Te-ai intrebat vreodata cata apa trebuie sa bei in fiecare zi? Raspunsul nu este unul usor, deoarece studiile propun recomandari diferite de-a lungul anilor. Cu toate acestea, nevoile tale individuale depind de mai multi factori, inclusiv de sanatatea ta, stilul de viata sau locul unde ai resedinta. Citeste acest articol pentru a afla mai multe informatii despre nevoia de apa a organismului tau, iar apoi iti vei face singur un calcul. Calitatea apei pe care o consumi este un detaliu important si contribuie la obtinerea unei stari de sanatate optime.
Corpul uman are in compozitie, aproximativ 70% apa. Aceasta este necesara pentru fiecare functie pe care organismul o indeplineste, indeparteaza toxinele din organe, transporta substante nutrititive catre celule, unge articulatiile si sustine digestia alimentelor pe care le consumi. Atunci cand aportul de apa este prea mic pentru a sustine nevoile corpului tau, apare deshidratarea. Printre simptomele acesteia se numara ameteli, confuzie si chiar convulsii.
Cele mai multe persoane beau apa doar atunci cand le este sete. Acesta este un obicei gresit de consum, pentru ca senzatia de sete este indiciul pentru deshidratare. Nu trebuie sa se ajunga insa, aici. Apa trebuie sa se consume constant, pe tot parcursul zilei, pentru asigurarea bunei functionari a organismului, si nu doar cand intervine senzatia de sete. Daca nu ai deja un obicei din a bea apa constant, atunci ar putea fi util pentru tine sa ai cu tine in permanenta un... mai mult
Miercuri, 22 Decembrie 2021, ora 10:57
O verificare a Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Timis a dezvaluit luni, 30 august, mai multe practici incorecte folosite de catre un furnizor de energie electrica si gaz.
Concluziile comisarilor CJPC Timis au fost ca operatorul economic in cauza afisa, pe site-ul propriu, sintagma "BENEFICIAZA DE CEL MAI BUN PRET LA GAZ" care nu a putut fi probata de reprezentantii companiei, comparatorul de oferte demonstrand chiar contrariul, precum si modul in care a fost prezentata oferta consumatorilor la energie electrica si gaz.
Astfel, oferta comerciala preciza ca pretul energiei active este, in februarie 2021, de 239,95 lei/MWh, fara accize si TVA.
Dupa calcularea pretului complet, s-a ajuns la concluzia ca pretul real ajungea la valoarea de 634,03 lei/MWh (avand incluse toate taxele), ceea ce inseamna ca pretul final era de 2,64 ori mai mare decat cel afisat in oferta.
Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul ofertei de gaz, in februarie 2021, pretul prezentat fiind de 63 lei/MWh, fara taxe incluse. Pretul final care continea toate taxele ajungea la 123,88 lei/MWh, adica aproape dublu fata de cel prezentat.
Conform unui comunicat din partea CJPC Timis, operatorul economic avea obligatia, conform legii, sa prezinte in oferta pretul final al utilitatilor furnizate, modul in care a actionat contravenind prevederilor Legii nr. 363/2007.
"Manifestam toleranta zero fata de practicile comerciale incorecte folosite de unii operatori economici... mai mult
Luni, 30 August 2021, ora 11:46
Consumul de energie electrica al Romaniei a atins marti, 8 decembrie, cel mai mare nivel inregistrat in cursul anului 2020.
Potrivit Transelectrica, consumul de energie electrica inregistrat marti a fost de 9.389 MW, reprezentand cel mai mare nivel din acest an. La nivelul municipiului Bucuresti, consumul a atins 1.400 MW.
De asemenea, valoarea inregistrata marti la nivel national depaseste consumul maxim instantaneu din decembrie 2019, respectiv 9.154 MW, se arata intr-un comunicat Transelectrica.
"Chiar daca in perioada pandemiei s-a remarcat o scadere generala a consumului de energie electrica la nivel national, incepand cu luna noiembrie 2020, s-a inregistrat o crestere de consum", arata reprezentantii Transelectrica.
In istoricul ultimilor cinci ani, cel mai mare consum instantaneu de energie electrica a fost consemnat in luna ianuarie 2017, avand o valoare de 9.930 MW.
Citeste si:
Se intrerupe alimentarea cu energie electrica in mai multe zone din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu
PROIECT Ministerul Economiei: 60% din parcul auto al Romaniei ar urma sa aiba o forma de propulsie electrica in anul 2050 ...citeste mai departe despre "Consumul de electricitate in Romania a atins marti cel mai mare nivel din 2020" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 17:26
Producatorul german BMW si-a supus toate modelele pe care le are in portofoliu noului protocol de teste si toate autoturismele au avut consum de combustibil mai mare, dar si emisii de noxe crescute.
