Bulgaria, Ungaria, Croatia, Romania si Letonia au avut anul trecut cel mai mic consum individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS), potrivit datelor publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Situatia este asemanatoare in ceea ce priveste Produsul Intern Brut pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS), cele patru tari fiind la aproape jumatate fata de media inregistrata in restul statelor membre.
In 2017, in Uniunea Europeana consumul individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat in PPS a variat de la 54% din media din UE in cazul Bulgariei, 62% in cazul Ungariei si Croatiei si 68% in cazul Romaniei si Letoniei, pana la 132% in cazul Luxemburgului.
Totusi, se observa o crestere clara in cazul Romaniei (68% din media UE in 2017 comparativ cu 58% in 2015), Lituaniei (88% fata de 83%) si Cehiei (82% fata de 78%) . Cele mai semnificative scaderi sunt in Luxemburg (132% din media UE in 2017 comparativ cu 140% in 2015), Austria (117% fata de 121%), Olanda (111% fata de 115%) si Suedia (109% fata de 113%).
In ceea ce priveste PIB-ul per capita in 2017, indicatorul a variat de la 49% din media din UE in cazul Bulgariei, 62% in cazul Croatiei, 63% in cazul Romaniei, 67% in cazul Letoniei si 68% in cazul Ungariei, pana la 253% din media din UE in Luxemburg. Se remarca o crestere clara in cazul Romaniei, de la 56% din media UE in 2015 la 59% in 2016 si 63% in... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 12:59
Economia Romaniei a inregistrat o crestere de 3,9% in 2015, peste estimarile anterioare, care indicau un avans de 3,8%, pe fondul cresterii puternice a consumului, stimulat de reducerea TVA la alimente, potrivit unor noi date semidefinitive publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Cu toate ca a majorat rata de crestere, INS a revizuit in scadere valoarea produsului intern brut (PIB), in conditiile in care a coborat puternic deflatorul, indicatorul care masoara cresterea tuturor preturilor din economie.
Valoarea PIB-ului Romaniei din 2015 a fost 71,1 miliarde lei (160 miliarde de euro), arata datele semidefinitive, comparativ cu 712,83 miliarde lei (160,4 miliarde de euro) in varianta anterioara.
Valoarea deflatorului PIB din 2015 a fost revizuita in scadere puternica, de la 2,9% la 2,4%, ceea ce explica revizuirile contradictorii privind rata de crestere a economiei si valoarea PIB.
Calculat in moneda europeana, PIB-ul Romaniei de anul trecut, de 160 ...citeste mai departe despre "Economia Romaniei a crescut anul trecut mai mult decat se estimase initial - date INS" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Decembrie 2016, ora 09:51
Economia Romaniei a inregistrat o crestere de 3,8% in 2015, peste estimarile initiale, care indicau un avans de doar 3,7%, potrivit datelor revizuite publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
Avansul a avut loc pe fondul cresterii puternice a consumului, stimulat de reducerea TVA la alimente.
Ca valoare nominala, PIB-ul de anul trecut a fost de 712,832 miliarde de lei, raportat la preturile curente.
De asemenea, produsul intern brut estimat pentru trimestrul al patrulea din 2015 a fost de 212,058 miliarde de lei, in crestere - in termeni reali - cu 3,8 fatade aceeasi perioada din 2014.
In anul 2015, dinamica PIB s-a modificat in varianta provizorie, comparativ cu varianta provizorie cu +0,1 puncte procentuale, potrivit INS.
Citeste mai departe despre "INS a revizuit cresterea economica a Romaniei pe anul 2015 - BNR avertizeaza asupra riscurilor" pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 09:41
Ministrul Finantelor, Anca Paliu Dragu, a avertizat ca un avans economic peste potential este periculos pentru ca, intr-o astfel de situatie, consumam mai mult decat producem. Intr-adevar, exista cateva semnale care arata ca apetitul populatiei pentru a cumpara bunuri este in crestere, ceea ce ne pune in contratimp cu restul Europei.
