Compania ceha de utilitati CEZ nu se grabeste sa vanda activele din Romania si isi continua proiectele de aici, intrucat considera ca piata romaneasca este una dintre cele mai stabile din regiune, a declarat, marti, Ondrej Safar, country manager CEZ Romania, intr-o conferinta de presa.
"Pe data de 26 iunie, actionarii grupului au votat o noua strategie, care descrie principalele directii de dezvoltare in viitor si care include renuntarea la activele din Romania. Acum incepem sa lucram la partea pregatitoare a procesului de vanzare, insa este prea devreme sa apreciem ceva despre urmatorii pasi. Nu ne aflam sub presiunea timpului sa facem acest lucru pe termen scurt", a aratat Safar.
El considera ca activitatea CEZ in Romania este una de succes, care va atrage oferte competitive din partea celor interesati.
"Suntem fericiti in Romania si credem ca putem primi oferte interesante si competitive. Daca nu vor veni oferte, vom repeta procesul. Procesul in sine va fi unul standard si transparent si fiecare participant va avea oportunitatea de a face o oferta, apoi vom decide in functie de toate aceste elemente cand si cui vom vinde. Oricine din Romania sau din strainatate va avea posibilitatea de a face o oferta", a continuat seful CEZ Romania.
Safar a mai spus ca activitatea in companie isi urmeaza cursul normal.
"Pastram in continuare proiectele deja incepute si vom incepe derularea altora, mentinem investitiile si ramanem un partener important pentru mediul in... mai mult
Marti, 09 Iulie 2019, ora 14:41
Compania CEZ trebuie sa achite, cu titlu de daune, aproximativ 5,7 milioane de euro, plus cheltuieli de judecata, a decis Tribunalul Arbitral de pe langa Curtea Internationala de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert din Paris.
Instanta a admis partial actiunea inaintata de catre Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), succesoare in drepturi a Electrica S.A., aflata in subordinea statului, a precizat SAPE intr-un comunicat de presa transmis vineri.
"Tribunalul Arbitral de pe langa Curtea Internationala de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert din Paris a confirmat neindeplinirea de catre CEZ doua din cele mai importante obligatii ale sale din Contractul de privatizare, obligatii care au stat la baza incheierii contractului de privatizare a Electrica Oltenia cu CEZ.
Tribunalul a obligat CEZ la plata catre SAPE a unor sume semnificative cu titlu de daune. Astfel, actiunea SAPE a fost admisa in parte, CEZ fiind obligata sa ...citeste mai departe despre "CEZ, obligata de o instanta internationala sa plateasca daune de milioane de euro" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2015, ora 10:08
Grupul CEZ, este unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, a finalizat proiectul de retehnologizare a sistemului hidroenergetic de pe Barzava Superioara.
Lucrarile, demarate de TMK Hydroenergy Power, parte a grupului CEZ in Romania, au debutat la jumatatea anului trecut, iar valoarea proiectului depaseste 30 milioane de euro.
Necesitatea retehnologizarii microhidrocentralelor a venit ca urmare a gradului accentuat de uzura a echipamentelor initiale, dar si a riscului de impact negativ asupra mediului pe care acestea il prezentau.
Retehnologizarea a vizat opt sectoare majore
Proiectul de retehnologizare a fost realizat in baza unui contract la cheie cu o companie ceha de profil, si s-a incheiat conform graficului de proiect .
Cele opt sectoare majore vizate sunt CHE Grebla, CHE Crainicel I, CHE Crainicel II, CHE Breazova, Canale de aductiune, Statia de Pompe Timis Trei Ape, Statia electrica 6/35/110 kV Grebla si LEA 35 kV din amenajare, ultima fiind Racordarea la reteaua electrica de distributie de 110kV.
Lucrarile au inceput in luna iulie 2012, dupa ce au fost obtinute autorizatiilor de construire, prin dezasamblarea vechilor utilaje. Pe tot parcursul proiectului de retehnologizare, productia de energie hidro a fost stopata.
