Ministrul delegat pentru Energiei, Constantin Nita, a declarat joi ca trebuie verificat modul in care companiile de distributie a energiei au respectat clauzele din contractele de privatizare, precum si marjele lor de profit.
"Trebuie sa vedem ce este cu marjele lor de profit (ale distribuitorilor de electricitate - n.r.)", a declarat Nita intr-o conferinta pe teme energetice.
Principalii distribuitori de energie sunt CEZ (Cehia), Enel (Italia), E.ON (Germania) si Electrica SA, companie controlata de stat, prin Ministerul Economiei.
CEZ, Enel si E.ON au cumparat de la Electrica, in perioada 2005-2008, cinci din cele opt firme de distributie a energiei.
Prezenta in conferinta, Maria Manicuta, director in ANRE, a afirmat ca distribuitorii de energie au investit, intre 2008 si 2012, suma de 6 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro). Aceste costuri ar trebui recuperate de distribuitori prin tarife.
"ANRE trebuie sa fie foarte atenta in aprobarea acestor investitii, pentru ca ele au un mare impact in facturii. Trebuie sa se asigure un echilibru intre costuri si beneficii", a spus Manicuta. mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 13:39
Introducerea unei taxe pe "monopolul natural" din sectoarele electricitatii si gazelor este o surpriza si reprezinta o dubla taxare, iar efectul va fi scaderea investitiilor si periclitarea viitoarelor privatizari, considera Asociatia Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE).
Potrivit ACUE, Guvernul pleaca de la o premisa gresita considerand ca distribuitorii de gaze si energie vor obtine venituri mai mari in urma renuntarii treptate la preturile reglementate, castigurile apartinand producatorilor.
"Ideea introducerii unei astfel de taxe pentru distribuitori are la baza o premisa gresita, deoarece tarifele de distributie sunt tarife reglementate. In acest sens nu se poate vorbi de profituri conjuncturale, dat fiind faptul ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ca institutie a statului, are in atributii controlul costurilor activitatii de distributie.
Ca urmare, operatorii din sector, indiferent ca activeaza in industria gazelor naturale sau in domeniul energiei electrice, nu au cum sa beneficieze de venituri suplimentare din activitatea de distributie ca urmare a liberalizarii pietei. Astfel de profituri conjuncturale pot fi, eventual, obtinute de producatori, in anumite conditii", potrivit comunicatului.
ACUE arata ca aceasta taxa ar insemna o dubla taxare, avand in vedere ca toti distribuitorii de gaze si energie au semnat cu statul roman contracte de concesiune a activitatii, in baza carora statul incaseaza redevente.... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 11:39
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a informat Guvernul ca Mechel a respectat toate clauzele prevazute in contractul de privatizare a combinatului de la Campia Turzii, a anuntat, miercuri, purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu.
Guvernul a analizat in sedinta de miercuri o informare privind modul in care cumparatorul combinatului de la Campia Turzii si-a respectat angajamentele asumate la privatizarea acestuia.
"Guvernul a primit aceasta informare intocmita de AVAS asupra situatiei cu care se confrunta combinatul de la Campia Turzii. Conform informarii, cumparatorul, Mechel International Holdings AG, in perioada 2003 - 2007, a respectat toate clauzele cuprinse in contractul de privatizare. Din anul 2007 pana astazi, potrivit contractului, monitorizarea postprivatizare a incetat", a declarat Zaharescu.
El a aratat ca Guvernul nu a solicitat o intrevedere cu compania Mechel si nu ia in calcul acordarea unui ajutor de urgenta.
Mechel vrea sa vanda, pentru 150 de milioane de dolari, cele patru combinate din Romania: Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Laminorul Braila si Ductil Steel.
Mechel vrea sa vanda, pentru 150 de milioane de dolari, cele patru combinate din Romania: Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Laminorul Braila si Ductil Steel.
Mai exact, grupul metalurgic rus vrea sa obtina 46 milioane dolari pentru Mechel Targoviste, 33 milioane de dolari pentru Mechel Campia Turzii, 32 milioane dolari pentru... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 15:32
Octombrie 2011 va ramane inscris in istoria postdecembrista a teritoriului numit la acea data Romania. In aceasta luna, guvernul Romaniei a luat decizii al caror impact va marca puternic tot ceea ce se va intampla in vremurile ce vor urma.
