Comisarul european pentru buget, germanul Guenther Oettinger, insista ca tarile membre sa isi eficientizeze programele finantate din fonduri comunitare, avertizand ca retragerea Marii Britanii va fi resimtita din punct de vedere financiar de catre toti beneficiarii din UE.
Dupa 2019, bugetul anual de cheltuieli al UE ar putea sa fie mai sarac cu 20 de miliarde de euro, ca urmare a pierderii contributiei directe venite din partea Londrei, dar si prin prisma cresterii cheltuielilor de aparare, anunta Hurriyet Daily News.
"Nu vom mai avea Regatul Unit alaturi de noi, iar contributia britanicilor se cifreaza la 10-11 miliarde de euro anual", a explicat oficialul Comisiei Europene, in cadrul unei conferinte de presa pentru prezentarea viitorului buget multianual al UE.
Pe blogul sau, Oettinger a continuat analiza amintind si alti factori care pot genera un volum mai mare de cheltuieli: constituirea unei armate proprii, asigurarea securitatii interne etc. "Deficitul total in viitorul buget ar putea fi dublu", concluzioneaza comisarul european.
Anul acesta, bugetul de cheltuieli aprobat se ridica la 157,9 miliarde euro. Oettinger este de parere ca, dupa 2019, unele economii se vor putea face si prin eliminarea unor stimulente fiscale, ca si prin reducerea nivelului de subventii pentru sectoare economice din Marea Britanie, dar acestea nu vor fi de ajuns pentru a acoperi gaura ce se intrevede in bugetele ce vor fi adoptate in viitor. mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 05:58
Regina Elisabeth a II-a a Marii Britanii a promulgat oficial, joi, legea care ii va permite premierului Theresa May sa activeze Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, ce va da startul oficial negocierilor pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana.
Anuntul, facut de presedintele Parlamentului, John Bercow, a confirmat ca May poate incepe negocierile de iesire din UE in orice moment. Purtatorul de cuvant al premierului a sugerat, insa, luni, ca decizia va interveni spre sfarsitul lunii.
Parlamentul Marii Britanii a aprobat, luni, fara niciun amendament, legislatia pentru declansarea Brexit.
Liderii celorlalte 27 de state membre UE ar putea sa se reuneasca pe 6 aprilie intr-un summit vizand sa defineasca "liniile directoare" ale negocierilor viitoare. Europenii vor cauta sa faca corp comun in fata britanicilor, susceptibili sa exploateze disensiunile din cadrul blocului.
Intre subiectele fierbinti va figura factura de iesire din UE. Bruxellesul ar putea sa le ceara britanicilor pana la 60 de miliarde de euro, potrivit mai multor surse europene, o suma care corespunde angajamentelor pe care Londra si le-a asumat deja in privinta contributiei la bugetul european.
Citeste si:
UK pune la bataie 60 miliarde de lire pentru a acoperi riscurile provocate de BrexitMarea Britanie vrea sa iasa din UE fara sa plateasca nimic. Si legea se pare ca e de partea ei
Situatia celor trei milioane de europeni instalati peste Canalul Manecii va trebui, de asemenea, sa fie... mai mult
Joi, 16 Martie 2017, ora 13:32
Marea Britanie poate iesi din Uniunea Europeana fara sa fie obligata sa plateasca nimic, sustin juristii guvernului britanic.
Opiniile acestora coincid cu concluziile unei comisii din Camera Lorzilor si intaresc pozitia premierului Theresa May inainte de negocierile pentru Brexit, scrie publicatia Times, citata de Reuters.
Juristii guvernului sustin ca nicio lege sau tratat nu poate obliga Marea Britanie sa plateasca pentru obligatiile financiare catre blocul comunitar, au spus persoane citate de Times.
Potrivit juristilor, Articolul 50, care declanseaza oficial discutiile pentru Brexit, va pune capat si obligatilor financiare, dupa doi ani de negocieri.
De asemenea, un raport realizat de sub-comitetul pentru Afaceri Financiare cu UE al Camerei Lorzilor, publicat sambata, arata ca Marea Britanie si restul celor 27 de state membre ar trebui sa incheie un acord amiabil, din cauza gravitatii unui esec.
"Chiar daca apreciem ca Marea Britanie nu va fi obligata sa contribuie la bugetul UE dupa Brexit, problema va fi un factor important in negocierile de retragere. Guvernul trebuie sa compare costurile financiare si politice ale acestor plati cu potentialele castiguri din alte elemente ale negocierilor", a afirmat intr-un comunicat presedinta comisiei, Kishwer Falkner.
