Contribuabilii vor trebui sa plateasca in contul unic un nou impozit, dupa ce un act normativ in acest sens a intrat astazi in vigoare. Acelasi impozit a fost inclus la inceputul lunii iulie si in formularul 100.
Conform Ordinului ANAF nr. 2.281/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 560 din 29 iulie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, in contul unic se va plati un nou impozit.
Este vorba despre impozitul pe veniturile realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident.
Citeste mai multe despre Un nou impozit se va plati in contul unic. Iata care este acesta pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 29 Iulie 2014, ora 17:00
O anumita categorie de contribuabili nu va mai plati impozitul pe venit aferent anului fiscal 2013, se mentioneaza intr-o ordonanta de urgenta care a intrat ieri in vigoare.
Conform OUG nr. 40/2014, impozitul pe venit pentru anul fiscal 2013, datorat pentru anumite categorii de venituri, nu se va mai achita.
Mai exact, noile reglementari stabilesc ca se anuleaza, proportional cu gradul de calamitate al productiei agricole, impozitul pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013 de contribuabilii care au desfasurat activitati agricole individual sau in asociere.
Citeste mai multe despre Anumiti contribuabili nu vor mai plati impozitul pe venit pentru 2013. Afla care sunt acestia pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 24 Iunie 2014, ora 15:52
Contribuabilii nu mai platesc de aproape o luna pentru unele servicii oferite de institutiile publice, printre care si Registrul Comertului, ca urmare a eliminarii unor taxe si tarife parafiscale. Aceasta masura ar trebui sa reduca, potrivit ministrului Finantelor Ioana Petrescu, atat sumele platite de contribuabili catre stat, cat si timpul petrecut la ghisee.
Totusi, specialistii contactati de AvocatNet.ro nu sunt de aceeasi parere, precizand ca au fost eliminate taxele cu costuri ridicate de administrare, dar cu incasari nesemnificative.
O serie de taxe si tarife parafiscale au fost eliminate si comasate la sfarsitul lunii mai, prin OUG nr. 28/2014 si HG nr. 425/2014. Printre acestea se numara unele tarife practicate de Registrul Comertului, Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii. Totusi, pe langa acestea, urmeaza sa fie eliminate si comasate si alte taxe si tarife parafiscale, astfel incat pana la 1 iulie numarul total sa ajunga la 92, dupa cum au anuntat recent reprezentantii Ministerului Finantelor (MFP).
Citeste mai multe despre Taxe si tarife parafiscale: Eliminarea lor are efecte reale sau doar pe hartie asupra firmelor pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 15:43
Delegatia Fondului Monetar International va fi cu siguranta de acord cu propunerea Guvernului Romaniei privind reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie 2014, a declarat, marti, ministrul Economiei, Constantin Nita, prezent la o conferinta pe tema investitiilor in sectorul energetic.
"Urmeaza discutii pe aceasta tema la Finante, dar sunt convins ca FMI va fi de acord cu aceasta masura, avand in vedere atat mersul economiei romanesti, cat si ratingul de tara, asa ca nu vor fi probleme", a spus el.
Intrebat ce masuri alternative are in plan Guvernul in cazul in care FMI nu accepta aceasta masura, Nita a sustinut ca Executivul nu ia in calcul un astfel de scenariu.
"Nu punem in discutie un asemenea scenariu. Suntem convinsi ca FMI va fi de acord. Trebuie sa ajutam mediul privat. Eu totdeauna sunt sigur de ceea ce spun", a subliniat Nita.
La finele saptamanii trecute, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat ca obiectivul zero este reducerea contributiilor de asigurari sociale cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International /FMI/, Comisiei Europene /CE/ si Bancii Mondiale /BM/.
"Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Voi discuta saptamana viitoare cu reprezentantii FMI, CE si BM reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014. Este o masura pe care am sustinut-o de mult timp si acum o voi promova cu... mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 15:45
Ministerul Finantelor (MFP) va face public, in perioada urmatoare, un nou model de formular de decizie de impunere, care va avea elemente noi, se mentioneaza intr-un comunicat recent al institutiei. De asemenea, ministerul doreste sa simplifice modul in care contribuabilii persoane fizice au acces la propriile date fiscale virtuale.
Conform unui comunicat al MFP, remis joi redactiei, ministerul va face public, in perioada imediat urmatoare, un nou model de formular de decizie de impunere, care contine elemente noi.
