Compania Aqua Parc, detinuta de finul baronului Ionel Arsene, Gheroghe Vlasie, judecat pentru constituirea unui grup infractional organizat, a castigat contractul pentru modernizarea DN 71 Baldana - Targoviste - Sinaia, in valoare de 120 de milioane de euro.
Contractul, care se ridica la 587,6 milioane de lei, adica circa 120 de milioane de euro, pentru modernizarea DN 71 Baldana - Targoviste - Sinaia, a fost atribuit de Compania de Drumuri pe 30 decembrie firmei Aqua Parc din Roznov, judetul Neamt, detinuta de Gheorghe Vlasie, finul lui Ionel Arsene (PSD), presedintele Consiliului Judetean Neamt.
Vlasie este judecat la Tribunalul Neamt pentru aderare la un grup infractional organizat, iar termenul este 29 ianuarie.
Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, a confirmat pentru Ziare.com ca a trimis corpul de control la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru a verifica atribuirea contractului pentru modernizarea DN 71 Baldana - Targoviste - Sinaia.
Drula, in august: Bataie de joc enorma pe drumul Baldana - Targoviste - Sinaia
In urma cu cinci luni, in august 2020, Catalin Drula, deputat in Parlamentul Romaniei la acea vreme, acum ministru al Transporturilor, denunta o "bataie de joc enorma pe drumul Bucuresti (Baldana) - Targoviste - Sinaia", acuzand Compania de Drumuri ca a realizat o documentatie proasta, astfel incat "nicio firma serioasa" nu depune oferte.
"Jale. Dezastru. Bataie de joc. Sunt cuvinte prea slabe ca sa... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 15:18
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a prelungit pana la 31 martie 2021 perioada in care consumatorii casnici pot incheia contracte de furnizare a energiei pe piata concurentiala, au declarat, luni, pentru Agerpres, reprezentantii institutiei.
Anuntul vine in conditiile in care piata de electricitate a devenit complet liberalizata incepand de la 1 ianuarie 2021, ceea ce inseamna ca romanii nu mai platesc preturi stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), ci trebuie sa compare si sa-si aleaga de pe piata libera oferta care li se potriveste cel mai bine.
Liberalizarea inseamna ca preturile nu vor mai fi reglementate, iar furnizorii vor achizitiona toata cantitatea de energie de pe bursa.
In acest context, cei sase milioane de consumatori care au ramas in piata reglementata au doua posibilitati: fie nu fac nimic, raman cu vechile contracte si platesc automat preturi numite "de serviciu universal", care vor fi mai mari cu 13-26%, fie incheie alte contracte in piata libera (concurentiala).
Momentul i-a luat prin surprindere pe majoritatea consumatorilor. Un sondaj al Asociatiei Energia Inteligenta arata ca, la inceputul lunii decembrie, peste 90% dintre consumatorii casnici de electricitate nu stiau ca piata va fi liberalizata de la 1 ianuarie.
Citeste si:
Seful ANRE, Dumitru Chirita, are un salariu de 57.000 de lei pe luna. Ce avere a cumulat fostul deputat PSD ...citeste mai departe despre "ANRE prelungeste pana la... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2021, ora 20:11
Perioada in care populatia poate alege un contract de energie electrica pe piata concurentiala s-ar putea prelungi daca Ministerul Energiei va interveni printr-un OUG in acest sens, a anuntat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Anuntul vine in conditiile in care, de la 1 ianuarie piata se liberalizeaza, iar multa lume nu a fost informata din timp si prin urmare nu stie ce are de facut.
"Noi ca minister vom mai astepta pana in jurul datei de 15 ianuarie sa vedem exact cum functioneaza, dupa care, daca este cazul, chiar vom interveni legislativ, in asa fel incat sa ajutam oamenii sa gaseasca cele mai ieftine si cele mai bune solutii pentru pretul energiei electrice si nu sa fie trecuti automat intr-o piata scumpa a serviciului universal, lasati acolo pana vor alege, ci din contra, as prefera ca oamenii sa fie trecuti direct in piata concurentiala, care este mai ieftina si ulterior daca nu se inteleg cu furnizorii, daca nu se intampla anumite lucruri, sa fie in piata serviciului universal", a declarat ministrul Energiei la RFI.
Oficialul este de parere ca o eventuala amanare a liberalizarii pietei de energie nu este o solutie.
"Nu cred ca este o solutie amanarea cu sase luni a liberalizarii, pentru ca dupa sase luni va fi exact acelasi lucru. Mai degraba, putem eventual prelungi termenul de optare. Sa nu fie doar pana la 31 ianuarie, vorbesc de prelungirea acestei perioade, eventual, poate sa fie pana la 31 martie, de cautare a unui furnizor pe piata... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 11:11
Compania Nationala Posta Romana a anuntat luni, 23 noiembrie, ca a castigat un contract de 27,3 milioane lei cu Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).
