PRIAevents organizeaza conferinta PRIA Agriculture, insotita de Gala PRIA Romanian Farmers, in cadrul careia fermierii romani vor fi premiati si anul acesta, la Bucuresti, in 27 septembrie 2018, la Academia de Stiinte Agricole si Silvice.
De aceasta data am ales o locatie semnificativa, si anume, Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" (A.S.A.S.) este o institutie publica academica ce coordoneaza activitatea stiintifica in domeniul agriculturii in Romania. Unul dintre obiectivele sale principale este cresterea contributiei cercetarii stiintifice la dezvoltarea complexa, armonioasa si durabila a agriculturii, silviculturii si ruralului romanesc, in scopul implinirii obiectivului national major de realizare a securitatii si sigurantei alimentare.
Conferinta PRIA Agriculture este cel mai important eveniment al toamnei pentru agricultura si reprezinta o reala platforma de dezbatere intre autoritati, fermieri si companiile care isi desfasoara activitatea in acest sector.
Gala PRIA este dedicata fermierilor romani ce au investit resurse, foarte multa munca si experienta lor de-a lungul timpului si astfel au contribuit la dezvoltarea sau mentinerea agriculturii Romaniei pe un loc bun in UE.
In cadrul acestei gale vom recunoaste eforturile si contributia fermierilor romani care au investit capital romanesc, timp, munca, cunostinte si energie pentru agricultura noastra.
La eveniment va fi prezent lantul MEGA IMAGE cu proiectul Gusturi... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2018, ora 13:52
PRIAevents organizeaza Conferinta PRIA Agriculture, insotita de Gala PRIA Women in Agriculture in data de 22 martie 2018, la hotel Radisson Blu Bucuresti, incepand cu orele 14:00.
Conferinta PRIA Agriculture este cel mai important eveniment al primaverii pentru agricultura si reprezinta o reala platforma de dezbatere intre fermieri, autoritati, si companiile care isi desfasoara activitatea in acest sector.
Conferinta va fi insotita si in acest an de gala PRIA - Women in Agriculture, in cadrul careia vom recunoaste si premia eforturile si contributia femeilor pentru acest sector important al economiei romanesti. Vom avea lectori de renume, dar si momente inedite, menite sa incununeze activitatea unor sectoare in agricultura.
Agricultura este vitala pentru intreaga lume. Uniunea Europeana aloca un buget mare si o atentie deosebita acestui sector. De aceea, politica agricola comuna (PAC) consolideaza competitivitatea si sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plati directe fermierilor si prin masuri de piata, si finanteaza programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune.
Potentialul Romaniei in sectorul agricol este foarte mare si inca exista loc de crestere. In continuare vom vedea probleme cu care ne confruntam, dar si solutii sau sugestii pentru a exista o crestere esentiala a agriculturii romanesti, dar si anumite probleme cu care ne confruntam.
Foarte important este sa vedem cum putem beneficia de PAC dupa 2020, cum atragem mai multe... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 14:34
Anul 2016 ne aduce o noutate absoluta in domeniul fiscal, dar controversata, anume obligatia platii contributiei individuale la asigurarile de sanatate de catre persoanele care nu au venituri, care nu sunt scutite de plata asigurarilor de sanatate prin efectul legii si nici nu sunt coasigurate prin apartenenta la o persoana ce le poate incadra in aceasta categorie.
Prevederea e introdusa prin noul Cod Fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie, iar Guvernul a anuntat ca analizeaza eliminarea ei. Pana cand va fi luata o decizie, insa, masura isi va face efectul.
Guvernul da inapoi? Romanii "fantome" fara venituri ar putea scapa de plata CASS
Cine e obligat sa achite contributii la sanatate
Masura vizeaza o gama larga de persoane, cum ar fi persoanele casnice, persoanele ce practica agricultura de existenta, somerii ce au terminat perioada de indemnizatie si inca nu au gasit un loc de munca, printre altele, dar si alte categorii, cum ar fi cei ce se deplaseaza pentru a-si ridica ...citeste mai departe despre "Contributia la Sanatate pentru persoanele fara venituri: Fantomele nu se alunga cu masuri inutile!" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 07:54
Industria, agricultura si sectorul comunicatiilor au contribuit cel mai mult la cresterea Produsului Intern Brut /PIB/ atat la nivelul trimestrului III, cat si in primele noua luni, a declarat, miercuri, presedintele Institutului National de Statistica /INS/, Tudorel Andrei, intr-o conferinta de presa.
