Republica Moldova urmeaza sa primeasca a doua transa in valoare de 35 de milioane de dolari din programul de imprumut convenit cu Fondul Monetar International, a declarat reprezentantul FMI la finalul vizitei de evaluare a acordului.
In luna noiembrie 2016, FMI si Republica Moldova au convenit un program pe trei ani in valoare de 183 milioane de dolari, dupa ce negocierile au fost intrerupte de scandalul de coruptie in valoare de un miliard de dolari care a aruncat tara in criza, informeaza Reuters.
Seful misiunii FMI, Ben Kelmanson, a anuntat marti seara ca s-a ajuns la un acord cu privire la eliberarea celei de-a doua transe. Boardul FMI va trebui sa aprobe eliberarea transei.
"Autoritatile moldovene continua sa faca progrese in consolidarea politicilor economice si solutionarea vulnerabilitatilor din sectorul bancar", a spus Kelmanson.
FMI estimeaza ca economia Republicii Moldova va inregistra o crestere de 3,8% in acest an si a recomandat autoritatilor de la Chisinau sa sustina cresterea economica prin intarirea sectorului bancar si imbunatatirea cadrului de reglementare.
In anul 2015, negocierile pentru finantare dintre Republica Moldova si FMI si Uniunea Europeana au fost intrerupte dupa dezvaluirea ca o suma egala cu a opta parte din PIB-ul Republicii Moldova a disparut din sistemul bancar, ceea ce a declansat o criza economica si politica.
Socul din sectorul bancar a provocat o scadere de 0,5% a economiei in 2015, dar intre timp Republica Moldova... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 15:31
Majoritatea bancilor din Romania considera oportuna continuarea acordului cu Fondul Monetar International (FMI), din perspectiva stabilitatii financiare, potrivit unui sondaj efectuat de compania de audit si consultanta EY Romania in baza unui parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB).
Astfel, 68% dintre respondenti considera oportuna continuarea acordului cu FMI, in timp ce 32% s-au declarat impotriva.
"Barometrul bancar, instrument de informare al bancherilor" a fost realizat de EY Romania in baza unui parteneriat cu ARB, prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile bancilor membre ale asociatiei. La sondaj au participat banci totalizand o cota de piata in functie de active de aproximativ 90%.
Guvernul iese la tabla cu masurile fiscale: Va primi nota de trecere?
O misiune tehnica a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale este prezenta de marti la Bucuresti, pana pe 26 mai, pentru discutii tehnice privind reformele ...citeste mai departe despre "Mai merita se continuam acordul cu FMI? Ce spun bancile din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 18:22
Consiliul Director (Board of Directors) al Fondului Monetar International va discuta vineri, in 27 septembrie, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane privind noul acord stand-by pe o perioada de doi ani, cu o valoare de circa 2 miliarde de euro, pe care Romania il va trata ca intelegere preventiva.
"Solicitam asadar aprobarea unui nou Acord Stand-By (ASB) pentru 24 de luni, cu o valoare totala de 1.751,34 milioane DST (aproximativ 2 miliarde Euro, 170 procente din cota), pe care intentionam sa il tratam ca preventiv. Noul program ASB va sustine programul nostru economic cuprizator pentru perioada 2013-2015 de mentinere a politicilor macroeconomice sanatoase si a stabilitatii sectorului financiar si de continuare a reformelor structurale intr-un context marcat de incertitudini externe semnificative", se arata in scrisoarea de intentie transmisa FMI si aprobata saptamana trecuta de Guvern.
In premiera pentru relatia Romania - FMI, scrisoarea de intentie este semnata atat de ministrul Finantelor si guvernatorul BNR, cat si de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.
Ultimul acord a... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 15:05
Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a afirmat joi ca eforturile facute de Romania au contribuit la stabilizarea situatiei economice din UE si a salutat in acest sens implementarea "viguroasa" a programului cu FMI si CE, care a permis trecerea pe o tendinta economica pozitiva, transmite NewsIn."Vreau sa salut implementarea foarte viguroasa a programului comun cu UE si cu FMI de catre Romania.
