Salariatii vor plati contributii sociale pentru o parte din tichetele cadou primite din partea angajatorilor, exceptie facand biletele de valoare primite cu ocazia unor sarbatori, potrivit proiectului de Ordonanta pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicat de Ministerul Finantelor.
"Se propune includerea in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii (CAS, CASS si CAM), a biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, pentru alte situatii decat decat cele cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie.
Se mentine regimul de exceptare de la plata contributiilor sociale numai pentru tichetele cadou acordate de angajator/platitor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in limita plafonului de 150 lei/eveniment/persoana", se precizeaza in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.
Contributia de asigurari sociale este de 25% platite de angajat, plus 4% pentru conditii deosebite de munca si 8% pentru conditii speciale si alte conditii de munca, platite de angajator. Contributia de asigurari sociale de sanatate este de 10% platita pentru salariat.
In cadrul... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 11:04
Premierul Viorica Dancila i-a cerut, miercuri, ministrului de Finante Eugen Teodorovici sa elaboreze un act normativ prin care persoanele care in perioada 2014-2017 au obtinut venituri sub nivelul a 12 salarii minime brute sa fie scutite de plata contributiilor sociale.
Declaratia sa vine in contextul in care mai multe persoane au primit de la ANAF decizii de impunere pentru perioada precizata.
"Stiu ca multi cetateni au primit de la ANAF decizii de impunere pentru perioada 2014-2017 privind plata contributiilor sociale. Avand in vedere ca de la 1 ianuarie 2018 persoanele fizice care obtin venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie nu datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate decat optional, solicit Ministerului Finantelor Publice sa vina de urgenta cu o solutie care sa extinda aceasta facilitate si pentru perioada 2014-2017", a spus premierul, miercuri, la inceputul sedintei de guvern.
Viorica Dancila a tinut sa precizeze ca este preocupata de protejarea veniturilor populatiei si a subliniat ca nu e normal ca oamenii sa fie impovarati cu obligatii fiscale injuste.
"Ca prim-ministru sunt preocupata de protejarea veniturilor populatiei si eliminarea unor nedreptati.
Nu este normal ca oamenii sa fie impovarati cu obligatii fiscale injuste in raport cu nivelul veniturilor incasate, iar cetatenii care au primit decizii de impunere trebuie sa stie ca vor beneficia si ei de aceste criterii", a completat premierul.
In luna... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 16:44
Autoritatile iau in calcul ca plata contributiilor sociale estimate pe baza veniturilor extra-salariale sa se realizeze pe baza CNP la organul fiscal, fara a se depune Declaratia 600, conform unui anunt facut de ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, la audierile din Comisia economica a Senatului.
"Nu suntem singura tara din Europa in care se platesc contributii la venitul realizat. Luam in calcul o analiza in care o persoana este angajat, salariat si i se retin contributiile pentru sanatate, iar pentru celelalte categorii sa nu mai plateasca aceste contributii. Trebuie sa facem o analiza, sa vedem care este impactul bugetar si sa luam o decizie. Aceasta decizie o vom lua dupa ce vom avea discutii cu categoriile de contribuabili care au obligativitatea de a depune aceste declaratii. Ne gandim inclusiv la posibilitatea de a nu mai depune declaratia, pentru a nu se mai deplasa la ghiseul organului fiscal, si a putea sa faca plata contributiilor pe baza pe CNP in suma pe care stie ca o are de plata la organul fiscal, considerandu-se ca acea plata reprezinta declaratia mea asupra sumelor pe care le am de plata catre bugetul de stat", a spus Misa.
In ceea ce priveste persoanele care au depus deja Declaratia 600, autoritatile se vor raporta la acel document.
"Analizam prevederi tranzitorii ca sa vedem care e cea mai buna metoda pentru contribuabili. Pentru cei care au depus, pentru a nu mai genera un efort suplimentar, ne vom raporta la acea declaratie. Va trebui sa... mai mult
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 15:17
Impozitul pe venit va scadea de la 16% la 10%, dar in acelasi timp vor creste taxele sociale, de la 16,5% la 35%, a declarat marti, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la iesirea de la Consiliul National Tripartit.
