Desi toti directorii financiari inclusi in sondajul efectuat de EY Romania considera ca au aplicat corect legea fiscala, aproape 60% dintre ei sunt de parere ca inspectorii ANAF le-ar impune, cel mai probabil, impozite si taxe suplimentare de plata, in situatia in care compania lor ar fi supusa unei inspectii fiscale.
In acelasi timp, 51% dintre respondenti se asteapta la o inspectie fiscala in urmatoarea perioada din partea ANAF.
Rezultatele sondajului derulat recent in randul a 80 de companii din Romania releva o imagine deloc surprinzatoare a realitatii fiscale. Povara administrarii fiscale este principala ingrijorare a acestora.
Astfel, 65% dintre directorii financiari ai companiilor din Romania declara ca petrec mai mult de doua zile in fiecare luna pentru a pregati declaratii fiscale pentru ANAF. Desi utilizeaza un software pentru pregatirea automatizata a acestor declaratii, 77% dintre directorii financiari spun ca pregatirea declaratiilor de TVA le ocupa cel mai mult timp.
Avand in vedere aceste aspecte contradictorii, putem identifica doua posibile explicatii:
1. fie solutiile IT utilizate nu sunt eficiente sau adaptate suficient
2. fie modificarile fiscale sunt atat de dese, incat solutiile IT nu ajung sa tina pasul.
Una dintre cauzele posibile ale acestei stari de fapt ar putea fi schimbarile dese ale regulilor fiscale si complicarea mecanismelor de raportare. O asemenea volatilitate nu face decat sa consume resursele companiilor in vederea... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 11:43
Dupa ce ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, i-a cerut sefului ANAF sa stranga pana la finalul anului, din TVA si accize, venituri suplimentare de 2,4 miliarde de lei, Fiscul pregateste mai multe masuri pentru a raspunde acestor cerinte.
Asadar, ANAF vrea sa modifice criteriile analizei de risc, sa creasca numarul de controale la firmele mari si mijlocii, mai ales in Bucuresti, inclusiv prin delegari de competenta catre alte structuri de inspectie fiscala, se arata intr-un document al Ministerului Finantelor analizat de Profit.ro.
Totodata, Fiscul vrea sa introduca un sistem de proceduri care sa fie utilizat de inspectorii fiscali si care sa conduca la un tratament unitar in ce priveste solutionarea diverselor situatii intalnite in controale.
In ceea ce priveste analiza de risc, ANAF spune ca vrea sa o imbunatateasca pe cea referitoare la impozitul pe profit (cu accent pe tranzactiile intre persoane afiliate) si taxa pe valoarea adaugata.
Printre criteriile de risc care vor fi utilizate pentru efectuarea analizei in vederea stabilirii nivelului de risc se numara:
neconcordante privind diferentele de taxa pe valoarea adaugata pentru anii 2017/2018;neconcordante intre impozitul pe profit declarat in situatiile financiare anuale si cel declarat in Declaratia privind impozitul pe profit (D101); livrari intracomunitare catre contribuabilii care au CIF invalid;tranzactii privind livrarile/achizitiile facute pe teritoriul national de contribuabilii care nu au... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 10:56
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a elaborat masuri mult mai dure in ceea ce priveste controlul firmelor, se arata in ordonanta de urgenta adoptata joi de Guvern.
Masura are scopul de a compensa impactul financiar determinat de aceasta ordonanta.
Astfel, vor fi controlate mai ales firmele cu risc suplimentar de neplata a taxei pe valoare adaugata si cele cu anumite coduri CAEN.
Totodata, potrivit ordonantei de urgenta, vor fi verificati contribuabilii care inregistreaza intarzieri la plata obligatiilor fiscale declarate, pentru a fi identificate principalele cauze care conduc la situatiile de intarziere la plata.
Vor fi intensificate si controalele inopinate la contribuabili cu risc fiscal ridicat si pentru care exista un grad ridicat de certitudine in ceea ce priveste stabilirea de obligatii fiscale suplimentare de plata.
