Anul 2018 vine cu cateva schimbari majore de ordin fiscal pentru angajatii care lucreaza in Romania. E vorba de trecerea contributiilor sociale si de sanatate exclusiv in sarcina lor, majorarea salariului minim si reducerea impozitului pe venit.
Ziare.com va prezinta noile masuri care vor intra in vigoare dupa Revelion.
Trecerea CAS si CASS exclusiv in sarcina angajatilor a fost intens dezbatuta in ultimele luni. In ciuda promisiunilor Guvernului, unele salarii nete vor scadea, iar altele vor creste cu cativa lei. Un avertisment in acest sens a fost dat si de presedintele Klaus Iohannis, dar si de organizatii care reprezinta investitorii straini in Romania.
Iata care sunt contributiile obligatorii, valabile de la 1 ianuarie 2018, aflate in sarcina angajatului:
contributia la pensii, in cota de 25%, ce va fi in totalitate in sarcina salariatului;contributia la sanatate, in cota de 10%, ce va fi in totalitate in sarcina salariatului.
In afara de acestea se mai aplica contributia asiguratorie pentru munca, in cota de 2,25%, dar aceasta va fi in totalitate in sarcina angajatorului.
Astfel, multe firme din Romania au anuntat ca nu vor lasa salariul net al angajatilor sa scada, asa ca fie vor creste brutul, fie vor gasi alte forme legale pentru a se asigura de acest lucru, cum ar fi acordarea de bonusuri.
Citeste si: De ce mutarea contributiilor e o manevra riscanta: Matematica schimbarii
Trebuie spus ca retinerea si plata contributiilor dupa noua schema se... mai mult
Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 11:00
Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa dea o lege prin care sa oblige angajatorii privati sa pastreze un nivel al salariului brut.
Misa a spus ca dupa ce contributiile sociale vor fi transferate exclusiv in sarcina angajatului, Guvernul va introduce o "o masura tranzitorie care va obliga angajatorul, chiar si cel din mediul privat, sa mentina un anumit nivel al salarului brut. Va fi o dispozitie legislativa prin care se va stabili ce va include salariul brut".
Acesta a precizat ca angajatorului nu ii va creste costul cu forta de munca, dar ca vrea sa se asigure astefel ca nici angajatul nu va pierde din bani.
Jurnalistii au vrut sa se asigure ca au inteles corect si ca, practic, va fi data o lege prin care angajatorul va fi obligat sa nu scada brutul. Ministrul le-a raspuns ca "da".
"Se va introduce o norma tranzitorie care va stabili clar ca salariul brut va include toata sarcina fiscala a angajatorului, ca sa se stabilieasca un plafon care sa limiteze posibilitatea unui patron de a reduce salariul pentru angajatorul propriu", a reluat ministrul de Finante.
Reporterii au insistat asupra modului in care se va proceda si l-au intrebat daca statul are dreptul sa ia o asemenea masura. "Statul are dreptul, atunci cand considera, sa stabileasca niste reguli si principii fiscale", a spus ministrul.
Recent, sindicalistii de la BNS au avertizat ca prin acest transfer al contributiilor sociale salariul net ar putea sa scada cu 17%... mai mult
Marti, 19 Septembrie 2017, ora 15:00
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, contrazice firma de consultanta PwC, care a avertizat ca salariile ar putea sa scada cu 22% in cazul in care contributiile sociale vor fi trecute exclusiv in sarcina angajatului.
Ea spune ca, de fapt, salariile nu vor scadea, ci vor creste.
"Salariile nu scad, dimpotriva. Prin Legea salarizarii bugetare, toate salariile din sectorul bugetar cresc cu 25 la suta. Si, daca se trec aceste contributii de la angajator in sarcina angajatului, scade impozitul de la 16 la 10 la suta, iar contributiile de la 39,25 la 35 la suta.
Daca angajatorul din mediul privat nu mai pune niciun leu in plus la ceea ce plateste la ora actuala, netul angajatului creste cu 17 la suta", a explicat Olguta Vasilescu, vineri, la Antena 3.
Anterior, directorul departamentului de consultanta fiscala si juridica din cadrul PwC Romania, Mihaela Mitroi, a spus ca "Romania ar deveni singura tara din Uniunea Europeana care lasa contributiile sociale exclusiv in sarcina angajatilor", iar sistemul "nu se aplica in niciun alt stat membru".
In plus, Mitroi a subliniat ca, "pentru ca angajatii sa nu fie afectati de aceasta crestere a poverii fiscale in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le creasca salariile brute, potrivit programului anuntat de Guvern cu 22,75%".
"Astfel, pot aparea situatii in care angajatii vor avea un salariu net mai mic decat in prezent cu circa 22%. Pe de alta parte, aceste efecte vor fi partial contrabalansate de reducerea... mai mult
Vineri, 28 Iulie 2017, ora 15:45
De la 1 ianuarie 2018, contributiile sociale obligatorii, care in prezent sunt datorate de angajator in nume propriu, vor fi preluate de catre angajat, anunta joi Ministerul Finantelor Publice.
Insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului, mai precizeaza institutia.
Anuntul ministerului vine dupa ce, in urma cu doar doua zile, premierul Tudose spunea ca cele doua contributii sociale vor ramane pe modelul actual si anul acesta si in 2018.
"Ca urmare a solicitarilor primite din partea presei si a mediului de afaceri referitoare la clarificarea aspectelor legate de transferul obligatiilor privind CAS si CASS datorate de angajator catre angajat, facem urmatoarele precizari:
Programul de guvernare 2017 - 2020 contine un pachet de masuri ce vizeaza contributiile sociale obligatorii, care urmeaza a se implementa incepand cu 1 ianuarie 2018.
Astfel, nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeasi data de 1 ianuarie 2018, se are in vedere si reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.
Aceste contributii vor fi datorate de catre angajat, insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului.
In acest sens, sumele reprezentand CAS si CASS, care in prezent sunt datorate de angajator in nume... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 19:18