In 2021 ar urma sa se inaugureze mai putine loturi de autostrada decat anul trecut. Perspectiva optimista include 52 de kilometri de mare viteza, iar cea realista, doar 35, in contextul in care anul trecut s-au deschis circulatiei cinci tronsoane care insumeaza 64 de kilometri.
Anul 2020 a adus soferilor 64 de kilometri de autostrada, iar Romania a ajuns la un total de 914 kilometri de drum de mare viteza. Anul 2021 va aduce, cel mai probabil, mai putine deschideri, iar harta autostrazilor din tara va trece de 950 de kilometri.
Autostrada Sebes - Turda
Lotul Alba Iulia - Aiud, in lungime de 24,25 kilometri, parte din Autostrada A10 Sebes - Turda, ar putea fi deschis in luna august sau in urmatoarele trei luni de toamna.
Lotul 2, pe sectorul Santimbru-Aiud, este realizat de Asocierea Aktor - Euro Construct Trading, pentru suma de 549,3 milioane de lei. Lucrarile ar trebui sa fie gata in iunie 2021, potrivit graficului.
In prezent, acestea sunt la un stadiu de 78%. Proiectarea si executia au inregistrat, insa, intarzieri majore, din cauza slabei mobilizari a constructorului din anii anteriori, ordinul de incepere al lucrarillor fiind dat la finalul anului 2014.
Anul acesta ar mai fi gata ciotul de 2,2 kilometri de la Alba Iulia Nord si cei patru kilometri la sud de la Aiud, care fac parte tot din A10.
Pe lotul 1 al autostrazii Sebes - Turda s-a dat drumul circulatiei, anul trecut, pe 15 din cei 17 kilometri, de la nodul rutier Sebes, unde se face... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 12:18
Lucrarile la autostrazile din Romania si centurile oraselor sunt realizate de companii romanesti, italiene, turcesti si austriece. In topul clasamentului firmelor executante este familia omului de afaceri Dorinel Umbrarescu, care are in prezent cele mai multe contracte cu statul pentru infrastructura rutiera.
Contractele in constructii ale familiei lui Dorinel Umbrarescu
Cele trei firme detinute de familia Umbrarescu au in derulare sapte contracte de infrastructura rutiera in Romania: variante ocolitoare si mult asteptate loturi de autostrada. In total, companiile romanesti ar trebui sa livreze in urmatorii ani drumuri in valoare de 5,2 miliarde de lei.
Asocierea Spedition UMB - Tehnostrade, firmele detinute de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, cunoscut ca unul dintre "regii asfaltului", a castigat contractul pentru varianta ocolitoare a orasului Bacau, in lungime de 30,8 kilometri, pentru suma de 668,3 milioane de lei. Lucrarile sunt gata in procent de 75%, iar soferii ar putea circula pe primul segment din autostrada Moldovei mult mai repede decat era estimat in contract, in primele luni din 2022.
Cele trei firme detinute de familia Umbrarescu, SA&PE Construct, Spedition UMB si Tehnostrade, au obtinut contractul pentru cei 4,5 kilometri ai lotului 4 din sectorul de nord a Centurii Capitalei, pentru suma de 312,6 milioane de lei. Lucrarile trebuie sa fie gata in 2023.
Aceeasi asociere a castigat lucrarile pentru sectiunea Zimbor - Poarta Salajului, parte... mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2020, ora 00:01
Specialistii in infrastructura, grupati in jurul Asociatiei Pro Infrastructura, sustin ca lucrarile la tronsonul 3 din autostrada Lugoj-Deva, reziliate in anul 2019, se degradeaza, iar autoritatile romane ar putea ajunge sa plateasca constructorului sume mari de bani.
"Dupa rezilierea tronsonului 3 al Autostrazii Lugoj-Deva de catre CNAIR in august 2019, astazi putem spune ca finalizarea lucrarilor si intretinerea "sunt admirabile, sublime, dar lipsesc cu desavarsire". Se poate observa asta in imaginile atasate, unde cat de curand peisajul va putea fi usor confundat cu unul de jungla", transmite Asociatia Pro Infrastructura.
In vara anului 2019, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), in timpul mandatului de ministru al Transporturilor al lui Razvan Cuc, a reziliat contractul lotului 3 al autostrazii A1 Lugoj - Deva, dupa ce nu s-a inteles cu constructorul pentru extinderea garantiei. Directorul Companiei de Drumuri de atunci, Sorin Scarlat, a spus ca exista un numar record de neconformitati identificate pe acest sector.