Eforturile facute de tara dumneavoastra, dle presedinte, au contribuit la stabilizarea situatiei si sunt incantat ca Romania a reusit sa treaca pe o tendinta pozitiva din punct de vedere economic, pentru ca FMI asteapta o crestere de 1,5% din PIB in 2011 si apoi una de 4,5% din PIB in 2012", a spus Rompuy dupa o intrevedere la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu.Oficialul european considera ca Romania a realizat niste evolutii importante, prin stabilizarea economiei si consolidarea finantelor publice, dar si prin conservarea stabilitatii sistemului financiar, "asta in plina criza financiara la nivel global".
Rompuy a notat si adoptarea legii responsabilitatii fiscale si a salarizarii unitare, care au permis pastrarea unor finante publice pe o cale durabila si vor mentine deficitul public in limita celor 3% din PIB pana in 2012. "Stim ca aceste eforturi nu sunt intotdeauna populare, insa sunt necesare pentru prosperitatea viitoare", a subliniat Rompuy.In acelasi timp, presedintele Consiliului European a discutat cu seful statului si probleme economice... mai mult
Joi, 24 Februarie 2011, ora 12:28
Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romanei (BNR), Cristian Popa, a declarat luni ca bancile vor sa continue acordul de la Viena din cel putin trei motive, iar in prezent toate institutiile de credit din Romania au un nivel de solvabilitate de peste 11%."Si bancile vor sa continue acordul de la Viena. Astazi (luni - n.r.) este o intalnire a FMI cu bancile din Romania. Cei de la Fond vor sa explice acordul, sa aiba o discutie mai atenta cu bancile si vom vedea daca se va discuta si acest subiect. Ma astept ca el sa nu lipseasca de pe ordinea de zi", a mentionat Popa.
Viceguvernatorul BNR a mentionat ca, din punctul de vedere al BNR, o continuare a acordului este importanta din cel putin trei motive.
In primul rand ofera un cadru bun pentru a asculta doleantele bancilor si pentru a avea consultari cu acestea, in al doilea rand este un cadru in care institutiile se pot monitoriza reciproc, iar in al treilea rand acordul are o prevedere importanta despre mentinerea nivelului adecvat al capitalizarii privind in perspectiva.
"Mentinerea adecvarii capitalului la minimum 10% este pe perioada mentinerii acordurilor cu UE si FMI. Pentru aceste motive mi se pare important, mai ales intr-un an de trecere la standarde de raportare internationale contabile, sa avem acest acord. Bancile consimt de bunavoie sa respecte prevederile agreate in comun la nivelul acestui acord", a spus Popa.
Acesta a mai precizat ca, in prezent, toate institutiile de credit din Romania au un nivel de... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 17:24
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca Romania nu va mai trage ultima transa de la FMI, de un miliard de euro, data fiind evolutia economica, precizand ca va fi trasa doar transa de la UE, informeaza Mediafax. Declaratiile presedintelui:
- In discutiile de ieri, am constatat ca evaluarile Romaniei si ale Fondului coincid. Prima expresie care poate fi utilizata ar fi ca acordul pe doi ani cu cele doua institutii s-a incheiat cu succes.
- Dupa evaluarile incheiate, pot afirma ca s-au creat conditii pentru a se trece la o crestere economica. Stiu ca unele masuri au fost extrem de dureroase pentru oameni. Nici eu, nici guvernul, nu am luat aceste masuri cu placere. Masurile au fost absolut necesare.
- Suntem in afara riscurilor de derapaj, suntem in afara zonei de risc economic.
- Cel mai important obiectiv: consolidarea macroeconomica.
- Obiectivele noului program economic sunt in concordanta cu politica UE.
- Nu mai tragem ultima transa de la Fondul Monetar International, dar o tragem pe cea de la Uniunea Europeana, necesara pentru acoperirea deficitului bugetului de stat.
Este vorba de circa un miliard de euro pe care nu-i mai tragem, rezerva Bancii Nationale fiind suficienta si stabilitatea sistemului bancar, de asemenea, suficienta, ceea ce inseamna ca Banca Nationala va putea continua sa-si mentina in rezerva sumele de la bancile comerciale.
