La scurt timp dupa adoptarea noului Cod al Muncii, guvernul va trebui sa modifice, la ordinele Comisiei Europene, cateva articole esentiale. Pe de o parte, se va suplimenta cu o luna perioada in care angajatii care muncesc dupa program beneficiaza de ore libere. In plus, legislatia privind protectia angajatului va adera la principiul flexicuritatii. Ce presupune principiul flexicuritatii
Dan Matei Agathon, vice presedinte al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, spune ca este vorba despre un echilibru pe care l-a cautat toata lumea, de la Marx, la Keynes si pana la Stiegler: echilibrul intre capital si forta de munca.
" Asta e utopic, mai greu e de gasit. Nu l-au gasit comunistii, nu l-au gasit nici imperialistii, nu stiu cine o sa il gaseasca sau daca o sa-l gaseasca cineva vreodata", afirma Agathon.
In opinia fostului ministru al Muncii, Mariana Campeanu, principiul flexicuritatii inseamna tot ce nu mai are noul Cod al Muncii: "nicio garantie pentru pastrarea locului de munca, nicio posibilitate de a ataca in instanta o eventuala desfacere a contractului de munca in mod abuziv.
Flexicuritatea inseamna o flexibilizare a pietii muncii, dar si o securitate a locurilor de munca".
De altfel, flexicuritatea contine acele reguli care impun antreprenorului sa mai lucreze si in weekend-uri sau peste program, atunci cand situatia economica o cere, adauga Agathon.
In acel caz, se va trece peste programul fix, acordandu-se zile libere, dupa finalizarea comenzilor... mai mult
Luni, 16 Mai 2011, ora 23:22