Presedintele Comisiei pentru Transporturi si Infrastructura, deputatul PNL Marius Bodea, sustine ca autostrada Iasi-Targu Mures este eligibila pentru finantare din fonduri europene, adaugand ca exista vointa politica necesara pentru realizarea lucrarii.
Deputatul Marius Bodea afirma ca inclusiv tronsonul Targu Neamt-Iasi urmeaza a fi realizat din bani europeni, dupa ce Cabinetul Orban va renunta in scurt timp la solutia parteneriatului public-privat propusa de guvernarea PSD.
"Proiectul autostrazii Iasi-Targu Mures este eligibil pentru finantarea integrala din fonduri europene nerambursabile. Exista vointa politica necesara pentru a face proiectul, iar important este ca in viziunea Uniunii Europene, autostrada A8 este un proiect necesar de implementat", a declarat, intr-un comunicat de presa, presedintele Comisiei pentru Transporturi si Infrastructura, deputatul PNL Marius Bodea.
Liberalul considera ca reprezentantii PSD incearca "sa manipuleze si sa creeze controverse inutile", inducand ideea ca tronsonul Iasi-Targu Neamt nu se va face din bani europeni.
"Finantarea sectorului de autostrada, denumit generic Tg. Neamt-Iasi-Ungheni, nu este contractata deocamdata din fonduri UE, deoarece actuala forma juridica inventata de PSD - anume parteneriatul public-privat - nu permite acest lucru. Fantasmagoria PPP inseamna tocmai renuntarea la fonduri europene, dat fiind ca Uniunea Europeana nu are cum sa plateasca bani in locul finantatorului privat", a precizat... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 18:46
Guvernul a adoptat, joi, o ordonanta simpla privind masuri legate de imbunatatirea absorbtiei de fonduri europene pentru IMM-uri si autoritatile administratiei publice locale. Potrivit Executivului, actul normativ este necesar pentru evitarea riscului dezangajarii de fonduri UE in anul 2019.
"In primul rand este o masura in beneficiul IMM-urilor in sensul ca acestora li se va oferi oportunitatea finantarii proiectelor din fonduri europene pentru a sprijini dezvoltarea acestui sector si competitivitatea.
Practic, se asigura prin adoptarea acestei ordonante cadrul legal semnarii de contracte de finantare in limita a 200% din alocarea pentru Axa prioritara 2 - Imbunatatirea competitivitati intreprinderilor mici si mijlocii din cadrul POR coordonat de MDRAP", a explicat, la finalul sedintei de Guvern, purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.
Potrivit notei de fundamentare a ordonantei, este nevoie de sporirea ritmului de implementare a POR pentru ca "tinta minim de realizat pentru evitarea dezangajarii fondurilor europene in anul 2019, la nivelul Programului Operational Regional este in suma de 601 milioane euro" si "pana in prezent, din cele peste 2.500 contracte de finantare semnate, doar un numar de 132 au contracte de executie lucrari atribuite", lucru care "a condus la revizuirea in minus a graficelor de rambursare transmise de catre beneficiari".
A doua masura introdusa prin ordonanta vine in sprijinul autoritatilor administratiei publice locale in... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 18:35
Ministerul Muncii, autoritatea de management a Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a atribuit un contract de peste 5,9 milioane de lei (1,34 milioane de euro) unei firme italiene pentru "asigurarea sprijinului necesar beneficiarilor POSDRU pentru gestionarea eficienta si eficace a proiectelor pe care le implementeaza".
Practic, italienii de la Lattanzio Associati Public Sector vor organiza sesiuni de formare si tutorat pentru administratii si autoritatile locale care au luat fonduri europene sa gestioneze banii europeni.
Contractul a fost atribuit prin licitatie deschisa, fara a se organiza o licitatie electronica. La licitatie au participat 8 companii, insa doar 2 oferte au fost admise. Criteriul luat in calcul pentru atribuirea contractului a fost pretul cel mai scazut.
Compania italiana, specializata pe consultanta pentru administratiile publice potrivit informatiilor postate pe site-ul de prezentare, a subcontractat deja o parte din acest contract catre Ernst & Young. Practic, E&Y a primit aproape 19 procente din valoarea totala a proiectului, adica in jur de 1,1 milioane de lei (253.000 de euro) pentru desfasurarea sesiunilor de formare si a celor de tutorat.