Potrivit unui raport recent al Eurostat, increderea consumatorilor din cele 28 de state membre a inregistrat un declin in februarie 2016, fata de luna precedenta.
In zona euro, scaderea este de 2,5%, in timp ce la nivelul intregii Uniuni Europene este de -2,4%.
Cu cat a crescut economia Romaniei in 2015: Avans peste asteptari
Analist american: Romania era cea mai deprimanta tara, acum se descurca surprinzator de bine
Sa scoatem capul din cutia lui 5%
Indicele arata, de fapt, perceptia populatiei asupra situatiei generale a economiei, somajului, situatiei financiare a familiilor si asupra economiilor lor, iar faptul ca a intrat pe o panta ...citeste mai departe despre "Romania se invarte din nou intr-un cerc al Infernului? Pericolul care ameninta economia tarii noastre" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Martie 2016, ora 07:27
Preturile de consum au scazut, in decembrie 2015 fata de decembrie 2014, astfel incat inflatia anuala s-a situat la -0,9% si a stabilit un nou record al perioadei post-comuniste.
Precedentul minim a fost inregistrat anul trecut, cand indicele a fost de plus 0,83%.
"In luna decembrie 2015, ponderea marfurilorsi serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu decembrie 2014, este de 37,5%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0-2,5% detin o pondere de 33,9%. Marfurilesi serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 28,6%", se arata in comunicatul INS.
Pe de alta parte, preturile de consum in ultimele 12 luni (ianuarie 2015-decembrie 2015) fatade precedentele 12 luni (ianuarie 2014 - decembrie 2014), masurate pe baza IPC, au scazut cu -0,6%. Determinatape baza IAPC, scadereaeste de-0,4%.
La inceputul anului trecut, Banca Nationala a Romaniei estima o inflatie de 2,2% la finalul lui 2015, insa prognoza a fost ...citeste mai departe despre "Record negativ pentru perioada post-decembrista: Inflatie negativa in Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 14:13
How to Web Conference 2015 este cel mai important eveniment dedicat inovatiei in tehnologie si antreprenoriatului din Europa de Sud-Est.
Cei peste 1000 de profesionisti in domeniul tehnologiei care vor participa la eveniment vor cunoaste actori importanti din industrie, vor vedea si testa produse inovatoare din domeniul Internet of Things si vor descoperi unele dintre cele mai promitatoare startup-uri din regiune. Toate acestea se adauga la prezentarile sustinute de profesionisti cunoscuti care vor avea loc pe cele doua scene ale conferintei.
Zona de expo pentru produse inovatoare si demonstratii pe scena
Participantii How to Web Conference vor avea ocazia sa vada si sa testeze produse inovatoare din domeniul Internet of Things vizitand zona de gadget expo. In plus, pe scena principala a conferintei va avea loc o demonstratie a modului in care functioneaza o parte dintre aceste produse. Printre acestea se numara:
- Axosuits, exoschelet medical pentru persoanele cu dizabilitati, usor de folosit, care ajuta persoanele cu deficiente locomotorii sa isi castige mobilitatea.
- Scooterson, primul scuter inteligent din lume care utilizeaza o combinatie unica de cloud, tehnologie smartphone si analiza de date pentru a imbunatati experienta soferului, maximizand in acelasi timp siguranta acestuia si eficientizand consumul energetic.
- Bitdefender Box, dispozitiv care protejeaza de malware toate aparatele conectate la Internet, de la televizoare smart pana la... mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 14:32
In 2015, cererea interna va fi stimulata de relaxarea politicii fiscale ca urmare a reducerii contributiilor sociale, a reducerii TVA, de la 24% la 9% la produsele alimentare in Iunie 2015 si de o reevaluare a pensiilor si a salariilor din sectorul public.
Consumul va fi impulsionat de veniturile din sectoarele private, de gospodariile care, desi au venituri mici, vor beneficia de programe de asistare, se arata intr-o analia Coface remisa Business24.
