Reducerea contributiei la Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, va ajunge la Curtea Constitutionala.
Asta dupa ce un salariat a adresat o cerere la Curtea de Apel Bucuresti in care a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a OUG 82/2017, cea prin care Guvernul a decis reducerea contributiei, informeaza Profit.ro.
El a sustinut ca "masura de reducere a cotei de contributie reprezinta o ingerinta in relatiile contractuale dintre un participant la Pilonul II si administratorul contributiilor sale, ingerinta care nu putea fi prevazuta la momentul aderarii la Pilonul II", iar instanta i-a admis cererea.
"In dreptul romanesc principiul care guverneaza relatiile contractuale dintre parti este cel al libertatii de vointa, principiu consacrat in dreptul national dintotdeauna si cu privire la care un cetatean nu ar fi avut prefigurarea unei modificari.
Or, in conditiile in care la momentul aderarii la un fond de pensii administrat privat, contribuabilul avea reprezentarea virarii unei contributii in continua crestere (pana la 6%) catre fondul de pensii si implicit dreptul de a primi o pensie proportionala, modificarea contributiei achitate catre fondul de pensii apare ca o adevarata ingerinta in acordul contractual al partilor", se arata in document.
Totodata, salariatul a mai afirmat ca Guvernul a sustinut in mod fals in preambulul OUG 82/2017 ca, avand in vedere noile modificari din Codul Fiscal privind asezarea contributiilor sociale, reducerea la 3,75% a... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 10:29
Comisia Europeana informeaza, prin intermediul unui document trimis Consiliului European, ca Guvernul de la Bucuresti are, intr-adevar, de gand sa anuleze 10 ani de reforma a sistemului de pensii, renuntand la caracterul obligatoriu al contributiilor la Pilonul II.
In raportul intocmit de Comisia Europeana se arata ca Bruxelles-ul stie de intentia Cabinetului Dancila de a anula obligativitatea platii contributiilor la Pilonul II de pensii pentru cetatenii romani. Mai exact, in document se arata ca:
"Guvernul are in vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul II de pensii. (...) Potrivit declaratiilor publice, Guvernul intentioneaza sa faca transferurile catre Pilonul II optionale si sa ia o decizie pana la sfarsitul lunii iunie 2018, dupa consultarea cu partile interesate.
Aceste transferuri ajung anual la circa 7 miliarde de lei.
O astfel de masura ar reduce deficitul pe termen scurt (...) Cu toate astea, castigurile pe plan fiscal s-ar risipi pe termen lung, in conditiile in care devierea banilor de la Pilonul II ar lasa plata pensiilor varstnicilor doar pe seama contribuabililor.
In plus, o asemenea masura ar putea avea un impact negativ asupra viabilitatii sistemului de pensii si asupra dezvoltarii pietelor de capital.
Transformarea Pilonului II intr-unul optional ar priva Romania de dreptul de a invoca clauza reformei pensiilor din Pactul Fiscal European", se arata in documentul redactat de CE.
Cel care a... mai mult
Vineri, 25 Mai 2018, ora 11:14
Dupa toata harababura din ultima vreme cu privire la viitorul Pilonului II de pensii, au aparut si zvonuri potrivit carora Romania va adopta modelul din Ungaria sau Polonia, unde sistemul obligatoriu de pensii private a fost distrus.
De altfel, si senatorul Florin Citu a atras atentia asupra acestui lucru.
In Ungaria, de exemplu, initial s-a decis suspendarea Pilonului II pe motiv ca este criza economica mondiala. Ulterior, guvernul a adoptat o lege prin care oamenii aveau de ales intre Pilonul I si II.
Insa, practic ei au fost obligati sa treaca la Pilonul I, pentru ca aceia care alegeau sa ramana si la Pilonul II pierdeau pensia de la stat.
Radu Craciun, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), spune insa ca Romania nu are de ce sa adopte acest model, pentru situatia din tara noastra este complet diferita cu situatia in care se aflau cele doua tari in momentul in care au adoptat aceasta lege.
"Cred ca trebuie sa ne asteptam ca Pilonul II sa ramana neschimbat. Recurenta acestei discutii despre ce s-a schimbat in Polonia si Ungaria o inteleg si nu o inteleg. Si nu o inteleg in primul rand pentru ca situatia Romaniei in momentul de fata este total diferita fata de situatia in care s-au aflat Polonia si Ungaria in momentul in care au facut lucrul acela. Polonia si Ungaria aveau o problema cu datoria publica. Acesta a fost principalul motiv pentru care ei au confiscat titlurile de stat. Pentru ca astfel au anulat datoria... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 18:23
Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) atrage atentia Guvernului ca, daca modifica Pilonul II de pensii, daca "pusculita asta a copiilor lor va fi sparta", IT-istii vor pleca din tara.