Citeste si:
Drepturile europenilor din Marea Britanie vor fi respectate dupa Brexit. Planul lui May, blocat in Camera LorzilorGuvernul britanic vrea sa ignore votul pentru drepturile... mai mult
Sambata, 04 Martie 2017, ora 16:44
Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat ca Marea Britanie ar putea contribui la bugetul Uniunii Europene dupa iesirea din aceasta, pentru a-si asigura cel mai bun acces la piata unica, informatie care a dus la aprecierea lirei sterline fata de dolar cel mai mult in ultimele doua saptamani, relateaza Bloomberg.
Ministrul olandez de Finante Jeroen Dijsselbloem a afirmat la randul sau, pentru publicatia Times of Malta, ca Marea Britanie va putea sa participe la piata interna, dar cu un cost.
Lira sterlina este in urcare cu 1%, la 1,2631 dolari pe unitate, limitand declinul declansat dupa referendumul pro-Brexit din iunie la 15%.
Aprecierea lirei arata cat de sensibila este moneda la declaratiile oficialilor legate de natura relatiilor Marii Britanii cu UE dupa retragerea din ...citeste mai departe despre "Apar primele concesii? Marea Britanie ar contribui la bugetul UE si dupa Brexit, in schimbul accesului la piata unica" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Decembrie 2016, ora 16:08
Fara forta de munca adusa din UE, cea mai mare firma de contabilitate din lume, Deloitte, ameninta sa paraseasca Regatul Unit si sa se instaleze intr-una din tarile blocului comunitar.
Amenintarea cu relocarea vine dupa un intreg scandal in care surse din companie au scapat catre presa un document in care se arata ca guvernul britanic promoveaza Brexitul fara a avea o strategie clara in acest sens, relateaza The Independent.
Forta de munca vitala
Pentru David Sproul, seful sucursalei britanice a firmei de contabilitate, angajatii adusi din afara Marii Britanii reprezinta o forta vitala care asigura succesul companiei, in cazul interzicerii dreptului de libera circulatie a persoanelor, relocarea fiind o necesitate.
"Avem angajati din peste 100 de tari care lucreaza pentru noi in Marea Britanie. Diversitatea fortei de munca se dovedeste vitala in intretinerea cresterii si inovarii in cadrul comapniei.
O parte din munca pe care o facem aici ar putea fi facuta si in alta parte. Suntem o organizatie globala. Mai degraba lucram in afara Regatului Unit decat in interiorul lui, in aceste conditii", a precizat Sproul.
Este ultimul episod din razboiul care se poarta intre firma de contabilitate si guvernul Theresei May pe tema Brexit.
In raportul intern Deloitte, se mentiona faptul ca oficialii britanici nu au nicio strategie clara pentru negocierile care urmeaza intre Londra si UE, derularea acestora necesitand si angajarea a 30.000 de functionari in diverse... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 10:21
Locuitorii cu drept de vot din Marea Britanie au o dilema grea de rezolvat pana in luna iunie, cand vor trebui sa voteze pentru sau impotriva iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana.
Desi o buna parte din campania pro-Brexit este bazata pe reducerea numarului de migranti din tarile Europei Centrale si de Sud-Est, o recenta analiza Oxford Economics avertizeaza ca britanicii vor avea in continuare nevoie de aceasta forta de munca pentru a-si pastra nivelul de trai, informeaza The Independent.
Varianta optima
Analistii Oxford Economics au lucrat pe baza a noua scenarii diferite post-Brexit pentru a gasi varianta cea mai buna de reducere a impactului economic rezultat in urma iesirii din UE.
Scenariul cel mai bun indica o reducere a PIB al Regatului Unit de doar 0,1 procente pana in 2030 si chiar o crestere a veniturilor de 40 de lire per cap de locuitor, dar numai daca guvernul de la Londra renunta la proiectul de a limita accesul muncitorilor din UE pe piata muncii din Marea Britanie.
"Impactul pe termen lung al Brexit nu trebuie sa fie sever. Dar orice scenariu favorabil implica pastrarea unor conditii similare cu cele ale unui stat membru UE: pastrarea unei rate ridicate a migratiei, restrangerea posibilitatii de a incheia propriile acorduri bilaterale si plata unor contributii catre Bruxelles", a explicat Henry Worthington, reprezentant al firmei de consultanta Oxford Economics.
