La 4 ani si 5 luni de la aprobarea in Guvern a primelor metodologii de verificare si de impozitare a averilor nejustificate, ANAF anunta ca inspectorii de Fisc verifica un prim lot de 313 romani, avand dubii asupra modului in care acestia si-au realizat averile.
Verificarile se fac, insa, in baza unei legislatii insuficient pregatite, motiv pentru care rezultatele acestor verificari sunt previzibile: in cel mai bun caz, ANAF va reusi sa impoziteze cu 16% veniturile care nu pot fi justificate - ceea ce inseamna, practic, spalarea marilor averi la costul minim.
Fiscul declara razboi averilor nejustificate: Manelistii si camatarii, la verificatMarile averi, luate la bani marunti: Cei mai multi dintre cei verificati locuiesc in Bucuresti si IlfovANAF ia la puricat marile averi: Profilul celor care se pot trezi cu Fiscul la usa
Dar nici acest lucru nu e sigur - existand mari sanse ca Fiscul sa piarda in instante eventualele procese pe care cei controlati astazi le-ar putea deschide ...citeste mai departe despre "Controlul marilor averi derulat de ANAF - o improvizatie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 07:42
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a declarat razboi averilor nejustificate si a demarat o ampla campanie de verificare a persoanelor cu proprietati si bunuri opulente.
Asadar, Fiscul a pus ochii inclusiv pe personalitatile din showbiz, manelisti sau camatari, ale caror averi vor fi luate la puricat, incepand din anul 2011, de 100 de inspectori ce se vor ocupa exclusiv de campania ANAF denumita "Programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal".
"Dupa 25 de ani in care inechitatea, sub toate formele ei, a marcat evolutia Romaniei si a romanilor, a venit momentul sa schimbam aceasta stare de fapt, macar in domeniul fiscalitatii. (...) Acum a venit momentul, dupa doi ani de pregatiri laborioase, sa apasam si mai tare pedala luptei impotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice.
Fie ele personalitati ale vietii publice, manelisti, camatari etc, cu totii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligatii declarative. Cu ...citeste mai departe despre "ANAF ia la puricat marile averi: Profilul celor care se pot trezi cu Fiscul la usa" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 07 August 2015, ora 15:24
Milionarii vor ajunge sa controleze aproape jumatate din bogatia globala pana la sfarsitul anului 2019, arata un nou studiu realizat de Boston Consulting Group.
Analistii companiei afirma ca, in urmatorii ani, prapastia dintre clasele sociale se va adanci si mai mult.
Boston Consulting Group arata in raportul Averilor Globale ca numarul milionarilor este in crestere, numai anul trecut inregistrandu-se un numar de peste 2 milioane de noi posesori de averi ce depasesc un milion de dolari, relateaza reporterii CNBC.
Averi de pe bursa
Anul trecut, numarul milionarilor de pe glob a crescut cu doua milioane, ajungand la un total de 17 milioane de detinatori de mari averi.
Acestia controleaza deja 41% din cele 164. 000 de miliarde de dolari reprezentand totalul averilor private la nivel global. Procentul este in crestere fata de 2013, cand bogatii lumii controlau doar 40% din aceasta suma.
Raportul prognozeaza ca milionarii vor controla peste 46% din bogatia privata globala in anul 2019.
O mare parte din cresterea inregistrata de marile averi a fost generata de veniturile generate pe bursa.
Analistii BCG estimeaza ca 73% din castigurile private inregistrate in cursul anului 2014 au fost realizate prin intermediul performantei inregistrate pe diferite piete de activele deja existente, decat din alte afaceri si investitii noi.
Ban la ban trage
"Bogatii devin din ce in ce mai bogati", sustine Anna Zakrzewski, partener in cadrul firmei de consultanta din... mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 14:09
Fiscul va verifica 2.000 de persoane cu averi mari, in toata tara, in intervalul 1 iulie-30 septembrie. In cadrul actiunii vor fi verificate, fara notificare prealabila, persoanele care depasesc "riscul minim" acceptat de administratia fiscala.
In fiecare judet va fi facuta, in intervalul 1 iulie-30 septembrie, o lista cu cate 50 persoane, conform Mediafax.