- Este un acord care are obiective pe termen mediu,... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 01:45
Privatizarea companiilor de stat si asigurarea finantarii deficitului preponderent prin atragerea de surse externe vor reprezenta principalele obiective ale viitorului acord cu FMI, chiar daca nu vor fi explicit mentionate in noua intelegere, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, informeaza Mediafax. Potrivit unor surse bancare, oficialul BNR le-a spus, joi, trezorierilor din bancile comerciale ca organismele internationale insista pe pregatirea insitutionala in vederea asigurarii unei finantari pe termen lung de pe pietele internationale.
"Isarescu a explicat ca una dintre propuneri, pe care se pare ca insista indeosebi Comisia Europeana, este formarea unei echipe de oameni foarte pregatiti la nivelul Ministerului de Finante care sa se ocupe exclusiv de finantarea deficitului si refinantarea datoriei publice.
Aceasta echipa ar urma sa negocieze cu bancile, sa realizeze road-show-urile, sa discute cu investitorii si sa pregateasca emisiunile", au detaliat sursele citate.
Oficialul BNR ar fi precizat ca mai mult Comisia Europeana insista pe o finantare continua si pe termen lung de pe pietele internationale, in timp ce prioritatea FMI o reprezinta privatizarile.
Pe de alta parte, Isarescu s-a aratat circumspect in privinta privatizarii Romgaz, apreciind ca trecerea companiei in proprietate privata va fi greu de asumat de catre partidele politice in contextul dezbaterii publice privind majorarea preturilor la benzina dupa privatizarea Petrom.
In ultimii doi ani,... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 20:53
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a prezentat vineri proiectul legii bugetului de stat pe 2011 in comisiile de resort ale Parlamentului, aratand ca adoptarea legii pana la finalul anului este o conditie pentru continuarea acordului cu FMI, anunta NewsIn. Ialomitianu a subliniat, in debutul sedintei comisiilor de buget din Parlament, ca Ministerul de Finante a pornit constructia bugetara avand la baza strategia fiscal-bugetara care prevede orizontul de timp 2011- 2013.
Potrivit acestuia, principalele obiective pentru 2011 sunt: continuarea consolidarii fiscale, reducerea deficitului bugetar prevazut la 4,4% PIB, fata de 6,8% PIB pentru 2010, continuarea reducerii cheltuielilor curente, asigurandu-se un sistem sustenabil pentru cheltuielile sociale.
Ialomitianu a dat ca exemplu cheltuielile cu personalul, care vor fi de 7,45% PIB, fata de 8,21% pe 2010, dar si cheltuielile cu asistenta sociala, care vor ajunge la 12,51% PIB, fata de 13,39%. in 2010.
"Se continua reformele structurale prin introducerea de plafoane de cheltuieli si a limitelor soldurilor fiscale", a punctat ministrul. De asemenea, el a precizat ca aceasta lege are in vedere accelerarea absorbtiei fondurilor europene, fiind prevazute pentru 2011 peste 10 miliarde lei pentru cofinantare, fata de 6 miliarde in 2010.
"Prin reducerea cheltuilelilor curente, am avut posibilitatea sa includem in buget o suma mai mare pentru investitii - 35 miliarde", a mai spus ministrul.
Proiectul de buget are... mai mult
Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 13:05
Deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu, propus pentru ministrul Finantelor, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca are ca prioritate‚ "continuarea acordului cu FMI, care reprezinta o necesitate pentru Romania".El a spus ca nu vrea sa prezinte alte prioritati pana nu se finalizeaza procedura de numirea a sa in functia de ministru al Finantelor.
Membrii Colegiului Director al PDL au ales, joi, remanierea guvernamentala, cu 40 de voturi "pentru", noua dintre liderii democrat-liberali optand pentru depunerea mandatului, fiind inregistrate de asemenea 10 abtineri.
Premierul Emil Boc a anuntat oficial, joi, remanierea ministrilor Adriean Videanu, Sebastian Vladescu, Mihai Seitan, Mihail Dumitru, Gabriel Sandu si Radu Berceanu si propunerile de inlocuitori ai acestora - Ion Ariton, Gheorghe Ialomitianu, Ioan-Nelu Botis, Valeriu Tabara, Valerian Vreme si Anca Boagiu. mai mult
Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 00:03