O noua generatie de avioane de lupta rusesti ar putea sa iasa pe piata incepand cu anul viitor. Este vorba despre noul MiG-35, pe care Moscova nu vrea sa-l tina doar pentru uzul exclusiv al fortelor sale armate, cand ar putea sa-i aduca niste bani frumosi.
Precedenta generatie de avioane Mikoyan, modelul 29, opereaza deja in 30 de tari, dar comenzile au inceput sa scada, iar rusii considera ca este cazul sa se prezinte pe pietele de export cu o aeronava mai performanta, arata Defense News
Mai mult, avionul nu va mai fi produs exclusiv in uzinele din Rusia, o parte din procesul de productie putand fi externalizata, dupa cum au precizat reprezentantii Moscovei la show-ul aviatic de la Paris.
MiG-35 ar putea trece testele finale in cursul aestui an, dand drumul productiei de avioane atat pentru fortele aeriene rusesti, dar si pentru parteneri externi din Kazahstan, Asia de Sud-Est si America Latina.
In prima faza, 37 de avioane vor fi livrate fortelor aeriene ruse, desi necesarul pentru inlocuirea flotei de MiG-29 este de 258.
MiG-35 este un avion de vanatoare de generatia 4++, dar cu caracteristici superioare, dupa cum a precizat Anastasia Kravcenko, reprezentantul companiei la Paris Air Show.
"Pot sa spun ca, in acest moment, unitatile noastre de productie lucreaza la capacitate maxima. Cat despre noile contracte ce vor fi semnate, nu am libertatea de a comenta", a mentionat Kravchenko.
Noul avion nu va trage pe linie moarta variantele MiG-29 pentru... mai mult
Joi, 22 Iunie 2017, ora 06:44
Producatorii de arme din SUA au vandut mai putin arme in 2015, marcand al cincilea an consecutiv de scadere a vanzarilor, arata cel mai recent studiu al Institutului International de Cercetari pentru Pace Stockholm (SIPRI).
Procentul liber de piata a fost ocupat rapid de firme din industria apararii din Europa, cu Rusia marcand o crestere substantiala a vanzarilor de arme la nivel global, se mai arata in studiu, informeaza CNN Money.
Rusii avanseaza constant
In ciuda reducerii volumului de vanzari, americanii au in continuare cele mai mari incasari din comertul cu arme, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 209,7 miliarde de dolari.
Este cu 3% mai putin decat in 2014, dar inca reprezinta 56% din comertul global cu arme, raporteaza expertii institutului.
Producatorii din Europa si Asia incep sa erodeze insa cota de piata detinuta de firmele americane, acesta in contextul in care analistii SIPRI nu au obtinut in timp util nivelul vanzarilor realizate de China.
Rusii au continuat sa avanseze pe piata lasata libera de producatorii din SUA, dupa ce oricum in 2014 si 2013 au avut cresteri de 48%, respectiv 20% in vanzarile generate de industria apararii.
In 2015, companiile producatoare de armament din Rusia au vandut cu 6,2% mai multe arme, detinand in prezent o cota de 8,1% din piata globala de arme.
Avansul industriei de profil din Rusia va continua, in contextul in care presedintele Vladimir Putin a decis sa impulsioneze sectorul de aparare cu 20.000... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 15:38
1Prima misiune de lupta a singurului portavion rusesc s-ar putea transforma intr-un cosmar pentru Vladimir Putin. Trimiterea in estul Mediteranei a navei-amiral, portavionul Amiral Kuznetov, vine cu riscuri majore.
In 2011, Kuznetov a spintecat valurile mediteraneene intr-un exercitiu militar complex, fiind supravegheat indeaproape de vase ale marinei americane. Insa, atentia acestora nu a fost atrasa de puterea de lupta a navei, ci de riscul real de scufundare al portavionului rusesc, aminteste Foreign Policy.
Ultimul as din maneca
Portavionul este un as pe care liderul de la Kremlin vrea sa-l joace cu orice pret in confruntarea pentru Siria, chiar daca problemele navei sunt arhicunoscute.
Un incendiu izbucnit la bord in 2009 s-a soldat cu moartea unui marinar rus, o operatiune de realimentare a vasului a dus la poluarea apelor in timpul unei misiuni de antrenament si, de mai multe ori, Amiral Kuznetov si-a facut intrarea in porturi tras de remorchere, dupa ce puntea a cedat in timpul manevrelor de aterizare a aeronavelor.
Pe de alta parte, un minim succes inregistrat in misiunea de bombardare a tintelor rebele din Siria i-ar ajuta pe rusi sa-i faca o reclama mai buna, pentru a putea vinde alte nave de lupta unor parteneri traditionali, precum India, sau macar ar oferi o proba a capacitatii de lupta a avionelor MiG-29K aflate la bord.
Trucuri ieftine
Parte a arsenalului folosit de Putin in refacerea sferei de influenta a URSS in Orientul Mijlociu,... mai mult
Duminica, 25 Septembrie 2016, ora 14:13
Petrol, arme, energie nucleara si banii aferenti cumpararii acestora, cam asta gasesti in sacul de cadouri asezat sub masa negocierilor dintre Vladimir Putin si premierul indian Narendra Modi, derulate cu ocazia summit-ului Rusia-India din 23 decembrie.
Cele doua tari mentin relatii comerciale importante de peste patru decenii, in ciuda schimbarilor politice survenite in ambele state. In ultimul timp insa, schimburile comerciale dintre Rusia si India au scazut de la 9 miliarde de dolari la doar 3 miliarde, anunta Quartz.
O noua relatie
Din punctul de vedere al Moscovei, India a fost pana acum un client captiv al Rusiei in sectorul Apararii si al Energiei.
