Guvernul a adoptat, in sedinta de joi seara, o modificarea a legislatiei care prevede ca primele pe care companiile din anumite domenii le-au oferit angajatilor care au fost nevoiti sa lucreze in contact direct cu cetatenii in aceasta perioada de pandemie vor fi scutite de plata CAS si CASS.
Cel care a facut anuntul la finalul sedintei a fost seful Cancelariei premierului, Ionel Danca.
"Un proiect de act normativ important adoptat in aceasta sedinta de guvern vizeaza anumite venituri primite de catre angajatii care, in perioada starii de urgenta, au lucrat in contact direct cu cetatenii in anumite sectoare economice in ciuda riscurilor", a spus Danca, de la Palatul Victoria.
El a adaugat ca angajatii la care face referire actul normativ sunt cei care lucreaza in distributie, vanzare de alimente, retele comerciale si curierat.
"Este vorba despre angajatii care in perioada starii de urgenta au lucrat in contact direct cu cetatenii in anumite sectoare economice, precum cele de distributie sau vanzare a alimentelor, retele comerciale, sectoare economice unde, in ciuda riscurilor, angajatii au continuat sa isi desfasoare activitatea si au primit din partea angajatorilor anumite prime.
Aceste prime in bani sunt exceptate de la plata contributiilor sociale si contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru a da posibilitatea acestor angajati sa retina o suma cat mai mare din aceste prime", a precizat Ionel Danca. ...citeste mai departe despre "Guvernul... mai mult
Vineri, 01 Mai 2020, ora 07:53
PSD, ALDE si Pro Romania depun, la Parlament, un proiect de lege care prevede o serie de facilitati fiscale pentru persoane fizice si companii, intre care amanarea platii contributiilor sociale aferente salariilor, esalonarea acestor plati si amanarea platii utilitatilor pentru 3 luni.
"Astazi, alaturi de ALDE si PRO Romania, vom depune un proiect de lege la Parlament, cu o serie de facilitati fiscale, amanare si reesalonare de plati acordate companiilor si angajatilor acestora", a transmis, luni, PSD.
Social-democratii au precizat care sunt masurile la care se refera in proiectul de lege:
"Art. 1
(1) La cererea contribuabilului, operator economic, se amana la plata contributiile de asigurari sociale aferente veniturilor din salarii si veniturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru o perioada de 3 luni, incepand cu luna martie 2020.
(2) La cererea contribuabilului operator economic, plata contributiei de asigurari sociale pentru aceste 3 luni se va face esalonat, in urmatoarele 12 luni ulterioare incetarii facilitatii instituite la lit. a), in proportie de 50% din volumul total scadent.
(3) Facilitatile prevazute la alin. 1 si 2 se acorda sub conditia pastrarii valabilitatii contractelor de munca existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 9 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
(4) Pe perioada acordarii... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 16:59
IMM-urile ar putea beneficia de amanarea timp de 2 luni a platii contributiilor sociale si de sanatate, retinute la sursa pentru angajati, in contextul coronavirusului.
Astfel, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a discutat cu reprezentantii IMM-urilor despre aceasta posibilitate. Amendarea Codului Fiscal in acest sens ar putea fi realizata in Parlament, informeaza Profit.ro.
Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre criza provocata de coronavirus in Romania si in lume
Despre aceasta propunere s-a discutat la reuniunea Grupului de Lucru Interinstitutional pentru evaluarea impactului economic, financiar si bugetar asupra Romaniei, desfasurata la Guvern, cu participarea presedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban si guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
Amanarea inseamna ca dupa o perioada de gratie, firmele ar trebui sa ajunga, esalonat, la zi cu plata acestor contributii.
Trebuie amintit ca toate patronatele din turism au solicitat Guvernului intr-o scrisoare o serie de masuri de sprijinire a industriei, printre care scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru urmatoarele 3 luni, amanarea platii taxelor operatorilor din turism aferente primului semestru din 2020 pentru o perioada de 6 luni, fara penalizari si dobanzi, plata imediata a datoriilor statului catre operatorii din turism (contributiile aferente concediilor medicale de recuperat de catre angajator, TVA de recuperat, precum si plata facturilor de prestari servicii pe care... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 12:27
Senatul a adoptat tacit propunerea legislativa initiata de senatorul PSD Eugen Teodorovici care prevede ca retinerea si neplata la timp a impozitelor si contributiilor la bugetul de stat se pedepseste cu inchisoare de la un an la sase ani.
Nota de adoptare tacita pentru acest act normativ, pentru care termenul de dezbatere si vot in prima Camera sesizata s-a implinit pe 6 noiembrie, a fost citita, in plen, de presedintele Senatului, Teodor Melescanu.
Desi proiectul are raport de admitere cu amendamente din partea Comisiei de Buget a Senatului, prin care se eliminase reglementarea potrivit careia neplata impozitelor si contributiilor se pedepseste cu inchisoare de la un an la sase ani, pentru ca nu a primit votul plenului pana in 6 noiembrie, cand s-a implinit termenul de dezbatere in Senat, actul normativ este transmis Camerei Deputatilor in forma initiatorului.
Actul normativ pentru modificarea si completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale prevede ca este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la sase ani "retinerea si neplata, incasarea si neplata, ori, dupa caz, neretinerea sau neincasarea, in cel mult 30 zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/ sau contributiilor prevazute in anexa la prezenta lege".
Printre taxele enumerate in anexa se afla: "impozitul pe dividendele platite de o persoana juridica romana catre o alta persoana juridica romana, impozitul pentru... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 20:29
Comisia de buget-finante din Senat a avizat favorabil, marti, proiectul de lege depus de Eugen Teodorovici privind inchisoarea pentru datornici.