In baza contractului va livra la domiciliul titularilor permisele de conducere si certificatele de inmatriculare ale autovehiculelor, in urmatorii doi ani.
"Compania Nationala Posta Romana a castigat un contract de peste 27 milioane de lei cu Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) in baza caruia va livra, la domiciliul titularilor, permisele de conducere si certificatele de inmatriculare ale autovehiculelor, in urmatorii doi ani", arata Posta intr-un comunicat.
In baza contractului estimat la 27,31 milioane lei, compania va livra aproximativ 4.800.000 trimiteri pe toata durata contractului (2,4 milioane trimiteri pe an).
Anterior, furnizorul RAAPPS a fost tot Posta Romana, care a castigat, in anul 2017, un contract in urma unei licitatii la care a participat si una dintre cele mai importante firme de curierat din Romania. La procedura de anul acesta s-au inscris aceleasi doua companii, principalii jucatori locali de pe piata de profil, iar Posta Romana a avut, din nou, oferta castigatoare.
Daca in 2017, criteriul de atribuire a fost pretul cel mai scazut, anul acesta, accentul s-a pus pe cel mai bun raport calitate-pret, spun reprezentantii companiei.
"Daca, in anii anteriori, pretul ofertat facea diferenta intre Posta Romana si companiile... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 11:56
Peste 80 de primarii din tara au achizitionat in 2020 servicii de consultanta de la firma sotiei lui Relu Fenechiu, Integra Business Consulting, pentru obtinerea de finantare nerambursabila in domeniul iluminatului public de la Ministerul Mediului. La aceste contracte se mai adauga inca 40 de contracte de consultanta pentru obtinere de fonduri si implementare de proiecte.
In total, firma manageriata de Mariana Fenechiu, fosta cantareata de muzica populara, a incheiat anul acesta 120 contracte, toate prin atribuire directa de la institutiile publice.
Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, a fost eliberat conditionat din inchisoare in 2017, printr-o decizie judecatoreasca.
Relu Fenechiu a fost incarcerat pe 30 ianuarie 2014, cand Curtea Suprema l-a condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare.
Prejudiciul din dosarul "Transformatorul" se ridica la peste 5,5 milioane de lei si nu a fost recuperat pana in prezent. Dupa condamnarea definitiva, familia Fenechiu a recurs la mai multe tertipuri pentru a scapa de plata prejudiciului.
Judecatoria Vaslui a aratat in hotararea prin care a dispus eliberarea conditionata ca, pana la data de 8 mai 2017, Relu Fenechiu a executat efectiv 1.195 zile inchisoare, 203 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate (din care 83 de zile din activitati lucrative la clubul unitatii si 120 de zile ca urmare a elaborarii de lucrari stiintifice/articole stiintifice) si zero zile executate in arest preventiv,... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 00:05
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a publicat miercuri, 18 noiembrie, pe contul de Facebook, facturile si contractul cadru privind iluminatul festiv de Sarbatori care este estimat de acesta la aproximativ 400.000 de euro. Demersul a fost facut dupa ce o jurnalista ar fi spus ca nu exista un acord cadru semnat de Primaria Sectorului 6 in acest caz.
Ciprian Ciucu arata luni seara ca nu va impodobi Sectorul 6 cu luminite tematice de Craciun pentru ca este "mai zgarcit cu banul public" si "de banii acestia, 500.000 de euro" sustine ca ar prefera sa asfalteze o strada sau sa construiasca o cresa sau gradinita.
Postarea lui Ciprian Ciucu
"O ziarista (?!) apropiata de un partid politic, rau intentionata sau cu o agenda politica, a impanzit facebookul de calomnii la adresa mea cum ca nu ar exista un contract cadru pentru iluminat festiv de aproximativ 400.000 de euro (care se adauga la cel de peste 100.000 euro doar pentru Parcul Drumul Taberei).
Uite ca a existat nu doar unul, ci sunt chiar doua consecutive. Pe cel curent il public acum, ca pentru ca cei care vin cu calomnii si insista dupa ce li se explica clar merita sa fie facuti de ras.
Lucrurile stau asa: a existat un contract cadru pe patru ani in 2016 dar banii au fost cheltuiti mult mai repede si epuizati in 2019. Asa ca din 2019, avem inca un contract cadru pentru inca patru ani.