"Prima caracteristica a economiei in primul trimestru se refera la industrie, cu o pondere de peste 30% in PIB. Lucrul foarte bun este ca aceasta s-a mentinut la nivelul ultimelor trimestre. Industria, atat la nivelul trimestrului III, cat si in primele noua luni, are contributia cea mai mare la cresterea PIB, adica aproape jumatate din PIB in aceasta perioada. De asemenea, agricultura, dupa ce semestrul trecut a avut o contributie negativa, in acest moment are o contributie pozitiva, de 0,2%', a explicat Andrei, transmite Agerpres.
Potrivit oficialului INS, in sectorul tranzactiilor imobiliare a existat o mentinere a activitatii, iar in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor contributia in PIB s-a situat la 25%.
"Sectorul informatiei si comunicatiilor detine 5% din PIB, dar are o contributie semnificativa la cresterea inregistrata in aceasta perioada, respectiv de 25%. Exista doua ramuri care au avut influenta negativa asupra dinamicii PIB, atat la trimestru, cat si la noua luni: constructiile si intermedierile financiare. La calcularea PIB prin metoda de cheltuieli trebuie spuse doua lucruri: primul este ca aceste cheltuieli in consumul final pentru... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 11:51
Agricultura va avea o contributie mult mai buna in Produsul Intern Brut (PIB) si la cresterea economica a Romaniei deoarece productia agricola din acest an va fi mai mare decat in 2013, iar in trimestrul III avem un record din punct de vedere al comertului cu produse agroalimentare, a declarat pentru AGERPRES vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Vineri asteptam cifrele statistice pe trimestrul III si sunt convins ca vor consemna ca Romania nu mai este in recesiune tehnica si ca avem o crestere economica semnificativa si astept cu nerabdare sa vad care este contributia agriculturii. Am spus de fiecare data ca in trimestrul III incepe sa se vada daca anul agricol este bun sau nu. Faptul ca avem pe primele doua luni din trimestrul III, adica in iulie si august, un record din punct de vedere al comertului, consider ca agricultura va avea o contributie mult mai buna in PIB decat anul trecut cand a contribuit cu 5,6%, iar industria alimentara cu 6,2%. Sigur vom depasi aceste cifre si la contributia in PIB dar si la cresterea economica", a spus Constantin, citat de Agerpres.
Ministrul Agriculturii a precizat ca Romania va ocupa si anul acesta primele doua locuri din UE la productia de porumb boabe si de seminte de floarea soarelui, in conditiile in care de pe 92% din suprafata s-au recoltat 10,7 milioane tone de porumb boabe, iar productia de seminte de floarea soarelui a depasit 2,1 milioane tone in 2014.
"Anul acesta la... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 15:45
Agricultura si constructiile au franat cresterea economica atat in al doilea trimestru, cat si la nivelul primelor sase luni din acest an, perioada pentru care INS a calculat un PIB de 279.352,8 milioane lei, in crestere cu 2,4%, evolutie sustinuta de industrie (+1,4%) si impozite nete (+0,8%)
PIB, ajustat sezonier, estimat pentru trimestrul al doilea a fost de 163.008,5 milioane lei preturi curente, in scadere, in termeni reali, cu 1% fata de primul trimestru trimestrul si in crestere cu 1,5% fata de aceasi perioada a anului trecut, potrivit Mediafax.
Contributii la cresterea PIB in primul semestru au avut industria (+1,4%), cu o pondere de 31,4% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,6% si informatiile si comunicatiile (+0,3%), cu o pondere de 4,1% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 8,7%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
O contributie pozitiva semnificativa au avut-o impozitele nete pe produs (+0,8%), a caror pondere la formarea PIB a fost de 13,4% si care au inregistrat o crestere a volumului lor de 6,2%.
Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,6%, a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%.
De asemenea, agricultura, silvicultura si pescuitul au avut si ele o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%) ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 4,8%.
Din punctul de vedere al utilizarii... mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 13:28
CEC Bank lanseaza microcreditele pentru agricultura, in urma conventiei incheiate cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru derularea sumelor puse la dispozitie din Fondul pentru microcreditare in agricultura, constituit la dispozitia ministerului, conform OUG 43/ 2013.