Nemtii si-au testat masinile folosind noul protocol WLTP - Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure, iar surprizele nu au lipsit.
Publicatia AutoExpress scrie ca toate modelele BMW au obtinut scoruri mai mici la capitolele consum si emisii. Asta inseamna ca masinile consuma mai mult si emit mai multe noxe.
Sursa citata vine si cu doua exemple concrete. Potrivit vechiului protocol de testare, BMW 116d SE avea emisii de dioxid de carbon de 94g/km si un consum de numai 3,6 litri la suta de kilometri. Dupa retestare, masina a ajuns la emisii de 111g/km si un consum de 4,2 litri la suta de kilometri.
BMW 520d a sarit si el la capitolul emisii de la 108g/km in primul test la 119g/km in cel de-al doilea.
Producatorii auto sunt obligati ca din septembrie 2018 sa foloseasca pentru testarea noilor modele puse in vanzare numai protocolul de testare WLTP, considerat mult mai realist fata de cel vechi, NEDC - New European Driving Cycle.
In noul protocol, autoturismele sunt testate o jumatate de ora pe un parcurs de 23 de kilometri si jumatate, perioada in care se simuleaza stationarea fiind de 13%, fata de 25% in vechiul protocol.
M.D. ...citeste mai departe despre "Toate modelele BMW au fost retestate: Masinile consuma mai mult si au emisii mai mari" pe... mai mult
Joi, 22 Martie 2018, ora 13:55
Sistemul national de transport (SNT) al gazelor s-a aflat, miercuri dimineata, la un pas de starea de risc, cantitatea de gaze din conductele magistrale fiind cu mult sub limita de functionare la parametri normali, ca urmare a consumului mare, potrivit datelor postate pe site-ul Transgaz, operatorul national de transport si sistem.
Astfel, indicatorul Line Pack, care arata volumul efectiv de gaze care se afla in sistem intr-un anumit moment, era, miercuri, la ora 9:00, la nivelul de 33,6 milioane de metri cubi, cu putin peste limita de 33 de miloane de metri cubi, care indica intrarea intr-o stare de risc.
Transgaz explica, la capitolul "Limite de functionare ale SNT", ca starea optima a SNT este la valoarea Line Pack de 41 milioane metri cubi plus/minus 1 milion de metri cubi, starea normala este intre 38 si 44 milioane de metri cubi, stari de dezechilibru exista intre 33 si 38 milioane de metri cubi, iar, daca valoarea indicatorului este de sub 33 milioane de metri cubi sau peste 46 de milioane de metri cubi, exista stari de risc.
Totusi, reprezentantii companiei precizeaza, tot acolo, ca "starea de dezechilibru pentru SNT, asa cum este mentionata mai sus (cand LP este cuprins intre 33 / 38 mil.Sm3 sau LP este cuprins intre 44 / 46 mil.Sm3), nu are ca si consecinta efectiva o stare de pericol cu privire la transportul gazelor in sistemul national de transport gaze, ci este o consecinta directa a unor stari si consumuri exceptionale".
O astfel de clasificare... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 14:30
In ciuda faptului ca, odata cu venirea gerului, au crescut considerabil atat consumul de electricitate, cat si pretul Mwh la bursa, specialistii in energie consultati de Ziare.com sustin ca n-avem niciun motiv de ingrijorare. La acest moment, nimic nu indica faptul ca facturile de electricitate ale consumatorului casnic ar urma sa se majoreze.
Cererea de electricitate a crescut brusc, in Romania, odata cu scaderea temperaturilor. Astfel, pe 26 februarie, la orele pranzului, se inregistra al doilea cel mai mare consum de energie din istoria tarii noastre: 9.459 MW, potrivitt datelor Transelectrica.
Iar in urma cresterii spectaculoase a cererii de electricitate s-a majorat si pretul Mwh la bursa.
Mai exact, pretul unui MWh tranzactionat pe piata spot s-a majorat cu o circa o treime in doar 24 de ore, ajungand luni la pretul de 35,32 euro. Consumatorul casnic n-ar trebui, insa, sa resimta aceasta scumpire, sustin expertii in energie consulatati de Ziare.com. Iata de ce.
De pe piata spot a bursei de energie - numita si piata pentru ziua urmatoare (PZU) - furnizorii din Romania cumpara electricitate la preturi care se schimba de la o ora la alta. Ca utilizatorul casnic de electricitate sa resimta, insa, scumpirile de pe piata spot, ar fi nevoie insa ca pretul Mwh sa ramana la nivel ridicat pentru o perioada de cel putin o saptamana.
Or, la acest moment nu exista in piata elemente care sa indice ca asa ceva ar urma sa se intample.
