Hidroelectrica ar intra in faliment daca instanta decide ca societatea nu trebuia sa intre in insolventa in urma cu doi ani si este obligata sa isi asume vechile contracte bilaterale cu traderii, cu termene care ajung pana in 2019, caz in care i s-ar putea impune si despagubiri de 1,3 miliarde lei.
Concluzia este prezentata intr-un document oficial, in ipoteza in care instanta ar admite opozitiile formulate de catre traderi impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolventei la Hidroelectrica, din iunie 2012.
Hidrolectrica s-a aflat in insolventa in perioada iunie 2012-iunie 2013, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti" din energie.
In luna februarie a acestui an, compania a reintrat in insolventa, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile formulate de mai multi traderi de energie. Recursurile admise au fost formulate impotriva inchiderii procedurii de insolventa.
Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judidiciar al Hidroelectrica, a declarat, insa, atunci ca "baietii destepti" au initiat trei tipuri de recursuri, si anume unul impotriva sentintei de inchidere a procedurii de insolventa, pronuntata in iulie 2013, unul impotriva deciziilor prin care le-au fost respinse contestatiile la tabelul creantelor si unul impotriva deciziilor prin care le-au fost respinse opozitiile la deschiderea procedurii de insolventa.
Borza a atentionat ca... mai mult
Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 14:32
Presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Remus Borza, s-a prezentat, joi, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie pentru a fi audiat de procurori in dosarul privind mita de 1,4 milioane euro pentru incheierea de catre societate a unui contract bilateral pe patru ani de vanzare a energiei electrice cu o anumita firma din Romania, valoarea contractului fiind de 263 milioane euro.
El a fost citat in calitate de martor, urmand ca fiecare membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica sa fie audiat in acest dosar, potrivit unor surse judiciare.
La intrarea in sediul DNA, Remus Borza nu a precizat in ce dosar a fost chemat pentru a fi audiat.
Tribunalul Bucuresti a emis saptamana trecuta mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Ioan Mihaila, membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica si consilier al ministrului delegat pentru Energie, acuzat de dare de mita, si al lui Eugen Bradean, director comercial al aceleiasi societati si membru al Directoratului, acuzat de complicitate la luare si dare de mita.
Cei doi au fost revocati din functiile detinute.
Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca in octombrie Ioan Mihaila i-a promis lui Remus Vulpescu, membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, suma de 1,4 milioane euro pentru ca acesta din urma, in exercitarea atributiilor de serviciu, sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 14:30
Directoratul Hidroelectrica a respins, marti, solicitarea unuia dintre cei cinci membri ai sai de avizare a participarii companiei cu o oferta de vanzare la cererea de cumparare initiata pe bursa de energie OPCOM-PCCB de catre Energon Power&Gas (ENG ON 003), precizeaza un comunicat al Directoratului Hidroelectrica remis.
Propunerea viza vanzarea unei cantitati de energie de 7.012.800 MWh, cu livrare in perioada 2014 - 2017, la pretul de 165 RON/ MWh (inclusiv TG -tarife zonale pentru introducerea de energie electrica in retea).
Potrivit comunicatului citat, propunerea de vanzare de energie a fost respinsa cu 3 voturi "impotriva", o abtinere si 1 vot "pentru", fiind astfel consemnata o majoritate care a considerat ca un asemenea contract nu poate fi incheiat, pentru ca ar genera pierderi semnificative pentru companie.
"Directoratul a respins aceasta propunere cu atat mai mult cu cat acest gen de contracte au generat in trecut pierderi importante pentru Hidroelectrica, fiind una dintre cauzele care au condus in anul 2012 la aparitia starii de insolventa.
Propunerea unui singur membru al Directoratului Hidroelectrica nu reprezinta punctul de vedere al companiei care are un sistem de conducere dualist (Directorat si Consiliu de Supraveghere - n.r.) iar astfel de initiative individuale sunt dezavuate si sunt considerate inacceptabile, in raport cu prevederile Planului de reorganizare aprobat la iesirea din insolventa si cu obiectivele stabilite de catre actuala... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 08:27
Remus Borza, fost administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, in prezent membru al Consiliului de Supraveghere, a fost pus sub urmarire penala de procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese.
