Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International si Comisiei Europene ca, pana la finele acestui an, sa trimita firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzactia nu a fost incheiata prin intermediul bursei de energie OPCOM.
Angajamentul a fost luat de Guvern in ultimele negocieri cu FMI si CE, din toamna acestui an, si inclus ca o masura distincta in memorandumul tehnic aferent scrisorii de intentie, fara referire la procedura concreta de anulare a contractelor si sansele de reusita din punct de vedere juridic.
Documentul prevede in cazul Hidroelectrica "trimiterea de preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale care nu au fost tranzactionate la OPCOM, pana la sfarsitul lunii decembrie 2011".
Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie din Romania, compania fiind controlata de Ministerul Economiei cu 80% din actiuni.
Compania vinde energie atat pe piata reglementata, cat si pe cea concurentiala sau prin contracte bilaterale, atat in Romania (95,6% din productie, in 2010), cat si la export.
Hidroelectrica a fost acuzata ca vinde energie la preturi mai mici decat cele din piata
Tema contractelor bilaterale este dezbatuta la nivel politic si al societatii civile inca din 2006, iar Hidroelectrica a fost acuzata ca vinde energie catre mai multi furnizori prin contracte confidentiale, la preturi mai mici decat cele din piata si care sunt renegociate anual.
La... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 13:37