In ciuda pandemiei, anul 2020 a fost un an foarte bun pentru organizarea de evenimente, mai ales daca acestea erau facute prin contracte cu statul, sau mai bine zis, sub obladuirea Ministerului Economiei.
Actualul ministru al Economiei, Claudiu Nasui, a publicat toate contractele mai mari de 5.000 de euro pe care institutia le-a avut pe parcursul anului trecut.
De departe, castigatorul contractelor banoase pare sa fie o firma de apartament cu 5 angajati, care in ultimii ani a inregistrat venituri si castiguri care au cunoscut crestere de 3 cifre, adica de 200% pana la 500%, in anii buni.
Este vorba despre firma Xtra Expo care din 2017 pana in 2020 a avut 55 de contracte cu Ministerul Economiei, cu o valoare care depaseste 33 de milioane de lei.
In 2020, firma a avut 7 contracte cu Ministerul Economiei in valoare totala de peste 9,5 milioane de lei. Toate contractele sunt pentru "prestare servicii pentru organizarea participarii operatorilor economici" la diferite targuri. Si dupa cum se poate vedea in imaginea de mai jos este vorba despre targuri de moda, targuri pe tehnologie si altele.
Competitorii principali ai acestei firme sunt ceva mai cunoscuti in piata, aceasta aflandu-se intr-un clasamant la Bucuresti pe locul 3 si fiind depasita doar de Romexpo si Universum Events, pe partea de organizare si prestare de servicii pentru evenimente.
Cine sunt antreprenorii care conduc firma
Strutu Andrei si Mocanu Liliana Olga sunt cei doi actionari ai... mai mult
Joi, 18 Februarie 2021, ora 18:00
Peste 80 de primarii din tara au achizitionat in 2020 servicii de consultanta de la firma sotiei lui Relu Fenechiu, Integra Business Consulting, pentru obtinerea de finantare nerambursabila in domeniul iluminatului public de la Ministerul Mediului. La aceste contracte se mai adauga inca 40 de contracte de consultanta pentru obtinere de fonduri si implementare de proiecte.
In total, firma manageriata de Mariana Fenechiu, fosta cantareata de muzica populara, a incheiat anul acesta 120 contracte, toate prin atribuire directa de la institutiile publice.
Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, a fost eliberat conditionat din inchisoare in 2017, printr-o decizie judecatoreasca.
Relu Fenechiu a fost incarcerat pe 30 ianuarie 2014, cand Curtea Suprema l-a condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare.
Prejudiciul din dosarul "Transformatorul" se ridica la peste 5,5 milioane de lei si nu a fost recuperat pana in prezent. Dupa condamnarea definitiva, familia Fenechiu a recurs la mai multe tertipuri pentru a scapa de plata prejudiciului.
Judecatoria Vaslui a aratat in hotararea prin care a dispus eliberarea conditionata ca, pana la data de 8 mai 2017, Relu Fenechiu a executat efectiv 1.195 zile inchisoare, 203 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate (din care 83 de zile din activitati lucrative la clubul unitatii si 120 de zile ca urmare a elaborarii de lucrari stiintifice/articole stiintifice) si zero zile executate in arest preventiv,... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 00:05
Asocierea formata din SC Sutech SRL Medias, SC Condmag SA si SC Inspet SA vor realiza si pune in functiune statia de comprimare gaze naturale din Roman pentru SNGN Romgaz - Sucursala Medias, valoarea contractului fiind de 58,4 milioane de lei, potrivit unui anunt al Condmag Brasov publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Durata de executie a lucrarii este de 15 luni de la data transmiterii ordinului de incepere a lucrarilor si predarea amplasamentului.
Conform acordului de asociere cotele de participare la executia lucrarii se vor stabili dupa semnarea contractului cu autoritatea contractanta.
"La data de 9 august 2013 a fost inregistrat la Condmag SA Brasov contractul de lucrari incheiat intre SNGN Romgaz SA - Sucursala Medias avand calitatea de achizitor si asocierea formata din SC Sutech SRL Medias - lider de asociere, SC Condmag SA Brasov - asociat si SC Inspet SA Ploiesti - asociat, avand ca obiect executia, finalizarea si punerea in functiune a lucrarii "Statiei de comprimare gaze naturale Roman", in valoare de 58.406.565 lei, plus TVA", se arata in comunicatul transmis BVB.
