Restrictiile impuse de autoritatile din tarile Uniunii Europene pentru a limita raspandirea pandemiei de COVID-19 au readus in discutie functionalitatea spatiului Schengen si necesitatea unei reforme a acestuia astfel incat sa se garanteze libertatea de circulatie a cetatenilor europeni.
In acelasi timp, functionarea normelor Schengen a fost afectata de cresterea fluxurilor de migranti inregistrata in UE in 2015 si de temeri sporite privind securitatea, inclusiv cele referitoare la activitatile teroriste si infractionale grave de natura transfrontaliera, ceea ce a dus in anii trecuti la reintroducerea controalelor la frontiere de catre mai multe state membre.
Necesitatea revenirii la un spatiu Schengen pe deplin functional pentru a se asigura atat libertatea de circulatie, cat si redresarea economica a Uniunii Europene a fost reafirmata recent si de Parlamentul European, care s-a declarat ingrijorat de continuarea controalelor la frontierele interne in spatiul Schengen si impactul acestora asupra oamenilor si a companiilor.
Intr-o rezolutie adoptata la sfarsitul saptamanii trecute cu 520 voturi pentru, 86 impotriva si 59 abtineri, eurodeputatii au insistat pe o revenire rapida si coordonata la un spatiu Schengen pe deplin functional. Eurodeputatii le-au solicitat, de asemenea, Consiliului si statelor membre sa isi intensifice eforturile in ceea ce priveste integrarea spatiului Schengen si sa ia masurile necesare pentru a admite Bulgaria, Romania si Croatia in... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 12:42
Comisarul european pentru migratie, cetatenie si afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a cerut Germaniei si altor tari europene sa puna capat controalelor la frontierele din spatiul Schengen, reintroduse recent.
Daca Schengen va inceta sa existe, Europa va muri, a sustinut Avramopoulos intr-o discurs pronuntat in cadrul unei conferinte desfasurate luni la think tank-ul Atlantic Council din Washington, transmite, marti, DPA.
Avramopoulos a afirmat ca nu este dornic sa aprobe noi controale la frontierele din spatiul Schengen care, in opinia sa, trebuie sa revina la functionarea normala.
DPA aminteste ca in mod normal nu trebuie efectuate controale la frontierele europene ale zonei Schengen, ce include 22 de state membre ale UE si patru tari vecine.
Austria a reintrodus controalele la frontierele cu Ungaria si Slovenia in urma cu trei ani si jumatate. Germania a revenit la controlat granitelor sale cu Austria de la sfarsitul anului 2015. Danemarca, Norvegia si Franta au reintrodus, de asemenea, controalele de frontiera cu unele tari din spatiul Schengen.
Controalele au fost introduse atunci cand zeci de mii de migranti si refugiatii au sosit in Europa de Vest pe ruta balcanica.
Comisarul european a subliniat ca politica interna a jucat in mod clar un rol important in decizia acestor state de a relua verificarile la frontiera.
Citeste si Ministrul olandez de Justitie nu ne da sanse in Schengen: Principiul anticoruptiei nu e negociabil, in ultimii ani... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2019, ora 07:07
Franta, Germania, Austria, Danemarca si Norvegia, toate state membre al spatiului Schengen, cer flexibilizarea regulilor privind reintroducerea controalelor la frontierele interne ale zonei de libera-circulatie, atunci cand sunt justificate de amenintari de securitate.
Statele considera ca regulile actuale sunt prea rigide in fata intensificarii amenintarii teroriste, in special pentru ca limiteaza la sase luni perioada de reintroducere a controalelor in cazul unei "amenintari grave", arata un document intern obtinut de AFP.
"Aceasta restrictie nu este adaptata nevoilor in contextul unei amenintari teroriste pe termen lung", afirma tarile in textul comun pe care il vor prezenta joi, la Bruxelles, in marja unei reuniuni a ministrilor de Interne din UE.
"Cerem Comisiei sa prezinte o propunere de legislatie pentru amendarea dispozitiilor Articolului 25" al Codului Schengen, care fixeaza conditiile pentru reintroducerea temporara a controalelor la frontiere, atunci cand exista o "amenintare grava" la adresa securitatii, arata cele cinci state.
Aceste tari solicita, in primul rand, ca perioada maxima de reintroducere a controalelor la frontiere, in prezent limitata la sase luni, sau doi ani in cazuri exceptionale, sa fie marita la doi ani si, in mod exceptional, la patru ani.