Public aici facturile si contractul. Avem asa:
- o factura din ianuarie 2020 de 1.698.927 de lei;
- o factura din... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 15:18
Curtea de Apel Bucuresti obliga Compania de Drumuri sa anuleze contractul semnat in luna septembrie cu firma omului de afaceri Dorinel Umbrarescu pentru constructia tronsonului 4 al Drumului Expres Craiova-Pitesti.
"Dupa castigarea tronsoanelor 3 si 4 Slatina-Pitesti de catre UMB in iunie, o serie de competitori de la licitatie au depus contestatii. Acestea au fost respinse in prima instanta de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Compania de Drumuri nu a mai asteptat deciziile definitive de la Curtea de Apel si a semnat cele 2 contracte de proiectare si executie cu UMB", scrie Asociatia Pro Infrastructura (API) pe Facebook.
Saptamana trecuta a venit decizia definitiva pentru tronsonul 3, mentinand UMB, firma lui Dorinel Umbrarescu, pe pozitie. Curtea de Apel a judecat diferit pe tronsonul 4, anuland contractul semnat de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu UMB si obligand Compania de Drumuri sa reevalueze oferta UMB, precum si ofertele celorlalti competitori implicati in contestatii.
Oferta a fost evaluata in privinta cifrei de afaceri, a capacitatii economice, a experientei similare in proiectare, a pretului neobisnuit de scazut pentru organizarea de santier, a punctajului pentru personalul aferent proiectarii sau pentru perioada de garantie suplimentara.
Pro Infrastructura spune ca proiectarea tronsonului 4 nu va putea fi gata in primavara anului urmator.
"In urma acestei decizii este greu de... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 11:15
Inainte de criza economica din 2008, contractele de creditare erau redactate, fie pe hartie de culoare roz, galbena, sau albastra, cam dupa cum dorea fiecare banca. De asemenea, nici fontul si marimea acestuia nu erau reglementate pe atunci.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum trebuie sa arate un contract legal.
Dupa acest moment, Directivele Europene au trasat o serie de reguli pe care trebuie sa le respecte fiecare banca ce activeaza pe teritoriul UE, si, prin urmare, si in Romania. Asa au aparut reglementarile conform carora, contractele de creditare trebuie sa fie redactate vizibil si foarte usor de citit.
In aceste conditii, contractul trebuie sa fie scris in font Times New Roman care sa aiba o marime minima de 12. Mai mult, contractul trebuie sa fie scris pe un suport durabil precum hartia, iar daca aceasta este de culoare alba, scrisul trebuie sa contrasteze, adica sa fie negru.
Contractul pe care ti-l pune in fata banca va trebui sa aiba informatii usor de inteles, in limba nationala, si cel mai important, sa fie complete.
Cum spuneam si in materialele anterioare, dupa ce ai analizat contractul, il poti "ingheta" pentru 14 zile si poti merge sa analizezi alte oferte.
De asemenea, intr-un alt material iti vorbeam vorbeam despre drepturile pe care le ai, astfel ca, este imperios necesar, sa ceri o copie a contractului pentru a-i studia atent toate clauzele.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:... mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2020, ora 10:30
Lucrarile la autostrazile din Romania si centurile oraselor sunt realizate de companii romanesti, italiene, turcesti si austriece. In topul clasamentului firmelor executante este familia omului de afaceri Dorinel Umbrarescu, care are in prezent cele mai multe contracte cu statul pentru infrastructura rutiera.
Contractele in constructii ale familiei lui Dorinel Umbrarescu
Cele trei firme detinute de familia Umbrarescu au in derulare sapte contracte de infrastructura rutiera in Romania: variante ocolitoare si mult asteptate loturi de autostrada. In total, companiile romanesti ar trebui sa livreze in urmatorii ani drumuri in valoare de 5,2 miliarde de lei.
Asocierea Spedition UMB - Tehnostrade, firmele detinute de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, cunoscut ca unul dintre "regii asfaltului", a castigat contractul pentru varianta ocolitoare a orasului Bacau, in lungime de 30,8 kilometri, pentru suma de 668,3 milioane de lei. Lucrarile sunt gata in procent de 75%, iar soferii ar putea circula pe primul segment din autostrada Moldovei mult mai repede decat era estimat in contract, in primele luni din 2022.
Cele trei firme detinute de familia Umbrarescu, SA&PE Construct, Spedition UMB si Tehnostrade, au obtinut contractul pentru cei 4,5 kilometri ai lotului 4 din sectorul de nord a Centurii Capitalei, pentru suma de 312,6 milioane de lei. Lucrarile trebuie sa fie gata in 2023.
Aceeasi asociere a castigat lucrarile pentru sectiunea Zimbor - Poarta Salajului, parte... mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2020, ora 00:01