Informatia a fost confirmata joi, pentru Agerpres, de Biroul de presa al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti.
Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale intocmite pe 8 iulie, procurorii il acuza pe Remus Borza ca, in perioada cand era administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, a directionat catre societatea sa de avocatura contracte de asistenta juridica, platite de Hidroelectrica.
Hidroelectrica a intrat in insolventa pe 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii si cu pierderi de 350 milioane de lei dupa primul semestru al anului 2012, iar administrator judiciar al companiei a fost desemnata firma Euro Insol, detinuta de Remus Borza.
Termenul de iesire din insolventa a companiei a fost 26 iunie, cand Tribunalul Bucuresti a confirmat ca s-a realizat la timp acest demers. mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 15:54
Hidroelectrica a actionat in instanta traderii de energie Alpiq Romindustries si Energy Holding, carora le cere "cateva sute de milioane de lei", reprezentand prejudicii cauzate de contractele bilaterale, a declarat pentru Mediafax presedintele Consiliului de Supraveghere al companiei, Remus Borza.
"Le cerem sute de milioane de lei la fiecare. I-am dat in judecat inainte de 27 iunie", a afirmat Borza.
Borza detine firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidrolectrica pana in luna iunie, cand compania a iesit din insolventa.
Borza a aratat ca prejudiciile sunt reprezentate de diferenta dintre pretul mic la care Hidroelectrica a vandut energia prin contractele bilaterale si pretul pietei, mai mare cu cel putin 50%.
Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie 2012. Tribunalul Bucuresti a hotarat inchiderea procedurii de insolventa in 27 iunie anul curent.
Euro Insol a aratat, intr-un raport privind cauzele insolventei companiei de stat, ca acordurile bilaterale de vanzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea.
Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries, firme din grupul elvetian Alpiq, au cauzat Hidroelectrica un prejudiciu de 850 milioane de lei, iar contractul cu Energy Holding a produs companiei pierderi de 1,4 miliarde de lei in perioada 2006-2012, potrivit Euro Insol.
Contractele cu Alpiq Romindustries si cu Energy Holding au... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 15:55
Hidroelectrica a inregistrat un profit de 481 milioane lei pe primele 6 luni ale anului 2013, mai mare cu 47 de milioane lei decat profitul bugetat pe intregul an 2013.
"Rezultatul financiar aferent primul semestru este cu 47 de milioane lei mai mare decat profitul bugetat pe intregul an 2013 si aproximativ de doua ori mai mare decat profitul inregistrat de companie in anul 2010 cand societatea a atins un maxim al productiei de 19,8 milioane MWh, potrivit unui comunicat de presa.
Acest rezultat financiar este cu atat mai spectaculos daca este sa il raportam la pierderea primului semestru al anului 2012 de 202 milioane lei sau la pierderea cumulata de 693 milioane lei raportata de companie pe ultimele doua exercitii financiare, 2011 respectiv 2012", se arata in document.
Potrivit acestuia, cifra de afaceri pe primele 6 luni ale anului 2013 a fost cu 423 milioane lei mai mare decat cea inregistrata pe primul semestru al anului 2012, respectiv de 1,686 miliarde lei fata de 1,263 miliarde lei. Productia inregistrata pe primele 6 luni din 2013 a depasit 8,2 milioane MWh fata de 7 milioane MWh pe primele 6 luni din 2012.
"Evolutia societatii in perioada in care a fost supusa procedurii insolventei este una pozitiva care confirma si justifica masurile, politicile si actiunile intreprinse de administratorul judiciar in vederea reorganizarii companiei. Profitul inregistrat de Hidroelectrica se datoreaza maximizarii veniturilor si implicit a profitabilitatii ca efect... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 14:56
Dupa iesirea din insolventa a companiei Hidroelectrica, peste sase luni ar putea aparea un alt subiect, respectiv Complexul Energetic Oltenia, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
"Hidroelectrica va vinde energie in continuare, deci trebuie sa le dau o veste proasta celorlalti producatori de energie. Luna februarie 2013 a reprezentat un consum de energie cu 10% mai mic fata de perioada similara din anul trecut. Hidroelectrica, chiar si in insolventa, ramane unul dintre principalii producatori de energie, cu o cota de 22% din piata.
