Pensia privata o va completa pe cea de la stat, iar in conditiile salariilor din Romania actuala lucrurile nu arata deloc bine pentru angajatii cu venituri mici si medii. Cum cei care sunt platiti cel mai putin reprezinta majoritatea populatiei, sansele ca acestia sa aiba o pensie privata substantiala sunt destul de mici.
Mentionam ca toate calculele pe care le vom face in cadrul acestui material sunt estimari bazate pe anumiti parametri actuali ficsi sau predictivi pentru a va face o idee despre ce va asteapta la batranete.
Acesta fiind spuse, daca sunteti un barbat de 45 de ani, care ar urma sa iasa la pensie in 2041, adica peste 20 de ani si vreti sa mai beneficiati de o pensie privata inca 20 de ani, alaturi de pensia de la stat, atunci pregatiti-va sa fiti descurajat.
Pensie de 2.500 de lei pentru 20 de ani
Potrivit calculatoarelor online, daca vreti sa aveti o pensie privata de aproape 2.500 de lei timp de 20 de ani, de la 65 de ani incolo, atunci va trebui sa cotizati catre fondul de pensii, lunar, cate 825 de lei.
Acesti 825 de lei reprezinta acel procent de 3,75% contributie lunara din salariul brut.
Contributia aceasta ar fi trebui sa fie deja de ani buni circa 6%, dar statul a preferat sa nu-si respecte promisiunea facuta la momentul aparitiei sistemului de pensii private obligatorii.
Astfel ca, pentru a contribui cu acesti 825 de lei la fondul de administrare a pensiei private ar trebui sa aveti un salariu brut de 22.000 de lei.
In... mai mult
Joi, 18 Martie 2021, ora 00:05
Pensia privata obligatorie, cunoscuta si ca Pilonul II de pensie, a starnit multe controverse in ultimii ani. Unele guverne chiar au pus problema nationalizarii acestui sistem, iar mai recent pensionarii au cerut integrarea sumelor cumulate in acest program in Pilonul I, pentru majorarea cu 40% a pensiilor actuale.
Cu toate acestea, Pilonul II este neglijat de foarte multi dintre romani, iar despre Pilonul III nici nu mai vorbim. Dar daca ar fi sa facem cateva calcule, folosind un simulator online, pentru a vedea cam cu ce pensie ne vom alege dupa ce am cotizat la Pilonul II, rezultatele ar trebui sa ne puna pe ganduri.
Pentru calculul pensiei la Pilonul II vom tine cont de mai multe elemente, precum varsta de pensionare, sexul participantului, varsta de la care a inceput sa cotizeze, suma cu care cotizeaza, dar si ce suma are in cont in momentul de fata si un randament anual la fondului pe care acesta l-a ales.
De asemenea, tineti cont ca se va folosi o suma fixa de cotizatie (adica salariu brut fix timp de 20-30 de ani), un randament mediu, ceea ce fac calculele mai mult decat estimative.
Pensie privata obligatorie: femeie, 25 ani
Pentru o femeie de 25 de ani, care va iesi la pensie in 2058 si care are deja in cont 10.000 de lei, iar salariul brut este de 5.000 de lei lunar, cotizatia ei la Pilonul II va fi de 187,5 lei pe luna (3,75%). Daca mai luam in calcul si faptul ca fondul la care cotizeaza are un randament anual de 4%, atunci suma stransa la... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 00:04
Multi romani s-au trezit luna aceasta, cand au primit informarile de la fondurile private de pensii, ca a scazut contributia platita de ei in ianuarie 2018, fata de cea din decembrie 2017, in ciuda asigurarilor date de guvernanti ca modificarea procentului contributiei nu va diminua valoarea nominala a acesteia.
Contributiile nominale la Pilonul II de pensii NU se reduc, ne asigura, la finalul anului trecut, ministrul Muncii Olguta Vasilescu, dupa ce a anuntat ca va scadea procentul virat de stat, de la 5,1% la 3,75%.
Explicatia era ca procentul redus se va aplica la o baza mai mare, prin trecerea contributiilor de la angajator la angajat si, astfel, valoarea virata va ramane aceeasi ca pana la modificarile fiscale decise de guvernul PSD - ALDE.
"Contributiile la Pilonul II nu se reduc. Anul acesta (2017 - n.red.) sunt sapte miliarde care se livreaza Pilonului II de pensii. Anul viitor vor fi tot sapte miliarde. Avand in vedere ca va creste baza de impozitare si ca salariul pe brut creste cu 20%, era normal ca acest procent sa scada, dar in valoare nominala este aceeasi suma si anul viitor, ca anul acesta", a spus Lia Olguta Vasilescu.