"CNAIR a afirmat (dupa rezilierea abuziva si ilegala a contractului despre care am scris in repetate randuri) ca va executa garantia constructorului si va finaliza lucrarile din afara corpului autostrazii din respectivele sume. Insa adevarul este ca sumele nu au fost executate de Compania de Drumuri, ba chiar exista toate premisele pentru a fi buni de plata fata de constructor in urma proceselor ce se afla in prezent... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 16:52
Marile proiecte de investitii in infrastructura au fost accelerate, iar in acest moment sunt 164 de kilometri de santiere deschise pentru autostrazi si drumuri nationale, sustuine ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
"Nu numai ca santierele nu s-au oprit, dar au fost accelerate marile proiecte de investitii in infrastructura.
In acest moment, avem 164 de kilometri de santiere deschise pentru autostrazi si drumuri expres.
Dintre acestea, aproape 70 km au fost santiere deschise in primele patru luni. In perioada de criza am reusit sa intram cu utilajele, pentru ca lumea s-a saturat de anunturile facute de cei dinaintea noastra, care spuneau 'Am trimis la ANAP validarea proiectului X', 'Am finalizat proiectul tehnic pentru autostrada Y'.
A inceput Sibiu - Pitesti, tronsonul 1 Sibiu - Boita, a inceput Varianta Ocolitoare Timisoara Sud, a inceput DN2 A2, apoi drumul expres Craiova - Pitesti, tronsonul 1.
Pana la sfarsitul anului, cred ca putem sa incepem lucrarile pe inca 80 de kilometri si anume pe Centura Sud a Capitalei (52 km). De asemenea, Autostrada Transilvania care are cel putin doua tronsoane, Zimbor - Poarta Salajului si Nusfalau - Suplacu de Barcau, unde vom anunta castigatorul in maxim 2- 3 saptamani si, daca nu vin contestatii, semnam contractul pentru proiectare si executie", a spus Bode, marti seara, la B1 TV.
Ministrul Transporturilor a punctat, totodata, faptul ca, in prezent, s-a trecut "de la teorii, de la desene prin studiourile de... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2020, ora 08:52
Premierul Ludovic Orban i-a sugerat ministrului Transporturilor, Lucian Bode, in sedinta de guvern de luni, sa faca vizite neanuntate pe santiere si in principal pe unele tronsoane de autostrazi din Romania. Orban i-a mai sugerat ministrului sa conditioneze platile facute catre antreprenori.
"Domnule ministru, vreau sa va fac o sugestie. Faceti niste vizite inopinate, inclusiv pe santierele pe care se lucreaza, pe tronsoanele de autostrada. Si mai mult decat atat, incercati sa obtineti informatii privind adevaratele motive ale blocajelor din cat mai multe surse", a spus Orban, in sedinta de Guvern.
Premierul i-a sugerat ministrului Bode si unele tronsoane pe care sa le viziteze.
"Eu pot sa va dau exemplu, sa va duceti, asa, intr-o prima faza pe trei tronsoane: Chetan - Campia Turzii. Interesant de aflat cum de nu s-a obtinut acordul de mediu, cum de nu s-a facut descarcarea arheologica in aproape doi ani de zile de la semnarea contractelor. Va recomand sa va duceti pe cele doua tronsoane in curs de lucru, pe Sebes - Turda, tronsonul I si tronsonul II, iar presupunand ca de acum antreprenorii generali trateaza lucrarile intr-un mod inacceptabil.
Este vorba de firmele Pizzarotti si Actor. Pun pe umerii subcontractorilor efectuarea marii majoritati a lucrarilor, nivelul lor de mobilizare este la pamant, cel putin pe tronsonul unde este Actor, probabil acolo conduce din birou, nu conduce de pe teren. Deci o asemenea vraiste si dezorganizare in materie de... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2019, ora 13:41
Contractul pentru constructia in concesiune a autostrazii Comarnic - Brasov va fi semnat, probabil, anul viitor, a declarat marti Alexandru Nastase, seful Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.
"Pentru 2015 se anunta probabil inchiderea si semnarea contractului de concesiune", a afirmat Nastase, la audierile din Parlament privind bugetul CNADNR pe 2015, fara sa dea alte detalii.
Termenul anuntat de autoritati pentru semnarea contractului a fost amanat de mai multe ori.
Cele mai recente date transmise de CNADNR pe aceasta tema, furnizate MEDIAFAX in noiembrie, arata ca sunt in derulare activitatile prealabile semnarii contractelor de finantare si contractului de concesiune de lucrari publice. Nici CNADNR nu furniza, atunci, alte informatii.