Sa nu ne facem griji pentru Hidroelectrica, ci mai degraba pentru Oltenia. S-ar putea ca, dupa iesirea din insolventa a Hidroelectrica, sa trecem la Complexul Energetic Oltenia. Vreau sa-i spun domnului Sandulescu (n.r.
Alexandru Sandulescu, directorul Directiei de Energie din Ministerul Economiei) ca nu pretul producatorului dicteaza pretul in piata, ci invers. Daca esti peste pretul pietei produci pe stoc dupa care iti dai obstescul sfarsit. Hidroelectrica isi permite sa se adapteze, capacitate pe care ceilalti producatori nu o au", a explicat Borza.
Potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica, compania a raportat, in luna ianuarie 2013, un profit de 49 milioane lei, iar dupa primele sase luni din acest an valoarea profitului ar putea creste la 50 milioane de euro.
"Din analiza indicatorilor financiar-contabili, se... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 18:24
Firma Euro Insol, aministratorul judiciar al Hidroelectrica, a denuntat saptamana trecuta actele aditionale la un contract de 71,5 milioane de euro incheiat intre compania de stat cu Andritz Hydro din Austria pentru retehnologizarea hidrocentralei Gogosu de pe Dunare.
"Prin denuntarea actelor aditionale pentru retehnologizarea centralei Gogosu, administratorul judiciar urmareste realizarea lucrarilor, la preturi competitive, obtinute prin licitatie publica deschisa cu participare internationala, dupa ce valoarea actualizata a contractului, impreuna cu lucrarile suplimentare preconizate pentru garantarea parametrilor energetici si de functionare, a crescut de la 54,5 milioane de euro la 71,5 milioane euro, in baza unui artificiu de calcul contractual care nu tine cont de evolutia preturilor la nivel mondial pentru astfel de servicii, care in ultimii 10 ani au scazut, nu au crescut", se spune intr-un comunicat transmis de Hidroelectrica.
Potrivit Euro Insol, Andritz Hydro a obtinut constant din 1997 contracte in valoare totalla de peste 900 milioane de euro cu incredintare directa din partea Hidroelectrica pentru retehnologizarea mai multor hidrocentrale.
Andritz Hydro face parte din grupul austriac Andritz, furnizor de tehnologie pentru unitati de productie a electricitatii.
"Timp de 15 ani toate retehnologizarile mari la Hidroelectrica s-au dat cu incredintare directa si aceluiasi consortiu de firme Voith-Andritz. N-or fi singurii pe lumea asta priceputi la... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 13:40
Producatorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din Romania, va plati electricitatea de la Hidroelectrica pe baza unei formule de calcul anual care va tine cont de factori precum cotatia aluminiului de la Bursa Metalelor de la Londra si cotatiile OPCOM.
"Alro (...) a finalizat negocierile cu Hidroelectrica pentru livrarea a trei TWh de energie electrica, semnand actul aditional la contractul cu producatorul de energie. Alro utilizeaza intreaga cantitate de electricitate strict in procesul de productie si in activitatea curenta a grupului in Romania. Partile au agreat o formula de calcul anual pentru energia electrica, care tine cont de o serie de factori, inclusiv cotatia aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra si cotatiile OPCOM", se arata intr-un comunicat al Alro remis bursei.
Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat joi ca Alro va plati cu 70% mai mult pentru electricitatea cumparata de la Hidroelectrica.
"De la 114-116 lei/MWh, Alro va plati in jur de 200 lei/MWh. Pe langa asta, Alro va achita si 11 milioane de euro ca diferenta pentru energia pe care a achizitionat-o de la inceputul anului incoace", a spus Borza.
Alro are un contract direct a achizitiei energiei de la Hidroelectrica valabil pana in 2018. In fiecare an, Alro achizitioneaza 3 TWh de electricitate de la compania de stat.
Sindicalistii de la Alro au amenintat cu mitinguri si greve daca nu se renunta la majorarea cu... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 10:20