Inspectorii Atifrauda, cei responsabili cu regulile sanitar-veterinare, normele de securitate si combaterea muncii la "negru", controleaza hoteluri cin Capitala care, in baza unui protocol cu Ministerul de Externe, vor asigura cazarea participantilor la evenimentele gazduite de Romania in contextul preluarii presedintiei UE, anunta Profit.ro.
Conform sursei citate, sunt vizate in principal 23 de hoteluri, printre care Marriott, Radisson, InterContinental, Sheraton, Hilton, Continental, Novotel, Ibis Parlament, Ibis Gara de Nord, Cismigiu.
Verificarile au fost initiate in contextul in care Romania va prelua de la 1 ianuarie 2019, pentru sase luni, presedintia Consiliului UE si peste 200 de evenimente vor fi organizate in Bucuresti, la care se adauga alte 100 actiuni in restul tarii, mentioneaza Profit.ro. ...citeste mai departe despre "ANAF, operatiune de amploare in marile hoteluri de Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 10:27
Desi toti directorii financiari inclusi in sondajul efectuat de EY Romania considera ca au aplicat corect legea fiscala, aproape 60% dintre ei sunt de parere ca inspectorii ANAF le-ar impune, cel mai probabil, impozite si taxe suplimentare de plata, in situatia in care compania lor ar fi supusa unei inspectii fiscale.
In acelasi timp, 51% dintre respondenti se asteapta la o inspectie fiscala in urmatoarea perioada din partea ANAF.
Rezultatele sondajului derulat recent in randul a 80 de companii din Romania releva o imagine deloc surprinzatoare a realitatii fiscale. Povara administrarii fiscale este principala ingrijorare a acestora.
Astfel, 65% dintre directorii financiari ai companiilor din Romania declara ca petrec mai mult de doua zile in fiecare luna pentru a pregati declaratii fiscale pentru ANAF. Desi utilizeaza un software pentru pregatirea automatizata a acestor declaratii, 77% dintre directorii financiari spun ca pregatirea declaratiilor de TVA le ocupa cel mai mult timp.
Avand in vedere aceste aspecte contradictorii, putem identifica doua posibile explicatii:
1. fie solutiile IT utilizate nu sunt eficiente sau adaptate suficient
2. fie modificarile fiscale sunt atat de dese, incat solutiile IT nu ajung sa tina pasul.
Una dintre cauzele posibile ale acestei stari de fapt ar putea fi schimbarile dese ale regulilor fiscale si complicarea mecanismelor de raportare. O asemenea volatilitate nu face decat sa consume resursele companiilor in vederea... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 11:43
Dupa ce ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, i-a cerut sefului ANAF sa stranga pana la finalul anului, din TVA si accize, venituri suplimentare de 2,4 miliarde de lei, Fiscul pregateste mai multe masuri pentru a raspunde acestor cerinte.
Asadar, ANAF vrea sa modifice criteriile analizei de risc, sa creasca numarul de controale la firmele mari si mijlocii, mai ales in Bucuresti, inclusiv prin delegari de competenta catre alte structuri de inspectie fiscala, se arata intr-un document al Ministerului Finantelor analizat de Profit.ro.
Totodata, Fiscul vrea sa introduca un sistem de proceduri care sa fie utilizat de inspectorii fiscali si care sa conduca la un tratament unitar in ce priveste solutionarea diverselor situatii intalnite in controale.
In ceea ce priveste analiza de risc, ANAF spune ca vrea sa o imbunatateasca pe cea referitoare la impozitul pe profit (cu accent pe tranzactiile intre persoane afiliate) si taxa pe valoarea adaugata.