Iata mai jos un video din sedinta de guvern in care Olguta Vasilescu anunta cat se poate de oficial ca nu vor scadea contributiile:
Ce s-a intamplat in realitate
Informarile primite de romani arata ca, in luna ianuarie 2018, contributiile la fondurile de pensii private au scazut cu procente importante. In consecinta,... mai mult
Vineri, 30 Martie 2018, ora 16:21
Pilonul 2 de pensii nu se desfiinteaza, dar e posibil ca romanii sa nu mai fie obligati sa cotizeze la acest fond, a declarat, miercuri, Lia Olguta Vasilescu.
Mai exact, ministrul Muncii a spus ca Guvernul analizeaza posibilitatea de a oferi fiecarui contribuabil posibilitatea de a opta intre Pilonul I si Pilonul II de pensii.
"Nu este niciun fel de modificare fata de ceea ce am comunicat acum trei luni si eu, si domnul presedinte Liviu Dragnea, in sensul ca nu se desfiinteaza acest Pilon II de pensii, nici nu am avea cum sa facem acest lucru, doar ca analizam la ora actuala posibilitatea ca fiecare persoana sa poata sa opteze, adica sa nu mai fie o obligatie prin lege ca persoana sa fie si la Pilonul I, si la Pilonul II de pensii si sa-i dam posibilitatea sa opteze", a sustinut ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, la Parlament, potrivit Mediafax.
Aceasta a adaugat ca in 2008, pe vremea cand nu implinise inca 35 de ani, a putut opta intre Pilonul I si Pilonul II si l-a ales pe primul.
"Eu, la vremea respectiva, asa am facut. Eram exact intre varsta de 34 si 35 de ani, in acel an s-a putut opta, nu am fost redistribuita direct la Pilonul II - asa cum spunea astazi un personaj din Parlament care nu avea cum sa cunoasca situatia mai bine decat mine - si eu, la vremea respectiva, am ales sa raman doar la Pilonul I de pensii, pe considerentul ca statul nu poate niciodata sa dea faliment.
Cand vorbim despre firme private este cu totul alta discutie, dar eu va... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 10:32
Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta prin care contributia la Pilonul II de pensii va fi redusa la mai putin de jumatate, au declarat surse pentru Digi24.
Potrivit acestora, valorea nu este deocamdata stabilita. Se fac simulari de calcul si vor mai urma discutii pe aceasta tema.
Actul normativ ar urma sa fie adoptat in doua saptamani.
Primele informatii ca Guvernul pregateste un nou atac la pensiile private, ce va afecta aproximativ 7 milioane de romani, au aparut miercuri dimineata.
Jurnalistii de la Profit.ro anuntau ca, potrivit unor surse, se doreste ca de la 1 ianuarie anul viitor contributia virata la stat sa scada cu 50%.
"Intentia a fost anuntata de ministrul Finantelor, Ionut Misa, intr-o intalnire cu reprezentatii conducerii asociatiei profesionale a administratorilor de pensii private (APAPR). La intalnire, desfasurata saptamana trecuta, au fost prezenti si presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Leonardo Badea, vicepresedintele sectorului pensii private al ASF, Ion Giurescu, si Ovidiu Razvan Wlasopol, prim-vicepresedintele institutiei.
Reducerea ar trebui sa devina operationala de la 1 ianuarie si va afecta cei aproape 7 milioane de participanti la Pilonul II, prin reducerea dinamicii sumelor acumulate in conturile individuale de pensii", ar fi declarat pentru Profit.ro sursele indicate.
Ulterior, ASF a dat asigurari ca nu umbla la Pilonul II de pensii.
"Pilonul II de Pensii este unul solid, care genereaza... mai mult
Vineri, 25 August 2017, ora 08:24
Valoarea medie a unui cont de pensie privata obligatorie (pe Pilonul II) era la finalul lunii martie 2014 de 2.503 lei (562 euro), potrivit datelor publicate miercuri de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Sistemul pensiilor private obligatorii a fost lansat in Romania in mai 2008, dar numai 3,19 milioane persoane din totalul de 6,12 milioane de participanti in sistem au avut inregistrate contributii lunare repetitive in aceasta perioada, iar 180.000 de persoane nu au avut nicio contributie virata.
Valoarea medie a unui cont in Pilonul II pentru cei 3,19 milioane participanti care au avut contributii lunare repetitive in perioada mai 2008 - martie 2014 este de 3.357 lei (aproximativ 750 euro).
