De la 1 ianuarie se scumpeste energia electrica. Facturile se vor majora ca urmare a propunerii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei de a creste tarifele de distributie pentru toate cele opt companii de distributie zonale.
Astfel, la un consum de 100 de KWh pe luna, factura achitata de consumatorii creste cu aproximativ 2 lei. La aceasta scumpire se adauga o a doua, venita din liberalizarea pietei energiei programata tot la 1 ianuarie, explica Digi 24.
"Justificarea pe care Autoritatea o da este ca in 2020 s-au facut multe investitii, s-au montat contoare inteligente, s-au dezvoltat retele si toate acestea trebuie platite de consumatorul final. In ceea ce priveste cresterea tarifului de distributie, din valoarea totala, cresterea ar putea fi intre 1,31 si 2,84% din calculele noastre, in functie de marimea consumului. O factura ar trebui sa scumpeasca la un apartament cu 1,3, la o casa cu 2,8.
Din perspectiva evolutiei pretului si a tarifului de distributie, calculele pe care le-am facut la asociatie arata ca aceste cresteri vor fi de cel putin 4-5%", a explicat Dumitru Chisalita, expert in energie.
Citeste si: Un episod cu George Simion. Momentul "de aur" dintre Ponta, Ghita si Basescu ...citeste mai departe despre "De la 1 ianuarie se scumpeste energia electrica. Un specialist explica cu cat creste factura la curent" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 08:56
Masurile de izolare la domiciliu si achizitiile de alimente determinate de panica pe fondul pandemiei de coronavirus ar putea stimula preturile mondiale la alimente, chiar daca exista o oferta suficienta de cereale si oleaginoase in principalele state exportatoare, a declarat sambata un economist sef de la Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.
Cele mai bogate state ale lumii au injectat ajutoare fara precedent in economia mondiala pe masura ce numarul persoanelor infectate cu coronavirus a crescut in Europa si SUA, iar numarul deceselor in Italia l-a depasit pe cel din China, tara de unde a pornit epidemia. Cu peste 270.000 de persoane infectate si peste 11.000 de decese, pandemia de coronavirus a ajuns sa fie comparata cu cel de al doilea razboi mondial sau gripa spaniola.
"Este nevoie doar de achizitii de panica din partea unor mari importatori pentru a da nastere unei crize", a apreciat economistul sef al FAO, Abdolreza Abbassian. "Nu este o problema legata de oferta ci o problema legata de modificarea comportamentului cu privire la securitatea alimentara. Ce se intampla in situatia in care angrosisti cred ca nu vor mai putea cumpara grau sau orez in lunile mai sau iunie? Aceasta ar putea duce la o criza globala de aprovizionare cu alimente", a subliniat Abbassian.
In ultimele saptamani, consumatorii din intreaga lume, din Singapore si pana in SUA, au inceput sa faca coada la supermarketuri pentru a-si face... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 05:46
Autoritatile de la Berlin intentioneaza sa ii protejeze pe consumatori si producatori de impactul abandonarii productiei de electricitate pe baza de lignit ieftin, potrivit unui proiect al unui organism guvernamental consultat de Reuters.
In acest document de 133 de pagini, Comisia carbunelui, responsabila cu realizarea planului prin care Germania va renunta la carbune, sustine ca, atat companiile, cat si consumatorii casnici, ar trebui sa fie scutiti de cresteri mari de preturi.
Comisia, compusa din politicieni, cercetatori si lobisti, ar urma sa adopte acest proiect vineri, cand va fi decisa si data la care va fi inchisa ultima termocentrala din Germania.
Potrivit documentului consultat de Reuters, tarifele pentru utilizarea retelelor electrice ar urma sa fie reduse, atat pentru consumatorii industriali, cat si pentru cei casnici, iar operatorii de termocentrale ar urma sa primeasca despagubiri pentru inchiderea mai rapida a acestor instalatii.
"Comisia pleaca de la ipoteza ca, in negocierile cu operatorii de termocentrale pe baza de lignit, intreaga perioada de planificare de pana in 2030 va fi stabilita prin acord reciproc", se precizeaza in acest proiect.
Chiar daca nu sunt avansate cifre concrete, Comisia carbunelui sugereaza ca despagubirile pentru operatori ar trebui sa fie bazate pe platile facute in trecut pentru cazuri similare. Companiile de utilitati au primit deja aproximativ 600 milioane de euro per Gigawatt pentru a inchide unele centrale si... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 11:36
Preturile produselor au crescut pentru ca guvernul a injectat pe piata bani fara acoperire. Puterea de cumparare a banilor a scazut din cauza multiplicarii lor. Oamenii nu mananca mai mult, dar cheltuiesc mai mult pentru ca au de unde sa cheltuiasca, afirma prof univ dr Bogdan Glavan.