S-a parafat la nivel guvernamental formarea a doua complexuri termoenergetice (fiecare o constructie combinand exploatari miniere si termocentrale) care sa fie scoase urgent la privatizare, asa cum au indicat demolatorii Romaniei, respectiv FMI si Banca Mondiala.
Faptul marcheaza abandonarea definitiva a proiectului (apartinand chiar actualului principal partid aflat la guvernare) a unei recoagulari din faramituri a statului in domeniul strategic al energiei, care presupunea constituirea din producatorii de energie termo, hidro si nucleara a doua corporatii energetice nationale puternice, cu sanse de a rezista pe pietele romaneasca, regionala si poate chiar internationala de profil.
Caracterului romanesc al celui mai important sector strategic al tarii i se pune punct final. Exact ceea ce strainii au vizat sa obtina, au obtinut!
Dupa dezmembrarea, la indicatia Bancii Mondiale, a companiei energetice nationale integrate, companiile straine s-au repezit si au luat partea rentabila din dezmembrare (respectiv distributia), iar statul roman a ramas cu productia.
Dar, vaduvit de aprovizionarea cu resurse financiare (care se culeg din distributie), a incetat sa mai poata face macar ceva investitii in modernizari si dezvoltari.... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 12:14
Furnizorul si distribuitorul de energie electrica Enel precizeaza printr-un comunicat ca respecta intru totul clauzele contractului de privatizare semnat pentru preluarea filialelor Electrica din Banat, Dobrogea si Muntenia Sud, ca raspuns la acuzatiile lansate marti de senatorul PDL Anca Boagiu."Ca urmare a comunicatului de presa transmis de catre senatorul PDL Anca Boagiu cu privire la infiintarea unei comisii parlamentare care sa verifice daca Enel respecta obligatiile contractului de privatizare, precizam ca Enel a actionat si actioneaza cu deplina responsabilitate si respecta intru totul clauzele contractului de privatizare semnat pentru companiile de furnizare si distributie a energiei electrice in Banat, Dobrogea si Muntenia Sud", se arata intr-un comunicat emis marti seara de Enel.
In ceea ce priveste situatia serviciului de distributie de electricitate din sectorul 2 din Bucuresti, reprezentantii Enel spun ca nu este vorba de un "abuz" din partea companiei italiene, ci "este rezultatul mai multor ani de neglijenta", avand in vedere ca majoritatea echipamentelor sunt invechite, cu o durata de functionare care depaseste 30 sau chiar 40 de ani.
"Aceasta este starea in care Enel a preluat compania Electrica Muntenia Sud la privatizare, in iunie 2008, adica cu numai un an si jumatate in urma", mai informeaza comunicatul.
De asemenea, Enel reitereaza faptul ca a initiat un plan de investitii de peste 700 milioane de euro pe parcursul a cinci ani, adica aproximativ 150... mai mult
Marti, 16 Februarie 2010, ora 22:52
Senatorul PDL Anca Boagiu solicita infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privind modul in care compania ENEL respecta contractul de privatizare, mentionand ca cetatenii din unele cartiere din Sectorul 2 sunt afectati de intreruperi periodice ale furnizarii energiei electrice.
"Cetatenii din cartierele Andronache si Creanga din Sectorul 2 se confrunta cu intreruperi periodice ale furnizarii energiei electrice, mai ales in perioada iernii. In cele doua cartiere locuiesc aproximativ 30.000 de persoane, iar intreruperea furnizarii energiei electrice a afectat si sistemele de incalzire a locuintelor intrucat acestea se bazeaza pe centrale termice individuale. Compania ENEL, cea care ar fi trebuit sa modernizeze si sa extinda retelele de furnizare a energiei electrice din Bucuresti, trateaza cu dispret problemele cu care se confrunta cetatenii, refuzand sa raspunda la memorii, iar telefoanele pentru semnalarea defectiunilor din retea sunt constant inchise", a declarat Boagiu intr-un comunicat transmis presei, precizeaza Mediafax.
Anca Boagiu precizeaza ca a adresat o solicitare Comisiei pentru Privatizare si Activele Statului pentru a declansa procedura de anchetare a modului in care compania ENEL respecta prevederile contractului de privatizare si planul de investitii prin care sa se realizeze modernizarea si extinderea retelelor.
"Astfel de companii, care au venit in Romania sperand intr-un profit facil, trebuie sa inteleaga ca suntem un stat membru al Uniunii... mai mult
Marti, 16 Februarie 2010, ora 13:32