"Salariul nu se taie, pentru ca, potrivit legislatiei in vigoare, discutam de un salariu brut. Problema este ca prin transfer am acelasi salariu brut, numai ca fiscalitatea mea, ca si lucrator, creste. E adevarat ca scade impozitul pe venit, de la 16% la 10%, dar in acelasi timp taxele sociale pe care le suport ca lucrator cresc de la 16,5% la 35%.
Din acest punct de vedere e o crestere de fiscalitate, care se va reflecta nu in valoarea salariului brut, ci in valoarea salariului net, cu care voi pleca acasa.
Angajatorii nu si-au luat angajamentul ferm ca vor creste, Guvernul se bazeaza pe promisiunea si bunele lor intentii legate de acest lucru, dar discutam de 3 milioane, nu de salariatii care sunt astazi la salariul minim pe economie, care vor vedea o crestere de 97 de lei pe net, nu discutam de sectorul bugetar, care are prevazuta o crestere de 25%, ceea ce inseamna pe net o crestere de circa 4%, ci discutam de restul lucratorilor din Romania care vor fi afectati", a explicat Hossu.
De asemenea, acesta a mai afirmat ca partea patronala a aprobat toate masurile guvernamentale.
"CNT (Consiliul National Tripartit - n.red.), intr-un anumit festivism, as putea spune, partea patronala a aprobat toate masurile guvernamentale. Pe partea sindicala,... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 19:44
Romania are al saptelea cel mai mare cost al contributiilor de asigurari sociale din 27 de tari ale Spatiului Economic European (SEE).
Asta in contextul in care plafonarea bazei de calcul a fost eliminata din 1 februarie 2017, Romania impunand contributii comparabile cu Germania si Belgia, fara a oferi si beneficii comparabile asiguratilor, potrivit unei analize publicate luni de firma de audit si consultanta Deloitte Romania.
Pana in 31 ianuarie, contributia de asigurari sociale era plafonata la cinci salarii medii pe economie, acest plafon fiind eliminat de la 1 februarie. Romania se afla pe locul 18 in clasamentul Deloitte, in ianuarie 2017, si a urcat pe locul 7 dupa eliminarea plafonului.
Cele mai mari costuri ale contributiilor de asigurari, de peste 45%, sunt in Franta, Ungaria, Belgia, Grecia si Italia. La polul opus se pozitioneaza Malta, Bulgaria, Cipru, Islanda si Irlanda, potrivit Deloitte.
Tarile cu cele mai mari costuri sunt si cele care nu au plafon, sustine unul dintre directorii Deloitte Romania, Monica Tariuc.
"Chiar daca ratele de taxare sunt apropiate, sumele efectiv datorate cresc simtitor acolo unde lipseste plafonul. Romania impune contributii comparabile cu Germania si Belgia, fara a oferi si beneficii comparabile asiguratilor. O alta remarca ar fi ca majoritatea statelor permit asigurarea alternativa de sanatate in sistem privat, optiune care in Romania lipseste desi din ce in ce mai multi angajati apeleaza strict la acest tip de... mai mult
Luni, 17 Iulie 2017, ora 11:45
Incepand de la 1 ianuarie 2018, angajatii vor fi cei care vor plati contributia la sistemul de pensii si la asigurarile de sanatate, in schimb ei vor scapa de contributia la somaj, a anuntat ministrul de Finante, Viorel Stefan.
"Contributiile de asigurari sociale si asigurarile sociale de sanatate vor deveni 100% in sarcina angajatului, in sensul ca ceea ce astazi se plateste de angajator va fi inclus in salariul brut al angajatului, angajatorului ramanandu-i sarcina de retinere la sursa si virare a sumei catre casele respective", a declarat Viorel Stefan, intr-un interviu pentru Digi24.
Ministrul de Finante a mai precizat ca "angajatul va primi un salariu brut majorat cu suma corespunzatoare partii care astazi este in sarcina angajatorului".
