Atunci cand semnezi contractul pentru un credit bancar, ti se aduce la cunostinta ca ai o lunga lista de obligatii, dar trebuie sa stii ca tu, in calitate de client, ai si foarte multe drepturi, unele poate "ascunse" in acelasi contract sau chiar "uitate".
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, unele drepturi pe care nu stiai ca le ai atunci cand vrei un imprumut de la banca.
Astfel ca, in cazul in care consumatorul sau sotul/sotia acestuia se afla in una dintre urmatoarele situatii: somaj, reducere drastica a salariului, deces, dobanda penalizatoare nu poate depasi cu mai mult de doua puncte procentuale rata dobanzii curente.
Prin reducerea drastica a salariului se intelege o reducere de cel putin 15% din valoarea acestuia. Aceasta dobanda va fi perceputa pana la incetarea evenimentului care a generat reducerea veniturilor, dar nu mai mult de 12 luni. In caz de deces, perioada nu poate fi mai mica de 6 luni.
Mai trebuie sa stii ca ai dreptul sa te retragi din contractul de credit, fara a invoca motive, intr-un termen de 14 zile de la incheierea lui.
De asemenea, mai ai dreptul de a opta pentru rambursarea creditului in rate egale sau rate descrescatoare. La cerere si gratuit, banca trebuie sa iti puna la dispozitie un exemplar al contractului de credit inainte de semnare.
In plus, in cazul anumitor credite, ai dreptul de a solicita inlocuirea garantiei imobiliare initiale cu o alta garantie.
Rubrica "Educatie Financiara" este... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 10:31
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronuntat, joi, intr-o cauza importanta pentru procesele dintre clienti si banci pe clauzele abuzive din contractele de credit.
Decizia CJUE inclina balanta in favoarea consumatorilor care au fost afectati de formularile ambigue ale bancilor privind calculul dobanzilor, iar comisionul de risc este, practic, desfiintat, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de avocatul Marius Coltuc.
Institutia a raspuns la intrebarile preliminare trimise de Tribunalul Specializat Cluj intr-un litigiu dintre Volksbank Romania si doi clienti ai bancii, sotii Matei.
Procesul
Acestia au luat doua credite de la Volksbank in martie 2008, unul de nevoi personale de 8.000 de euro, cu o dobanda fixa de 9%, comision de risc de 0,74% si o DAE de 20,4% - probabil pentru avans - rambursabil in cinci ani, si unul ipotecar, pentru achizitia unei locuinte, de 103.710 franci elvetieni, cu o dobanda anuala de 3,99% si un comision de risc lunar de 0,22%,... citeste mai departe despre "Comisioane abuzive in contractele de credit: Ce decizie importanta a luat Curtea de Justitie a UE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Martie 2015, ora 17:30
Contractul de credit este actul prin care banca acorda, promite sau stipuleaza posibilitatea de a acorda unui client un imprumut si trebuie sa cuprinda informatii esentiale prevazute de legislatia in vigoare. De asemenea, exista anumite clauze contractuale care sunt interzise si care nu trebuie sa se regaseasca in document sub nicio forma. In plus, pe parcursul derularii contractului de credit, banca nu are voie sa efectueze anumite operatiuni.
Guvernul a acordat recent avize favorabile unor initiative legislative aflate in dezbatere in Parlament. Este vorba despre proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice si cel referitor la convertirea in lei a creditelor in valuta la cursul de schimb de la data conversiei.
Citeste mai multe despre Ce informatii trebuie sa contina contractul de credit? Iata la ce trebuie sa fiti atenti cand semnati documentul! pe Avocatnet.ro. mai mult
Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 16:30
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) apreciaza ca Banca Nationala a Romaniei a protejat sistemul bancar si contractele de credit care cuprind clauze abuzive, motivand stabilitatea financiara, atitudine care nu avantajeaza insa nici consumatorii nici institutiile de credit.
"Cel putin la nivelul BNR a existat o atitudine de protejare a sistemului bancar si a contractelor existente, cu clauze abuzive, motivandu-se stabilitatea financiara. Dar stabilitatea sistemului bancar nu poate fi obtinuta cu pretul dreptului la o viata decenta a consumatorului", a declarat miercuri presedintele AURSF, Alin Iacob.
El a aratat ca in anii 2005 - 2008 clientii aveau un grad inalt de incredere in sistemul financiar si nu s-au asteptat ca bancherii sa introduca in contractele de credit predefinite clauze abuzive, mergand pe buna-credinta a acestora.
Pe de alta parte, sistemul bancar a beneficiat de reputatia Bancii Nationale a Romaniei, care era privita ca un garant al integritatii bancilor.
Iacob crede ca sistemul bancar ar trebui sa vina in intampinarea clientilor, macar in al doisprezecelea ceas, si sa ofere solutii pentru a nu ajunge ca instantele sa fie pline de procese impotriva bancilor.
"Daca se va intelege acest lucru, stabilitatea financiara obtinuta va fi una temeinica si va permite evitarea la apelul instantei", a continuat Iacob.
Presedintele AURSF a mai aratat ca nu intelege cum i-au convins autoritatile pe expertii de la FMI sa... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 16:10
Clauzele abuzive se regasesc nu doar in contractele de credit incheiate cu bancile, ci si in contractele care nu au fost negociate direct cu consumatorul, adica in cele standard preformulate, au declarat avocatii consultati de AvocatNet.ro.
"De cele mai multe ori consumatorului i se impune o anumita conduita contractuala prestabilita, fara posibilitati de negociere, asa cum exista de regula in contractele incheiate intre parti care nu au calitatea de consumator si, respectiv, de profesionist", a declarat pentru AvocatNet.ro Madalina Pascu.