Condmag activeaza in domeniul constructii de conducte de petrol si gaze, conducte magistrale de transport, in sectorul conectarii la sonde, statii de comprimare gaze, retele de distributie gaze naturale. Condmag a construit peste 85% din reteaua de conducte magistrale de transport gaze naturale din Romania, insumand 12.000 km. Peste hotare, firma a executat impreuna cu... mai mult
Duminica, 11 August 2013, ora 11:09
Premierul Victor Ponta l-a indemnat, joi, pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sa taie in continuare contractele care capuseaza statul in acest domeniu.
"Domnul ministru, nu va uitati la ce zic oamenii politici, indiferent de cat de inalta e functia lor, care sunt prieteni cu tot felul de smecheri si de afaceristi din agricultura! Faceti ordine in continuare. Inteleg ca tot calcam pe musuroaie. Ne-am uitat la marea societate de cercetare de la Braila, care era toata capusata si toata smecherita din 2009, 2010, 2011. Deci, cand va critica cineva, ganditi-va cine-i sunt prietenii si sponsorii politici si mergeti mai departe, aveti tot sprijinul meu in acest sens; nu ma intereseaza sponsorii altor oameni politici.
Taiati-le toate contractele prin care capusau statul, in agricultura, si folositi noul sistem care, iata, incepe sa aduca beneficii", a spus primul ministru, la inceputul sedintei de Guvern.
Ponta a adaugat ca lucrurile merg bine in domeniul agriculturii, atat datorita precipitatiilor, cat si datorita masurilor luate pentru sustinerea producatorilor.
"Agricultura, anul asta, in sfarsit, merge bine, sigur, si prin voia lui Dumnezeu, ca am avut ploaie destula, dar si prin foarte multe masuri pe care nu le lua nimeni de mult timp: plata in avans a subventiilor, irigatiile", a mai precizat primul ministru. mai mult
Joi, 04 Iulie 2013, ora 16:40
Deputatii vor sa scuteasca regiile autonome si companiile nationale de obligativitatea organizarii licitatiilor pentru atribuirea contractelor de achizitii publice, invocand precedentul creat de compania Tarom. Insa specialistii in achizitii publice atrag atentia asupra riscului de coruptie pe care il implica aceasta masura, prin reducerea transparentei procesului de atribuire.
Guvenul a decis, in primavara, ca operatorul aerian sa poata achizitiona flota fara licitatie publica, dupa ce Astra a contestat decizia de atribuire a contractului, cu riscul blocarii activitatii Tarom.
"Tarom, asa cum face in fiecare an, trebuie sa isi asigure aeronavele, ca sa poata sa zboare cu ele. Au facut procedura, au vrut sa semneze contractul cu o firma, nu stiu care, dupa care o alta firma, evident Astra a domnului Adamescu sau cum il cheama, s-a dus la smecherii de la CNSC care au spus 'Nu, dom'ne, se suspenda pana nu castiga Astra' si ne trezim saptamana viitoare ca aeronavele Tarom trebuie sa stea la sol si nu mai zboara", a declarat, in aprilie, premierul Victor Ponta, la un post de televziune.
Asadar, invocand mediul concurential, mai multi parlamentari ai PSD, PNL si minoritatilor nationale doresc ca toate regiile autonome si companiile nationale sa fie exceptate de la obligativitatea atribuirii contractelor prin licitatie.
"Este necesara eliminarea prevederilor intrucat incadrarea anumitor regii autonome/companii nationale/societati comerciale care isi desfasoara... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 08:08
Pragul valoric in limita caruia institutiile publice pot incheia contracte prin achizitie directa, fara licitatie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse si servicii si ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrari, plafoane valabile incepand cu luna iulie acest an.
Majorarea substantiala a limitei valorice pentru achizitiile directe a fost pregatita atat de fostul Guvern Boc, cat si de actualul Executiv, dar decizia a fost de fiecare data amanata, pe fondul criticilor publice.
De aceasta data, insa, ridicarea pragului a fost aprobata in Camera Deputatilor, printr-un amendament introdus de reprezentanti ai grupurilor parlamentare PSD, PNL si minoritatilor nationale la o ordonanta aprobata de Guvern la sfarsitul anului trecut privind modificarea sistemului de achizitii publice, si a fost promulgata de presedintele Traian Basescu, urmand sa fie aplicata incepand cu luna iulie a acestui an.
