Guvernul condus de Viorica Dancila a modificat substantial saptamana trecuta prevederile actelor normative cu efecte in domeniul achizitiilor publice. Totul s-a facut prin ordonanta de urgenta.
Cele mai importante modificari: doar Curtea de Conturi va fi cea care veridica modul in care sunt facute cheltuielile publice, iar cei care contesta licitatiile aferente achizitiilor publice trebuie sa depuna o cautiune de 2% din valoarea contractului.
Potrivit OUG, actul normativ a fost adoptat avand in vedere "necesitatea adoptarii unor masuri urgente pentru perfectionarea si flexibilizarea sistemului achizitiilor publice, in caz contrar existand riscul diminuarii gradului de cheltuire a fondurilor alocate, inclusiv a fondurilor europene, consecinta cea mai grava in acest caz reprezentand-o amanarea/intarzierea implementarii unor proiecte de investitii majore, cu impact social si economic la nivel national sau local".
Citeste si: Guvernul modifica azi Legea achizitiilor publice. Dancila spune ca va fi dupa model german
Ce acte normative s-au modificat
Prin Ordonanta de Urgenta au fost modificate patru legi si doua ordonante de urgenta.
- Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice;
- Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale;
- Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii;
- Legea nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a... mai mult
Luni, 28 Mai 2018, ora 07:18
Premierul Viorica Dancila a anuntat, luni, ca Legea achizitiilor publice va fi modificata in ceea ce priveste termenele in care sunt solutionate contestatiile la licitatiile pe fondurile europene, in sensul reducerii acestora.
"Schimbul de bune practici il putem folosi si este benefic. In modificarea Legii achizitiilor publice, pe care o vom face in sedinta de guvern de joi, avem un capitol destinat acestui lucru (contestatii - n.red.) . Am luat modelul german si vom face acest lucru", a declarat Dancila, aflata intr-o vizita la Bacau.
Totodata, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat miercuri, la Palatul Victoria, ca in sedintele de guvern de joi si de saptamana viitoare, vor fi adoptate doua ordonante de urgenta si normele de aplicare prin care se aduc modificari la Legea achizitiilor publice.
Potrivit lui Teodorovici, Curtea de Conturi si Agentia Nationala de Achizitii Publice (ANAP) de multe ori se suprapuneau in privinta anumitor atributii privind controlul procedurilor de achizitii publice.
"Vom decide maine, in sedinta de guvern, prin ordonanta de urgenta, ca doar Curtea de Conturi va fi cea care verifica, desigur, dupa atribuirea unui contract, modul in care acesta a fost atribuit. Oricum, Curtea de Conturi verifica modul in care cheltuielile publice sunt efectuate si e normal si logic ca la acel moment sa faca si verificarea modului in care un contract a fost atribuit", a spus Teodorovici.
Ministrul Finantelor a precizat ca o alta... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 07:02
Guvernul va modifica in urmatoarele doua saptamani procedurile de achizitii publice, pentru simplificarea acestora, avand inclusiv acordul scris al Comisiei Europene, a declarat, marti, Bogdan Puscas, presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), in cadrul unei conferinte pe teme de profil.
"In urmatoarele doua saptamani, Guvernul va adopta o ordonanta de urgenta si o hotarare pentru a simplifica procedurile de achizitie publica. Vom aduce claritatea mult asteptata de toata lumea si vom modifica acele prevederi care si-au dovedit ineficienta in cei doi ani de la transpunerea directivelor europene", a spus reprezentantul ANAP.
El a aratat ca exista inclusiv acordul Comisiei Europene, intr-un document in care sunt recunoscute eforturile de simplificare in linie cu directivele comunitare.
Puscas a enumerat cateva noutati: "Modificam pentru autoritatile contractante acea strategie de achizitii publice pe care toata lumea o blama pe buna dreptate, pentru ca nu a adus niciun beneficiu, si vom spune in noul text ca sub 125 de milioane cheltuieli de capital nu mai sunteti obligati sa faceti aceasta strategie anuala de achizitii publice. In plus ne-am dat seama ca notificarea prealabila nu a adus reducerea numarului de contestatii. Introducem o cautiune pentru calea administrativa de atac, insa am rescris-o si am regandit-o si in principiu va functiona ca un depozit pe care contestatarul va fi nevoit sa il constituie, care va sta la dispozitia CNSC pana... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 12:20
Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) considera ca firmele Primariei sfideaza in mod legal principiile achizitiilor publice, in conditiile in care noile companii sunt atat entitati contractante, cat si operatori economici, se arata intr-un comunicat FPSC.