In prezent, in Spatiul Schengen, numai Franta a reintrodus controale la frontiere din cauza amenintarii teroriste.
Citeste si Cum va arata "noul Schengen" despre care vorbea Macron la... mai mult
Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 08:57
Comisia Europeana a autorizat miercuri prelungirea exceptionala, pentru o perioada de sase luni, a controalelor la frontierele interne pentru cinci tari din Spatiul Schengen, masura ce va fi apoi supusa spre aprobare celor 28 de state membre ale Uniunii Europene.
Aceste masuri derogatorii de la acordul Schengen privind libera circulatie au fost introduse anul trecut, la presiunea fluxului migrator, relateaza AFP.
Tarile vizate de prelungire sunt Germania, Austria, Danemarca, Suedia si Norvegia, a afirmat comisarul european pentru migratie, Dimitris Avramopoulos, intr-o conferinta de presa.
Reintroducerea controalelor permanente la granitele din interiorul Uniunii Europene ar cauza pierderi economice anuale cuprinse intre 5 miliarde si 18 miliarde de euro, a estimat marti Comisia Europeana.
Estimarea a fost inclusa in cele mai recente previziuni economice prezentate de executivul comunitar, un raport de 200 de pagini, potrivit DPA.
Germania vrea inca 6 luni de controale ...citeste mai departe despre "Schengen doar cu numele: Controalele la frontiere pentru cinci tari, prelungite" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Mai 2016, ora 17:05
Ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz, a anuntat ca va apara duminica la Paris o modificare a tratatului Schengen pentru a permite controale la frontierele acestui spatiu european, cu scopul de a limita mobilitatea combatantilor islamisti care se intorc in Europa.
"Vom apara instaurarea controalelor la frontiere si este posibil, prin urmare, sa fie necesara modificarea tratatului Schengen", care prevede libertatea de circulatie in spatiul Schengen, din care fac parte 26 de state din Europa, inclusiv 22 de membre ale Uniunii Europene, a declarat ministrul pentru cotidianul El Pais, inaintea unei reuniuni ministeriale pe aceasta tema la Paris, relateaza AFP.
"Mobilitatea din Uniunea Europeana faciliteaza deplasarile (jihadistilor) spre orice tara si de asemenea spre tara noastra", a adaugat el, subliniind ca aproape 3.000 de combatanti originari din Europa s-ar putea intoarce si ar reprezenta o amenintare.
Apreciind ca aproape 20 la suta dintre ei sunt deja in ...citeste mai departe despre "Spania vrea controale in spatiul Schengen pentru a limita mobilitatea islamistilor" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 Ianuarie 2015, ora 15:39
Prin blocarea aderarii Serbiei la Uniunea Europeana, Romania face presiuni diplomatice pentru aderarea la spatiul Schengen, spun analistii. Totusi, exportatorii nu sunt impresionati de eforturile autoritatilor: "Pana la Schengen, avem alte probleme".
Romania face valuri in presa internationala dupa ce a surprins oficialii europeni prin blocarea aderarii Serbiei la UE. Analistii economici interpreteaza gestul ca o presiune diplomatica pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.
Romania a blocat luarea unei decizii in privinta aderarii Serbiei la Uniunea Europeana, in cadrul reuniunii ministrilor Afacerilor Externe. Tara noastra solicita garantii in privinta respectarii drepturilor minoritatii romane din Serbia, ce cuprinde 30.000 de persoane.
Rasturnarea de situatie i-a surprins pe oficialii europeni, in conditiile in care aderarea Serbiei ar fi trebuit sa fie doar o formalitate, iar presa internationala a comentat pe larg gestul Romaniei.
Romania face presiuni pentru Schengen
Teoria predominanta este ca Romania face presiuni diplomatice, pentru obtinerea unui avantaj in cadrul intalnirii din aceasta saptamana, pe tema refuzului Olandei in ceea ce priveste aderarea tarii noastre la spatiul Schengen.
"A fost despre Olanda si aderarea la Schengen. Romanii nu au spus astazi nimic de genul acesta in mod public, dar au existat unul sau doua mici comentarii despre asta (la reuniunea ministrilor de Externe de luni). Este cu siguranta o parte a motivului", a... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 13:20