Insa, reglementarea potrivit careia neplata impozitelor si contributiilor se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 6 ani a fost eliminata, iar cel care a solicitat acest lucru a fost chiar intitiatorul proiectului.
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale a primit sase voturi "pentru" si doua abtineri. Teodorovici a explicat ca si-a insusit modificarile la acest proiect efectuate de Consiliul Economic si Social.
In proiectul de act normativ a fost mentinuta prevederea potrivit careia se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani "stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat".
Potrivit actului normativ, constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani:
ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;misiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 16:11
Proiectul de lege prin care ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, doreste ca angajatorii care retin impozite si contributii si nu dau banii la stat sa mearga la inchisoare nu este privit cu ochi buni nici de mediul de afaceri, nici de consultantii fiscali.
In primul rand, spun acestia, termenul stabilit in proiect, de 30 de zile de la termenul scadent, este mult prea scurt. Se poate intampla ca o firma care functioneaza de peste 10 ani si care si-a platit in toata aceasta perioada la timp taxele si impozitele sa intampine la un moment dat probleme cu banii si sa nu isi poata achita contributiile la timp. Este incorect ca patronul sa intre la inchisoare din acest motiv, spun reprezentantii mediului de afaceri si consultantii fiscali.
Mai mult, explica ei, sunt situatii in care firma respectiva intra in incapacitate temporara de plata din cauza ca nu a incasat bani de la client, iar clientul sa fie chiar statul. Iar in proiect nu este specificat ce se intampla in astfel de cazuri. Intra la inchisoare reprezentantii statului care se fac vinovati de aceasta situatie?
Iata ce prevede proiectul depus de Eugen Teodorovici in Parlament
Vezi si: Expunerea de motive a initiativei legislative
De fiecare data ministrul Teodorovici iese cu astfel de trasnai
Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), critica proiectul de lege introdus de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, in Parlament,... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 07:15
Desi in urma cu aproape 2 ani sustinea ca asemenea masuri nu se impun, acum Eugen Teodorovici vrea ca persoanele care retin impozite si contributii, dar uita sa mai dea si banii la stat, sa mearga la inchisoare pentru perioade de pana la 6 ani.
Neplata la timp a contributiilor a mai fost considerata infractiune in Romania pana in 2015. In acel an, insa, Curtea Constitutionala a indentificat elemente neconstitutionale in ceea ce priveste unele definitii din lege. In consecinta, neplata contributiilor la timp a fost dezincriminata si s-a mai putut pedepsi doar cu amenda.
Problema reincriminarii faptei de neplata a contributiilor si a impozitelor s-a mai pus si in anii din urma. La inceputul lui 2018, spre exemplu, cand s-au propus pedepse cu inchisoarea pentru asemenea fapte, Teodorovici a considerat ca masura ar speria investitorii si s-a opus.
Intre timp, insa, ministrul de Finante pare sa-si fi schimbat parerea si a depus - in calitatea sa de senator PSD - un proiect legislativ al carui scop este sa reincrimineze ca evaziune fiscala neplata la timp a contributiilor si impozitelor retinute (sau neretinerea lor, in conditiile legii).
Mai clar, Eugen Teodorovici propune ca romanii care retin sau incaseaza si apoi nu platesc la stat contributii si impozite sa poata fi condamnati la inchisoare pentru perioade cuprinse intre 1 si 6 ani. Pedepse similare ar urma sa primeasca si cei care incalca legea neincasand sau neretinand impozitele si contributiile in 30 de zile... mai mult
Duminica, 15 Septembrie 2019, ora 16:45
Salariatii vor plati contributii sociale pentru o parte din tichetele cadou primite din partea angajatorilor, exceptie facand biletele de valoare primite cu ocazia unor sarbatori, potrivit proiectului de Ordonanta pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicat de Ministerul Finantelor.
"Se propune includerea in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii (CAS, CASS si CAM), a biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, pentru alte situatii decat decat cele cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie.
Se mentine regimul de exceptare de la plata contributiilor sociale numai pentru tichetele cadou acordate de angajator/platitor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in limita plafonului de 150 lei/eveniment/persoana", se precizeaza in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.
Contributia de asigurari sociale este de 25% platite de angajat, plus 4% pentru conditii deosebite de munca si 8% pentru conditii speciale si alte conditii de munca, platite de angajator. Contributia de asigurari sociale de sanatate este de 10% platita pentru salariat.
In cadrul... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 11:04
Senatorii USR George Dirca si Florina Presada au depus, la Senat, un proiect care prevede ca salariatii cu norma partiala sa achite contributii de asigurari sociale si de sanatate la nivelul unui salariu minim brut pe tara, aplicabil la contractul part-time, nu la norma intreaga cum este in prezent.
Initiativa propune abrogarea articolul care face referire la contributia asigurarilor sociale datorate de catre persoanele fizice "care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a) asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ".
In expunerea de motive, senatorii arata ca una dintre problemele cu care se confrunta sistemul fiscal din Romania ramane lipsa de predictibilitate, adaugand si lipsa de fundamentare a multiplelor masuri adoptate. Totodata, sunt invocate actele normative adoptate fara consultare prealabila si lipsa urmaririi de catre institutie sau autoritate publica a efectelor acestora "pe teren".
"O astfel de propunere a fost si Ordonanta de Guvern nr. 4/2017, prin care a fost inclusa obligatia platii contributiilor de asigurari sociale si de asigurari... mai mult
Duminica, 09 Iunie 2019, ora 10:27