Un scenariu cu impact economic redus asupra Marii Britanii a fost... mai mult
Marti, 22 Martie 2016, ora 18:00
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea sa cauzeze o gaura in economia tarii de peste 100 de miliarde de lire si peste 1 milion de britanici si-ar putea pierde locul de munca dupa contractia pietei, arata un studiu facut la comanda angajatilor Confederatiei pentru Industria Britanica.
Economia va fi redusa cu pana la 5% pana in 2020, ceea ce inseamna peste 100 de miliarde de lire. De altfel, intr-un scenariu in care acordurile comerciale ar fi semnate imediat, economia s-ar contracta cu 3%, transmite Reuters, potrivit News.ro.
Drama Brexit a luat sfarsit: Acord al liderilor europeni - In ce conditii ramane Marea Britanie in UE
Drama Brexit a luat sfarsit - Detalii ale noului acord al UE pentru Marea Britanie
"Analiza arata foarte clar de ce iesirea din Uniunea Europeana ar fi o lovitura grea pentru standardele noastre de viata, locurile de munca si cresterea economica. Economiile pe care le-am face din reducerea contributiilor la bugetul european si eliminarea... citeste mai departe despre "Brexit: Ce gaura ar putea sa cauzeze in economia Marii Britanii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 08:02
Cei mai bogati 10% dintre britanici sunt de 850 de ori mai avuti decat cei mai saraci 10%, potrivit unui raport al Oficiului National de Statistica din Marea Britanie, preluat de publicatia The Guardian.
Familiile britanice aflate in a doua jumatate a clasamentului bunastarii au la dispozitie numerar, proprietati si pensii echivalente cu doar 4.400 de lire sterline, fata de 1,2 milioane de lire sterline in cazul primelor 10%, studiul scotand in evidenta inegalitatile mari existente in Marea Britanie.
Potrivit raportului, cele mai sarace 50% dintre gospodariile britanice au accest imediat la numerar in valoare de 400 de lire sterline, comparativ cu 123.200 de lire in cazul celor mai bogate 10% dintre familii.
Familiile bogate se afla mai ales in Londra si sudul Angliei, iar probabilitatea de a fi conduse de o persoana cu studii superioare este de trei ori mai mare decat in cazul celor din a doua jumatate a spectrului bunastarii.
Cel mai mare decalaj intre bogati si saraci nu este in privinta proprietatilor, ci al pensiilor. Oficiul de Statistica a constat ca cei mai bogati 10% dintre britanici detin proprietati cu o valoare medie de 340.000 de lire si au constituit economii pentru pensii de 742.000 de lire.
Cele mai sarace 50% dintre gospodarii nu au proprietati imobiliare, iar economiile pentru pensii sunt in medie de numai 4.000 de lire.
Cercetarea este prima intr-o serie de studii referitoare la bunastarea diferitelor categorii sociale, a precizat... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 08:39
Marea Britanie planuieste sa introduca un pret minim reglementat pentru bauturile alcoolice, in Anglia si Tara Galilor, in scopul combaterii consumului excesiv de alcool, o problema majora in multe orase din tara.
Astfel, masura ar impiedica supermarketurile sa vanda bere si bauturi spirtoase la preturi foarte reduse, in conditiile in care in Marea Britanie, nu se aplica TVA pentru produsele alimentare, relateaza Reuters.com.
Expertii in sanatate estimeaza ca peste 210 mii de englezi vor muri prematur din cauza consumului excesiv de alcool, in urmatorii 20 de ani. In plus, prim-ministrul David Cameron a declarat ca excesul de alcool ii costa pe contribuabilii la Serviciul National de Sanatate, 4,27 milioane de dolari in fiecare an.
Cu toate acestea, criticile din partea producatorilor si retailerilor nu au intarziat sa apara. Ei sustin ca nu preturile scazute sunt motivul pentru care englezii fac abuz de alcool. In plus, industria berii si a bauturilor spirtoase este foarte dezvoltata in Marea Britanie, iar un astfel de soc ar putea avea repercursiuni la nivelul intregii economii.
La nivel european, vanzarile de bere au atins anul trecut suma de 106 miliarde euro. La nivelul Uniunii, productia de bere creeza 2 milioane de locuri de munca si genereaza venituri sub forma de taxe la bugetele tarilor membre in valoare de 51 miliarde euro si o valoare adaugata de 50 miliarde euro.b
Industria berii, importanta si pentru Romania
Potrivit unui studiu... mai mult
Sambata, 24 Martie 2012, ora 15:00