Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a castigat la Curtea de Apel un proces cu Bancpost, dupa ce a sanctionat si a eliminat o clauza abuziva dintr-un contract de credit, a declarat, joi, Marius Pirvu, presedintele ANPC, intr-un interviu acordat AGERPRES.
Este vorba despre o clauza dintr-un contract de credit de nevoi personale in franci elvetieni, care ii permitea bancii sa modifice unilateral dobanda.
"Pentru consumatori este o veste buna. Astazi Curtea de Apel a admis apelul ANPC cu privire la un proces verbal de contraventie intocmit de Autoritatea Nationala care se refera la o clauza abuziva din cadrul unui contract de credit pentru nevoi personale. Practic, instanta a hotarat ca aceia care detin contracte de credit pentru nevoi personale sunt indreptatiti sa solicite prin actiuni separate restituirea sumelor calculate in plus ca urmare a constatarii nulitatii clauzei specificate in sentinta", a afirmat Pirvu.
Cu alte cuvinte, instanta a certificat faptul ca acea clauza era abuziva si trebuia eliminata, creand astfel un precedent, iar consumatorii care au astfel de clauze in contractele bancare se pot indrepta in nume propriu pentru recuperarea sumelor calculate in mod abuziv.
Presedintele autoritatii a sfatuit toti consumatorii cu contracte de credite in care exista prevederi care permit bancilor sa mareasca dobanzile unilateral sa faca plangere la ANPC, urmand ca inspectorii ANPC sa decida eliminarea acelor prevederi din contracte.... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 16:41
Curtea de Apel a dat o decizie finala, miercuri, in cadrul litigiului dintre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si OTP Bank, astfel ca banca maghiara este obligata sa elimine din contractele de credit clauzele de dobanda stabilite in mod unilateral, acestea fiind considerate a fi abuzive.
In replica, joi, oficialii OTP Bank spun ca respectivele clauze au fost eliminate inca din 2010 pentru majoritatea clientilor, ca urmare a implementarii ordonantei de urgenta 50/2010, astfel ca se mai regasesc in doar 400 de contracte, in timp ce 7.600 de contracte au fost modificate de actele aditionale emise la acel moment.
In plus, banca sustine ca, in prezent, toate contractele sunt conforme.
Decizie definitiva: Protectia Consumatorilor a castigat procesul cu OTP Bank legat de clauzele abuzive
"Pentru o informare corecta si completa, precizam faptul ca procesul a fost demarat initial pentru cei aproximativ 400 de clienti care au refuzat semnarea actelor ...citeste mai departe despre "Reactia OTP Bank dupa ce a pierdut definitiv procesul cu ANPC legat de clauzele abuzive" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 17:22
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a castigat la Tribunalul Bucuresti un proces cu OTP Bank privind clauze abuzive din contracte de credit, presedintele ANPC spunand ca atunci, cand decizia va deveni definitiva, banca va trebui sa modifice toate contractele care contin acele clauze.
"Este un prim pas, inceputul care ne da incredere ca se va face dreptate, ca vom intra in normalitate, iar cetatenii vor avea contracte curate, fara clauze abuzive care sa le afecteze grav interesele economice. In cazul in care vom obtine o decizie definitiva, OTP Bank va trebui sa modifice toate contractele care contin acele clauze, pentru eliminarea acelor clauze prin care banca ...citeste mai departe despre "Victorie pentru cei cu credite la OTP Bank: Protectia Consumatorului a castigat procesul privind clauzele abuzive" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 18:50
BCR a primit o sentinta favorabila, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, intr-un proces colectiv pentru clauze contractuale abuzive, intentat de un grup de clienti ai bancii, iar managementul institutiei financiare precizeaza ca 'va contracara cu fermitate toate pretentiile pe care le considera lipsite de valabilitate'.
'In cadrul procesului colectiv initiat de un grup de clienti, reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, impotriva BCR, Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat pe data de 18 decembrie 2014, stabilind prin hotarare lipsa de clauze abuzive in contractele de credit cu dobanda variabila contractate de clienti la BCR', arata reprezentantii bancii, intr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES. Totodata, sentinta Curtii de Apel obliga grupul de clienti la plata a 219.369 lei reprezentand cheltuieli de judecata in fond si apel. Aceasta obligatie va reveni unui numar de 124 de persoane ramase in litigiul cu banca, dintr-un numar initial de 206 reclamanti. Restul clientilor au renuntat la proces, in urma solutionarii diferendului cu banca pe cale amiabila, informeaza Agentie.
Intr-un prim ciclu procesual, BCR a castigat procesul insa, in recurs, Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis cauza spre rejudecare Curtii de Apel Bucuresti, considerand ca motivarea primei decizii este sumara fata de numarul de contracte de credit analizate. In rejudecarea apelului, Curtea de Apel Bucuresti a decis in unanimitate corectitudinea clauzelor contractuale privind dobanda... mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 15:47
Clientii bancilor care au clauze abuzive in contractele de credit le pot denunta pentru a obtine astfel eliminarea lor, odata cu intrarea in vigoare din 1 octombrie a unor noi reglementari legale. Procedura este fragmentata deoarece presupune ca initial clauzele sa fie reclamate la ANPC, institutie care ulterior trebuie sa ceara in instanta eliminarea lor. In cazul in care instanta va constata existenta clauzelor abuzive in contract, va obliga banca sa modifice toate contractele in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate.