Si expertii BEI sar in ajutorul Romaniei, pe bani grei
Nu este prima "miscare" de acest gen din partea autoritatilor de management. In incercarea disperata de a ajunge la o rata de absorbtie record pana la finalul lui 2015, se recurge si la ultimele solutii:... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 13:37
Ministerul Fondurilor Europene pune "soarta" a doua programe operationale extrem de importante pentru Romania pe mainile unor experti de la Banca Europeana de Investitii (BEI). Expertii costa 7,5 milioane de euro si trebuie sa "faca minuni" pentru Programul Operational Transporturi si Programul Operational Mediu.
Dupa ce a "tocat" mai bine de 6 milioane de euro pentru pregatirea personalului din sistemul de absorbtie a fondurilor europene si alti 7 milioane de euro pentru a angaja experti din privat, Ministerul Fondurilor Europene a anuntat o "noua investitie" in personal: ajutor de 7,5 milioane de euro din partea a sapte experti ai Bancii Europene de Investitii (BEI). Practic, un expert "ne costa" putin peste un milion de euro.
Suma acopera plata expertilor pe o perioada de doi ani, dar si achitarea unor servicii contractate de BEI de la terti. Acordul este finantat din fonduri europene, prin intermediul Programului Operational Asistenta Tehnica.
In cadrul acestui acord, Ministerul Fondurilor Europene va contracta sapte experti BEI care vor oferi consultanta Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial Transport, Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial Mediu, dar si MFE.
Expertii Bancii Europene de Investitii vor avea calitatea de consultanti independenti si vor oferi sprijin in toate etapele implementarii proiectelor din sectoarele mentionate: de... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 20:08
Romania risca sa piarda 2,5 miliarde de euro pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), program ce se adreseaza cu predilectie companiilor.
Autoritatile de la Bruxelles iau in calcul suspendarea programului, fiind nemultumite de modul in care s-a incercat rezolvarea problemelor din acest sistem.
Programul structural este in faza de presuspendare inca din 2010. Practic, de atunci Romania nu a mai primit "un euro" pentru proiectele depuse pe POS CCE.
"Nu am primit aceste dovezi inca. Daca programul este supendat, nu inseamna pierderi de bani sau ca programul este finalizat. Inseamna ca e o alta avertizare si Romania trebuie sa indeplineasca conditiile pentru ca platile sa se reia", a declarat Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant al comisarului european pentru politica regionala, citata de Digi24.
Suspendarea POS CCE inseamna o noua gaura in bugetul de stat
Totusi, si o eventuala suspendare ar putea crea serioase probleme autoritatilor de la Bucurestui care asteptau o deblocare a fondurilor pe acest program in aceasta luna. Dupa presuspendarea programului, Ministerul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri, condus de Maria Grapini, a asigurat finantarea proiectelor aflate in derulare din trezoreria statului.
Romania a platit in primul trimestru 90 milioane euro pentru proiectele din cadrul programului POS CCE in primul trimestru al anului, iar in 2012 s-au platit circa 20 de milioane de euro. In situatia in care fondurile... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 13:50
Ministerul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici explica, intr-un interviu acordat Business24, masurile pe care le are in vedere pentru fluidizarea sistemului de accesare a finantarii nerambursabile. Se iau in considerare inclusiv responsabilizarea bancilor in procesul de evaluare si angajarea unor experti din privat.
"Acum, din pacate, avem unul dintre cele mai stufoase sisteme pe fonduri europene din Europa. Vreau sa eliminam toate etapele inutile din intregul proces de absorbtie a fondurilor europene, adica din momentul in care este depus un proiect si pana cand ajung banii la beneficiar", a declarat Teodorovici.
Blocarea POSDRU si intarzierile de plata au "ucis" o parte din proiectele care depindeau de aceasta finantare, au inchis organizatii, iar angajatii si-au pierdut locurile de munca. A realizat Ministerul Fondurilor Europene un bilant al pierderilor din economie?
Ministerul Fondurilor Europene nu a realizat un astfel de studiu, dar este clar ca, din pacate, pentru multi beneficiari efectele au fost negative. Acest lucru s-a intamplat din cauza problemelor aparute in gestionarea fondurilor europene in perioada 2009-2011. In prezent, eforturile mele si ale Ministerului Fondurilor Europene, dar si toate resursele disponibile, se concentreaza in directia implementarii acelor masuri care vor duce la cresterea ratei de absorbtie.
Vom avea insa anumite estimari care vor cuantifica, intr-o oarecare masura, pagubele pe care le-a generat blocarea POS DRU... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 12:30
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat ca se angajeaza ca la sfarsitul exercitiului financiar sa aiba cea mai mare rata de absorbtie din toate programele operationale sectoriale, in conditiile in care acum are o rata de contractare de peste 80%.