Pe langa retehnologizarea sistemului hidroenergetic, TMK Hydroenergy Power a efectuat si lucrari de mentenanta si modernizare ale sistemului.
Noile echipamente montate... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 11:30
Ministrul delegat pentru Energiei, Constantin Nita, a declarat joi ca trebuie verificat modul in care companiile de distributie a energiei au respectat clauzele din contractele de privatizare, precum si marjele lor de profit.
"Trebuie sa vedem ce este cu marjele lor de profit (ale distribuitorilor de electricitate - n.r.)", a declarat Nita intr-o conferinta pe teme energetice.
Principalii distribuitori de energie sunt CEZ (Cehia), Enel (Italia), E.ON (Germania) si Electrica SA, companie controlata de stat, prin Ministerul Economiei.
CEZ, Enel si E.ON au cumparat de la Electrica, in perioada 2005-2008, cinci din cele opt firme de distributie a energiei.
Prezenta in conferinta, Maria Manicuta, director in ANRE, a afirmat ca distribuitorii de energie au investit, intre 2008 si 2012, suma de 6 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro). Aceste costuri ar trebui recuperate de distribuitori prin tarife.
"ANRE trebuie sa fie foarte atenta in aprobarea acestor investitii, pentru ca ele au un mare impact in facturii. Trebuie sa se asigure un echilibru intre costuri si beneficii", a spus Manicuta. mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 13:39
CEZ Distributie intentioneaza sa achizitioneze servicii de management pentru flota auto, de intretinere si reparare, valoarea estimata a contractului ridicandu-se la 89,22 milioane lei, fara TVA, potrivit unui anunt de intentie publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.
Serviciile de Management de flota vor fi achizitionate pentru Parcul de Autovehicule din Bucuresti si din judetele Dolj, Arges, Valcea, Olt, Gorj, Teleorman, Mehedinti, Constanta, Caras-Severin.
Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare este 15 aprilie 2013.
CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distributie, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power. mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 15:52
Consiliul Concurentei analizeaza, in prezent, un posibil abuz de pozitie dominanta pe piata energiei al CEZ Distributie si contractele semnate pe termen lung de Hidroelectrica.
Informatia a fost publicata in raportul "Mediul concurential romanesc - evolutii in sectoare esentiale 2012", prezentat, joi, intr-o conferinta de specialitate, de Bogdan Chiritoiu, presedintele CC.
"Consiliul Concurentei are in lucru o analiza aprofundata in acest sector privind contractele pe termen lung incheiate de SC Hidroelectrica SA si un posibil abuz de pozitie dominanta al SC CEZ Distributie SA. De asemenea, Consiliul a avizat proiectele de lege care modifica Legea energiei electrice nr. 13/2007 si, respectiv, Legea gazelor naturale nr. 351/2004, inaintate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri in vederea transpunerii Directivelor europene in domeniu. Noi ne-am exprimat punctul de vedere pe acest subiect, formuland observatii si propuneri. Ne dorim ca pe piata de tranzactionare a energiei sa fie mai multa lichiditate", se mentioneaza in raportul citat de Chiritoiu.
In luna mai a acestui an, seful autoritatii de concurenta a anuntat ca investigatiile legate de Hidroelectrica vor mai dura cel putin pana la sfarsitul anului.
"Atat investigatia pe care o desfasuram noi direct, pe durata si volumul contractelor, cat si cea desfasurata de Comisia Europeana privind pretul contractelor, sunt in stare incipienta. Vor mai dura minimum pana la sfarsitul anului. Daca... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 11:06
Parcul eolian dezvoltat de grupul ceh CEZ in Romania este cel mai mare din Europa, cu o capacitate record de 540 MW. O noua turbina eoliana a fosta conectata, joi, la retea, anunta CEZ.
"Parcul eolian este cel mai mare proiect din lume, in afara de cel din SUA", a declarat CEO-ul grupului de utilitati ceh CEZ, Daniel Benes, citat de Agerpres.