"De la 1 ianuarie 2018, ambele componente vor fi incluse in salariul brut al angajatului, pe net neinregistrandu-se nicio modificare nici in plus, nici in minus la angajat, iar angajatorul nu va avea nicio sarcina suplimentara pe costuri", a mai punctat ministrul.
In ceea ce priveste fondul de somaj, acesta se va consulta pana la data de 31 decembrie, urmand ca ulterior sa fie trecut intr-un alt fond, special, de unde se vor face platile pentru someri, informeaza sursa citata.
In acest moment, CAS-ul si CASS-ul intra in sarcina angajatorului si sunt virate de el.
De anul viitor, legislatia se va modifica astfel incat cota de aproape 35 % din salariu, pentru pensii si sanatate, va fi in continuare virata la stat de... mai mult
Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 16:44
Vicepremierul Daniel Chitoiu a anuntat joi, dupa sedinta BPN al PNL, ca a primit mandatul acestui for pentru trei masuri de politica fiscal-bugetara care sa fie sustinute la elaborarea bugetului pe 2014, prima dintre acestea fiind reducerea cotelor de contributie sociala cu 3%.
Potrivit lui Chitoiu, constructia bugetara pe anul 2014 nu permite o reducere mai mare de 3% a contributiilor sociale.
In prezent, contributiile pentru pensie (CAS) sunt de 20,8% din salariul brut la angajator si de 10,5% la angajat.
O a doua masura de politica fiscal-bugetara avuta in vedere de PNL vizeaza revizuirea sistemului de redevente. Daniel Chitoiu a mentionat ca Romania este pe unul dintre ultimele locuri in ceea ce priveste nivelul redeventelor, colectarea situandu-se in jurul a 4%, fata de media UE, de 8%. "Nu neaparat trebuie sa majoram in mod substantial nivelul acestora. Va fi un studiu comparativ la nivel global", a aratat el.
O alta masura mentionata de Chitioiu se refera la alocarea cu prioritate in bugetul pe 2014 a resurselor in domeniul infrastructurii.
Daniel Chitoiu a precizat ca reducerea CAS ar presupune in prima instanta o influenta negativa asupra bugetului de stat, dar se mizeaza pe o reducere a evaziunii fiscale si o conformare a contribuabililor.
Ministrul de Finante a precizat ca liberalii spera sa fie obtinut acelasi efect precum cel de la introducerea cotei unice. "Noi speram ca prin reducerea evaziunii si fraudei fiscale, prin scoaterea din zona... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 09:34
Alte doua declaratii fiscale vor fi modificate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, dupa ce saptamana trecuta au fost anuntate schimbari importante la decontul de TVA. De data aceasta, modificarile vizeaza declaratia de venit si formularul fiscal 260.
Astfel, conform proiectului, formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" va fi modificat prin introducerea unor informatii care sa permita stabilirea bazei de impunere pentru contributiile sociale, in functie de categoria de venit realizata. Noul model al formularului va fi utilizat pentru se utilizeaza pentru declararea veniturilor realizate incepand cu 1 ianuarie 2012.
Citeste mai multe despre ANAF simplifica procesul de administrare a contributiilor sociale pe Avocatnet. mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 10:21
Un ordin intern al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care nu a fost facut public niciodata, stabileste care este procedura urmata de functionarii Fiscului pentru a calcula contributiile la pensii si contributiile la sanatate datorate de persoane fizice.
Daca acum doua zile explicam procedura aplicata de ANAF in privinta CAS, Avocatnet prezinta, in exclusivitate, care sunt regulile interne in ceea ce priveste CASS.
De la 1 iulie, contributiile sociale la pensii si sanatate datorate de persoanele fizice au fost preluate in administrarea ANAF, Fiscul fiind cel care colecteaza acesti bani.
Citeste mai mult despre Ce procedura aplica Fiscul pentru a calcula CASS de plata pentru persoane fizice pe Avocatnet. mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 11:31