Si importurile cu risc fiscal ridicat vor fi monitorizate, activitatea fiind destinata in principal identificarii schemelor de punere in libera circulatie a marfurilor in Romania cu nerespectarea obligatiilor fiscale aferente.
In ordonanta de urgenta se mai arata ca se vor desfasura actiuni de verificare a tranzactiilor intracomunitare cu autovehicule second-hand.
De asemenea, va fi intensificata monitorizarea activitatilor de comert desfasurate in mediul online si se vor efectua controale antifrauda la entitatile cu riscuri fiscale semnificative identificate.
Citeste si:
Noua carpeala fiscala de la Guvern: Cota de... mai mult
Vineri, 30 Martie 2018, ora 12:38
Agentia Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) va demara, din aprilie, actiuni de control fiscal dedicate verificarii legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale.
ANAF aminteste ca data limita pentru depunerea declaratiilor fiscale in este 27 martie.
"Incepand cu luna aprilie, (ANAF -n.red.) va demara actiuni de control fiscal dedicate verificarii legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii stabilirii bazelor de impozitare pentru taxa pe valoarea adaugata si in special a impozitului pe profit aferent anului 2016, pentru toate categoriile de contribuabili mari, mijlocii si mici, din toate domeniile de activitate economica, inclusiv cel financiar-bancar", se precizeaza in intr-un comunicat al ANAF.
Potrovit institutiei, declaratia privind impozitul pe profit se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, iar formularul se depune la organul fiscal competent de catre contribuabilii mici, in format PDF, cu fisier XML atasat, pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
"Contribuabilii mari si contribuabilii mijlocii au obligatia depunerii prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro. Semnarea declaratiilor se realizeaza prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in... mai mult
Sambata, 25 Martie 2017, ora 21:45
Majoritatea romanilor (93%) a auzit de controalele de la ANAF din ultima perioada, iar 73% au declarat ca au o parere buna despre acestea, 21% una proasta si 6% ca nu au o parere, arata un studiu realizat de CSCI la finalul lunii aprilie, studiul InfoPolitic.
"Cei care au o parere proasta nu au un profil diferit fata de cei care au o parere buna. Suportul pentru combaterea evaziunii fiscale este unul puternic, justificat in termeni morali, corect fata de cei care platesc datoriile, dar si pragmatici - cresterea incasarilor la bugetul de stat, iar dorinta ca actiunile ANAF sa se extinda e larg raspandita (toate peste 85%). Formulat in termeni juridici, toti sunt de acord ca indiferent de marimea firmei, toti ar trebui sa respecte legea", potrivit ...citeste mai departe despre "Ce parere au romanii despre controalele ANAF - sondaj CSCI" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 18:59
Fiecare contribuabil poate trece oricand printr-o inspectie fiscala, desi legislatia nu prevede nicio frecventa cu care trebuie efectuate aceste controale. Data la care poate avea loc aceasta depinde de analiza asupra contribuabililor pe care inspectorii o actualizeaza periodic.
1) Ce reprezinta inspectia fiscala
Inspectia fiscala este reglementata de Codul de procedura fiscala, la titlul VII, care o defineste astfel:
Inspectia fiscala are ca obiect verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor de catre contribuabili, respectarii prevederilor legislatiei fiscale si contabile, verificarea sau stabilirea, dupa caz, a bazelor de impunere, stabilirea diferentelor obligatiilor de plata si a accesoriilor aferente acestora.
Cititi continuare articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 13:47
ANAF a obtinut anul trecut venituri de aproape opt miliarde de lei din combatarea evaziunii, prin actiuni derulate de Garda Financiara, Inspectia Fiscala si Vama, din care mai mult de o patrime sunt rezultatul monitorizarii transporturilor intracomunitare de marfuri, in special legume-fructe si carne.
Potrivit datelor centralizate de institutie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a colectat in 2012 aproape 168 de miliarde de lei, in crestere cu peste 7% fata de anul anterior.
Din cele 7,92 miliarde lei obtinute din combaterea evaziunii, circa 2,62 miliarde lei sunt rezultatul monitorizarii transporturilor.
