Daca esti de parere ca ai fost nedreptatit de banca si ca aceasta nu si-a respectat contractul, iar buzunarul ti-a fost agresat, printr-o rata mai mare, sa spunem, atunci exista o solutie.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce trebuie sa faci in cazul unei concilieri.
Te adresezi Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB). Completezi o cerere de conciliere si, apoi, astepti ca expertii CSALB sa o analizeze si sa dea un verdict. Dupa ce CSALB constata ca cererea ta este conforma, va informa banca. Apoi, va trebui ca banca sa accepte concilierea. Dupa acest pas, CSALB va desemna un conciliator care, odata numit, va analiza situatia, va purta discutii si va face negocieri cu ambele parti.
Dupa toate aceste discutii si negocieri, conciliatorul va propune o solutie, iar tu si banca aveti la dispozitie 15 zile pentru a o accepta sau refuza. In cazul in care ambele parti accepta solutia propusa de conciliator, aceasta are titlu executoriu si este obligatorie.
In cazul concilierii, te poti retrage oricand din procedura, daca este ceva cu care nu esti de acord, mai ales ca aceasta procedura este una flexibila. In cazul in care te intrebi cat te costa aceasta procedura, trebuie sa stii ca ea este una gratuita pentru tine, consumator. Solutionarea este una mult mai rapida decat in instanta. Aici dureaza maximum 90 de zile, fata de cativa ani cat ar putea dura un proces cu banca.
CEC Bank te incurajeaza sa fii... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 08:00
In unul dintre articolele anterioare din cadrul rubricii Educatie Financiara vorbeam despre drepturile pe care clientul unei banci le are, dar acestuia ii revin, odata cu drepturile, si anumite obligatii, pe care, uneori, "uita" sa si le indeplineasca.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara,, obligatiile pe care clientul trebuie sa le respecte in relatia cu banca.
Una dintre cele mai importante obligatii ale clientului este de a se informa cu privire la toate caracteristicile unui produs financiar, inainte de a lua decizia de contractare. De asemenea, una dintre cele mai ignorate obligatii de catre client este aceea de a notifica banca imediat ce au survenit modificari cu privire la adresa, locul de munca, veniturile titularului de contract/codebitor/garant.
Mai mult, clientul este obligat sa comunice imediat bancii optiunea sa de acceptare sau de neacceptare a noilor conditii, in cazul modificarilor contractuale propuse de banca.
Clientul mai este obligat sa pastreze integritatea garantiilor constituite la garantarea creditului, pe toata perioada de valabilitate a contractului de credit. Nu putine sunt cazurile in care, de exemplu, cei care au "pierdut" locuinta cu care garantasera un credit, au vandalizat-o inainte de a fi evacuati.
Le fel, clientul este obligat sa semnaleze, fara intarziere nejustificata, prestatorului sau de servicii de plata, dar nu mai tarziu de 13 luni de la data debitarii, faptul ca a constatat o operatiune de... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2020, ora 08:00
Ai imprumutat bani de la banca si crezi ca nimic rau nu ti se poate intampla, pentru ca ti-ai facut deja calculele "de o mie de ori" acasa? Dar daca, totusi, ai omus cateva lucruri esentiale?
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, care sunt riscurile pe care le-ai putea intampina pe parcursul derularii unui contract de acest tip.
Primul risc de care trebuie sa tii cont este cel de diminuare sau de pierdere a veniturilor lunare, din diferite motive. Acest risc creste proportional cu durata pe care ai creditul. Asa ca tine cont de el.
Istoria ne-a invatat ca evenimentele macroeconomice sunt cele care ne influenteaza cel mai mult joburile. Criza din 2008 a fost una economica, criza din 2020 este una sanitara, care risca sa se transforme intr-una economica.
Daca treci cu bine peste acest hop si veniturile iti raman aceleasi, trebuie sa tii cont, mai ales daca esti tanar, ca in familie mai poate sa apara un membru si, atunci, ti-ar putea creste si cheltuielile.
Riscul cursului de schimb este si el unul destul de important si am mai vorbit despre el in cadrul acestei rubrici. Dar, chiar daca rata ta in euro ramane la fel, economistii estimeaza ca, anul viitor, cu greu BNR va reusi sa mai mentina cursul valutar sub 5 lei/euro, mai ales daca scena politica se va "juca" cu masuri populiste.
