Diplomatii americani sustin ca au reusit sa ii convinga pe guvernantii greci sa devina parte a proiectului de alimentare cu gaze a Europei prin gazoductul catre Marea Caspica, in locul variantei oferite de rusi cu proiectul Turkish Stream.
Washingtonul l-a avut ca emisar la Atena pe atasatul special Amos Hochstein pentru a purta discutii cu oficialii eleni.
"Turkish Stream nu exista. Nu exista un consortiu care sa il construiasca, nu exista un acord pentru construirea lui. Grecia ar trebui sa se concentreze pe varianta proiectului Trans-Adriatic pentru care si-a dat acordul", au fost argumentele lui Hochstein, dupa cum relateaza Business Insider.
Tsipras, intre ciocan si nicovala
Grecia este disperata sa obtina un pret avantajos la gaze naturale si sa aiba acces la o sursa directa de alimentare. Este si lucrul pe care mizeaza atat rusii, cat si americanii in jocul geostrategic desfasurat in jurul elenilor.
Putin i-a prezentat premierului Alexis Tsipras avantajele proiectului Turkish Stream inca de la vizita oficialului elen la Moscova de luna trecuta, iar la mijlocul saptamanii trecute a reluat negocierile prin intermediul telefonului.
Turkish Stream este varianta prin care Gazprom vrea sa evite tranzitarea Ucrainei incepand cu 2019.
Noul gazoduct este conceput sa traverseze Turcia pana la granita cu Grecia, Moscova avand nevoie doar de acordul Atenei pentru a isi asigura locul pe piata europeana de energie.
Cam in acelasi timp in care Putin se... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 14:01
O serie de discutii trilaterale intre oficialii din ministerele pentru Energie ale Bulgariei, Romaniei si Greciei se va desfasura in perioada imediat urmatoare la Sofia, pentru a stabili crearea unui coridor comun de transport al gazelor naturale.
Prima reuniune de acest fel este programata miercuri, 22 aprilie, la aceasta participand ministrul bulgar pentru Energie, Temenuzhka Petkova, omologul sau din Grecia, Panagiotis Lafazanis si secretarul de stat Mihai Albulescu, din partea romana, informeaza agentia de presa Novinite.
Proiect comun
Discutiile vizand crearea unui coridor de transport al gazelor intre cele trei tari vin ca urmare a necesitatii de intarire a securitatii energetice in zona si a diversificarii de alimentare cu gaze naturale in regiunea sud-estica a Uniunii Europene.
Oficialii si grupurile de experti din cele trei tari vor lucra sub directa coordonare a grupului de nivel inalt pentru Conectivitatea retelelor de gaz in Centrul si Sud-Estul Europei, (CESEC), organism european care, din februarie, are un birou permanent la Sofia.
Grecii, momiti de oferta Gazprom
In acelasi timp, guvernul elen este tentat sa dea un raspuns favorabil ofertei venite din partea Gazprom, de realizare a unei retele de distributie a gazelor naturale pe teritoriul Greciei, arata reporterii agentiei bulgare Novinite.
Marti, presedintele companiei ruse, Alexei Miller, s-a aflat la Atena pentru a discuta cu ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis, si premierul... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 11:18