecte normele si liniile directoare... mai mult
Duminica, 23 Ianuarie 2011, ora 22:38