Listele vor fi redactate de catre compartimentele de verificare fiscala a persoanelor fizice din cadrul administratiilor judetene, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.
"In intervalul 1 iulie-30 septembrie, vor fi elaborate esantioanele care vor intra in programul de imbunatatire a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu averi/venituri mari. Compartimentele de verificari fiscale din cele 40 de judete vor trebui sa formeze esantioane de cate 50 de persoane fizice, urmand ca, de la 1 octombrie, sa demareze verificarile pe baza informatiilor detinute sau obtinute de Fisc cu privire la averile detinute si cuantumul impozitelor platite", au aratat sursele.
Actiunea care va incepe in luna iulie nu va viza si municipiul Bucuresti
Actiunea care va incepe in luna iulie nu va viza si municipiul Bucuresti, pentru care au fost deja initiate anterior astfel de verificari, ci reprezinta o extindere la nivel teritorial a controlului.
Practic, aceasta extindere a controlului este initiata dupa finalizarea verificarilor efectuate de Directia de Verificari Fiscale de la centru, pe un prim esantion de 30 de... mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 17:00
Fiscul are o strategie noua, pentru combaterea evaziunii fiscale. Potrivit unei propuneri, va coopera cu primariile locale pentru stabilirea unei baze de informatii comune.
Exista insa pareri potrivit carora, prin aceasta masura, Fiscul vrea sa controleze marile averi. Profesorul de Economie Mircea Cosea sustine ca mai exista si alte intentii ascunse.
Incrucisarea informatiilor din baza de date a Fiscului cu datele administratiilor locale este, in teorie, o idee buna, precizeaza Cosea, pentru Business24, care adauga ca rezultatul slab se va vedea in practica.
"Au incercat si altii, in alte tari, care au o evidenta mai precisa si mai exacta decat a noastra. Vor fi destul de multe nepotriviri, cum ar fi, de exemplu, din cauza metodologiei sau din princina inregistrarii datelor", explica profesorul.
Pe de alta parte, exista si intentii ascunse in spatele acestei propuneri anuntate de Fisc, adauga analistul economic, controlul averilor marilor baroni locali fiind doar una dintre ele.
"Se urmareste depistarea averilor mari. In al doilea rand, cred ca ar putea fi o masura de pregatire a noii impartiri teritoriale, pentru ca nu se cunoaste un element esential, care a fost atras in atentia guvernului de la Bruxelles de mult timp. Nu se cunoaste o statistica corecta si o interpretare la obiect a discrepantelor dintre diferite zone, din punct de vedere al capacitatii de acoperire din resurse proprii a bugetelor locale. Prin urmare, ar fi si o masura de depistarea a... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 07:20
Peste 400 de persoane se afla pe lista Directiei de Verificare a Marilor Averi, din cadrul Fiscului. Acestea sunt suspectate ca au venituri nedeclarate, pentru care nu s-au platit taxele aferente la stat.
Controlul marilor averi trebuia sa inceapa in urma cu patru luni, dar pana acum nu s-au inregistrat rezultate palpabile. Lista realizata de directia din cadrul ANAF a intocmit o lista a persoanelor ale caror venituri sunt mai mari cu cel putin 50.000 de lei decat cele declarate.
Conform unor surse, diferenta dintre cele doua valori ar urma sa fie impozitata cu 16%.
Lista de 400 de persoane a fost data in lucru in teritoriu, urmand sa se verifice atat datele de la cadastru, cat si informatiile de la taxele si impozitele locale pentru a vedea daca sunt si alte bunuri in proprietatea acestora, dar si declaratiile de avere care trebuiau depuse pana pe 25 mai. mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 16:44
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a declarat marti ca un control al marilor averi ar putea fi functional in a doua parte a anului 2012, dar ca astfel de verificari vor putea fi facute si in acest an."Eu cred ca un control major, un control care se va baza pe declaratiile depuse de contribuabili va fi functional undeva in a doua parte a anului 2012.
Insa, nu inseamna ca in anul 2011 noi nu putem efectua aceste verificari. Va dau un exemplu pentru a intelege. Avem un contribuabil care in anul 2010 a avut in declaratie venituri zero, iar in 2011, in luna martie, a inceput contructia unei cladiri, pe care a terminat-o in luna septembrie 2011.
