O jumatate de milion de contracte individuale de munca sunt suspendate in prezent, a declarat, luni, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Statul este pregatit pentru acoperirea indemnizatiei de somaj tehnic pentru un milion de persoane.
"Reglementarile pe care noi le-am luat sunt aferente decretului pe care domnul presedinte l-a emis. In orizontul acestui decret, care inseamna 16 martie - 16 aprilie, noi ne-am facut o estimare in doua etape. O etapa care ar fi insemnat aproximativ 500.000 de contracte individuale de munca suspendate, respectiv 1.000.000 (de contracte de munca suspendate - n.red.).
Suntem pe la jumatatea acestui scenariu. Noi ne-am pregatit cu o estimare de 4 miliarde de lei pentru acoperirea unui numar de 1.000.000 de contracte suspendate. In acest moment suntem la jumatate. Sigur, nu inseamna ca ne asteptam ca cifra sa ramana aici, doar ne-am pregatit pentru dublul numarului pe care il avem in acest moment si suntem atenti in continuare, pe masura ce evolueaza lucrurile si discutiile noastre se reiau, pentru a fi pregatiti in orice scenariu", a declarat Violeta Alexandru, la DigiFM.
Ministrul Muncii a explicat ca angajatorii care si-au plasat angajatii in somaj tehnic pot depune incepand cu 1 aprilie solicitarile catre agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca.
"Statul va plati (somajul tehnic - n.red.), nu va plati niciun angajator urmand ca statul sa-i ramburseze banii, ci ei vor veni direct de la stat. De aceea, am si... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 12:44
Un numar de 400.000 de contracte de munca sunt suspendate in prezent, a declarat vineri ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
Aceasta a apreciat ca cei mai multi dintre angajatii cu contracte suspendate se vor regasi probabil pe listele pe care angajatorii urmeaza sa le depuna la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru obtinerea indemnizatiei de somaj tehnic pentru salariati.
"Situatia ne arata ca sunt in acest moment 400.000 de contracte de munca cu suspendare de activitate, ceea ce inseamna ca cel mai probabil cele mai multe din aceste persoane se vor regasi pe solicitarile angajatorilor (de acordare a somajului tehnic - n. r.), dar asta nu inseamna ca toate aceste persoane se vor regasi acolo. Ramane sa vedem la inceputul lunii aprilie pentru prima parte de plata, si anume pentru 16 - 31 martie, prin solicitarile adresate de angajatori, respectiv vom vedea la inceputul lunii mai pentru perioada 1 aprilie - 16 aprilie.
Reamintesc ca decretul domnului presedinte prin care s-a stabilit starea de urgenta acopera perioada 16 martie - 16 aprilie. Ca atare, angajatorii prezinta o prima situatie aferenta perioadei 16 martie - 31 martie si a doua situatie de indata ce se inchide fiscal luna martie, respectiv a doua solicitare va fi incepand cu 1 mai pentru perioada 1 aprilie - 16 aprilie", a declarat Violeta Alexandru, la Digi 24.
Ministrul Muncii a prezentat, vineri, procedura simplificata pentru accesarea de catre angajatori a... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 17:36
Contractul individual de munca pe care fiecare angajat din Romania il semneaza cu angajatorul sau prevede atat obligatii, dar si multe beneficii si masuri de protectie pentru salariat.
Legiuitorul a gandit Codul muncii astfel incat angajatorului sau sa-i fie aproape imposibil sa abuzeze de statutul sau in raport cu angajatul, iar acestuia din urma sa i se garanteze in permanenta si pe deplin drepturile civile si cele contractuale, precum plata integrala si la timp a salariului, dreptul la concediu de odihna ori cel medical, asigurarea unor conditii decente de munca, plata corespunzatoare a orelor suplimentare efectuate, tratament nediscriminatoriu pe baza de sex, religie, etnie, handicap, varsta, orientare sexuala, convingeri politice, etc., respectarea demnitatii umane si a integritatii fizice si morale, asigurarea echipamentelor de protectie si a adaptarii normei de lucru pentru munca in conditii periculoase ori vatamatoare, coroborata cu ajustarea corespunzatoare a salariului, imposibilitatea rezilierii contractului de munca de catre angajator fara temei justificat, etc.