Inca un factor de stabilitate... mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 14:24
Stabilitatea sistemului financiar din Regatul Unit este periclitata de pofta nemasurata a britanicilor pentru creditele de consum, arata ultimele date prezentate de Comitetul de Politici Financiare din Banca Angliei.
Insularii par sa fi prins din nou gustul creditelor de consum, in 2016, dupa cum au sesizat si reprezentantii Bancii Angliei, imprumuturile poersonale si cardurile de credit accelerand fenomenul, mentioneaza BBC.
Anul trecut, in Marea Britanie, moda creditelor de consum a inregistrat o crestere la fel de accelarata precum cea din 2005, in luna noiembrie nivelul acestora marcand o crestere anuala de 10,9 procente.
"Finantarile pentru achizitia de noi autoturisme au avut cea mai pregnanta expansiune in ultimii ani, dar cardurile de credit si imprumuturile personale au contribuit material la accelerarea vazuta la creditele de consum in 2016", au anuntat oficialii bancii centrale.
Clientii britanici par si sa nu mai fi fost atat de interesati de detalii, alegand in multe cazuri credite care aveau o oferta in care erau scutiti de plata dobanzilor pe perioade de pana la 43 de luni.
Insa, acestea ascund in spate, de cele mai multe ori, dobanzi peste medie percepute ulterior de care creditori, ca si riscuri pentru bancile care spera ca acesti clienti sa ramana buni platnici in viitor.
Astfel, desi creditele de consum se mentin inca la 10 procente din nivelul total de credite acordate populatiei din Regatul Unit si mult sub marja de 70% reprezentata... mai mult
Marti, 04 Aprilie 2017, ora 18:01
Unul dintre cei mai mari producatori de energie din Europa, E.On, a fost obligat la plata unei amenzi de 10 milioane de euro, in Marea Britanie, dupa ce autoritatile au constatat ca incarca in mod repetat facturile cu servicii inexistente sau ilegale.
Plata amenzii de a fost dictata de regulatorul din piata de energie britanica, Ofgem, dupa ce compania a fost implicata in mai multe incidente de genul acesta, anunta postul britanic BBC.
Autoritatile au descoperit ca mai multi clienti E.On au platit sume prea mari pentru conectare la reteaua administrata de compania germana, iar altii si-au vazut factura incarcata cu taxe de debransare ilegale.
Conducerea sucursalei britanice a gigantului energetic german a cerut scuze in mod public clientilor sai, recunoscand ca nu este singurul incident de acest gen survenit in relatia sa cu clientii din Regatul Unit.
In noiembrie 2012, E.On a platit o alta amenda de 1,7 milioane de lire sterline (2,3 milioane de euro) pentru aceeasi fapta, desi compania sustine ca incidentul de acum trei ani s-a petrecut in alt context.
"Este de-a dreptul inacceptabil ca E.On sa nu asigure protectia acestor consumatori, iar abaterile repetate motiveaza stabilirea acestei amenzi uriase", a declarat Sarah Harrison, reprezentantul Ofgem.
Zeci de mii de pagubiti
Numarul facturilor umflate remise de E.On in ultimul incident se ridica la 48.000, printre pagubiti numarandu-se atat persoane fizice, cat si companii din Marea Britanie.
Multi... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 17:40
2In ultima perioada pretul petrolului a crescut constant din cauza disputelor cu Iran, a problemelor economice si a dificultatilor rafinariilor, dar acest lucru nu impiedica constructorii de masini sa produca automobile ce consuma combustibil in exces.
Bugatti Veyron, Aston Martin si Rolls-Royce sunt doar cateva din numele care exceleaza la capitolul "masini care consuma mult".
Conform unui studiu realizat de Environmental Protection Agency, Bugatti Veyron este una dintre cele mai costisitoare masini, cu un consum de 29,3 litri la 100 km in oras. Cu toate aceastea, nu te poti astepta ca o masina ce poate atinge 420 km/h si viteza de 100 km/h in 2,6 secunde, supranumita la un moment dat si cea mai rapida masina din lume, sa consume putin. Mai mult, cu un pret de vanzare de peste 1,3 milioane de euro, soferii acestei masini cu siguranta isi pot permite costul combustibilului.
Masina cu cel mai mare consum din categoria minicompact este Aston Martin DB9, care la 100 km de mers in oras "mananca" 21,3 litri. Pentru pretul de 130.000 de euro, soferii acestei masini pot atinge o viteza maxima de 300 km/h, 100km/h reusind sa atinga dupa doar 4,8 secunde.
La categoria subcompact, masina cu cel mai mare consum este Bentley Continental GTC. Aceasta poate accelera pana la 100 km/h in 5,1 secunde si atinge o viteza maxima de 305 kilometri pe ora. Dupa 100 km parcursi in oras, rezervorul va fi mai gol cu peste 20 de litri de benzina.
Acelasi consum il are si... mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 09:00