Grupul CEZ a cumparat in 2008 proiectul pentru construirea parcului eolian de la Fantanele-Cogealac, in Dobrogea. Prima turbina a fost operationala in iunie 2010. Investitia totala a CEZ in proiect este estimata la 1,1 miliarde de euro.
Veniturile provenite de la parcul eolian din Romania in prima jumatate a acestui an sunt estimate la aproximativ 1,2 milioane lei.
Parcul eolian de la Fantanele-Cogealac se afla intr-o zona de 6-12 kilometri, in apropierea tarmului Marii Negre.
Parcul foloseste turbine produse de General Electric, fiecare avand o capacitate de 2,5 MW. Pana la sfarsitul anului, toate cele 240 de turbine eoliene urmeaza sa fie instalate si capacitatea parcului ar trebui sa ajunga la 600 MW.
Profitul net al producatorului de energie CEZ AS din Cehia a crescut cu 91% in trimestrul al doilea al acestui an, la 630,90 milioane de dolari, de la 329 miliarde de dolari, valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.
CEZ aproape ca isi dubleaza profitul in trimestrul doi
Compania CEZ Distributie va investi 5,7 milioane euro pentru modernizarea celei mai mari statii de transformare din... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 11:19
CEZ a demarat lucrarile de retehnologizare totala a sistemului hidroenergetic aflat in proprietatea TMK Hydroenergy Power, parte a grupului mentionat in Romania, urmand ca acestea sa fie finalizate in al doilea semestru al anului 2013.
In prezent, capacitatea totala instalata a sistemul hidroenergetic din judetul Caras-Severin este de aproximativ 18 MW, iar capacitatea instalata actuala a fiecarei microhidrocentrale este de pana la zece MW.
Dupa cum se arata intr-un comunicat, retehnologizarea totala a instalatiilor de productie de energie hidro reprezinta unul dintre obiectivele principale de afaceri pe termen mediu ale Grupului CEZ in Romania si va fi realizata sub antreprenoriatul general al companiei Hydropol, in baza unui contract "la cheie".
Procesul de retehnologizare va consta in constructii civile, respectiv, baraje si canale si inlocuirea tuturor echipamentelor existente, adica a turbinelor, generatoarelor, statiilor de transformare, cu echipamente noi, de ultima generatie.
In urma retehnologizarii, CEZ isi propune sa obtina o capacitate totala instalata a sistemului hidroenergetic din proprietatea sa de peste 20 MW, finalizarea procesului fiind estimata sa aiba loc in cea de-a doua jumatate a anului 2013.
"Modernizarea sistemului hidroenergetic implica oprirea productiei pe perioada lucrarilor aferente. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra turismul local, intrucat lacurile aferente amenajarii hidro, Gozna, Secu, Valiug sau Trei Ape isi... mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 14:01
Rolls-Royce, companie globala de sisteme de putere, a castigat un contract pe 20 de ani pentru furnizarea de servicii critice de siguranta la centrala nucleara de la Dukovany din Cehia, operata de Grupul energetic CEZ a.s., se arata intr-un comunicat emis marti seara de Rolls-Royce. Rolls-Royce colaboreaza cu CEZ din anul 2000.
Semnarea acestui nou contract pentru furnizarea de servicii de management pe durata ciclului de viata urmeaza celui pentru livrarea de sisteme Rolls-Royce de intrumentatie de siguranta si control (I&C) la Dukovany, in cadrul unui proiect major de modernizare I&C.
Acest proiect a presupus actualizarea sistemelor cruciale de I&C pe o perioada de noua ani.
"Rolls-Royce poate sa se bazeze pe experienta sa de peste 40 de ani in industria energiei nucleare", a declarat directorul general al Rolls-Royce pentru Instrumentatie si Control, Benoit Chabre.
Furnizarea de servicii de management pe ciclul de viata ii ajuta pe clienti sa administreze costul total si sa reduca riscurile operationale prin monitorizarea proactiva a operarii sistemelor, asigurand disponibilitatea pieselor de schimb la cerere, oferind asistenta tehnica si servicii de suport.
mai mult
Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 00:16