"In ceea ce priveste situatia fondurilor europene la POS Transporturi, da, este cea mai mica rata de absorbtie si eu m-am angajat si ma angajez ca la sfarsitul exercitiului financiar sa am cea mai mare rata din toate programele operationale sectoriale. Si veti vedea ca voi fi acolo. Astazi, cu toate ca sunt doar de patru luni in minister, am o rata de contractare de peste 80%", a afirmat, duminica, Fenechiu, la Pro TV.
Seful de la Transporturi a admis ca situatia economica din Romania nu este foarte buna, insa a dat asigurari ca masurile pe care incearca sa le ia actualul Guvern vor avea efecte anul viitor. In context, el si-a exprimat increderea in activitatea Executivului.
"Situatia economica din Romania nu este in cea mai buna forma. Da (am incredere in ceea ce face Guvernul - n.r.). Cred cu tarie ca ceea ce incearca actualul Guvern sa faca va aduce Romania in situatia in care, la inceputul anului viitor, se va vedea si in buzunarele oamenilor o crestere reala", a mentionat Fenechiu.
In opinia sa, cel mai important lucru pe care autoritatile trebuie sa il faca este acela de a aduce fondurile europene in Romania.
"Sunt atat de multi bani care vin gratis si sunt bani care raman in marea lor... mai mult
Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 18:39
Cresterea contractarii fondurilor europene alocate Romaniei in transporturi cu pana la 80% si eliminarea pierderilor companiilor din subordine sunt prioritatile ministrului Transporturilor Relu Fenechiu.
Acesta a acordat vineri un interviu Agerpres in care a vorbit despre reorganizarea ministerului, privatizarile companiilor CFR Marfa, CFR Calatori si TAROM, dar si despre modul in care va functiona viitoarea companie pentru administrarea drumurilor nationale si programul de reabilitare a retelei de drumuri nationale din Romania pana in 2020.
Domnule ministru, cum veti reorganiza aparatul central al ministerului si companiile din subordine, avand in vedere ca Executivul a anuntat reducerea aparatului administrativ acolo unde acesta este excedentar?
Eu din 1990 am condus companii private si in aceste companii m-am calauzit dupa niste principii de eficientizare a acestora. Consider ca intr-o organizatie trebuie sa lucreze atatia oameni cat este nevoie pentru a desfasura o activitate optima. Astazi nu va pot spune ca voi reduce aparatul ministerului sau numarul angajatilor din companii cu 10, 20 sau 50%.
Eu va voi spune ca voi reduce numarul de angajati din companii atat cat va fi nevoie pentru ca institutia sa fie rentabila si sa functioneze la capacitate maxima.
Deocamdata, in urma analizelor pe care le-am facut, la aparatul central al ministerului vor fi reduse aproximativ 10 la suta din posturi, atat de conducere cat si de executie.
La companii nu am... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 16:30
Evitarea unei noi crize politice in Romania este cel mai important lucru pentru Comisia Europeana cu privire la tara noastra, iar problema cea mai mare a Romaniei in absorbtia fondurilor este capacitatea administrativa, a declarat Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, aflat la final de mandat.
Fost comisar european pentru multilingvism, Orban a vorbit despre procesul de absorbtie a fondurilor europene si dificultatile din acest domeniu, despre sugestiile pe care i le-a facut premierului desemnat, Victor Ponta, pentru viitoarea structura de atragere a banilor comunitari, dar si despre modul in care CE vede Romania, intr-un interviu acordat Agerpres.
Ministrul Afacerilor Europene a atras atentia ca deciziile pe care noul Parlament le va lua privind incuviintarea urmaririi penale a unor parlamentari - fosti ministri sau in cazul numirii Avocatului Poporului vor cantari greu asupra raportului suplimentar al Comisiei Europene din Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie, asteptat in ianuarie 2013, si implicit asupra deciziei Consiliului JAI privind eventuala aderare a Romaniei la spatiul Schengen.
La inceputul mandatului, in septembrie 2011, v-ati fixat ca obiectiv cresterea ratei reale de absorbtie a fondurilor structurale de la 3,7%, cat era atunci, la 20% pana la finalul mandatului. La finele lunii noiembrie 2012, rambursarile de la Comisia Europeana se ridica undeva la 9,72%. Au mai crescut intre timp?
Rambursarile nu au crescut, dar cererile... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:49