"Dupa modelul Capitalei, in tara ia amploare fenomenul 'firmele primariei', desi niciuna din societatile infiintate nu a demonstrat / confirmat utilitatea, economiile promise, nici transparenta, eficienta sau calitatea.
Holdingul municipal "Bucuresti - Capitala europeana' format din 22 de societati a devenit realitate si - desi aflate in perioada de organizare/ achizitii/ angajari - temerile operatorilor economici legate de concurenta neloiala par ca se adeveresc atunci cand vorbim de achizitii publice.
Conform Legii 98/2016 privind achizitiile publice, noile companii sunt atat entitati contractante, cat si operatori economici. Asa se face ca o companie a primariei poate atribui direct contracte unei alte companii a primariei, asa cum s-a si intamplat", conform comunicatului FPSC, remis luni, AGERPRES.
Documentul exemplifica prin faptul ca firma municipala Agrement S.A Bucuresti a atribuit servicii de paza in valoare de peste 100.000 de lei catre Compania Municipala Paza si Securitate Bucuresti S.A pentru evenimentul "Bucuresti, inima ta".
"Compania Municipala Agrement SA Bucuresti a atribuit direct servicii de paza in valoare de 107.280 lei catre Compania Municipala Paza si Securitate... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 16:59
Proiectul de lege referitor la achizitiile publice, supus dezbaterii, contine o prevedere care va veni in ajutorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).
Bogdan Paul Dobrin, presedinte Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), a precizat, luni, ca in noul act normativ exista un capitol distinct legat de derularea contractului, spre deosebire de legislatia in vigoare.
"Domeniul e foarte sensibil si trebuie sa exista o foarte mare atentie la modul in care se transpune in legislatie, pentru a nu da nastere abuzurilor. Noi nu ne dorim asta, ci vrem ca sa ajutam derularea contractelor si sa avem reguli clare pentru a stabili cand poti sa suplimentezi un contract si cand nu.
Pe noile directive vom avea ca regula impartirea contractului pe loturi, iar acolo unde nu se poate, trebuie sa se justifice ...citeste mai departe despre "Schimbare majora la achizitiile publice: Contractul va fi impartit pe loturi" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 12:43
Corectiile aplicate la acordarea contractelor de achizitie publica vor fi suportate de la bugetul de stat in cazul licitatiilor initiate inainte de 10 iunie 2011 fara un aviz consultativ UCVAP, initiate dupa 10 iunie 2011 fara observatii ale UCVAP sau initiate dupa octombrie 2011 cu evaluarea ANRMAP.
Procedura a fost reglementata prin ordonanta aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului.
"Guvernul a aprobat aceasta ordonanta in care se stabileste suportarea de la bugetul de stat a corectiilor financiare si/sau creantelor bugetare stabilite prin note de constatare a neregulilor si de stabilire a corectiilor financiare prevazute de OUG nr. 66/2011, dupa cum urmeaza: In cazul contractelor de achizitie publica, a caror procedura de atribuire a fost initiata inainte de 10 iunie 2011, pentru care nu exista un Aviz consultativ emis de UCVAP/CVAP (Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice / Compartimentele de verificare a achizitiilor publice); in cazul contractelor de achizitie publica, a caror procedura de atribuire a fost initiata dupa data de 10 iunie 2011, pentru care exista inscrisa opinia 'fara observatii' de catre UCVAP/CVAP; contractele de achizitie publica, a caror procedura de atribuire a fost initiata incepand cu data de 1 octombrie 2011, pentru care documentatia de atribuire a fost evaluata de ANRMAP in conformitate cu atributiile sale", se arata intr-un comunicat transmis de Executiv.
Pana in prezent, corectiile financiare dispuse de... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 17:21
Oltchim (OLT) va pune la dispozitia Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie toate contractele de achizitii publice cu valoare initiala de cel putin 500.000 de euro sau echivalentul in lei.