Microcreditele sunt destinate sustinerii fermelor de familie si facilitarii accesului la finantare al fermierilor, precizeaza CEC Bank intr-un comunicat. Banca beneficiaza de un fond in valoare de aproximativ 16,6 milioane lei, cu posibilitatea suplimentarii dupa utilizarea integrala a acestei sume.
Din fondul pus la dispozitie de MADR, clientii eligibili pot contracta de la CEC Bank credite pentru investitii in domeniul agricol, in valoare de maximum 15.000 euro, in echivalent lei, pe o perioada de creditare de maximum 120 de luni, credite pentru asigurarea contributiei proprii aferente proiectelor de investitii selectate prin PNDR, in valoare de pana la 75.000 euro, in echivalent lei, pe o perioada de maximum 120 de luni, si credite pentru sustinerea realizarii productiei agricole, in valoare maxima de 25.000 euro, in echivalent lei, pe o perioada de creditare de maximum 24 de luni.
Conventia vine cu costuri mai mici pentru imprumuturi
Avantajul principal al finantarilor acordate prin Conventia de lucru incheiata intre CEC Bank si MADR il constituie costurile competitive, ce permit clientilor eligibili un acces facil la finantare.
In prezent, dobanda este de 6,1%, iar... mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 16:47
Cresterea economica a Romaniei va fi mai lenta in 2014 decat anul acesta, de circa 2%, fata de nivelul de 3% estimat pentru finele lui 2013, pe fondul unei contributii mai scazute a agriculturii si exporturilor, apreciaza Melania Hancila, manager Deloitte Consultanta.
"Dupa parerea mea, in 2014 vom avea o crestere economica mai lenta decat in acest an, de circa 2%, mai ales ca agricultura va avea o contributie mai diminuata, ar putea fi chiar negativa, dar eu sunt optimista ca va avea o contributie moderata. De asemenea, si contributia exporturilor va fi mai scazuta anul viitor, e greu de scazut ca dinamica de anul acesta se va repeta", a declarat miercuri Hancila la un seminar despre lectiile invatate in cinci ani de criza organizat la BNR.
Ea a aratat ca stimularea consumului incercata de Guvern este foarte binevenita, insa prioritara trebuie sa fie stimularea investitiilor intrucat doar acestea pot aduce un plus cresterii economice potentiale si crearii locurilor de munca.
"In 2013 pentru prima data dupa inceperea crizei PIB la valoarea nominala va depasi pe cel aferent anului 2008. Parctic am putea spune ca am iesit din criza, iar cresterile cu care am inceput sa ne obisnuim vor reprezenta o stare normala in perioada urmatoare. Practic nu ne-am propus sa crestem cu mai mult si daca nu facem nimic constructiv in privinta stimularii cresterii economice nici nu vom vedea o crestere economica mai mare de 3% in anii in care avem o evolutie buna a agricuturii", a... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 13:30
INS a confirmat datele provizorii anuntate in luna iunie privind o crestere a economiei, in primul trimestru, cu 0,7% fata de trimestrul anterior, ca serie bruta, si cu 2,2% comparativ cu primele trei luni ale anului precedent, astfel ca PIB a ajuns la 120,89 miliarde lei la preturi curente.
"Comparativ cu varianta provizorie, atat dinamica PIB, cat si a valorii adaugate brute pe ramuri de activitate, nu a inregistrat modificari; volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 0,3 puncte procentuale ca urmare a cresterii volumului de impozite colectate la bugetul de stat, de la +1,3% la +1,5%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Sursa citata noteaza ca din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat formarea bruta de capital fix (de la -0,1% la -1%, ca urmare a modificarii volumului cu -4,7 puncte procentuale, de la 99,3% la 94,6%, ca urmare a rectificarii valorii investitiilor realizate in sectorul Administratii publice), respectiv exportul net de bunuri si servicii, care a inregistrat o contributie pozitiva la cresterea PIB, de 4,4 procente.
Ca serie ajustata sezonier Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I a fost de 154,23 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,6% fata de trimestrul IV 2012 si cu 1,9% fata de trimestrul I 2012.
La cresterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, cu... mai mult
Joi, 04 Iulie 2013, ora 10:35