Printre criteriile de risc care vor fi utilizate pentru efectuarea analizei in vederea stabilirii nivelului de risc se numara:
neconcordante privind diferentele de taxa pe valoarea adaugata pentru anii 2017/2018;neconcordante intre impozitul pe profit declarat in situatiile financiare anuale si cel declarat in Declaratia privind impozitul pe profit (D101); livrari intracomunitare catre contribuabilii care au CIF invalid;tranzactii privind livrarile/achizitiile facute pe teritoriul national de contribuabilii care nu au... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 10:56
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a elaborat masuri mult mai dure in ceea ce priveste controlul firmelor, se arata in ordonanta de urgenta adoptata joi de Guvern.
Masura are scopul de a compensa impactul financiar determinat de aceasta ordonanta.
Astfel, vor fi controlate mai ales firmele cu risc suplimentar de neplata a taxei pe valoare adaugata si cele cu anumite coduri CAEN.
Totodata, potrivit ordonantei de urgenta, vor fi verificati contribuabilii care inregistreaza intarzieri la plata obligatiilor fiscale declarate, pentru a fi identificate principalele cauze care conduc la situatiile de intarziere la plata.
Vor fi intensificate si controalele inopinate la contribuabili cu risc fiscal ridicat si pentru care exista un grad ridicat de certitudine in ceea ce priveste stabilirea de obligatii fiscale suplimentare de plata.
Si importurile cu risc fiscal ridicat vor fi monitorizate, activitatea fiind destinata in principal identificarii schemelor de punere in libera circulatie a marfurilor in Romania cu nerespectarea obligatiilor fiscale aferente.
In ordonanta de urgenta se mai arata ca se vor desfasura actiuni de verificare a tranzactiilor intracomunitare cu autovehicule second-hand.
De asemenea, va fi intensificata monitorizarea activitatilor de comert desfasurate in mediul online si se vor efectua controale antifrauda la entitatile cu riscuri fiscale semnificative identificate.
Citeste si:
Noua carpeala fiscala de la Guvern: Cota de... mai mult
Vineri, 30 Martie 2018, ora 12:38
Majoritatea romanilor (93%) a auzit de controalele de la ANAF din ultima perioada, iar 73% au declarat ca au o parere buna despre acestea, 21% una proasta si 6% ca nu au o parere, arata un studiu realizat de CSCI la finalul lunii aprilie, studiul InfoPolitic.
"Cei care au o parere proasta nu au un profil diferit fata de cei care au o parere buna. Suportul pentru combaterea evaziunii fiscale este unul puternic, justificat in termeni morali, corect fata de cei care platesc datoriile, dar si pragmatici - cresterea incasarilor la bugetul de stat, iar dorinta ca actiunile ANAF sa se extinda e larg raspandita (toate peste 85%). Formulat in termeni juridici, toti sunt de acord ca indiferent de marimea firmei, toti ar trebui sa respecte legea", potrivit ...citeste mai departe despre "Ce parere au romanii despre controalele ANAF - sondaj CSCI" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 18:59
Europarlamentarul Monica Macovei sustine ca premierul Victor Ponta vrea distrugerea clasei de mijloc din Romania, prin actiunile ANAF din ultimele saptamani, care au vizat micile firme si afaceri.
"Constat ca ANAF, intre perchezitiile de la cofetarii, chioscuri si tarabe, imi raspunde public la afirmatiile mele ca trebuie sa execute marii datornici la stat, si nu sa distruga micile afaceri si micii comercianti.
Scopul ANAF este sa colecteze taxele, pe baza unei liste de prioritati, in fruntea careia stau marii datornici la stat si marii evazionisti, pentru ca acolo sunt sute de milioane de euro.
Solicit ANAF sa spuna public cati mari datornici a executat ANAF in ultimele 3 luni, ce sume a recuperat si de la cine", a scris pe Facebook Monica Macovei, dupa ce ANAF a acuzat-o ca dezinformeaza si manipuleaza opinia publica, deoarece aceasta a spus ca Fiscul se duce "peste cei mici, 5 lei, 10 lei, 100 lei, 1.000 lei".
