Primaria Oradea a premiat, la Gala Antreprenorilor pentru Oradea, primii 10 contribuabili la bugetul local pe anul 2019, edilul Ilie Bolojan afirmand ca municipalitatea a incasat anul trecut 40 de milioane euro din impozitele si taxele platite de firme, iar in acest an isi propune sa incaseze cu 10 milioane de euro mai mult.
Primaria a mai acordat alte sase premii de recunostinta pentru firmele care s-au remarcat prin investitiile realizate, implicarea in sustinerea comunitatii locale, aplicarea de solutii prietenoase cu mediul samd.
Evenimentul la care au participat in jur de 100 de persoane - antreprenori din Oradea, reprezentantii celor mai importante companii din municipiu, investitori straini, dar si directori ai institutiilor si companiilor publice din oras - a avut loc vineri seara in Cetatea Oradea. Alaturi de conducerea primariei oradene s-a aflat si ministrul oradean al Fondurilor Europene, Marcel Bolos.
In fiecare an, in data de 24 ianuarie, Primaria Municipiului Oradea impreuna cu Agentia de Dezvoltare Locala Oradea (ADLO) SA organizeaza Gala "Antreprenor pentru Oradea" in semn de respect si apreciere pentru mediul de afaceri oradean.
Topul este alcatuit prin insumarea valorilor varsate catre bugetul local constant in taxe si impozite locale, precum si 60% - cota parte din impozitul pe salarii, urmand ca in anul 2020 aceasta sa se majoreze la 63%.
"Peste 40 de milioane de euro s-au incasat anul trecut de la firmele din Oradea, iar cu 10 milioane... mai mult
Sambata, 25 Ianuarie 2020, ora 19:39
Romania va avea, pana in anul 2021, un portal de informatii integrate cu privire la situatia, la zi, a fiecarui contribuabil, a declarat, miercuri seara, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Alexandru Petrescu.
"Chiar la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a fost depus un proiect pentru un portal de informatii integrate si de compatibilizare a tuturor bazelor de date, astfel incat anul 2021 sa ne prinda cu un sistem de date foarte clar care sa poata elabora cu multa exactitate si acuratete, la zi, fotografia tuturor contribuabililor", a spus demnitarul, la Romania TV.
Ministrul Comunicatiilor a comentat, totodata, si pe marginea declaratiilor din spatiul public, potrivit carora nu ar mai exista bani pentru plata pensiilor si salariilor.
"Constant ca se vine cu aceeasi poveste alarmista, se introduce haos in sistem, se introduce teama la nivelul pensionarilor. De fiecare data, pensiile au fost platite la timp, conform promisiunilor din programul de guvernare. Din punctul meu de vedere, ca ministru al Comunicatiilor, avand si Posta Romana in subordine si intr-o istorie mai veche fiind si director general al Postei Romane, pot spune ca niciodata nu am avut niciun fel de intarzieri in plata drepturilor de pensie.
Deci, de aici pana la a spune ca nu sunt bani de pensii, deja e o distanta foarte lunga. Anul 2018 a fost un an plin de politica alarmista si de mesaje de acest fel. Au fost 65 de miliarde de lei alocate pentru pensii,... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 07:17
Marii contribuabili cu datorii de pana la 500.000 de lei nu vor mai figura pe lista restantierilor publicata trimestrial de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), potrivit unui proiect de Ordin publicat joi.
De asemenea, din lista datornicilor vor fi exclusi si contribuabilii mijlocii cu restante de pana la 250.000 de lei si celelalte categorii de persoane juridice ale caror datorii nu depasesc 100.000 de lei.
"Nu se considera ca un debitor inregistreaza obligatii fiscale restante in situatia in care suma obligatiilor fiscale datorate de acesta este mai mica sau egala cu sumele certe, lichide si exigibile pe care debitorul le are de incasat de la autoritatile contractante", se precizeaza in proiectul de act normativ.
Prin dispozitiile art.162, alin. (1) din Codul de procedura fiscala, s-a reglementat obligativitatea organelor fiscale de a publica pe pagina de internet a ANAF numai lista debitorilor persoane juridice care inregistreaza obligatii fiscale restante, eliminandu-se astfel de la publicare lista debitorilor persoane fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante.
Potrivit Ordinului nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, actualizarea si publicarea listei debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii se face trimestrial pana in ultima zi a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare. mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 16:22
In ultimele doua saptamani, societatile comerciale care se incadreaza in categoria marilor contribuabili au primit adrese informative in cuprinsul carora se mentioneaza o serie de aspecte care le-ar putea influenta gradul de risc fiscal. Aceste adrese sunt emise de Unitatea de Management a Riscului prin Serviciul specific de Analiza Risc, din cadrul ANAF.
Intrebarea legitima pe care probabil si-o pun toti contribuabilii care au primit astfel de adrese este - Ce reprezinta o astfel de adresa? O simpla informare sau trebuie sa se pregateasca de inspectie? Ar trebui sa intreprinda vreun demers sau pur si simplu sa astepte sa vada daca vor fi inspectati sau nu?
Ce este, insa, gradul de risc?
Codul de procedura fiscala (in continuare "CPF") nu da o definitie a gradului de risc, dar defineste analiza de risc drept activitatea efectuata de organul fiscal in scopul identificarii riscurilor de neconformare, precum si de a le utiliza in scopul efectuarii activitatii de control fiscal.
