Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca pe 15 mai iesim din starea de urgenta si intram in cea de alerta. In vreme ce autoritatile pregatesc cateva scheme de ajutor pentru afacerile afectate de criza creata in contextul pandemiei de COVID-19, ce optiuni au angajatorii care nu-si pot redeschide afacerile in ceea ce priveste angajatii?
Pentru a afla detalii despre concedieri si preaviz in aceasta perioada, am stat de vorba cu Gabriela Dinu, Asociat Manager si unul dintre coordonatorii ariei de practica pentru Dreptul Muncii in cadrul casei de avocatura NNDKP.
Iata 7 lucruri importante de stiut pe aceasta tema:
1. Care este procedura de preaviz (conform Codului Muncii) in contextul crizei coronavirus? S-a schimbat ceva in contextul pandemiei din acest punct de vedere?
Procedura de preaviz stabilita de Codul Muncii a ramas aceeasi, nesuferind modificari in contextul crizei generate de coronavirus. Astfel, au ramas neschimbate dispozitiile referitoare la durata minima a preavizului de 20 zile lucratoare in cazul incetarii contractului de munca din initiativa angajatorului (concedierea pentru desfiintarea postului, concedierea pentru necorespundere profesionala, de exemplu), precum si la durata maxima de 20 sau 45 de zile lucratoare in cazul incetarii raportului de munca din initiativa angajatului (demisie), in functie de pozitia ocupata de catre angajatul demisionar (executie sau conducere).
In schimb, prin Decretul Prezidential nr. 240/14.04.2020 (numit in... mai mult
Miercuri, 06 Mai 2020, ora 00:00
In primul nostru articol pe tema preavizului datorat de angajator la desfacerea contractului individual de munca (CIM) ne-am referit la cateva aspecte generale, cum ar fi ce este preavizul, cui, cum si cand trebuie acordat acesta si cum se calculeaza el in mod corect. In acest al doilea articol ne vom referi, pe scurt, la cateva probleme practice ivite in practica noastra de dreptul muncii.
Ca si in cazul primului articol, dorim sa atragem atentia ca in cele ce urmeaza ne referim in mod exclusiv la preavizul datorat de angajator, in cazul concedierilor care impun aceasta obligatie, si nu si la cel datorat de angajat in cazul demisiei.
1. Care este timpul de lucru in perioada de preaviz?
Am ales sa incepem cu aceasta intrebare, intrucat contextul in care ne-a fost ea adresata ne-a aratat ca atat angajatorii din mediul privat, cat si angajatii acestora, se afla intr-o usoara confuzie cu privire la modul de desfasurare a raporturilor de munca pe durata preavizului.
Din nefericire, reglementarea actuala din Codul Muncii (CM) nu este suficient de expresa decat in cazul preavizului datorat de angajat in cazul in care demisioneaza, caz in care art. 81 alin. (5) din CM prevede foarte clar ca pe durata preavizului, CIM continua sa isi produca toate efectele.
Sfatul avocatului: Tot ce vrei sa stii despre preaviz (I)
Cu toate acestea, chiar si in lipsa unui text similar in cazul preavizului acordat de catre angajator, concluzia va fi aceeasi si in acea ipoteza,... mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 18:00
1Incetarea unui contract de munca poate pune probeme serioase angajatorilor, caci procedura difera, in functie de motivul care sta la baza desfacerii contractului. Fie ca e vorba de acordul partilor, concediere, demisie sau alte temeiuri, legislatia impune respectarea unei proceduri riguroase si intocmirea unor documente obligatorii.
Contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor (la data convenita de acestea);
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti (salariat sau angajator; cazurile sunt strict delimitate de Codul muncii).
Citeste mai multe despre Afla cum poti incheia legal orice tip de contract de munca pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 11:20
Salariatul care doreste incetarea contractului de munca o poate face doar in baza unei demisii, pe care o va comunica angajatorului. Angajatul nu este obligat sa motiveze demisia, insa este obligat sa respecte o perioada de preaviz, pentru a permite angajatorului sa gaseasca un inlocuitor.
Salariatul care doreste incetarea contractului individual de munca va informa angajatorul de acest fapt, dandu-si demisia, dupa cum se stipuleaza in Codul Muncii.
"Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz". - Art. 81, Codul Muncii.
Conform legislatiei, angajatul nu este obligat sa motiveze demisia, pe cand angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului.
Citeste continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 18:59
Peste 78.000 de noi contracte de munca au fost inregistrate in primele patru zile de la intrarea in vigoare a noului Cod al muncii, respectiv in intervalul 2-5 mai, anunta reprezentantii Ministerului Muncii, transmite NewsIn.Domeniile in care s-au inregistrat contractele individuale de munca sunt: constructii, industria prelucratoare, comert, hoteluri si restaurante, tranzactii imobiliare, transport si agricultura, sanatate si asistenta sociala, productia si furnizarea de energie electrica si termica, invatamant, distributia apei, salubrizare, activitati de decontaminare, intermedieri financiare si asigurari.
"In acelasi interval, s-au intensificat controalele si actiunile pentru eliminarea muncii la negru.
Inspectia Muncii, in colaborare cu Inspectoratul General al Politiei Romane, Jandarmeria Romana si Garda Financiara va desfasura in perioda 02 - 31 mai 2011 actiuni intensive de control in vederea reducerii incidentei muncii la negru, conform Planului Comun de Actiune privind reducerea incidentei muncii nedeclarate", spune Dantes Nicolau Bratu, inspector general de stat la Inspectia Muncii.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca in primele doua zile de la intrarea in vigoare a Codului Muncii au fost inregistrate 42.000 de contracte de munca noi, fata de doar 10-12 cat se realizau pe zi inainte de noul act normativ.Boc, care asigura interimatul la conducerea Ministerului Muncii dupa demisia lui Ioan Botis, a precizat ca, in urma controalelor efectuate in tara... mai mult
Vineri, 06 Mai 2011, ora 17:33
Termenul de preaviz impus angajatului care demisioneaza va fi extins de la maximum 15 zile la cel putin 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, si de la 30 la 45 zile pentru salariatii cu functii de conducere, releva proiectul de modificare a Codului Muncii, obtinut de MEDIAFAX.Documentul stabileste totodata ca angajatorul va fi obligat sa inregistreze demisia salariatului, iar refuzul va da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
"Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere", se arata in proiect.
Forma actuala a Codului Muncii stabileste ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau in contractele colective de munca si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Proiectul stabileste totodata in mod clar ca un contract individual de munca este suspendat de drept si pentru participarea la greva, dar fara ca suspendarea sa fie efectuata din initiativa salariatului.
In acelasi timp, prevederea conform careia contractul individual de munca poate fi suspendat din... mai mult
Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 16:38