Alexandru Lapusan, vicepresedinte ANIS, a declarat, joi, intr-o conferinta organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, ca si mesajele transmise discutabil in mediul public si legislatia care se schimba des ii afecteaza pe cei din domeniul IT.
Potrivit acestuia, firmele mari si brandurile care au deschis birouri in Romania pot la fel de usor sa le inchida si sa le mute in alta parte.
"Ne asteptam la o crestere anuala a industriei IT cu 15%. Or, cresterea asta nu a fost intamplatoare, nu pentru ca suntem frumosi si destepti, ci din cauza ca mediul a fost atractiv.
In momentul in care se schimba foarte des legislatia, taxele, ne jucam cu sistemul de pensii, se creeaza un sistem neatractiv pentru investitorii de afara. Firmele mari si brandurile care au deschis birouri aici pot la fel de usor sa le inchida si sa le mute in alta parte.
Prin urmare, in momentul in care exista tot fel de mesaje transmise in mod discutabil in mediul public, aceste mesaje nu fac decat sa creeze un mediu de neincredere din partea specialistilor din IT.
Ei pot sa plece si mai repede din tara decat poate o firma care a venit aici. Trebuie sa luam in calcul si acest lucru. Si, prin urmare, in momentul in care le spunem ca pensiile din Pilonul II, ca pusculita asta a... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 16:55
Premierul Viorica Dancila a fost intrebata luni despre intentia Guvernului de a nationaliza Pilonul II de pensii. Primul sau raspuns a fost ca nu agreeaza Comisia Nationala de Prognoza, dorind, probabil, sa spuna ca nu agreeaza masura.
"A fost o propunere a Comisiei Nationale de Prognoza, o comisie pe care noi nu o agream si nu am agreat-o si acest lucru este demonstrat si prin faptul ca nu a fost o hotarare de Guvern care sa faca referire la acest aspect. Cu siguranta acea hotarare nu va fi agreata de Guvernul Romaniei", a spus Dancila.
Jurnalistii au vrut sa stie daca este exclusa suspendarea platii contributiilor pentru pensiile administrate privat si anul acesta si in 2019.
"Nu exclud, exclud faptul ca am putea desfiinta Pilonul II de pensie, dar faptul ca vom face analize, ca vom vedea daca este bine ca sa avem o optiune pentru Pilonul I sau Pilonul II de pensie din partea cetatenilor...acest lucru il vom prezenta populatiei, dar nu vom desfiinta Pilonul II de pensie", a raspuns Dancila.
Intrebata cine va coordona aceste analize, premierul a spus ca Ministerul Muncii si ca alte date nu are de impartasit la acest moment.
Jurnalistii au insistat cu intrebarile pe acest subiect, insa premierul a continuat sa repete, pe un ton mai iritat insa, ca nu are alte date.
"Deci v-am spus ca nu am date, se va face o analiza la Minsiterul Muncii legata de Pilonul II de pensii, dar inca o data repet, nu se va desfiinta Pilonul II de pensii. Nu am avut o discutie in... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 19:35
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a negat categoric, luni, la finalul sedintei conducerii PSD, ca Guvernul ar avea in intentie nationalizarea Pilonului II de pensii si a transmis "prieteneste" un mesaj celor care vorbesc public despre aceasta posibilitate ca raspandirea de date false este pedepsita de Codul Penal.
"Comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani. Informatiile privind o desfiintare sau nationalizare a Pilonului II de pensii pot destabiliza economic si social Romania si pot aduce atingere securitatii nationale", a declarat Liviu Dragnea.
Jurnalistii l-au intrebat la cine se refera, Dragnea afirmand ca "in anumite posturi de televiziune, anumiti ziaristi, anumiti cetateni vorbesc in ultimele zile de intentia guvernului de a desfiinta Pilonul II de pensii, la asta m-am referit".
Precizam insa ca, potrivit unui proiect de lege inclus in programul legislativ al Executivului pe 2018 si publicat duminica seara, Guvernul vrea sa suspende plata contributiilor catre Pilonul II de pensii in perioada 1 iulie - 31 decembrie. Astfel, contributiile CAS urmeaza sa fie incasate integral la buget.
Despre acest proiect privind suspendarea contributiilor, Dragnea s-a limitat sa spuna ca nu e in programul de guvernare si atat.
