Senatul a respins marti, in calitate de prima camera sesizata, ordonanta de guvern privind introducerea pentru angajatori a obligatiei de a plati CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru salariatii cu timp partial de munca.
Votul din plenul Senatului vine dupa ce si Comisia de Buget-Finante a aceleiasi Camere, condusa de social-democratul Eugen Teodorovici, a adoptat un raport de respingere a ordonantei la finalul lunii trecute.
Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.
Guvernul a aprobat, in sedinta din 20 iulie, o ordonanta privind introducerea pentru angajatori a obligatiei de a plati CAS si CASS la nivelul salariului minim, astazi de 1.450 lei, pentru salariatii cu timp partial de munca, indiferent daca remuneratia este sub nivelul salariului minim, exceptie de la aceasta prevedere facand elevii, studentii si pensionarii.
La acest moment, din calculul guvernantilor rezulta ca sunt, in total, 500.000 de contracte de munca part-time.
Opozitia a criticat dur la vremea respectiva masura si a cerut Avocatului Poporului sa o atace la Curtea Constitutionala, lucru care nu s-a intamplat insa.
Citeste si Cati angajati ai birourilor parlamentare lucreaza part-time si vor fi obligati sa plateasca contributiile cel putin la nivelul salariului minimConsiliul pentru IMM-uri desfiinteaza punct cu punct noile taxe pentru angajatii part-time impuse de Guvern ...citeste mai departe despre "Senatul... mai mult
Marti, 10 Octombrie 2017, ora 19:07
De la 1 august, angajatii cu contracte part-time platesc contributiile la pensii si sanatate cel putin la nivelul salariului minim, potrivit unei masuri adoptate de Guvern. Dar cati angajati la birourile parlamentarilor ar putea intra sub incidenta acestei schimbari legislative?
In prezent, conform datelor analizate de Profit.ro, dintr-un total de 814 de contracte de munca incheiat la biourile parlamentare ale deputatilor, 316 sunt contracte part-time.
Potrivit sursei citate, acestia au fost informati ca, potrivit unui ordin al ministrului Finantelor, ei vor fi obligati sa depuna lunar la Camera Deputatilor o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca venitul realizat din salarii in luna respectiva este mai mare decat salariul minim brut garantat pe tara.
Ce prevede masura
Masura adoptata de Guvern prevede ca CAS-ul si CASS-ul platite la stat nu vor putea fi mai mici decat valoarea calculata la nivelul salariului minim brut pe economie, chiar daca salariatul are un contract part time sau cu plata in acord si este platit cu mai putin decat salariul minim.
Exista cateva exceptii de la aceasta regula:
- elevi sau studenti cu varsta pana in 26 de ani;- ucenici in varsta de pana la 18 ani; persoane cu dizabilitati care, prin lege, au posibilitatea sa lucreze mai putin de opt ore pe zi;- pensionari pentru limita de varsta in sistemul publice de pensii, cu exceptia celor care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum... mai mult
Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 16:26
Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" solicita Guvernului sa dezbata urgent in Consiliul National Tripartit de Dialog Social masurile de politica fiscala pe care vrea sa le introduca, inclusiv impozitarea salariilor part-time la nivelul salariului minim.
"Desi definitia muncii nedeclarate (munca la gri si munca la negru) este una restrictiva in legislatia romaneasca, avem convingerea ca se pot gasi mecanisme adecvate care sa reduca si sa descurajeze fenomenul, cu conditia ca acestea sa fie propuse spre adoptare dupa o analiza temeinica, impreuna cu toti partenerii sociali, astfel incat efectul sa fie cu adevarat de descurajare a practicilor de evaziune in acest domeniu si nu de bulversare, in egala masura, a angajatilor si angajatorilor", transmite Cartel Alfa.
Sindicalistii spun ca modificarea Codului Fiscal prin impozitarea salariilor part-time la nivelul salariului minim pune presiune asupra angajatorilor care au nevoie reala de persoane angajate pe program scurt, crescandu-le costurile nejustificat, dar prejudiciaza si interesele salariatilor.
"In contextul in care, conform programului de guvernare, de la 1 ianuarie 2018 este prevazut transferul contributiilor ce revin angajatorului in sarcina salariatului, acest lucru nu va determina decat o exploatare suplimentara a lucratorului, scazand valoarea salariului net a acestuia", adauga sindicatul.
Acesta considera ca introducerea unor "mecanisme heirupiste" fara ca ele sa fie discutate inainte cu... mai mult
Vineri, 21 Iulie 2017, ora 19:06
Contributiile la pensii si la sanatate platite la stat nu vor putea fi mai mici decat valoarea calculata la nivelul salariului minim brut pe economie, chiar daca salariatul are un contract part time sau cu plata in acord si este platit cu mai putin decat salariul minim.
Exista cateva exceptii de la aceasta regula:
- elevi sau studenti cu varsta pana in 26 de ani;
- ucenici in varsta de pana la 18 ani; persoane cu dizabilitati care, prin lege, au posibilitatea sa lucreze mai putin de opt ore pe zi;
- pensionari pentru limita de varsta in sistemul publice de pensii, cu exceptia celor care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta cu cea din sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
- persoanele care cumuleaza venituri de cel putin nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata din mai multe contracte individuale de munca.
Noile reglementari urmeaza sa intre in vigoare la 1 august si sa se aplice incepand cu veniturile aferente lunii august 2017.
"Social, masura are rolul sa protejeze aceste categorii de salariati asigurandu-le dreptul la pensie si la servicii medicale in sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul sa limiteze situatiile in care contractele de munca cu timp partial sunt incheiate pentru evitarea impozitarii potrivit regulilor prevazute pentru contractele individuale de munca cu timp normal de lucru... mai mult
Joi, 20 Iulie 2017, ora 20:22
Guvernul a aprobat, joi, in sedinta, o ordonanta prin care angajatorii sunt obligati la plata contributiilor CAS si CASS la nivelul salariului minim, astazi de 1.450 lei, pentru angajatii part-time, indiferent daca remuneratia este sub nivelul salariului minim.
"Vom lua in dezbatere un act normativ foarte discutat in ultimul timp, care implementeaza plata CAS si CASS de catre angajator la nivelul salariului minim pe economie pentru angajatii cu part-time.
In fapt, devenise o practica si este astazi o practica - angajatii sa fie tinuti cu part-time cu patru ore, cu cinci ore, cu doua ore si platit diferenta pana la salariul minim din mana, la negru, eludand statul", a declarat premierul la inceputul sedintei Executivului.
Mihai Tudose a precizat ca studentii, pensionarii si elevii vor fi exceptati de la prevederile actului normativ.
Tot printre exceptii se afla ucenicii in varsta de pana la 18 ani, persoanele cu dizabilitati carora li s-a recunoscut prin lege dreptul de a lucra mai putin de 8 ore pe zi sau cei care obtin venituri din mai multe contracte de munca dintre care unul cu norma intreaga.
La acest moment, din calculul guvernantilor rezulta ca sunt, in total, 500.000 de contracte de munca part-time.
Obligatia de plata la acest nivel a contributiei la pensie si sanatate pentru contracte part-time este prevazuta, in noul program de guvernare, sa fie introdusa din luna august a acestui an. Initial, termenul avansat, prin programul de convergenta... mai mult
Joi, 20 Iulie 2017, ora 18:05