Contractele vor fi insotite de un raport privind legalitatea, oportunitatea, stadiul si derularea fiecarui contract, intocmit de personalul de specialitate din cadrul societatii.
Trnsmiterea acestor informatii figureaza pe ordinea de zi a unei AGA programata pentru 5 noiembrie, la solicitarea Ministerului Economiei.
Solicitarea ministerului vine la o zi dupa ce la Oltchim a fost numit un nou director general, Mihai Balan, si dupa ce premierul Victor Ponta a spus ca asteapta ca noul sef al combinatului sa rezilieze toate contractele cu firmele "capuse", sa reporneasca sectiile care pot asigura o productie "realista", nu pe stoc, si ca colaboreze cu consultantul pentru stergerea datoriilor combinatului si pregatirea noii privatizari.
Mihai Balan, noul director Oltchim: Trebuie sa asigur o privatizare foarte buna
Balan a declarat, miercuri, ca va avea discutii cu bancile pentru a fi deblocate conturile combinatului, astfel incat in termen de doua saptamani sa fie repornite instalatiile si sa fie platite salariile restante. El a fost, anterior, director general al producatorului de energie electrica si termica CET Govora.
Oltchim a fost condus timp de 21 de ani de Constantin Roibu, care a demisionat din functie la inceputul lunii septembrie.... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 11:38
Presedintele ANRMAP a explicat vineri ca Guvernul a modificat legislatia privind achizitiile publice pentru ca au fost cazuri cand, desi procedura de achizitie publica era finalizata, autoritatea publica in speta sa nu incheie acel contract.
"Modificarea HG care priveste normele de aplicare a prevederilor referitoare la achizitiile publice era obligatorie din doua considerente. Pentru transparentizarea reala a acestui proces, si ma refer aici clar la momentul incheierii contractului de achizitie publica".
"Pentru ca se poate intampla ca o procedura de achizitie publica sa se finalizeze dar autoritatea contractanta, autoritatea publica in speta, din motive imputabile acelei autoritati, sa nu incheie acel contract", a declarat Cristina Traila.
Un al doilea motiv amintit de presedintele ANRMAP se refera la "evitarea intarzierilor in implementarea proiectelor majore, indiferent de sursa de finantare, dar cu precadere avand ca sursa de finantare fondurile europene". Ofertantul care se considera lezat de dreptul sau poate sesiza ANRMAP.
Autoritatile contractante care nu respecta aceste termene risca amenzi de maxim 40.000 de lei. "Vom monitoriza indeaproape acest proces de incheiere, in termenele prevazute de lege, a contractelor de achizitie publica", a subliniat Cristina Traila. mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 15:59
Peste 19 miliarde de euro au fost cheltuiti in 2009 si 2010 pentru achizitii publice, potrivit unei analize a Institutului pentru Politici Publice.
Reprezentantii IPP au prezentat cu aceasta ocazie un top 50 al societatilor comerciale si al autoritatilor publice implicate in achizitii publice, facand public un studiu pe aceasta tema care arata o clasificare a acestora.
"Studiul are ca scop sa atraga atentia autoritatilor si actorilor institutionali implicati in legatura cu faptul ca procesele de achizitie publica trebuie sa fie accesibile cetatenilor. Se constata o lipsa de transparenta si eficienta la licitatiile publice organizate. Peste 90 la suta dintre cetateni spun ca banii publici se repartizeaza pe criterii politice", a spus in cadrul unei conferinte de presa Violeta Alexandru, director al IPP Bucuresti.
Top 50 contracte atribuite
In topul 50 prezentat de IPP pe primele locuri in ceea ce priveste contractele atribuite se afla SC Tehnologica Radion (cu peste 386 milioane euro contractati si 65 de contracte), urmata de SC Fise Electrica Serv SA - SISE Electrica Muntenia Nord AISE Galati (pestre 327 milioane euro contractati si 458 contracte), Delta ACM (cu peste 308 milioane euro contractati si 78 de contracte), BCR (306 milioane euro contractati si 70 de contrate).
Pe primele locuri se mai afla SC Spedition UMB SRL Bacau, Astra Vagoane, BRD, Strabag , OMV Petrom, Confort SA s.a.
Potrivit aceluiasi studiu, dupa valoarea contractelor atribuite pe... mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 19:58