Tot din panoplia riscurilor este si cel al ratei de dobanda. Creditele cu dobanda variabila au acest risc, iar majorarea indicelui de dobanda va duce la... mai mult
Marti, 25 August 2020, ora 15:49
Asociatiile reprezentantive ale consumatorilor de servicii financiar-bancare solicita Parlamentului sa adopte, de urgenta, propunerea legislativa care vizeaza reechilibrarea contractelor de credit, in acord cu deciziile Curtii Constitutionale.
"In contextul actual, unul tot mai dificil din punct de vedere economic, o categorie deosebit de vulnerabila o reprezinta debitorii cu credite in valuta, in special cei cu credite in franci elvetieni. Pe langa dificultatea sporita a achitarii ratelor lunare, din cauza unor costuri suplimentare aparute odata cu pandemia de coronavirus, acestia sunt nevoiti sa faca fata si unei cresteri explozive a cursului valutar", se arata intr-un comunicat comun al Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) si Asociatiei pentru Informarea, Consilierea si Educarea Consumatorilor - CREDERE transmis marti AGERPRES.
Potrivit sursei citate, in aceasta perioada in care intreaga societate cauta solutii de redresare financiara sau de limitare a pierderilor si a costurilor pe care nu le pot acoperi, debitorii cu credite in valuta, in special cei in franci elvetieni, au la dispozitie o solutie mai mult decat eficienta.
"In Parlament se asteapta votul final al Camerei Deputatilor, camera decizionala, o propunere legislativa (Pl-x 10/2019) care are ca scop reechilibrarea contractului de credit, prin impartirea poverii intre creditor si debitor si, pe cale de consecinta, degrevarea debitorului de o parte din povara ratelor crescute... mai mult
Marti, 24 Martie 2020, ora 10:40
Fondul European de Investitii si Libra Internet Bank au semnat primul contract de imprumut garantat sub programul UE pentru competitivitatea intreprinderilor mici si mijlocii.
De asemenea, cele doua parti au extins microfinantarile sub programul Progress Microfinance, cu fonduri de la Uniunea Europeana.
Acordul COSME va facilita o crestere a volumului de imprumuturi acordate IMM-urilor de Libra Internet Bank in urmatorii 3 ani, prin reducerea semnificativa a cerintelor colaterale pentru solicitanti. Se asteapta ca sprijinul Uniunii Europene sa fie utilizat pentru un portofoliu de 53 milioane de euro, in beneficiul a peste 1.650 de companii, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
O banca din Romania incurajeaza IMM-urile printr-un nou produs de creditare
Programul Progress Microfinance va permite Libra Internet Bank sa ofere sanse mai mari de accesare la finantare microintreprinderilor, in special tinerilor antreprenori din zonele rurale din Romania, cei mai multi dintre ...citeste mai departe despre "Sprijin al UE pentru IMM-uri: Contract important semnat de o banca din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 13:53
Dupa ce in ultima vreme Guvernul a facut "jocul" bancilor in razboiul clauzelor abuzive sub pretextul ca sistemul bancar ar putea inregistra pierderi insemnate, acum tot Guvernul este cel care "taie aripile" institutiilor de credit si decide ca prevederile legale privind denuntarea acestor clauze sa fie aplicate de la 1 octombrie 2013, ceea ce va insemna pierderi de miliarde de lei pentru banci.
Modificarile legislative privind clauzele abuzive din contractele de credit vizeaza procesele in care sesizarea este facuta de Autoritatile pentru Protectia Consumatorului.
Ministerul Justitiei a propus amanarea pana la 1 februarie 2014 a posibilitatii denuntarii clauzelor abuzive din contractele, dar Executivul, pe fondul unor discutii inclusiv cu caracter politic, a decis in sedinta de miercuri sa nu aprobe actul normativ.
OUG 50 /2010 privind contractele de credit pentru consumatori aduce mari sperante clientilor bancilor si fiori reci pentru bancheri.
Ce pierderi pot consemna bancile pe clauzele abuzive
In studiu de impact asupra sistemului bancar realizat de BNR la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International se regasesc pierderi de maximum 4,7 miliarde de lei, in cazul in care unele clauze contractuale ar fi denuntate.
Clauzele abuzive din contractele de credit vizeaza in cele mai multe dintre cazuri comisioanele percepute de banca, actiune care ar genera si cea mai mare pierdere pe care ar putea sa o inregistreze sitemul bancar.... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 17:35
Un client are, pe ansamblul sistemului bancar din Romania, in medie, 8,8 contacte cu banca, lunar, arata un studiu al BCR, prezentat, sambata, de directorul segmente de retail din BCR, Sorin Mititelu, intr-un seminar financiar-bancar.