Totusi, in ciuda performantei mai bune a sectoarelor dependente de consum, companiile din sectorul retail sunt printre cele mai afectate de insolvente in 2015.
Astfel, ponderea acestora in totalul falimentelor este de 23%. De remarcat este faptul ca acest procent este si un rezultat al numarului mare de unitati care vand cu amanuntul in structura de ansamblu a companiilor romanesti.
Sectorul de business din Romania, la fel ca industria de retail, sufera din cauza termenelor lungi de plata a facturilor, de pana la 90 de zile.
In ceea ce priveste sectorul de bancar, este de notat ca Banca Centrala va pastra politica ratei dobanzii la un nivel scazut, la 1,75% in Mai 2015, in timp ce inflatia va ramane sub nivelul-tinta de 2,5%, ceea ce ar putea reduce si mai mult rata rezervelor obligatorii pentru credit.
In acest context, reducerea continua a datoriei in valuta (mai mult de jumatate dintre creditele restante sunt in valuta) a jucatorilor economici ar trebui sa se incheie printr-o compensare a cresterii... mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 12:26
Zona Euro traverseaza o perioada favorabila, beneficiind de pe urma preturilor mai mici la energie, a unei rate de schimb mai competitive si a existentei unei cereri puternice de consum in Statele Unite si Marea Britanie, conform editiei din octombrie 2015 a EY Eurozone Forecast (EEF).
De asemenea, odata cu imbunatatirea nivelului de incredere in mediul de afaceri, cheltuielile cu investitiile vor prinde avant in 2016, determinand o crestere a PIB-ului de la 1,6% in acest an la 1,8% in 2016.
Consumul ramane un factor cheie pentru revenirea Zonei Euro in al doilea semestru al anului 2015.
Preturile mai mici la petrol continua sa reprezinte un stimulent pentru imbunatatirea veniturilor gospodariilor, in vreme ce perceptia oamenilor privind perspectivele de pe piata muncii incepe sa se imbunatateasca.
Conform EEF, este estimata o crestere a cheltuielilor de consum cu 1,7% in 2015, cea mai mare din 2007 incoace. Cu toate acestea, odata cu revenirea pe crestere a preturilor la energie, ritmul de crestere al cheltuielilor de consum este asteptat sa se stabilizeze la 1,4% in 2016 si la o medie de 1,3% intre 2017 si 2019.
Riscurile sistemice cu care se confrunta Zona Euro - criza fiscala larg raspandita si deflatia - se estompeaza, in vreme ce recentul acord incheiat intre Zona Euro si Grecia indica o intentie reinnoita pentru atingerea unui compromis de ambele parti.
Dupa incertitudinile din timpul acestei veri, Zona Euro se asaza pe o traiectorie de crestere... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2015, ora 10:51
Consumul intern este cel mai puternic vector de crestere a economiei Romaniei, se arata in editia din iunie 2015 a barometrului EY Eurozone Forecast (EEF).
Performanta economica a Romaniei in primul trimestru al acestui an a fost peste asteptari, marcand o crestere economica de 4,2%. Desi este putin probabil ca acest ritm sa fie sustinut pe parcursul intregului an, perspectivele pentru 2015 raman destul de optimiste.
Daca revenirea zonei euro se pastreaza pe aceleasi coordonate, perspectiva de crestere a PIB-ului Romaniei este de 3,1% in 2015 si de 3,2% in 2016, cu posibilitatea de a depasi aceste niveluri dupa 2017, se arata in comunicatul remis Ziare.com.
Consumul intern a crescut la nivel real cu un ritm care nu a mai fost atins din 2008 incoace, inregistrand un avans trimestrial de 2,6% in ultimul trimestru al anului 2014, potrivit EY. Tendinta a continuat si anul acesta, cand s-a inregistrat o crestere a salariilor in medie cu aproape 7% in ianuarie si in februarie, fata ...citeste mai departe despre "Care va fi polul de crestere pentru Romania in 2015: Ritm ametitor pentru un sector al economiei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 14:15