Mai sunt putine zile pana la termenul limita impus de ANAF pentru depunerea formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoane fizice".
Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.69/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru instituirea unor masuri fiscale, termenul de depunere a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoane fizice" a fost prorogat pana la data de 30 iunie 2020, inclusiv.
Prin acelasi act normativ, s-a stabilit ca, daca Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune pana la 30 iunie 2020 inclusiv, se acorda urmatoarele bonificatii:
a) pentru plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, reprezentand obligatii fiscale anuale pentru anul 2019, se acorda o bonificatie de 5% din aceste sume, daca toate aceste obligatii fiscale de plata se sting prin plata sau compensare, integral pana la data 30 iunie 2020 inclusiv;b) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta conform art. 79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit,... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 10:13
Taxele si impozitele locale vor creste in Bucuresti cu 3,8% in 2021, conform indicelui inflatiei, potrivit unui proiect de hotarare adoptat in sedinta de joi a Consiliului General al Capitalei, cu 33 de voturi "pentru", trei "impotriva" si 13 abtineri.
In raportul de specialitate sunt invocate prevederile Codului fiscal, conform carora, "in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza anual, pana la data de 30 aprilie, de catre consiliile locale, tinand cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior, comunicata pe site-urile oficiale ale Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice".
Potrivit informatiilor publicate de MFP, pentru anul 2019, rata inflatiei este 3,8%.
Conform proiectului, se mentine si in 2021 prevederea conform careia bonificatia pentru plata cu anticipatie, pana la data de 31 martie, a impozitului pe cladiri, terenuri si mijloace de transport datorate de contribuabili pentru intregul an este de 10%.
In 2019, taxele si impozitele au fost majorate cu 4,6%, reprezentand indicele de inflatie. Primaria Capitalei explica intr-un comunicat, la momentul respectiv, ca prevederea legala este imperativa.
"Potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul General al Municipiului Bucuresti adopta hotarari privind... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 15:53
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat joi, cu amendamente, proiectul referitor la Ordonanta de urgenta 33/2020 privind unele masuri fiscale.
"Contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata, contribuabilii care platesc impozit pe venitul microintreprinderilor, care platesc impozitul datorat la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II, si 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiaza de o bonificatie de 10% calculata asupra impozitului pe profit datorat", se arata in proiectul de lege.
Acest document mai prevede, de asemenea, amanarea de la plata in vama a TVA pentru importurile de medicamente, de echipamente de protectie, alte dispozitive sau echipamente medicale si materiale sanitare care pot fi utilizate in prevenirea, limitarea, tratarea si combaterea COVID-19, efectuate in perioada pentru care s-a instituit starea de urgenta si in urmatoarele 30 de zile calendaristice de la data incetarii starii de urgenta.
Au votat "pentru" 313 deputati, unul a fost "impotriva", iar unul s-a abtinut.
Proiectul a fost adoptat si de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional.
Citeste si: Firmele care isi platesc impozitele vor primi bonificatii. Care sunt conditiile
...citeste mai departe despre "Parlamentul a adoptat OUG care prevede bonificatii pentru firmele care isi platesc impozitele" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 15:05
Ordonanta de urgenta 33/2020, care aduce reduceri de impozite pentru persoane juridice si masura taxarii inverse in vama pentru TVA aferenta importului unor bunuri de prima necesitate in combaterea pandemiei de COVID-19, a fost publicata in Monitorul Oficial.
Iata ce prevede:
a) Platitorii de impozit pe profit beneficiaza de o reducere a impozitului pentru trimestrul 1/2020, daca efectueaza plata pana in data de 25 aprilie 2020 inclusiv, astfel:
Marii contribuabili beneficiaza de o reducere a impozitului pe profit de 5%;Contribuabilii mijlocii beneficiaza de o reducere a impozitului pe profit de 10%;Ceilalti contribuabili beneficiaza de o reducere de asemenea de 10%.
b) Societatile platitoare de impozit specific beneficiaza in mod similar de reducerea impozitului specific aferent trimestrului I/2020, cu procentul de 5% pentru marii contribuabili si cu 10% pentru ceilalti contribuabili.
Nota: aici vor trebui sa fie adoptate norme de aplicare, cum se defalca impozitul pentru trimestrul I, avand in vedere faptul ca prin reglementarea specifica, acesta se declara si se plateste semestrial, pana pe data de 25 a lunii urmatoare semestrului incheiat, daca ne raportam la art. 8 din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific.
c) Societatile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderii beneficiaza de o bonificatie in procent de 10% pentru impozitul aferent trimestrului I/2020, daca este achitat pana pe data de 25 aprilie 2020 inclusiv.
Din punct de... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 10:23
Contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata, care platesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului 2020, respectiv pentru plata anticipata aferenta aceluiasi trimestru, pana la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, beneficiaza de o bonificatie de 5% sau 10%, calculata asupra impozitului pe profit datorat, a informat Ministerul de Finante.
Pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, pana la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii beneficiaza de o bonificatie de 10% calculata asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.
Marii contribuabili vor avea o bonificatie de 5%, in timp ce contribuabilii mici si mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%.
"Prevederile se aplica in mod corespunzator si pentru contribuabilii care au optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic, daca platesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie-25 iunie 2020", arata Ministerul de Finante.
Bonificatiile se vor aplica si pentru companiile de turism si de alimentatie publica, privind impozitul specific unor activitati, pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020.
Contribuabilii determina impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, de plata, prin scaderea din impozitul datorat a bonificatiei... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 11:35
Persoanele juridice trebuie sa plateasca un nou impozit de la 1 ianuarie, respectiv de 1,5% pentru constructiile speciale, cunoscut drept "taxa pe stalp".
Desi prima transa trebuie achitata pana pe 25 mai, Fiscul inca nu a emis normele de aplicare pentru acest impozit, ceea ce creeaza deja multa confuzie printre contribuabili. Mai exact, consultantii ne-au explicat faptul ca, la aplicarea acestui impozit, una dintre cele mai mari probleme o creeaza conturile contabile in care sunt inregistrate constructiile respective. In plus, acestea nu sunt singurele neclaritati de care se plang oamenii de afaceri.
Persoanele juridice platesc, incepand cu 1 ianuarie 2014, un impozit de 1,5% pentru constructiile neimpozitate, conform OUG nr. 102/2013, care a fost publicata in Monitorul Oficial in 15 noiembrie 2013. Acest impozit a fost denumit de catre mediul de afaceri "taxa pe stalp", pentru ca permite taxarea oricarui tip de imobil, in anumite conditii.
Citeste mai multe despre Taxa pe stalp: In ce conturi contabile se inregistreaza constructiile speciale pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 10:58
Desi impozitul pe profit trebuie declarat de majoritatea agentilor economici pana la 25 martie, doua categorii de contribuabili fac exceptie de la aceasta reglementare, fiind obligati sa-l raporteze cu o luna mai devreme, respectiv pana pe 25 februarie, conform Codului fiscal. In acest an, ei ar fi trebuit sa depuna declaratia de impozit pe profit certificata. Cu toate acestea, vineri, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat ca ei nu vor fi sanctionati, daca nu isi certifica formularul 101.
Pe 21 februarie, MFP a precizat, intr-un comunicat de presa, mai multe aspecte despre Codul de procedura fiscala.
Citeste mai multe despre Doua tipuri de contribuabili sunt obligati sa declare pana astazi impozitul pe profit pe 2013 pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 12:55
Luni, 26 noiembrie, este termenul-limita pana la care contribuabilii trebuie sa depuna diverse declaratii si formulare la Fisc, dar si sa efectueze o serie de plati. Nu mai putin de 13 obligatii fiscale sunt "scadente" luni.
1) Plata impozitului retinut la sursa in luna octombrie
Se efectueaza de catre platitorii de urmatoarele venituri:
din drepturi de proprietate intelectuala;
din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile si a contractelor de agent;
din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu genereaza o persoana juridica.
Citeste mai multe despre Obligatiile fiscale pe care trebuie sa le indeplinesti pana luni pe Avocatnet. mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 13:49
Expertii firmei de consultanta Deloitte Romania considera ca statul roman ar trebui sa gaseasca modalitati de imbunatatire a colectarii taxelor pe modelul american, in care autoritatile fiscale analizeaza veniturile contribuabililor si in raport cu bunurile pe care acestia le au in posesie, informeaza NewsIn. "Nu poti avea un venit de 500 lei, dar si casa si masina. Cred ca statul ar trebui sa se uite la lucrurile acestea pentru imbunatatirea colectarii pe partea impozitului pe venit", a declarat presedintele Deloitte Romania, George Mucibabici.
El a aratat ca, de exemplu, Statele Unite, care au unele dintre cele mai bune colectari de taxe, se uita si la bunurile in posesia contribuabilor in raport cu veniturile declarate de acestia.
"In Statele Unite, cetateanul isi calculeata singur impozitele pe care le are de platit, insa nu isi permite sa declare altceva decat are, deoarece penalitatile pe care trebuie sa le suporte in caz contrar sunt foarte mari. In Romania ei au multe masuri de aliniere la standardele UE, insa lucrurile nu se fac si in spiritul european", a spus Mucibabici.
De asemenea, el a aratat ca, in sistemul american, contribuabilul primeste date detaliate despre felul in care au fost folositi banii platiti de el ca taxe si impozite.
"Acolo stie exact ce salariu are functionarul care te amendeaza daca nu iti respecti obligatiile, cati bani se duc pe benzina in sistemul public sau cati bani se duc pe repararea unei strazi. Acolo esti legat de comunitatea in... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 13:41