Mai exact, pe fiecare obligatie de plata va fi tiparit contul IBAN, impreuna cu codul de bare, in care trebuie efectuata plata, iar pe verso se vor regasi informatii privind modalitatile de plata, se mai arata in documentul citat.
Citeste mai multe despre Ministerul Finantelor va publica un nou model al deciziei de impunere pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 14:45
Contribuabili care, in anul 2013, au realizat venituri din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor; activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real; piscicultura si silvicultura; transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise; operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, au obligatia ca, pana luni, 26 mai, sa depuna la Fisc "Declaratia privind veniturile realizate din Romania", cod 200.
Formularele 200 pot fi obtinute direct, gratuit, de la sediile unitatilor fiscale, sau se pot descarca de pe websiteurile ANAF, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice/ Descarcare declaratii - in cazul depunerii declaratiilor online si AJFP Valcea, www.finantevalcea.ro, categoria Utile/ Formulare fiscale/ Formularele fiscale ordonate dupa numar - in cazul depunerii declaratiilor in format hartie.
Citeste mai multe despre ANAF va stabili din oficiu CAS pentru persoanele fizice care nu depun formularul 600 pe Portalcontabilitate mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 11:25
Majoritatea contribuabililor au drept termen limita pentru depunerea situatiilor financiare data de 30 mai. Totusi, cateva categorii de contribuabili trebuie sa-si indeplineasca aceasta obligatie cu o luna mai devreme. Astfel, acestia din urma trebuie sa-si intocmeasca in mod corect si sa-si depuna situatiile financiare anuale pana astazi.
In plus, contribuabilii care au termenul limita de depunere a bilanturilor pe 30 aprilie trebuie sa-si auditeze situatiile financiare, iar conducerea persoanei juridice trebuie sa faca o declaratie scrisa de asumare a raspunderii pentru intocmirea lor.
Conform Ordiului Ministerului Finantelor Publice nr. 79/2014, majoritatea contribuabililor trebuie sa depuna situatiile financiare pe anul trecut pana pe 30 mai 2014.
Citeste mai multe despre Cine trebuie sa-si depuna bilanturile pana pe 30 mai pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 14:09
Contribuabilii vor fi selectati pentru inspectia fiscala pe baza unui noi criteriu, introdus recent in Codul de procedura fiscala printr-o ordonanta de urgenta.
Potrivit CPF, selectarea contribuabililor care urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale este efectuata de organul fiscal competent, iar contribuabilii nu pot face obiectii cu privire la procedura de selectare folosita.
Aceasta prevedere a fost completata la sfarsitul lunii februarie cu explicatii privind modul in care contribuabilii urmeaza sa fie selectati pentru inspectia fiscala.
Mai exact, prin OUG nr. 8/2014, care a intrat in vigoare pe 28 februarie, a fost introdus un nou criteriu pentru selectarea contribuabililor supusi inspectiei si anume nivelul riscului stabilit ca urmare a analizei de risc.
Conform actului normativ, analiza de risc reprezinta activitatea efectuata in scopul de a identifica riscurile de nedeclarare a creantelor fiscale, de a le evalua, de a le gestiona, precum si de a le utiliza in vederea selectarii contribuabililor ce urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale.
Citeste continuarea articolului pe avocatnet.ro mai mult
Marti, 04 Martie 2014, ora 15:59
Pentru anumite venituri, definite ca venituri din activitati independente incepand de anul trecut, declaratia 220 privind venitul estimat/norma de venit se depuna pana in 15 ianuarie 2013.
Persoanele fizice care se regasesc in aceasta situatie sunt cele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere la sfarsitul anului 2012. Ele sunt obligate sa depuna formularul 220 - Declaratie privind venitul estimat/norma de venit pana la 15 ianuarie 2013.
Potrivit unei informari a Directiei Finantelor Publice Valcea, pe baza datelor din formularul 220, organul fiscal competent stabileste platile anticipate si emite Decizia de impunere pentru plati anticipate cu titlul de impozit pentru anul 2013. Termenul limita pentru efectuarea platilor anticipate reprezentand impozit este data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru (25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie).
Cititi mai multe despre Contribuabilii care trebuie sa depuna formularul 220 pana maine: cine sunt acestia? pe Avocatnet.ro mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 14:18