Conform art. 121 din CPF, selectarea contribuabililor care urmeaza sa fie supusi inspectiei fiscale se face in functie de nivelul riscului stabilit pe baza analizei de risc.
Am identificat din practica zece factori care, in viziunea organelor fiscale, pot influenta gradul de risc si, pe cale de consecinta, includerea in planul de inspectie mai repede sau mai tarziu. Mentionam cativa dintre acestia:
1. Existenta neconcordantelor privind livrarile efectuate pe teritoriul national... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 13:01
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat, vineri, lista contribuabililor mici care aveau datorii la buget la data de 30 iunie 2016.
Concret, 139.479 de contribuabili mici aveau restante totale care depasesc 78 de miliarde de lei.
Sunt cu 5.350 mai putini datornici fata de lista anterioara, iar suma care trebuie recuperata a scazut cu peste 1 miliard de lei.
ANAF a facut cateva schimbari in ceea ce priveste publicarea restantierilor, printre care se numara:
- un debitor nu are obligatii fiscale restante daca suma datorata ...citeste mai departe despre "ANAF a publicat lista contribuabililor mici cu datorii la buget: Statul are de recuperat 78 de miliarde de lei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 August 2016, ora 10:39
Fiecare institutie publica ar trebui sa isi publice online toate facturile mai mari de 100 de lei, sub amenintarea de sanctiuni administrative pentru directori, masura care ar creste transparenta in cheltuirea banului public si ar reduce posibilitatile de frauda, recomanda Societatea Academica din Romania (SAR) in raportul anual 2015, care va fi prezentat public joi 26 februarie.
Scopul ar fi dublu - pe de o parte le-ar da ocazia contribuabililor de-a vedea direct cheltuielile si de-a le compara cu preturile practicate pe piata, pe de alta parte, tocmai din acest motiv, i-ar descuraja pe cei care iau decizia de achizitie sa cumpere la preturi exagerate.
Aceasta este una din masurile complementare de transparenta care au devenit necesare dupa esecul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP), care s-a dovedit inutilizabil pe componenta de supraveghere si control. Datele din SEAP sunt de cele mai multe ori incomplete sau chiar incorecte, astfel ca relevanta statistica este ...citeste mai departe despre "De ce statul cere facturi de la contribuabili dar nu le arata pe ale lui - raport SAR" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 14:49
Anumiti contribuabili care se inregistreaza in scopuri de TVA ar putea fi supusi verificarilor Fiscului. Masura este cuprinsa intr-un proiect de act normativ care urmeaza sa modifice Codul fiscal.
Ministerul Finantelor a lansat recent in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului fiscal. Documentul contine prevederi care ar putea schimba regulile privind inregistrarea in scopuri de TVA.
Astfel, o noua categorie de contribuabili ar putea fi supusa verificarii criteriilor de inregistrare in scopuri de TVA. Mai exact, toate persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA de catre organele fiscale si care solicita reinregistrarea in scopuri de TVA urmeaza sa fie verificate de catre Fisc, se mentioneza in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Citeste mai multe despre Modificari la Codul fiscal: ANAF ar putea verifica o noua categorie de contribuabili pe AvocatNet.ro/. mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 16:53
ANAF va verifica indeplinirea criteriilor de inregistrare pentru toate persoanele impozabile care cer reinregistrarea in scopuri de TVA, dupa anularea inscrierii, nu doar pentru anumiti contribuabili, ca in prezent, si va evalua periodic categorii de persoane impozabile considerate cu risc crescut.
Modificarile sunt incluse intr-un proiect de modificare a Codului Fiscal si urmaresc combaterea evaziunii fiscale, potrivit Mediafax.
"Toate persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA de catre organele fiscale si care solicita reinregistrarea in scopuri de TVA vor fi supuse verificarii criteriilor de inregistrare care sunt stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice", arata Ministerul Finantelor Publice, intr-un comunicat.
In prezent, doar contribuabilii nou infiintati si cei care se inregistreaza prin optiune ca platitori de TVA, ulterior inregistrarii fiscale, sunt supusi verificarii criteriilor de inregistrare.
"Totodata, se impune crearea unui mecanism de evaluare periodica a unor categorii de persoane impozabile deja inregistrate in scopuri de TVA care pot prezenta risc crescut: in cazul persoanelor impozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA prin depasire de plafon; de fiecare data cand persoana impozabila are inscris in registrul comertului mentiuni privind modificarea sediului social;
de fiecare data cand persoana impozabila are inscris in registrul comertului mentiuni privind schimbarea asociatilor si/sau... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 11:06
O anumita categorie de contribuabili nu va mai plati impozitul pe venit aferent anului fiscal 2013, se mentioneaza intr-o ordonanta de urgenta care a intrat ieri in vigoare.
Conform OUG nr. 40/2014, impozitul pe venit pentru anul fiscal 2013, datorat pentru anumite categorii de venituri, nu se va mai achita.
Mai exact, noile reglementari stabilesc ca se anuleaza, proportional cu gradul de calamitate al productiei agricole, impozitul pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013 de contribuabilii care au desfasurat activitati agricole individual sau in asociere.
Citeste mai multe despre Anumiti contribuabili nu vor mai plati impozitul pe venit pentru 2013. Afla care sunt acestia pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 24 Iunie 2014, ora 15:52