Aproximativ 450.000 de persoane aveau valori ale contului cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei. Aproximativ 159.000 de persoane aveau valori ale contului de peste 10.000 de lei (peste 2.244 euro), valori superioare mediei depozitelor bancare ale persoanelor fizice la institutiile de credit din Romania (9.040 lei la data de 31 martie 2014).
De la 1 ianuarie 2014, cota de contributie pentru Pilonul II este de 4,5 puncte procentuale (din contributiile pentru asigurari sociale), cu 0,5 puncte procentuale mai mult fata de cota din anul 2013. Primele contributii majorate virate au fost cele pentru luna martie 2014 (calculate la salariile brute aferente lunii ianuarie 2014).
Valoarea activelor totale, la 31 martie 2014
Valoarea activelor totale aflate in... mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 13:08
Guvernul va alimenta anul viitor bugetele locale din TVA cu peste 15,3 miliarde lei, mai mult decat fondurile alocate in acest an, dar le va impune sa finanteze cu prioritate proiecte UE si interzice alocarea de fonduri pentru lucrari noi daca nu sunt asigurate mai intai proiectele in derulare.
In acest an, bugetele locale au fost alimentate cu sume defalcate din taxa adaugata in cuantum de 14,6 miliarde lei, se arata in proiectul de buget obtinut de Mediafax.
Pentru anul viitor, din totalul sumei alocate autoritatilor locale din TVA, 2,1 miliarde lei sunt pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor, 11 miliarde lei sunt pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti, 368,3 milioane lei sunt destinate finantarii cheltuielilor privind drumurile judetene si comunale, a caror repartizare, pe unitati administrativ-teritoriale, se face in functie de lungimea si starea tehnica a acestora, prin hotarare, de catre consiliul judetean, dupa consultarea primarilor, iar 1,7 miliarde lei sunt pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor.
Companiile de stat ingheata din nou angajarile, dar pot majora salarii
Companiile de stat nu vor putea majora nici anul viitor numarul prognozat de personal comparativ cu cel din acest an decat cu aprobarea speciala a Guvernului sau a autoritatilor locale, dar vor putea creste cheltuielile... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 11:22
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a primit recent confirmarea oficiala din partea autoritatilor romane ca nivelul contributiei la fondurile de pensii private obligatorii (pilon II) ramane la nivelul de 2,5% in acest an, urmand sa urce la 3% in 2011, potrivit NewsIn."APAPR a primit confirmarea oficiala din partea autoritatilor romane ca nivelul contributiei la fondurile de pensii private obligatorii ramane anul acesta la nivelul de 2,5% din venitul brut al salariatilor, iar in 2011 va fi majorat la 3%. Aceasta a fost concluzia in urma discultiilor purtate de catre Guvern cu institutiile financiare internationale, in contextul stabilirii politicii fiscale pe urmatorii ani", a declarat vineri vicepresedintele APAPR, Cornelia Coman.
Guvernul a inghetat pentru anul trecut la 2% contributia la pensiile private obligatorii, intarziind schema de majorare treptata a contributiilor inca din al doilea an de la lansarea sistemului.
Pentru 2010, statul a decis in cele din urma sa majoreze contributia la pilonul II la 2,5%.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) avea intentia sa sisteze de la 1 iunie virarea a 2% din venitul brut al salariatilor catre sistemul de pensii private obligatori (pilon II), urmand sa se ajunga la un nivel al contributiei de doar 0,5% in acest an.
In programul initial pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii in Romania, nivelul cotributiei la pensiile private obligatorii urma sa se majoreze cu 0,5 puncte... mai mult
Vineri, 25 Iunie 2010, ora 11:03
Pensia privata obligatorie reprezinta directionarea unui procent de 2% din contributia pentru asigurarile sociale (10,5%) catre fondul de pensii privat ales de angajat. Asadar, pensia privata obligatorie nu presupune plati suplimentare catre un fond de pensii administrat privat, ci doar o redirectionare a banilor care acum sunt platiti la stat.Orice angajat care a inceput acum mai bine de un an sa contribuie la pensia privata obligatorie - cunoscuta sub numele de pilonul II - poate verifica pe adresa www.apapr.ro daca angajatorul sau i-a virat contributia lunara pentru pensia obligatorie si implicit pentru pensia publica.
"De mentionat ca, la pensia obligatorie, este vorba doar de "cartea de munca", adica suma pentru care se calculeaza CAS pentru bugetul public de pensii.
De exemplu, un angajat care are un salariu pe cartea de munca de 1.588 lei si caruia angajatorul i-a virat contributia in fiecare luna - in perioada mai 2008 - septembrie 2009 -, are acum in cont 589 lei.
mai mult
Marti, 13 Octombrie 2009, ora 10:38