In articolul de astazi vom vorbi pe scurt despre cum trebuie sa procedeze angajatul in conditiile in care este concediat de catre angajatorul sau ori daca, datorita nerespectarii de catre angajator a obligatiilor mai sus-amintite ori din orice alte motive, doreste sa paraseasca locul de munca in conditii perfect legale, astfel incat sa fie pe deplin protejat de prevederile Codului muncii... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 18:00
Codul muncii prevede un numar limitat de sanctiuni disciplinare pe care angajatorul le poate aplica salariatului care a savarasit o abatere disciplinara, incalcand normele legale, regulamentul intern, dispozitiile unui superior sau prevederile contractului de munca aplicabil.
Ele pot merge de la un simplu avertisment pana la desfacerea contractului individual de munca, trecand prin retrogadarea din functie si reducerea salariului. Fiecare dintre sanctiuni poate fi aplicata numai cu respectarea unei proceduri precise si intocmirea unor documente obligatorii, prevazute de legislatia in vigoare.
Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand in acest sens urmatoarele drepturi:
- sa constate savarsirea abaterilor disciplinare
- sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern.
Citeste mai multe despre Sanctionarea disciplinara a angajatilor: Ce procedura trebuie respectata pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 16:45
Conform Codului Muncii, doar anumite elemente dintr-un contract de munca pot fi modificate, printre acestea numarandu-se durata contractului, locul si felul muncii, salariul sau locul muncii.
De regula, contractul individual de munca se modifica numai prin acordul partilor si, doar ca exceptie, prin decizia unilaterala a angajatorului.
Contractul individual de munca se modifica, de regula, numai prin acordul partilor si, prin exceptie, prin decizia unilaterala a angajatorului (deci fara acordul salariatului), in caz de:
- delegare (art. 43, 44 Codul muncii)
- detasare (art. 45-47 Codul muncii)
- modificarea temporara a felului muncii, in trei cazuri prevazute de lege
Citeste mai multe despre Modificarea contractului de munca: cand folosim act aditional, cand decizie a angajatorului pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 15:25
Peste 78.000 de noi contracte de munca au fost inregistrate in primele patru zile de la intrarea in vigoare a noului Cod al muncii, respectiv in intervalul 2-5 mai, anunta reprezentantii Ministerului Muncii, transmite NewsIn.Domeniile in care s-au inregistrat contractele individuale de munca sunt: constructii, industria prelucratoare, comert, hoteluri si restaurante, tranzactii imobiliare, transport si agricultura, sanatate si asistenta sociala, productia si furnizarea de energie electrica si termica, invatamant, distributia apei, salubrizare, activitati de decontaminare, intermedieri financiare si asigurari.
"In acelasi interval, s-au intensificat controalele si actiunile pentru eliminarea muncii la negru.
Inspectia Muncii, in colaborare cu Inspectoratul General al Politiei Romane, Jandarmeria Romana si Garda Financiara va desfasura in perioda 02 - 31 mai 2011 actiuni intensive de control in vederea reducerii incidentei muncii la negru, conform Planului Comun de Actiune privind reducerea incidentei muncii nedeclarate", spune Dantes Nicolau Bratu, inspector general de stat la Inspectia Muncii.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca in primele doua zile de la intrarea in vigoare a Codului Muncii au fost inregistrate 42.000 de contracte de munca noi, fata de doar 10-12 cat se realizau pe zi inainte de noul act normativ.Boc, care asigura interimatul la conducerea Ministerului Muncii dupa demisia lui Ioan Botis, a precizat ca, in urma controalelor efectuate in tara... mai mult
Vineri, 06 Mai 2011, ora 17:33
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la Ministerul Muncii, ca dupa doua zile de controale pentru eliminarea muncii la negru au fost incheiate 42.000 de contracte de munca, ceea ce inseamna ca "42.000 de oameni au o garantie in plus la sanatate, la somaj, la pensie si un salariu conform legilor".Ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, a spus ca in 2 si 3 mai au fost facute 652 de controale la angajatori, pentru depistarea si eliminarea muncii la negru, in urma carora au fost inregistrate 42.000 de contracte de munca.