"Peste 57 la suta din populatia activa din Romania este angajata in sistemul bancar, iar clientii au in medie 8,8 contacte cu o banca, lunar. In Cehia clientii au 15 contacte pe luna, iar in Austria 20 de contacte. Populatia se indreapta catre optiunile de cont curent si utilizarea cardurilor. Un procent de 42 la suta din totalul populatiei foloseste contul curent. In ceea ce priveste achizitiile, vedem o predilectie catre optiuni de cont curent si economisire", a explicat Mititelu.
Potrivit sondajului, sentimentul general al celor intervievati este ca anul 2012 a fost mai bun decat 2011, iar peste 50 la suta dintre cei chestionati au o perceptie pozitiva privind evolutia economiei.
"Exista o perceptie pozitiva a consumatorului roman in ceea ce priveste dezvoltarea economica, la mai mult de 50 la suta dintre cei chestionati, dar 74 la suta considera ca sunt afectati de efectele crizei", a spus Mititelu.
De asemenea, studiul arata ca exista o tendinta de reluare lenta a consumului.
"Consumul se afla pe o tendinta de crestere, ceea ce face bine businessului de retail", considera Sorin Mititelui, subliniind ca "asistam la o intoarcere lenta, dar sigura, la consum".
Pe de alta parte, directorul din BCR a subliniat ca, pentru... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 15:00
Bancherii isi mentin pozitia potrivit careia deciziile de stabilire a clauzelor abuzive din contractele bancare trebuie sa fie luate de instantele superioare, iar o decizie intr-o instanta inferioara sa nu fie aplicata tuturor contractelor dintr-o banca sau din intreg sistemul.
"Spun din nou ca noi cei din comunitatea bancara nu dorim sa mentinem clauzele abuzive in contracte, nu vrem sa avem un sistem bancar in care fiecare banca sa faca ce doreste.
Insa ceea ce nu am acceptat si nu vrem sa se aplice este ca odata depistata o clauza cu caracter abuziv si depistarea e validata de o instanta din Romania cu un nivel inferior de ierarhizare, nu dorim ca acea clauza declarata abuziva sa fie extinsa la toate contractele bancii sau la toate bancile", a declarat luni, intr-o conferinta de presa, Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
El a reiterat ideea ca atunci cand o clauza este considerata abuziva, decizia sa apartina unei instante superioare din Romania, considerand ca decizia ar trebui luata dupa ce au fost analizate foarte bine clauzele respective.
Intrebat daca modificarile Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori vor intra in vigoare la 1 iulie, asa cum este prevazut, Ghetea nu a putut da un raspuns cert in acest sens.
"Mi-e greu sa dau un raspuns daca se aplica de la 1 iulie. Noi am trimis punctele de vedere la Ministerul Justitiei, la Parmalent si... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 14:45
Dresdner Bank a platit conducerii peste 58 milioane euro in 2008, dupa ce nivelul pierderilor a atins 6 miliarde euro, facand ca directorii bancii sa fie printre cei mai bine platiti din Europa, intr-un moment in care criza financiara mondiala si-a atins apogeul, relateaza Reuters. Platile foarte mari realizate in cadrul bancii de investitii si de retail, publicate in raportul anual al noului proprietar, Commerzbank, contrasteaza puternic cu reducerile salariale aplicate bancile londoneze si din intreaga lume. Deutsche Bank, una dintre cele mai mari banci din regiune, a platit anul trecut membrilor consiliului director numai 4,5 milioane euro.
Cea mai mare parte a banilor platiti de Dresdner Bank, 24 milioane euro, a fost directionata catre manageri, dupa dizolvarea consiliului de administrare, ca urmare a preluarii de catre Commerzbank.
Stefan Jentzsch, aflat la conducerea bancii de investitii Dresdner Kleinwort, si directorul executiv Dresdner, Herbert Walter, au primit cele mai mari sume din consiliul format din noua persoane, a declarat pentru Reuters o sursa din interiorul bancii.
Un purtator de cuvant al lui Jentzsch a confirmat ca acesta a fost platit cu 7,5 milioane euro la parasirea grupului, in timp ce Walter, unul dintre cei mai cunoscuti si bine platiti bancheri din Germania, a primit 3,6 milioane euro. "Jentzsch nu a vrut sa paraseasca grupul, ci a fost concediat.
Acesta nu a primit prime pentru 2008 sau 2007 si nici nu a cerut. Commerzbank a ales sa ii... mai mult
Vineri, 27 Martie 2009, ora 17:29