Eu cred ca suntem indreptatiti, chiar si in anul 2011, sa mergem la acest contribuabil, aplicand metodele de control indirect, sa ne dovedeasca provenienta si sursa din care a construit acel imobil. Iar daca nu are provenienta, iar acea contructie este facuta dintr-un venit a carui sursa nu poate fi dovedita, noi il vom impozita cu 16%", a spus seful ANAF.Guvernul a dispus infiintarea in cadrul ANAF a unui departament special pentru cercetarea cheltuielilor persoanelor care nu le pot justifica in raport cu veniturile, Codul Fiscal fiind modificat astfel incat sa permita si impozitarea veniturilor "de natura necunoscuta".
Prin amendarea Codului Fiscal se urmareste fiscalizarea unor venituri nedeclarate de catre o persoana fizica, venituri a caror natura nu este depistata prin control, dar... mai mult
Marti, 22 Februarie 2011, ora 13:17
"Impozitarea proprietatilor imobiliare pe care le au acestia si familiile lor ramane singura modalitate de control. Daca se face o impozitare pe mp construit sau pe diverse terenuri, se pot obtine sume importante la bugetele locale", a declarat Dragos Cabat in cadrul emisiunii Pont Valutar. In opinia analistului financiar, serviciile secrete si MAI cunosc averile tuturor oamenilor bogati, insa respectivele informatii sunt folosite pentru a-i santaja pe acestia sa cotizeze la campaniile electorale ale diverselor partide. De ce cresc preturile la carburanti?
- Statul nu are ce sa faca, firmele care produc si comercializeaza benzina si motorina sunt companii private care au firme-mama importante la nivel european
- Pretul carburantilor contine accize, redevente si alte taxe impuse de stat pentru echilibrarea bugetului
- Majorarea accizelor pe bunurile de lux, pe bunurile considerate vicii si pe carburanti reprezinta cea mai sustenabila sursa de a acoperi gaurile din buget
- Majoritatea celor care au manifestat impotriva cresterii pretului benzinei la pompa sunt transportatorii si taximetristii.
- Sansele pentru a vedea in perioada urmatoare o scadere a pretului carburantilor este una redusa
- Statul poate face presiuni in 2011 asupra companiilor de productie si distributie de carburanti pentru ca preturile sa ramana constante
- E foarte posibil ca pretul titeiului sa ajunga din nou la 110-120$/baril, daca economia americana isi va reveni in plina forta
- E de asteptat ca... mai mult
Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 23:58
Guvernul vrea sa treaca la controlul marilor averi, dar nu stie cum sa o faca. Explicatiile oficialilor creeaza confuzie si suspiciunea ca Executivul a gasit o noua arma de lupta cu adversarii politici si din mediul de afaceri. De o buna bucata de vreme, ministrul finantelor, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si premierul Emil Boc se straduiesc pe diverse tonuri si in diverse ocazii sa explice felul in care vor fi controlate fiscal averile unor persoane fizice asupra carora planeaza suspiciunea ca nu si-au achitat corect impozitele.
Trebuie spus, de la bun inceput, ca incercarile de clarificare nu lamuresc mare lucru.
Stim ca autoritatea fiscala a creat un departament specializat care se va ocupa de controlul indirect al averilor, ca exista un program de consultanta al Bancii Mondiale si o estimare a numarului de contribuabili persoane fizice care vor fi in vizorul fiscului, intre 200 si 300 sau aproximativ 1% - 2% din totalul celor care platesc impozite la stat, conform ultimelor declaratii oficiale.
Ideea este binevenita. Metoda se aplica de ani de zile in tarile dezvoltate si ar putea fi pentru prima data cand se va pune in practica si in Romania.
Ar putea fi, pentru ca, deocamdata, avem prea putine puncte logice in acest program. Iata numai trei intrebari esentiale.
CUM? Marea intrebare este in ce fel se vor aplica frazele terne pe care le spun reprezentantii autoritatilor si modul in care se va trece de la un sir de afirmatii si... mai mult
Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 21:52