Senatorul PNL Florin Citu spune ca, in ciuda dezmintirilor Guvernului, suspendarea contributiei la Pilonul II de pensii e "doar o chestiune de timp", iar odata cu aceasta va fi reintrodusa contributia la angajator.
"Suspendarea contributiei catre Pilonul II de pensii este doar o chestiune de timp. Nu exista niciun dubiu ca in partea a doua a anului 2018 acest lucru se va intampla. Chiar si Liviu Dragnea ieri in declaratia pe care a dat-o a spus ca se analizeaza daca suspendarea este un lucru bun sau nu. Deci in momentul in care discuti despre asa ceva si recunosti public, este clar ca acest lucru se va intampla. Din punctul meu de vedere, nu exista niciun dubiu aici", a declarat Citu pentru RFI Romania.
Amintim ca, luni, liderul PSD a negat categoric ca Guvernul ar avea in intentie desfiintarea Pilonului II de pensii, dupa ce un proiect de lege inclus in programul legislativ al Executivului pe 2018 publicat duminica seara dezvaluia ca Executivul vrea sa suspende plata contributiilor catre Pilonul II de pensii in perioada 1 iulie - 31 decembrie.
Desi desfiintarea Pilonului II nu este acelasi lucru cu suspendarea contributiilor la acest pilon, Dragnea a negat-o: "V-am zis ca in ce priveste programul de guvernare, nu exista aceasta prevedere. Desfiintarea pilonului II este o minciuna", a declarat el.
Iata mai multe pe acest subiect:
Oficial: Guvernul vrea sa suspende contributiile la Pilonul II de pensii incepand cu luna iulieOlguta Vasilescu contrazice proiectul... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 12:25
Inspectia Muncii atrage atentia ca angajatorii mai pot transmite in registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), pana la sfarsitul lunii martie, orice modificare a salariului de baza brut, a indemnizatiilor si sporurilor.
Dupa 31 martie, autoritatile anunta controale pentru sanctionarea abaterilor.
"Inspectia Muncii atentioneaza angajatorii asupra apropierii datei de 31 martie 2018, care reprezinta termenul pana la care acestia trebuie sa transmita in registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), orice modificare a salariului de baza brut, a indemnizatiilor, sporurilor, precum si ale altor adaosuri, in contextul mutarii CAS si CASS la angajat", se arata in comunicatul institutiei.
Potrivit sursei citate, transferul contributiilor de la angajator la angajat s-a facut incepand cu 1 ianuarie 2018, in conformitate cu noul Cod Fiscal, termenul fiind prelungit doar in ceea ce priveste obligatia de transmitere a datelor catre REVISAL.
In acest context, institutia precizeaza ca nu s-a amanat intoarcerea sarcinii fiscale, ci doar obligatia comunicarii efectuarii acesteia catre Inspectia Muncii.
Pana la aceasta data, cea mai mare parte a contractelor individuale de munca active au fost modificate prin majorarea salariilor, in contextul mutarii CAS si CASS la angajat.
"Incepand cu luna decembrie a anului trecut si in primele 3 luni din acest an, Inspectia Muncii a desfasurat o campanie nationala de constientizare care a urmarit informarea,... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 12:09
Ministrul Muncii face afirmatii care, pe langa faptul ca nu isi gasesc sustinere in legislatia actuala, creeaza mari tensiuni in mediul de afaceri. Un mediu de afaceri si asa greu incercat, in conditiile in care, la inceput de martie, functioneaza din punct de vedere fiscal pe baza unei ordonante care primeste zeci de amendamente in Parlament.
Olguta Vasilescu a declarat, luni, la finalul Consiliului National al Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR) Fratia, ca angajatorii din mediul privat mai pot apela la varianta acordarii de bonusuri, pentru a compensa trecerea contributiilor de la angajator la angajat, doar pana la data de 31 martie 2018. Dupa care patronii sunt obligati sa opereze modificarile in contractele de munca.
"Pana pe data de 31 martie, companiile din mediul privat pot sa acorde bonificatii. Pana in data de 31 martie, ei (angajatorii din privat - n.red.) vor trebui sa vina cu actele aditionale, cu contractele de munca, sa le introduca in Revisal si atunci, obligatoriu, vor trebui sa transforme cheltuiala totala a angajatorului de anul trecut in noul brut.
Stim ca se prefera bonusurile si ca, din punct de vedere fiscal, este mai bine pentru ei, dar pot sa faca acest lucru pana la 31 martie. Oricum, vor trebui sa respecte prevederile noului Cod Fiscal", a spus Vasilescu.