Noua optica a sefului guvernului de la New Delhi, reprezentata de sloganul "Made in India", arata ca de aceasta data Narendra Modi ar putea sa pretinda o relatie mult mai stransa decat cea dintre un simplu cumparator de marfuri si producatorul acestora.
Intre 2012 si 2014, relatiile bilaterale dintre Moscova si India s-au situat la 9-10 miliarde de dolari, desi ambii lideri si-au asumat angajamentul de a dezvolta nivelul schimburilor comerciale la 30 de miliarde de dolari pana in 2025.
De la client la coproducator
Desi in mod traditional India s-a aprovizionat constant de pe piata de armament din Rusia, diverse problem intervenite in asigurarea servicului la tehnica militara, asigurarea pieselor de schimb si alte chestiuni legate de aprovizionare i-au facut pe oficialii de la New Delhi sa cumpere... mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 14:57
Ministrul Apararii din Germania, Ursula von der Leyen, se va afla pentru doua zile in capitala Indiei, iar analistii vad in acest lucru o incercare a Berlinului de a profita de pe urma cursei inarmarii dintre China, India si Pakistan.
In timpul vizitei, oficialul de la Berlin va avea o intrevedere si cu omologul sau, Manohar Parrikar, cei doi ministri urmand sa discute detaliile unei cooperari bilaterale in domeniul apararii. India ramane si unul dintre marii cumparatori de arme de pe glob, amintesc reporterii Deutsche Welle.
Afaceri vechi
Parteneriatul strategic dintre New Delhi si Berlin are o vechime de aproape 15 ani, iar vizita ministrului Ursula von der Leyer vine sa intareasca relatiile existente intre cele doua tari.
Ministrul german este de altfel insotit si de o delegatie a firmei ThyssenKrupp Marine System, care se pregateste sa inainteze Indiei o oferta pentru construirea celor sase submarine conventionale incluse in programul curent de investitii in Aparare.
Vizita ministrului Apararii din Germania vine fix in perioada in care guvernul de la New Delhi este gata sa incheie afacerea Rafale cu Franta, pentru achizitonare a 36 de avioane de vanatoare.
Analisti vad in cele doua evenimente continuarea unui trend cu care India a obisnuit lumea intreaga in ultimii ani: achizitia masiva de armament strain.
Client fidel al producatorilor de arme
Conform datelor prelucrate de Institutul International de Cercetari pentru Pace din Stockholm (SIPRI),... mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 15:44
1Saptamana trecuta, premierul indian Narendra Modi si presedintele rus Vladimir Putin au perfectat un nou acord de cooperare economica intre cele doua state, cu o durata de cel putin un deceniu.
Intelegerea incheiata intre cei doi oficiali ar trebui sa fie un adevarat semnal de alarma pentru Occident, sanctiunile economice impuse de UE Moscovei devenind din ce in ce mai ineficiente pe masura ce Rusia isi deschide noi porti in Asia, anunta ECFR, publicatia Consiliului Europei pentru Afaceri Externe.
Conform acordului ruso-indian perfectat saptamana trecuta, India va achizitiona serviciile Rosatom pentru construirea a 12 centrale nucleare si de consultanta pentru producerea a 400 de elicoptere militare Ka-226.
Totodata, gigantul petrolier rus, Rosneft, a convenit cu partea indiana stabilirea unui pret fix de livrare a petrolului pe urmatorii 10 ani.
Rusia isi redescopera valentele orientale
De la debutul crizei ruso-ucrainiene, marcata de rapida anexare a Crimeei, Moscova si-a revizuit atitudinea fata de partenerii asiatici pe masura ce sanctiunile economice ale Occidentului au inceput sa apese din ce in ce mai mult asupra economiei.
In prima faza, China a fost vazuta ca principalul partener economic al Rusiei, pe masura ce schimburile comerciale dintre cele doua parti, incluzand in special livrarile de gaze naturale, s-au intensificat.
Insa, rolul Chinei in cresterea exporturilor rusesti pare mult mai slab fata de cel al unui partener pe care... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 12:21
Rusia acopera peste un sfert din piata mondiala de armament dupa inregistrarea unei cresteri de 12 % a exporturilor in 2012, a anuntat miercuri presedintele rus, Vladimir Putin.
"Putem spune in mod sigur ca Rusia este unul dintre lideri in ceea ce priveste vanzarea de arme si echipamente speciale (militare). Ne revine peste un sfert din piata mondiala. Repet, in apropiere sunt numai Statele Unite si la distanta mica", a spus Putin, citat de agentiile locale, potrivit EFE.
Presedintele rus a adaugat ca restul competitorilor - Franta, Marea Britanie, Italia etc. - exporta un numar de cateva ori mai mic de arme decat SUA si Rusia, insa a recunoscut ca unii dintre ei sunt pe primul loc in ceea ce priveste inalta tehnologie militara.
Vladimir Putin a cifrat la 15,2 miliarde de dolari valoarea exporturilor de arme si echipament militar in 2012, o crestere de 12 % in raport cu anul anterior.
Rusia vinde arme catre 66 de tari si are acorduri de cooperare tehnico-militara cu alte 85.
"Este necesar sa se impulsioneze aceasta tendinta pozitiva, deoarece inseamna o mare contributie nu numai la bugetul de stat, ci si la dezvoltarea inaltelor tehnologii", a subliniat presedintele.
China, Venezuela, Siria si Iranul, printre clientii Rusiei
Liderul de la Kremlin a recunoscut problemele pe care le pune acestui sector situatia economica dificila prin care trec unele tari, care decid sa amane aplicarea contractelor privind importurile sau opteaza pentru cumpararea... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 17:53