Structurile din cadrul ANAF au dispus anul trecut masuri asiguratorii in valoare de peste 5,4 miliarde de lei si au instituit obligatii fiscale suplimentare de peste 6,8 miliarde de lei.
"Anul trecut am reusit imbunatatirea indicatorilor de performanta ai ANAF si aici ma refer in primul rand la resursele utilizate pentru colectarea banilor la buget. Practic, am redus suma cheltuita pentru colectarea unui milion de lei, de la 11.142 lei in anul 2011, la 10.823 lei in anul 2012.(...)
Obiectivul meu pentru acest an este acela de a imbunatati nivelul general al colectarii veniturilor bugetare administrate de ANAF, inclusiv prin cresterea gradului de conformare voluntara la plata obligatiilor fiscale, mai ales ca in 2012 am avut o crestere cu peste 7% a incasarilor la bugetul de stat fata de anul 2011", a declarat presedintele ANAF, Serban Pop.
Seful... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 17:50
Autoritatile romane sunt indreptatite sa-si intensifice activitatile impotriva evaziunii fiscale, apreciaza reprezentantii Camerei de Comert romano-olandeze, care apreciaza, insa, ca toate controalele ar trebui sa fie nediscriminatorii si sa nu vizeze un anumit sector economic sau o anumita comunitate de afaceri."Desi suntem de acord cu faptul ca autoritatile romane sunt indreptatite sa-si intensifice activitatile impotriva evaziunii fiscale si criminalitatii transfrontaliere, suntem de parere ca toate controalele efectuate de autoritatile romane ar trebui sa fie nediscriminatorii si sa nu vizeze un anumit sector economic sau o anumita comunitate de afaceri", a declarat Peter de Ruiter, presedintele Camerei de Comert romano-olandeze (NRCC), citat intr-un comunicat de presa al organizatiei remis, vineri, agentiei Mediafax.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la B1TV, raspunzand unei intrebari, ca Romania doreste sa dobandeasca respect in UE si sa aiba un comportament european, mentionand ca situatia legata de transporturile de flori din Olanda oprite la vama a fost "o coincidenta".
Presedintele a spus ca de la inceputul anului au fost vreo 200 de transporturi de flori din Olanda oprite la vama.
El a mentionat ca situatia a devenit insa cunoscuta exact dupa anuntul Olandei privind pozitia legata de intrarea Romaniei in Schengen. In acest context, Basescu a declarat, raspunzand unei intrebari, ca situatia legata de transporturile de flori din Olanda oprite la vama a... mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 10:20
Restructurarea la nivelul sectorului fiscal va duce la disparitia a peste 30% dintre cele 424 de administratii financiare existente in teritoriu, urmand sa existe si disponibilizari la Garda Financiara, Vama si Trezorerie, potrivit presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, scrie ZF in editia de miercuri, precizeaza Mediafax."Probabil in ianuarie - februarie va incepe procesul. Vor fi desfiintate multe administratii fiscale locale, dar nu cred ca se va injumatati numarul. Vor disparea toate administratiile financiare fara trezorerii. Sunt circa 50 de administratii care au doar partea de administrare financiara.
De asemenea, vom desfiinta administratiile care sunt foarte apropiate geografic. Romania nu-si poate permite administratii financiare la 5-6 km una de alta. Vor disparea peste 30% din administratiile financiare, care au fost infiintate in ultimii 20-30 de ani pe criterii administrative", a declarat Blejnar intr-un interviu acordat ZF.
El a mentionat ca obiectivul este ca la sfarsitul primului trimestru din 2011 sa fie finalizat procesul de comasare sau desfiintare a circa 150 de administratii financiare.
Intr-o prima etapa vor fi infiintate 8 administratii fiscale regionale si 41 de administratii judetene, care vor fi arondate regional.
"Exista mijloace moderne de declarare a veniturilor cu ajutorul certificatului digital. Contribuabili mari si mijloci sunt obligati sa depuna electronic declaratiile. Prin declararea electronica informatia intra in server. Se simplifica... mai mult
Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 09:39