Realitatea, insa, este alta: nu exista o prevedere legala care sa impuna companiilor sa nu mai acorde prime sau sa majoreze sumele din contractele de... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 08:18
Transferul contributiilor de la angajat la angajator se aplica pentru reducerea deficitului foarte mare existent pe zona de pensii, de la 18 miliarde lei, in 2015, la 7 miliarde de lei in acest an, a declarat, marti seara, la postul public de televiziune, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
"Principalul argument (al trecerii contributiilor de la angajat la angajator, n.red.) este acela ca deficitul pe zona de pensii, unul foarte mare in anii trecuti, se va reduce semnificativ. In anul 2015, deficitul pe pensii era de 18 miliarde de lei, iar acum acesta se reduce pana la 7 miliarde lei, in acest an, ceea ce inseamna o diferenta foarte, foarte mare. De asemenea, teama angajatului de a avea riscul ca sa nu aiba pensie dupa plata contributiilor va disparea", a spus Teodorovici.
Intrebat de ce este nevoie de schimbari dese ale sistemului fiscal, ministrul Finantelor a precizat ca Romania sta bine din punct de vedere fiscal, la nivel regional si local, dar trebuie o simplificare, o debirocratizare.
"Se doreste o simplificare agresiva (a sistemului fiscal, n.red.), in sensul bun. Toti contribuabilii trebuie sa se astepte la lucruri bune in ceea ce priveste zona bugetar-fiscala. In acest an nu vom mai avea taxe noi, impozite noi etc. In urmatoarea luna veti vedea foarte multe astfel de masuri care vor fi foarte, foarte bine primite atat de mediul de afaceri, cat si de persoanele fizice. Romania, in contextul local si regional, sta bine din punct de vedere... mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 22:20
Ca urmare a modificarilor legislative, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, Kaufland Romania preia contributiile aferente angajatorului in salariul brut al angajatului. Astfel, fiecare angajat Kaufland Romania va avea un salariu net mai mare, in medie cu 1,5%.
"Compania intelege astfel sa linisteasca ingrijorarile salariatilor si familiilor acestora si ii asigura ca, dincolo de schimbarile legislative, firma face toate eforturile, cu fapte, pentru siguranta lor salariala", declara Laura Iancu, Director Resurse Umane, Kaufland Romania.
Pachete de beneficii peste cerintele legii
Crearea unui mediu de lucru placut si motivant pentru colegi este una dintre prioritatile noastre. Pe langa tichete de masa si asigurarea voluntara de sanatate, Kaufland ofera avantaje care sprijina angajatii sa realizeze un echilibru sanatos intre viata personala si cea profesionala.
Printre acestea se numara programul flexibil de lucru, cursuri de yoga, antrenamente de alergat cu traineri dedicati, sesiuni de terapie antifumat sau cursuri de nutritie, dar si abonamente la sali de sport.
In plus, oferim angajatilor nostri mai multe zile de concediu de odihna anual care, in functie de vechimea in companie, pot ajunge pana la 27 de zile pe an. Pe langa acestea, compania acorda si zile libere, platite, pentru actiuni de voluntariat.
Recunoasterea brandului de angajator
Kaufland Romania este singura companie din industria de retail care a obtinut pentru al doilea an consecutiv... mai mult
Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 18:42
Masurile fiscale propuse de guvernul PSD-ALDE condus de Mihai Tudose sunt "letale pentru angajati si pentru angajatori", sustin reprezentantii Platformei Romania 100, fondata de fosti ministri din Guvernul Ciolos.
Acestia critica "impozitarea excesiva a contractelor de munca cu program redus" si trecerea contributiilor in seama angajatului, si atrag atentia asupra faptului ca "ezitarile din politica fiscala penalizeaza deja investitiile private".
"Masura prin care contributiile sociale (CAS si CASS) vor fi trecute exclusiv in sarcina salariatului, ar putea genera situatii in care angajatii vor avea un salariu net mai mic decat in prezent cu aproximativ 22%", se mai arata in analiza citata, mentionandu-se, printre altele, efecte precum "scaderea veniturilor publice, bulversarea sistemului de pensii, mentinerea costului ridicat cu forta de munca".
"Ma surprinde acest amatorism al unei coalitii care spune ca s-a pregatit din vreme pentru guvernare in interesul bunastarii romanilor", a comentat pe Facebook fostul premier Dacian Ciolos, fondator al Platformei Romania 100.
In analiza realizata de Platforma Romania 100 se mai arata si ca trecerea contributiilor sociale in totalitate la angajat "este imposibil de implementat din punct de vedere legal, nefiind, de fapt, o masura aplicata in niciun stat al Uniunii Europene".
Citeste si: Ministrul de Finante explica mecanismul prin care contributiile trec la angajat si cum vor fi obligate firmele sa creasca... mai mult
Miercuri, 02 August 2017, ora 23:08
Masurile fiscale propuse de guvernul PSD-ALDE condus de Mihai Tudose sunt "letale pentru angajati si pentru angajatori", sustin reprezentantii Platformei Romania 100, fondata de fosti ministri din Guvernul Ciolos.