Desi contractele incheiate intre profesionisti si consumatori nu pot fi negociate, totusi legislatia in vigoare impune anumite conditii.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 17:58
Contractele de credit pot ascunde mai multe capcane, carora clientii mai putin informati risca sa le cada prada, in ciuda ultimelor reglementari legislative.
Chiar in aceasta saptamana, Volksbank a fost obligata prin hotarare irevocabila de catre Judecatoria Sectorului 2 sa plateasca daune morale in trei procese, pentru clauze abuzive.
"In primul rand, trebuie sa fie atenti la cuantumul comisioanelor si la conditiile in care acestea sunt percepute. De asemenea, trebuie sa fie atenti la tipul dobanzii si la conditiile in care aceasta poate fi modificata si la factorii care ar putea determina declararea scadentei anticipate", a explicat avocatul Avram Codrut, care a reprezentant clientii bancii din cele trei procese.
Totusi, in prezent, datorita modificarilor legislative dupa scandalul provocat de OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, prevederile privind ratele dobanzilor si comisioanele sunt clar explicate si vizibile in contracte. Raman, insa, alte probleme ascunse la care ar trebui sa fiti atenti, daca doriti sa contractati un credit.
Potrivit avocatului Ionut Mateescu, persoanele interesate de credite trebuie sa vada exact cu ce garanteaza, acest aspect fiind adesea neinteles sau gresit interpretat de clienti.
"De multe ori, bancile cer garantii reale sub forma unor ipoteci instituite asupra bunurilor, dar cer si garantii personale, sub forma unor fideiusiuni. Acest lucru inseamna ca persoana garanteaza cu toate bunurile sale obligatiile pe... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 08:57
Astazi, 6 decembrie, este ultima zi in care tinerii cu varste de pana la 35 de ani mai pot depune proiecte pentru a primi un credit nerambursabil de pana la 10.000 de euro, anunta Agentia Nationala pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri.
Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri se adreseaza tinerilor cu varste de pana la 35 de ani care vor sa inceapa o afacere.
Astfel, acestia pot depune proiecte pentru a primi un credit nerambursabil de pana la 10.000 de euro din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare.
Citeste mai multe despre Ultima zi in care tinerii mai pot aplica pentru creditele nerambursabile de pana la 10.000 euro pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 11:53
Majoritatea romanilor nu vor mai apela la un credit bancar in 2012, arata rezultatele unui sondaj realizat de Business24.
Intrebati daca vor mai alege sa ia un credit anul acesta, 57,74% dintre respondenti au declarat ca nu vor mai face acest pas. In conditiile in care piata muncii este din ce in ce mai volatila, reticenta romanilor de a se mai imprumuta este usor de inteles.
Cu toate acestea, situatia economica fie permite unora sa plateasca rate, fie ii impinge intr-o situatie in care nu pot ocoli luarea unui imprumut. 10,71 procente dintre cei care au raspuns sondajului Business 24 au declarat ca vor semna in cursul acestui an un contract de credit.
Doar 7,14% dintre respondenti au declarat ca momentan nu stiu daca vor apela sau nu la banca, probabil asteptand sa vada in ce directie va merge economia tarii, dar si cat de pline le vor fi buzunarele.
Decizia Bancii Nationale a Austriei de a limita creditarea in Europa de Este a impins subsidiarele romanesti ale unor mari banci austriece sa creasca dobanda la creditele acordate. In situatia economica actuala din Europa, analistii preconizeaza ca aceeasi masura va fi luata si de alte tari, ceea ce inseamna ca majoritatea bancilor din Romania vor majora dobanzile.
BCR si Raiffeisen au facut deja acest pas dupa ce s-au vazut cu fonduri limitate.
1,79% dintre cei care au raspuns sondajului Business 24 au declarat ca intentionau sa ia un credit in 2012, dar s-au razgandit odata cu anuntul celor doua mari... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 18:19
Valoarea creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a crescut in noiembrie cu 1,3% fata de nivelul din octombrie, la 223,82 miliarde lei, iar in ritm anual a avansat cu 7,6%, potrivit datelor prezentate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Pe segmente, creditarea in lei a crescut cu 1%, pana la 81,53 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in valuta au sporit cu 1,4%, la echivalentul a 142,29 miliarde lei.
In ceea ce priveste creditarea populatiei, valoarea imprumuturilor in lei a coborat cu 0,5%, la 35,29 miliarde lei, in timp ce creditele in valuta au urcat cu 0,9%, la valoarea echivalata in lei de 69,25 miliarde.
Creditarea companiilor a sporit cu 2,2% pe componenta in lei, la 46,24 miliarde lei si a avut un avans de 1,9% pe cea in valuta, la 73,04 miliarde lei.
Analizand evolutia din ultimele 12 luni, creditele in lei acordate populatiei s-au redus in noiembrie cu 2,5% fata de luna similara din 2010, in vreme ce imprumuturile in valuta au crescut cu 5,6%.
Creditele in lei acordate companiilor au crescut in noiembrie, in ritm anual, cu 13,2%, iar cele in valuta au sporit cu 11,9%. Per ansamblu, creditarea in lei a crescut cu 5,8% in ritm anual la finalul lunii noiembrie, in vreme ce creditarea in valuta a sporit cu 8,7%.
Creditul guvernamental s-a majorat in noiembrie cu 3,8%, pana la 65,67 miliarde lei. La 30 noiembrie 2011, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 12,7% (8,9% in termeni reali) fata de 30 noiembrie 2010.... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 12:12