Intr-un interviu pentru Ziare.com, prof. Bogdan Glavan a explicat de ce se asteapta ca ROBOR sa creasca in continuare: "Guvernul cheltuieste, nu are de unde si atunci se imprumuta. Imprumuturile cresc cererea de capital. Si asta se reflecta in cresterea pretului ROBOR".
Totodata, prof Glavan a aratat de ce nu ne aflam in fata unei noi crize ca in 2009, dar ca suntem intr-o situatie similara cu anii 90: "in 2018 nu ne vom mai putea astepta la euforia cresterilor salariale pe care am vazut-o in 2016 si 2017, se va pune un stop si cresterii cererii, iar preturile se vor stabiliza. Dar asta nu e criza, ci doar oprirea expansiunii nesustenabila a consumului".
Ne confruntam cu cel mai mare mister al ultimilor ani. De ce s-a scumpit oul si, in general, de ce s-au scumpit alimentele?
E foarte simplu. Am vazut confuzii, inclusiv din partea ministrului Agriculturii, care nu e nici antreprenor, nici economist, ale celor care considera ca pretul e stabilit pe baza de costuri si daca ele nu se schimba, nu ar fi motive sa se schimbe pretul.
In realitate, pretul se stabileste pe baza cererii si a ofertei. Pe partea ofertei nu s-a schimbat mare lucru, e destul de rigida. Dar cererea, factor... mai mult
Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 06:54
Statul roman ar fi avut de doua ori de pierdut, daca marii comercianti de combustibil din tara noastra ar fi ales sa internalizeze dubla majorare a accizei. Astfel spus, erau doua variante: fie au de pierdut comerciantii si statul, fie consumatorii.
Explicatia este una simpla - prin faptul ca supraacciza se regaseste in pretul combustibilului, Guvernul castiga si de pe urma TVA din plata accizei majorate, dar si de pe urma impozitului pe profit.
Din TVA aferenta majorarii de accize, Guvernul roman ar putea sa incaseze 551 de milioane de lei, teoretic, scrie Profit.ro. In realitate, suma va fi aproximativ la jumatate, deoarece in cazul transportatorilor TVA este deductibila 100%, iar in cazul firmelor 50%. Chiar si asa, este o suma important care intra in bugetul statului.
Apoi, marii jucatori de pe piata combustibililor ar pierde aproximativ 2,9 miliarde de lei din profit, in urma internalizarii costurilor cu supracciza. Ar rezulta astfel o scadere a impozitului pe profit pe care aceste companii il platesc cu circa 464 de milioane de lei.
In plus, mai exista si banii pe care companiile ii platesc statului roman din dividende si din impozitul pe dividende.
Astfel, in total, Guvernul roman ar pierde anual peste trei sferturi de miliard de lei, iar comerciantii o suma mult mai mare, daca supraacciza nu ar fi platita din buzunarul cetateanului de rand. mai mult
Marti, 26 Septembrie 2017, ora 11:18
Tot mai multi locuitori din Letonia se plang de cresterea preturilor pe care ar fi provocat-o trecerea, la 1 ianuarie, la moneda europeana comuna. Centrul pentru protectia drepturilor consumatorilor din aceasta republica baltica a inregistrat, numai in prima saptamana de la aderarea la zona euro, 425 de plangeri legate de acest lucru.
Dupa cum precizeaza ITAR-TASS, in 40% dintre cazuri locuitorii se plang de cresterea preturilor dupa schimbarea valutelor, in alte 25% - de convertirea eronata, precum si de alte incalcari. In afara de aceasta, au fost inaintate plangeri impotriva unor comercianti, care refuza sa primeasca bancnote mari in lati (moneda letona) sau euro, si nici maruntis.
Cu toate acestea, potrivit datelor ultimei monitorizari a preturilor din Letonia, preturile la majoritatea marfurilor si serviciilor - 96,2% dintre ele - au ramas neschimbate la sfarsitul lunii trecute. O crestere a preturilor a fost fixata in 2,3% dintre cazuri, iar o scadere - in 1,6%.
De la 1 ianuarie 2014, Letonia a devenit cel de-al 18-lea stat membru al zonei euro. Din 1 octombrie 2013 pana in 30 iunie 2014, preturile la marfuri si servicii sunt indicate in Letonia in doua valute, in functie de cursul de schimb, stabilit la nivelul de 0,702804 lati pe euro. Dupa aderarea la zona euro, pentru o perioada de doua saptamani vor circula ambele unitati monetare, insa restul este dat exclusiv in euro.