In cazul in care clientul unei banci apreciaza ca prevederile contractului incheiat cu institutia de credit au caracter abuziv acesta se poate adresa fie Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), fie direct instantei de judecata, a declarat pentru AvocatNet.ro avocatul Daniela Gavrila.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 09:42
Modificarile legislative privind clauzele abuzive din contractele de credit la care "s-au lasat" convinsi oficialii romani vizeaza procesele in care sesizarea este facuta de Autoritatile pentru Protectia Consumatorului.
Autoritatile de la Bucuresti si-au luat angajamentul in scrisoarea de intentie trimisa catre FMI ca procesele pe clauze abuzive sa fie judecate la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar deciziile sa nu aiba efect retroactiv. Deciziile au fost luate in urma lobby-ului facut de banci in frunte cu BNR si de FMI.
Avocatii clientilor care reprezinta bancile spun ca masura are un singur scop: reducerea numarului de procese intentate de clienti. Ei vor fi descurajati de costurile ridicate pentru un proces la Inalta Curte, cat si de faptul ca nu isi vor mai recupera banii platiti pe comisioane si taxe aplicate abuziv.
"Practic, statul roman se apuca sa protejeze pe hotul care spune: 'Eu am furat masina, insa nu am cu ce sa ajung acasa si atunci o pastrez'", a declarat pentru Business24 avocatul Gheorghe Piperea.
Procesele colective si sesizarile ANPC
Deciziile luate de o instanta de judecata in dosarele pe clauze abuzive nu vor mai avea efect retroactiv. Practic, instanta nu poate sa mai oblige banca sa dea inapoi clientilor comisioanele si taxele percepute in mod abuziv, dar o poate impiedica sa le includa in urmatoarele contracte.
Totusi, aceasta situatie se aplica doar in cazul dosarelor in care sesizarea este facuta de Protectia... mai mult
Vineri, 16 August 2013, ora 08:02
Clauzele abuzive sau neabuzive fac parte din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite, iar intr-un stat de drept cand semnezi ceva iti asumi, a declarat, miercuri, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"E de glumit cand ai aproape jumatate din valoarea PIB-ului sub forma de economisiri in sistemul bancar? Cine isi permite sa glumeasca cu valoarea acestor lucruri? Clauzele abuzive sau neabuzive sunt din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite. Intr-un stat de drept, cand semnezi ceva iti asumi. Faptul ca nu am inteles, nu am stiut cum e cu riscul valutar este, sa spunem, un argument.
Eu nu spun ca nu este un argument. Eu banuiesc ca persoanele care in urma cu cativa ani stateau ca o ciocanitoare, ne bateau la cap (ce avem cu creditarea in valuta, de ce aparem de fiecare data la televizor sau in presa si avertizam asupra creditarii in valuta) acum vin sa ne vorbeasca despre clauze abuzive. Vezi, Doamne, sunt persoane care n-au stiut ce riscuri isi asuma cand au luat un credit in franci elvetieni", a explicat guvernatorul BNR.
Acesta a precizat ca in Romania creditele in franci elvetieni sunt extrem de putine.
"Noi nu avem situatia Ungariei. Cautam sa gasim un echilibru intre deponenti si debitori. Exista o relatie intre ei. Nu ii punem fata in fata, dar in bilantul bancilor ei sunt pusi fata in fata. Pe tema aceasta in luna septembrie... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 14:30
Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei militeaza la unison cu bancile comerciale pentru judecarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie a proceslor intentate de clienti impotriva clauzelor abuzive din contractele de credit.
De cealalta parte, clientii acuza prin aceasta miscare favorizarea bancilor.
BNR isi motiveaza pozitia prin faptul ca deciziile judecatoresti privind clauzele abuzive au impact asupra unei mase largi de populatie, iar Inalta Curte ar putea asigura o practica unitara, ideea sustinuta si de reprezentantii bancile implicate in procese.
Bancherii invoca uniformizarea practicii judiciare
"ICCJ, instanta suprema in sistemul judiciar romanesc, are abilitatea de a uniformiza practica judiciara. In situatia in care o anumita categorie de cauze ajunge sa fie judecata in recurs la ICCJ, se deschide posibilitatea crearii unei practici unitare la nivelul instantei supreme si a instantelor inferioare.
Aceasta poate conduce la o mai mare predictibilitate a actului de justitie pentru acea categorie de litigii, aspect benefic pentru securitatea circuitului civil. Clientii nu au de pierdut prin simplul fapt ca procesele lor ar ajunge sa se judece la ICCJ", a declarat Ionut Serban, avocat asociat Tuca si Asociatii, una dintre casele de avocatura care reprezinta bancile in procesele intentate de clienti.
La Inalta Curte procesele dureaza mai mult
De cealalta parte, avocatii clientilor sustin ca propunerea BNR nu este in favoarea consumatorului... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 13:50
Mii de romani au dat bancile in judecata si au castigat, iar de victoria lor ar putea beneficia incepand cu anul viitor toti romanii afectati de abuzurile din contractele de credit.
Conform noului articol 13 din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, care urmeaza sa fie modificat prin Legea nr.76/2012 de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila, "instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract, obliga profesionistul (banca - n.red.) sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate in cadrul activitatii profesionale".
Cu alte cuvinte, bancile sunt obligate sa elimine comisioanele abuzive constatate de instanta intr-un caz din toate contractele de acelasi tip ale institutiilor respective. Mai mult, acestea ar putea fi obligate sa ramburseze clientilor costurile percepute in acest mod in trecut.
Citeste mai multe despre Masura care ar putea zgudui bancile din Romania pe Ziare.com. mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 11:58