Premierul Victor Ponta si fostul ministru al Transporturilor Dan Sova s-au intalnit in ianuarie, la Palatul Victoria, cu reprezentantii asocierii Vinci - Strabag - Aktor, care a castigat licitatia pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, prilej cu care cele doua parti au semnat un memorandum de intelegere.
Ponta afirma atunci ca autostrada Comarnic-Brasov, in lungime de 53 kilometri, va fi finalizata in 2017, la un cost estimat de 1,8 miliarde euro, lucrarile de constructie urmand sa inceapa in aprilie.
In martie, Sova spunea ca acordul pentru constructia autostrazii va fi semnat in iunie, nu in aprilie, asa cum se anuntase initial, amanarea termenului fiind un... mai mult
Marti, 16 Decembrie 2014, ora 14:25
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, a declarat, joi, la Ionesti in judetul Dambovita, ca tentativa de mita, ce a avut loc la Beijing acum o luna si pentru care a sesizat DNA, a fost pentru un tronson de autostrada.
"E un denunt, cineva a incercat sa ne mituiasca pentru un tronson de autostrada. Am sesizat DNA si o sa vedem", a declarat Sova.
Intrebat de jurnalisti despre ce suma este vorba, Sova a raspuns ca nu a intrat in amanunte.
"Nu am intrat in amanunte. Am fost abordat direct. Reactia anchetatorilor cred ca e buna deocamdata, suntem oameni de meserie, in faza premergatoare dureaza putin mai mult, dar se vor misca", a precizat Dan Sova.
Acesta nu a dat numele celui care a vrut sa il mituiasca, spunand doar ca "e o companie mare care are lucrari cu CNADNR". mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 09:40
Compania Metalbac & Farbe, detinuta de milionarul Ionel Maftei, a castigat, prin licitatie, doua contracte pentru executarea de lucrari de marcaje rutiere pe reteaua de autostrazi si drumuri nationale aflate in administrarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR).
Licitatia, organizata de CNADR, a avut ca scop atribuirea de contracte pentru lucrari de marcaje rutiere pe autostrazi si drumuri nationale impartite pe sapte loturi administrate de Directiile Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Bucuresti, Craiova, Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi si Constanta.
Tipul procedurii pentru atribuirea contractului a fost licitatia deschisa, iar criteriul de atribuire a fost "pretul cel mai scazut. La cele doua licitatii au fost depuse cate sapte oferte, din care au fost admise cate trei.
Toate regiunile tarii sunt marcate
Companiei Metalbac & Farbe, in asociere cu firma Edil Contract, i-a fost atribuit contractul pentru lucrari marcaje rutiere pe reteaua de autostrazi si drumuri nationale din administrare DRDP Cluj.
Valoarea acestui contract era de 38,45 milioane de lei (8,54 milioane euro), iar oferta cu care a fost castigat de Metalbac & Farbe si Edil Contract a fost de 26,31 milioane lei (aproape 5,85 milioane euro) fara TVA.
A doua licitatie prevedea executarea de lucrari marcaje rutiere pe reteaua de autostrazi si drumuri nationale din administrare DRDP Iasi, estimarea initiala a valorii contractului fiind de 23,7 milioane lei (circa 5,3... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 08:05
Concurenta extinde ancheta declansata pentru verificarea firmelor care au castigat licitatiile de intretinere a strazilor din Bucuresti si la nivelul contractelor incheiate de CNADNR, a declarat Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
"De un an si ceva am luat contractele din marile localitati ale tarii si contractele CNADR-ului. Momentan s-au gasit indicii, ce intelegem prin lege ca fiind indicii. Analiza continua si e foarte posibil ca in viitorul apropiat sa apara si alte investigatii", a declarat Chiritoiu.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a solicitat Curtii de Conturi a Romaniei, la inceputul saptamanii, verificarea derularii tururor contractelor subsecvente de intretinere vara-iarna incheiate de catre companie. CNADNR a incheiat, incepand cu 2008, acorduri-cadru privind activitatea de intretinere multianuala a drumurilor nationale si autostrazilor.
In ceea ce priveste ancheta demarata de Consiliul Concurentei pentru verificarea firmelor care au castigat licitatiile de intretinere a strazilor din Bucuresti, Chiritoiu spune ca aceasta s-ar putea incheia penal.
"Daca prin angajatii acestor firme consideram ca unii au avut un rol determinant sau un rol mai important decat altii, atunci sesizam Parchetul in privinta acestor indivizi, Parchetul insemnand DIICOT", a spus Chiritoiu.
Atribuirea contractelor s-a facut prin organizarea a sase licitatii corespunzatoare celor sase sectoare. Valoarea totala... mai mult
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 11:20