Potrivit Ministerului Economiei, cresterea preturilor in urma introducerii euro... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 15:50
Criza din zona euro afecteaza economiile cele mai vulnerabile mai ales prin cresterea preturilor. Plata muncii este costisitoare, salariile scad si, in acelasi timp, pretul transportului, alimentelor, chiriilor si al altor bunuri si servicii cresc.
Avansul rapid al preturilor in tarile lovite de criza a afectat cresterea lor economica, ducand la cresterea somajului si a nemultumirii in randul locuitorilor, conform The Wall Street Journal.
Problemele economice ale tarilor vulnerabile nu au fost solutionate, desi acestea au intrat deja in al treilea an al crizei datoriilor.
Preturile de la "periferia" zonei euro - din Europa de Sud, Irlanda si tarile baltice, state care isi raporteaza moneda la euro - sunt inca prea ridicate. Acest lucru reprezinta o mare problema pentru autoritatile care elaboreaza politicile fiscale si care spera ca in urmatorii doi ani regiunea "periferica" sa inregistreze crestere economica.
Preturile ridicate constituie o mare problema pentru ca inflatia de la nivelul statelor afectate de criza a crescut foarte mult de la infiintarea zonei euro comparativ cu Germania, transformand aceasta tara intr-un centru al productie cu costuri scazute. Pentru a-si recastiga competitivitatea dupa criza, preturile din zona euro trebuie sa scada in raport cu Germania si alte state puternice din zona euro, precum Olanda sau Austria.
Pentru tari ca Grecia acest lucru ar insemna o deflatie puternica, in timp ce pentru alte state, precum Spania, ar putea... mai mult
Sambata, 25 August 2012, ora 12:10
Rata anuala a inflatiei a coborat usor la 1,79% in mai 2012, de la 1,8% nivel inregistrat in luna anterioara, potrivit Institutul National de Statistica (INS). Analistii economici sustin ca trendul este dat de masurile de austeritate si de precautia romanilor care nu mai cheltuie banii pe orice.
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca scaderea ratei inflatiei este una conjuncturala, cauzata de aparitia pe piata alimentara a produselor cu preturi mici, datorita productiei interne. El sustine ca, la nivel statistic este o scadere a inflatiei, insa, in practica, ea este greu sesizabila.
Leul slab si utilitatile scumpe influenteaza negativ inflatia
Economistul este ferm convins ca Romania va inregistra, incepand cu finele verii, si chiar pana la sfarsitul anului, o crestere a ratei inflatiei, chiar daca nu va fi una foarte mare.
Mircea Cosea spune ca inflatia va creste din cauza efectului deprecierii monedei nationale, care se va resimti in preturile la carburanti si alimente. De asemenea, economistul mai pune cresterea inflatiei si pe seama majorarii tarifelor la utilitati, in special gaze naturale si energie elecetrica.
"Nu ne putem astepta la o scadere in continuare a ratei inflatiei, insa aceasta nu va atinge cote alarmante in acest an, ci cred ca se va mentine sau va depasi usor previziunile Bancii Nationale a Romaniei", a mai spus economistul.
Alegerile din Grecia, piatra de temelie pentru economia noastra
Mircea Cosea sustine... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 12:43
Cresterea preturilor alimentelor ar putea fi o amenintare mai mare la adresa ritmului mondial de dezvoltare decat avansul cotatiei petrolului, iar impactul va fi resimtit cel mai mult de economiile in dezvoltare, care au reprezentat motorul redresarii economice globale, informeaza Mediafax.
Investitorii de pe piata petrolului estimeaza ca exista un risc redus ca tulburarile din Orientul Mijlociu sa se extinda si in Arabia Saudita, evolutie care ar propulsa pretul petrolului in fruntea listei riscurilor economice mondiale.
Daca livrarile de petrol ale Arabiei Saudite vor decurge normal, atunci impactul pretului titeiului asupra cheltuielilor de consum va fi relativ modest. Preturile alimentelor se vor mentine la un nivel ridicat pentru o perioada, ceea ce va exercita presiuni asupra bugetelor familiale.
"In prezent, majorarea preturilor alimentelor reprezinta un motiv mai mare de ingrijorare", a declarat Thomas Helbling, consultant in departamentul de cercetari al FMI.
Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a exprimat un punct de vedere asemanator saptamana trecuta. El a aratat ca tarile bogate pot constitui rezerve strategice de petrol, daca este nevoie, in timp ce preturile alimentelor vor ramane ridicate "o lunga perioada de timp".
Datele referitoare la vanzarile de retail din SUA, China si Marea Britanie vor arata atitudinea cumparatorilor in februarie, cand violenele din Libia au determinat cresterea puternica a cotatiei petrolului.... mai mult
Luni, 07 Martie 2011, ora 21:49