Fiscul s-a suparat rau pe Monica ...citeste mai departe despre "Macovei, despre controalele ANAF: Ponta vrea sa distruga clasa de mijloc, probabil pentru ca nu l-a votat" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Aprilie 2015, ora 15:29
Fostul europarlamentar PDL Sebastian Bodu considera ca premierul Victor Ponta si eurodeputatul Monica Macovei incearca sa fie populisti in problema evaziunii fiscale si a activitatii ANAF.
"Ca si Victor Ponta, Monica Macovei nu intelege nimic din controalele ANAF-DGAF. Fiecare incearca sa fie populist in felul lui: Ponta, aratand ca nu exista evaziune mica sau mare, Macovei spunand ca trebuie combatuta marea evaziune, nu si mica evaziune (ceva ce nu te-ai astepta, in mod normal, sa auzi din gura ei, mai ales insotita de indemn la nesupunere civica) ", scrie pe Facebook Sebastian Bodu.
Acesta sustine ca "sanctiunile aberante si abuzive ale ANAF nu vizeaza baza de impozitare stabilita pe baza bonurilor fiscale, ci trezoreria zilnica a agentilor economici".
"Nu este asadar vorba de sanctionarea celor care nu emit bonuri fiscale, ci a celor care au in casa de marcat bani in plus sau in minus. Banii in plus sau in minus in casa de marcat nu influenteaza in niciun fel baza de ...citeste mai departe despre "Fost sef ANAF: Ponta si Macovei nu inteleg nimic din controalele pentru evaziune fiscala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Martie 2015, ora 15:46
Patronii de pe litoral si din Delta Dunarii ameninta ca vor boicota deschiderea sezonului estival din cauza intransigentei manifestate de inspectorii antifrauda in timpul controalelor ANAF menite sa-i descopere pe cei care nu respecta legea bonurilor fiscale.
Inspectorii ANAF au efectuat numeroase astfel de controale, descoperind o serie de ilegalitati. Astfel, intr-o singura noapte, s-au dat amenzi de circa 80.000 de lei in cele 29 de cafenele si restaurante verificate, informeaza Digi24.
Amenzi uriase pentru cativa lei in minus sau pentru bacsisuri: Fiscul, "sperietoarea" comerciantilor?
Conform noii legi, patronii trebuie sa justifice orice leu din casa de marcat, iar daca sunt gasiti mai multi, afacerea este inchisa.
"Este un abuz fara precedent, zic eu, desanturile care se fac, inchiderea unei societati comerciale ...citeste mai departe despre "Patronii de pe litoral ameninta ca boicoteaza 1 Mai din cauza controalelor ANAF" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Martie 2015, ora 14:46
Deputatul ACL Claudia Boghicevici sustine ca politizarea controalelor efectuate de ANAF la agentiile de munca temporara poate duce la pierderea a 100.000 de locuri de munca pentru romani.
Ea cerut, printr-un comunicat remis Ziare.com, ministrului Finantelor, presedintelui ANAF si ministrului Muncii sa se aseze de urgenta la aceeasi masa cu reprezentantii acestor agentii de munca pentru gasirea solutiilor pentru pastrarea acestor locuri de munca.
"Zilele trecute, reprezentantii a 40 de companii care activeaza ca agentii de munca temporara s-au reunit de urgenta, la Brasov, pentru a stabili modul in care vor protesta fata de valul de controale cu tenta politica abatut asupra lor din luna iulie a.c. Vorbim de un domeniu in care activeaza cateva sute de companii care asigura angajarea a peste 100.000 de romani pe contracte de munca pe perioada determinata sau nedeterminata in strainatate.
Controalele inopinate efectuate de Directia Antifrauda din cadrul ANAF la anumite agentii de ...citeste mai departe despre "Guvernul, somat sa opreasca politizarea controalelor ANAF: Dispar 100.000 de locuri de munca" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 27 Septembrie 2014, ora 10:46