Acestia critica "impozitarea excesiva a contractelor de munca cu program redus" si trecerea contributiilor in seama angajatului, si atrag atentia asupra faptului ca "ezitarile din politica fiscala penalizeaza deja investitiile private".
"Masura prin care contributiile sociale (CAS si CASS) vor fi trecute exclusiv in sarcina salariatului, ar putea genera situatii in care angajatii vor avea un salariu net mai mic decat in prezent cu aproximativ 22%", se mai arata in analiza citata, mentionandu-se, printre altele, efecte precum "scaderea veniturilor publice, bulversarea sistemului de pensii, mentinerea costului ridicat cu forta de munca".
"Ma surprinde acest amatorism al unei coalitii care spune ca s-a pregatit din vreme pentru guvernare in interesul bunastarii romanilor", a comentat pe Facebook fostul premier Dacian Ciolos, fondator al Platformei Romania 100.
In analiza realizata de Platforma Romania 100 se mai arata si ca trecerea contributiilor sociale in totalitate la angajat "este imposibil de implementat din punct de vedere legal, nefiind, de fapt, o masura aplicata in niciun stat al Uniunii Europene".
Citeste si: Ministrul de Finante explica mecanismul prin care contributiile trec la angajat si cum vor fi obligate firmele sa creasca... mai mult
Miercuri, 02 August 2017, ora 23:08
Masurile fiscale propuse de guvernul PSD-ALDE condus de Mihai Tudose sunt "letale pentru angajati si pentru angajatori", sustin reprezentantii Platformei Romania 100, fondata de fosti ministri din Guvernul Ciolos.
Acestia critica "impozitarea excesiva a contractelor de munca cu program redus" si trecerea contributiilor in seama angajatului, si atrag atentia asupra faptului ca "ezitarile din politica fiscala penalizeaza deja investitiile private".
"Masura prin care contributiile sociale (CAS si CASS) vor fi trecute exclusiv in sarcina salariatului, ar putea genera situatii in care angajatii vor avea un salariu net mai mic decat in prezent cu aproximativ 22%", se mai arata in analiza citata, mentionandu-se, printre altele, efecte precum "scaderea veniturilor publice, bulversarea sistemului de pensii, mentinerea costului ridicat cu forta de munca".
"Ma surprinde acest amatorism al unei coalitii care spune ca s-a pregatit din vreme pentru guvernare in interesul bunastarii romanilor", a comentat pe Facebook fostul premier Dacian Ciolos, fondator al Platformei Romania 100.
In analiza realizata de Platforma Romania 100 se mai arata si ca trecerea contributiilor sociale in totalitate la angajat "este imposibil de implementat din punct de vedere legal, nefiind, de fapt, o masura aplicata in niciun stat al Uniunii Europene".
Citeste si: Ministrul de Finante explica mecanismul prin care contributiile trec la angajat si cum vor fi obligate firmele sa creasca... mai mult
Miercuri, 02 August 2017, ora 23:08
Masurile fiscale propuse de guvernul PSD-ALDE condus de Mihai Tudose sunt "letale pentru angajati si pentru angajatori", sustin reprezentantii Platformei Romania 100, fondata de fosti ministri din Guvernul Ciolos.
Acestia critica "impozitarea excesiva a contractelor de munca cu program redus" si trecerea contributiilor in seama angajatului, si atrag atentia asupra faptului ca "ezitarile din politica fiscala penalizeaza deja investitiile private".
"Masura prin care contributiile sociale (CAS si CASS) vor fi trecute exclusiv in sarcina salariatului, ar putea genera situatii in care angajatii vor avea un salariu net mai mic decat in prezent cu aproximativ 22%", se mai arata in analiza citata, mentionandu-se, printre altele, efecte precum "scaderea veniturilor publice, bulversarea sistemului de pensii, mentinerea costului ridicat cu forta de munca".
"Ma surprinde acest amatorism al unei coalitii care spune ca s-a pregatit din vreme pentru guvernare in interesul bunastarii romanilor", a comentat pe Facebook fostul premier Dacian Ciolos, fondator al Platformei Romania 100.
In analiza realizata de Platforma Romania 100 se mai arata si ca trecerea contributiilor sociale in totalitate la angajat "este imposibil de implementat din punct de vedere legal, nefiind, de fapt, o masura aplicata in niciun stat al Uniunii Europene".
Citeste si: Ministrul de Finante explica mecanismul prin care contributiile trec la angajat si cum vor fi obligate firmele sa creasca... mai mult
Miercuri, 02 August 2017, ora 23:08