La finele anului trecut, inainte de aprobarea acestei ordonante, Guvernul a anuntat oficial ca ia in calcul majorarea pragului la achizitiile directe, de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar a renuntat pe fondul criticilor publice. mai mult
Duminica, 30 Iunie 2013, ora 17:40
Companiile de stat asigura multe privilegii, precum contracte preferentiale de consultanta incheiate inclusiv cu firme de consultanta detinute chiar de angajati ai societatii respective, premierul Ponta asigurand insa ca unele dintre privilegii au fost eliminate, iar altele vor fi de asemenea oprite.
"Nu le-am oprit pe toate, pentru ca nu le-am descoperit pe toate. Dau exemple pe care le cunosc si o sa le dam public din rapoartele corpului de control, la Compania Energetica Oltenia, la companiile componente, sa se vada ce de angajati sunt inventatori si au brevete. Inventeaza o groaza de lucruri. O sa-l rog pe domnul Nita ( ministrul delegat pentru Energie-n.r.) sa prezinte situatia ca sa se vada cate sute de masini sunt date in comodat, cumparate de catre companiile de stat si date in comodat. O sa prezint saptamana viitoare, sa se vada cate sute de persoane stau in continuare in locuinte de la RA-APPS. Avem inca o multime de privilegii. Pe masura ce le descoperim, le prezentam presei si cu sprijinul presei le si schimbam. Avem, din fericire, forta politica de a face aceste schimbari pe care le-a stiut fiecare guvern si pe care n-a reusit niciunul sa le faca", a spus premierul.
Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a enumerat alte deficiente semnalate de controalele efectuate la companiile de stat, precum incredintari directe, contracte preferentiale in domeniul achizitiilor serviciilor de consultanta, asistenta juridice, contracte de consultanta incheiate intre... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 08:26
Contractele bilaterale nu trebuie sa dispara, asa cum se arata in noul pachet legislativ din domeniul energiei, iar companiile de stat nu trebuie sa faca profit, a declarat, intr-o emisiune televizata, deputatul PDL Mircea Toader.
"Contractele bilaterale, si in noua lege probabil ca ati citit-o, in aceasta piata exista contractele bilaterale cum exista in toata lumea. Intre un producator si un mare consumator. Deci contractele bilaterale nu trebuie sa dispara", spune Toader.
Companiile de stat precum Transelectrica nu trebuie sa inregistreze profit, mai spune Mircea Toader, seful grupului parlamentar al PDL din Camera Deputatilor. Tot ceea ce depaseste veniturile, trebuie reinvestit.
"Transelectrica nu trebuie sa aiba profit. Orice companie nationala trebuie sa se dezvolte. Nu trebuie sa aiba profit? Nu. Fiind un sistem de infrastructura, ele nu trebuie sa aiba profit. Ele trebuie sa aiba venituri excedentare, care obligatoriu se duc in infrastructura", precizeaza deputatul PDL.
Primul ministru va prezenta "la momentul potrivit" situatia legata de renegocierea contractelor incheiate de Hidroelectrica, a spus marti ministrul Justitiei, precizand ca ministerul a facut "o analiza foarte detaliata" a acestor contracte.
Intrebat daca contractele cu "baietii destepti" vor fi reziliate sau nu, ministrul a aratat ca nu doreste sa dea mai multe detalii legate de ce elemente a desoperit Ministerul Justitiei in urma reanalizarii contractelor respective. "S-a facut o... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 11:58
Contractele de munca si statele de plata vor fi depuse incepand cu anul viitor in format electronic si nu pe suport de hartie, procedura fiind reglementata in sedinta de marti a Guvernului, a anuntat ministrul Muncii, Ioan Botis, precizeaza Mediafax.El a precizat ca ultimele contracte de munca si state de plata pe suport de hartie vor mai fi depuse doar pana la sfarsitul lunii ianuarie 2011, pentru veniturile aferente lunii decembrie 2010.
Guvernul a mai decis ca angajatorii sa nu mai achite comisionul de 0,75% pentru contractele de munca pastrate la Inspectia Muncii si de 0,25% pentru contractele detinute la firma. mai mult
Marti, 28 Decembrie 2010, ora 10:55