"Daca, in general, intr-o zi se inregistrau 10-12 contracte, astazi, in doar doua zile s-au inregistrat 42.000 de contracte de munca, fapt ce subliniaza eficienta Codului Muncii si a faptului ca aceste controale pe care le-am dispus intr-o maniera centralizata, cu participarea Politiei, Jandarmeriei, Garzii Financiare si a Inspectiei Muncii isi arata roadele", a precizat Emil Boc, la iesirea din sediul Ministerului Muncii.
El a precizat ca prin incheierea acestor contracte de munca "42.000 de oameni au o garantie in plus la sanatate, la somaj, la pensie si, evident, un salariu conform legilor acesei tari".
Emil Boc a adaugat ca aceste controale vor continua si ca le-a transmis tuturor inspectorilor de munca din tara ca obiectivul principal este sa fie incheiate cat mai multe contacte de munca si, in subsidiar, aplicarea sanctiunilor contraventionale sau, daca este cazul, penale.
Ministrul interimar al Muncii a adaugat ca in cele doua zile de... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 16:04
"Statul va folosi acest Cod al Muncii ca sa se debaraseze de functionarii care nu sunt angajati politic. De asemenea, angajatorii care de obicei abuzau de anumite prevederi deja existente si plateau foarte prost vor putea abuza in continuare.(…) Angajatii nu mai au nici un drept, nici o institutie care sa ii apere si nu mai au nici un motiv cu care sa mearga in fata instantei sa se apere de abuzurile pe care le fac angajatorii", a declarat fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Este legislatia muncii de acum o frana in calea investitiilor?
Codul muncii actual avea nevoie de unele revizuiri.
Intr-adevar, erau unele masuri prea stranse, proceduri prea complicate si trebuia o relansare pe piata muncii dar, de acolo si pana la a trece in extrema cealalta, mi se pare o alegere total nefericita a actualului Guvern.
Daca ne uitam la ceea ce se intampla pe piata muncii de afara, vorbim de contracte pe perioada determinata in procent de 25-27%. In astfel de cazuri, observam ca procentul somajului este la fel de ridicat, iar salariile sunt, ca medie in UE, cu 15% mai mici.
Daca in tari cu traditie, unde politicul nu ajunge sa aiba o imixtiune asa de mare peste tot, acestea sunt efectele pe care le aduce folosirea contractelor pe perioada determinata, atunci ce se va intampla in Romania?!
Trebuie sa existe o metoda care sa poata sa aduca in Romania un mod mai usor de a te angaja.
Problema este ca vom avea o piata a muncii... mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 00:20
Angajatorii care nu trimit contractele de munca la ITM cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii unui lucrator risca amenzi de 1.500 de lei pentru fiecare contract neinregistrat, iar pentru declararea unor date eronate pot primi amenzi de pana la 5.000 de lei, a decis Guvernul, transmite NewsIn.Prevederile sunt cuprinse intr-o Hotarare elaborata de Ministerul Muncii care a fost aprobata vineri de Executiv, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai Ministerului Muncii.Actul normativ prevede ca angajatorii sunt obligati sa inregistreze in Registrul general de evidenta a salariatilor elementele de identificare a tuturor salariatilor - nume, prenume, CNP, data angajarii, functia si tipul contractului - cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat.
In acelasi Registru trebuie inregistrate data si motivul incetarii contractului individual de munca.Registrul trebuie transmis la inspectoratul teritorial de munca cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre primul salariat si, ulterior, de catre fiecare nou salariat.Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii prevede ca, pentru fiecare contract neinregistrat in Registru anterior inceperii activitatii salariatilor, se aplica o amenda de 1.500 de lei, fara ca valoarea cumulata a amenzilor sa depaseasca 20.000 de lei.
Pentru completarea registrului general de evidenta a salariatilor cu date eronate se vor aplica amenzi de 3.500 - 5.000 de lei.Decizia a fost luata dupa ce... mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 17:15