Iata Programul... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 13:51
Actualul sistem de pensii este singura reforma structurala din Romania care a rezistat timp de un deceniu tuturor alternantelor la putere.
Este un sistem care contribuie la dezvoltarea economiei - pe de o parte prin investitiile facute pe piata de capital si, de cealalta, prin faptul ca ofera antreprenorilor romani si autoritatilor publice locale o solutie alternativa de finantare.
In ciuda beneficiilor, autoritatile romane nu si-au respectat cuvantul de a creste contributia pentru pilonul II de pensii la 6% din 2016 si chiar actioneaza in sens contrar - din 2018, contributia a fost taiata de la 5,1% la 3,75%.
Nerespectarea calendarului de majorare a contributiilor la pilonul II de pensii prevazut prin legea privind fondurile de pensii administrate privat a produs deja un cumul de efecte negative:
Economia Romaniei progreseaza cu frana trasa - 92% din activele de aprox. 9 miliarde de euro ale pilonului II sunt investite in economia romaneasca si reprezinta o sursa importanta de finantare a cresterii companiilor antreprenoriale romanesti.
Din cauza nerespectarii calendarului de majorare a contributiilor prevazut de lege, pilonul II de pensii are astazi fonduri mai mici cu 1,1 miliarde de euro, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) . Inseamna 1 miliard de euro in minus investiti in economie.
Investitorii puternici internationali intarzie sa intre pe piata de capital din Romania - cu 1 miliard de euro in plus plasati de... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 11:07
Nerespectarea graficului de crestere a contributiilor la pensiile administrate privat a dus la o acumulare mai mica cu 12,9% in conturile romanilor in ultimii zece ani.
Impactul la nivelul Pilonului II este de 1,1 miliarde de euro, potrivit prezentarii sustinute marti de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) in Comisia economica din Senat.
Legea 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat, prevedea un calendar de crestere a contributiei virate catre Pilonul II de la 2% din venitul brut in 2008 la 6% in 2016, potrivit APAPR.
Dupa mai multe intarzieri, contributia a ajuns la 5,1% in 2016 si 2017 si a scazut la 3,75% in 2018.
"Din cauza nerespectarii legii, romanii au acum, dupa 10 ani de Pilon II, sume cu 12,9% mai mici in contul personal decat ar fi avut daca legea ar fi fost respectata. Impactul la nivelul Pilonului II este de 1,1 miliarde de euro - contributii nevirate", se arata in prezentare.
Randamentul investitional al Pilonului II, pe baza VUAN (Valoarea Unitara a Activului Net) mediu, pentru perioada mai 2008 - februarie 2018 a fost de 128,3%, adica o medie de 8,8% pe an de la lansare pana in prezent, potrivit APAPR.
"Totalul activelor administrate a ajuns la 41,7 miliarde lei in februarie 2018. Din aceasta suma, 7,2 miliarde lei (1,5 miliarde euro) reprezinta castigul net obtinut de participanti prin investirea banilor lor", se arata in prezentare.
APAPR a subliniat ca 92% din activele de circa 9... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 12:52
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anutat miercuri ca spera ca pana la finalul primului semestru din acest an sa ajunga pe masa Guvernului o propunere de mecansim privind transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I.
El a precizat ca va exista o concurenta intre sistemul de stat de pensii si cel privat.
Intrebat daca este corect sa fie acordate stimulente celor care trec la Pilonul I de pensii, asa cum a anuntat recent, Teodorovici a spus ca totul va fi transparent si ca este vorba despre o concurenta loiala.
"Sper ca in primul semestru sa avem pe masa Guvernului o propunere de mecanism, un nou principiu, o alta abordare. Se creeaza un mecanism transparent, optional, pentru ca aceia care doresc sa mearga din Pilonul II catre Pilonul I sa poata sa o faca avand toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face in zona privata. Fiecare sa stie pe ce sa se poata baza, sa poata fi sigur ca un randament mai bun il poate gasi in aceasta zona a Pilonului II si nu in alte zone.
Este o concurenta, un mecanism transparent si logic. Cand lansam in piata un astfel de mecanism, va fi totul analizat si nu va fi nicio opreliste pentru administratorii de fonduri sa ofere un randament mai bun. Va fi o abordare europeana, logica si normala", a declarat ministrul de Finante.
Teodorovici a precizat ca statul a dovedit de multe ori ca nu poate fi un administrator mai bun decat privatul, precizand ca nu este vorba, neaparat, despre sectorul de pensii.... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 13:17